Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zo verwoestend is onze verslaving aan vlees

  •  
02-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-05-02 om 10.39.12
De veeteelt is een van de meest milieuvervuilende industrieën op aarde, goed voor ongeveer achttien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Als we iets tegen de klimaatverandering kunnen doen, dan is het dus wel het mes zetten in onze vleesconsumptie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want we zijn letterlijk verslaafd aan vlees. Het zit diep ingebakken in onze cultuur. Journalist Marijn Frank van het programma Keuringsdienst van Waarde maakte er een documentaire over die op 19 mei op televisie wordt uitgezonden. Vandaag start ze op internet de discussie met een landelijke challenge om minder vlees te eten.
Marijn Frank is geen vegetariër. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar verlangen naar vlees en de wens een beter en verstandiger mens te zijn. In haar film ‘Vleesverlangen’ gaat ze op zoek naar schokkende en grappige argumenten om van haar verslaving af te komen.
Dat het eten van vlees zo is ingeburgerd is niet zo vreemd. We denken dat we het nodig hebben voor onze gezondheid, dat is ons zo aangeleerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden er zelfs reclames over in de krant geplaatst: dagelijks vlees eten was beter voor de gezondheid. Maar inmiddels komen er steeds meer bewijzen dat het tegenovergestelde waar is. We eten veel te veel vlees en lopen daardoor niet alleen meer risico op nare kwalen en ziektes, we verwoesten er ook de planeet mee. Uit recent onderzoek is gebleken dat als we wereldwijd minder vlees zouden gaan eten, we de kosten ten gevolge van de klimaatverandering zouden kunnen halveren.
vleesreclame
In aanloop naar de uitzending van Vleesverlangen probeert Frank nu de discussie aan te zwengelen over de vraag hoe we van onze verslaving aan vlees af kunnen komen. Vanaf maandag kunnen mensen op de website van de film een test doen om te kijken of ze een light-user, een medium-user of een heavy-user van vlees zijn en een uitdaging aangaan twee weken lang bewuster vlees te eten. 3FM DJ Michiel Veenstra (heavy-user), foodblogger Leonie ter Veld (medium-user) en rapper/acteur Akwasi (light-user) doen dat ook en gaan vanaf 20 mei een 14-daagse challenge aan met als doel bewuster vlees te eten. Twee weken lang voeren ze dagelijks opdrachten uit en zetten hun ervaringen in een vlog op internet.
Bekijk hier de trailer van Vleesverlangen:

Meer over:

nieuws, groen, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.