Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onze kinderen aan het lood

  •  
06-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
unicef
Een minuut leestijd: Het is natuurlijk ook weer typisch Nederlands dat ik me druk maak over 60.000 kinderen in Nederland, wat “slechts” ca 2,2% is van de kinderen tot 15 jaar, terwijl wereldwijd het percentage 33% is.
Een week geleden kwam de UNICEF met een rapport dat een derde van alle kinderen op de wereld een loodvergiftiging heeft. “Gelukkig” waren het er maar 60.000 in Nederland. Ik heb een week gewacht op een reactie van het RIVM, de bouwinspectie, de woningbouwverenigingen, de regering of wie dan ook. Maar er kwam niets. Ik verwacht niet dat deze column het verschil zal maken, maar ik moet dit toch even kwijt.
Loodvergiftiging kan onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel en de bloedsomloop en kan voor ontwikkelingsstoringen bij kinderen zorgen. Een van de belangrijke oorzaken in ons land is dat loden waterleidingen minuscule hoeveelheden lood afgeven, maar genoeg om na een aantal jaren een ontoelaatbare hoeveelheid in je lichaam te hebben. We zullen het over volwassenen maar niet hebben hoewel ik me wel kan herinneren dat bij ons thuis en ook in mijn eerste eigen huizen alle leidingen van lood waren. Vandaag de dag gaat het om kinderen in oude woningen, zoals bijvoorbeeld mijn kleinkinderen die in een huis wonen van een woningbouwvereniging die al tien jaar van plan is om de 70 jaar oude woningen te renoveren maar helaas door derivatenhandel in het verleden geen geld meer heeft voor de toekomst.
Het is natuurlijk ook weer typisch Nederlands dat ik me druk maak over 60.000 kinderen in Nederland, wat “slechts” ca 2,2% is van de kinderen tot 15 jaar, terwijl wereldwijd het percentage 33% is.
800 miljoen kinderen hebben een loodvergiftiging!
Wordt het niet eens tijd dat we wat kritischer kijken naar de materialen die we gebruiken? Waarom gebruiken we eerst honderd jaar asbest om er nu mee om te gaan alsof het een eng virus is? Waarom spuiten we eerst vijftig jaar CFK met spuitbussen de wereld in tot we een gat in de ozonlaag ontdekken? Wie weet wat voor schadelijke gevolgen veel gebruikte stoffen in de nabije toekomst blijken te hebben voor onze volksgezondheid? En kunnen we die kennis alsjeblieft zo snel mogelijk delen met de rest van de wereld?
Een minuut voor twaalf, hoog tijd voor verandering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 aug. 2020 - 9:04

In het lichaam stapelt een groot deel van het lood zich in het skelet; de rest blijft in het bloed zitten. Wanneer iemand lang is blootgesteld aan lood, kan er bloedarmoede ontstaan en de werking van de nieren en de vruchtbaarheid kan worden verstoord. Voor mensen die zeggen dat wat lood in het bloed niets zegt!

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 aug. 2020 - 10:48

'kunnen we die kennis alsjeblieft zo snel mogelijk delen met de rest van de wereld?' Alhoewel veel mensen incl ondergetekende al decennia lang weten dat lood schadelijk is (het zat vroeger ook in benzine), is dat zeker een goed plan. Of het helpt? Dat we een klimaatprobleem hebben is ook al 40 jaar bekend..

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 10:07

Ik wist dit alles 40 jaar geleden al en moest lachen toen men het destijds had over lood in potloodjes en het gevaar als kinderen daarop gingen kauwen. Ik had in mijn huis de loden waterleidingen al lang vervangen en ik wist waarom, ook toen al, ook toen al wist eenieder dat. En ja ik heb het gehoord van die loodvergiftigingen. Voor mij zijn alle kinderen gelijk, niet een zou er aan loodvergiftiging moeten lijden, aan loodvergiftiging onderdoor moeten gaan. Schande. Maar het interesseert de politiek niet, de bedrijven niet, de kapitalisten en heren beleggers niet en ik, ik ben zoals zovelen niet meer dan een stipje op deze aardkloot, even machteloos als die kinderen zelf.

Pater
Pater7 aug. 2020 - 9:21

Na een oproep van de Gezondheidsraad in 2019 zijn gemeenten begonnen met inventarisatie van de resterende loden waterleidingen. Zo te vinden op internet.

1 Reactie
Fons Burger
Fons Burger7 aug. 2020 - 12:30

Jaja zoals Amsterdam die Egt: controleer uw woning (zelf) op liden leidingen. Of Utrecht en Rotterdam die alle gemeentelijke gebouwen controkeren. Dat had ik wel gelezen Hans.

Ernst3
Ernst37 aug. 2020 - 8:12

Alsof er niks aan gedaan werd en word. Tot 1945 werd lood gebruikt voor waterleidingen, daarna veelal koper. Sinds 1960 zijn waterleidingen van lood verboden. 1990 lood in verf verboden. 1993 loodhagel. 1996 lood in benzine. 2006 lood in electronica. 2018 Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Om er een paar te noemen. Raporten van 8 en 10 jaar terug: https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609400003.pdf https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609100004.pdf Uit een belgisch raport: de loodgehaltes daalden in de loop der jaren, maar omdat ook de gezondheidskundige norm daalde, zijn er nog steeds kinderen met te hoge waarden. Dat vind ik ook terug in op internet: De WHO beschouwt een waarde van 10 µg/dl of lager als niet schadelijk voor de gezondheid. Het Amerikaans centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) heeft deze referentiewaarde verlaagd naar 5 µg/dl. Lood, kwik, cadmium: oud nieuws, is en word vollop aangewerkt. Zorgelijker zijn de 'nieuwe' zware metalen in electrische auto's en electrische fietsen. Onderzoeken gaan veelal over de schaarste van deze metalen, niet over de schadelijkheid. https://www.parool.nl/wereld/congo-betaalt-de-prijs-voor-onze-accu~be1184fa/

Verver
Verver6 aug. 2020 - 14:16

Er staan wel eens van die verhaaltjes op de sociale media, waarin een opsomming wordt gemaakt van allerlei 'gevaren' van tegenwoordig, waar vroeger iedereen mee is opgegroeid en dat het een wonder is dat men zo oud is geworden. Uiteraard moet je je niet veelvuldig blootstellen aan allerlei gevaren, maar het wordt ook allemaal wel iets overdreven wat als risico wordt aangemerkt. Als straks alle lood is vervangen door koper of kunststof wordt daar ook wel weer iets in ontdekt, wat mogelijk schadelijk zou kunnen zijn. En zo is er altijd wel iets wat gevaarlijk is...leven bijvoorbeeld.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen6 aug. 2020 - 17:54

We zien inderdaad steeds meer "gevaren". Veel van deze gevaren zijn "first world problems". Daarom liggen er rubbertegels onder speeltoestellen en moet het bouwen van hutten nu onder toezicht van volwassenen plaatsvinden.

ton14024
ton140246 aug. 2020 - 19:57

Het verloochenen van mens zijn. Ook lid van viruswaanzin?

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 aug. 2020 - 10:49

' En zo is er altijd wel iets wat gevaarlijk is…' Kwik schijnt ook goed te helpen tegen allerlei kwaaltjes..

Markzelluf
Markzelluf6 aug. 2020 - 12:26

Fons heeft zeker gelijk dat we beter na moeten denken over materiaalverbruik, maar waarom brengt hij dan zelf plastic zeepbakjes op de markt? Natuurlijk, zijn bakjes zijn grotendeels van gerecycled plastic gemaakt, maar toch. Zijn er geen milieuvriendelijker materialen en productieprocessen denkbaar? Waarom zijn er eigenlijk zeepbakjes nodig? Het is inderdaad vlak voor twaalf; tijd om over ons eigen gedrag na te denken en niet alleen dat van de overheid.

3 Reacties
Martin007
Martin0076 aug. 2020 - 13:31

Daar zeg je zowat, ons eigen gedrag en dat van de overheid. Ik denk dat je niet beseft wat je schrijft. Want het is ons gedrag in het stemhokje, dat de overheid creëert die we nu hebben: egoïsten die niet voor het algemeen belang werken, zoals de bedoeling is, maar voor hun eigen belang. Zoals ik in elke reactie probeer te verwoorden: Alle problemen in woningmarkt, arbeidsmarkt, gezondheidszorg, onderwijs, natuur en milieu hebben we aan ons zelf te danken. In 2017 stemde 73 % op een liberale partij die al 40 jaar bezig zijn om van Nederland een nachtwakersstaat te maken. Wat moet er in hemelsnaam gebeuren om dat asociale gedrag van de bevolking te stoppen?

Markzelluf
Markzelluf6 aug. 2020 - 14:52

Martin, besef je wat je schrijft? Het gaat bij duurzaamheid echt niet alleen om ons stemgedrag, maar bovenal om onze individuele daden. Jij beslist wat je koopt, eet, hoe je jouw kinderen opvoedt, hoe je reist, waar je werkt en hoe dat allemaal past binnen jouw sociale, ecologische en financiële doelstellingen. Natuurlijk is de overheid belangrijk, maar individuele beslissingen op tal van terreinen zijn doorslaggevend.

Fons Burger
Fons Burger7 aug. 2020 - 12:34

De bubble buddy is alleen gerecycled plastic. Plastic is eindeloos her te gebruiken. Dat hergebruiken is beter dan verbranden dus ik snap je logica niet helemaal Theo.

Hellewina Heinz
Hellewina Heinz6 aug. 2020 - 12:06

Loodvergiftiging komt toch voornamelijk in het criminele circuit voor?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 aug. 2020 - 17:54

Nou daar zijn ze als de kippen bij om die te verwijderen. Tenzij ze niet verwijderd kunnen worden, dan heb je domme pech.

Ch0k3r
Ch0k3r6 aug. 2020 - 11:29

"Waarom gebruiken we eerst honderd jaar asbest om er nu mee om te gaan alsof het een eng virus is? Waarom spuiten we eerst vijftig jaar CFK met spuitbussen de wereld in tot we een gat in de ozonlaag ontdekken? Wie weet wat voor schadelijke gevolgen veel gebruikte stoffen in de nabije toekomst blijken te hebben voor onze volksgezondheid?" Waarom gebruiken we nog (gerecycled) plastic als we weten dat microplastics een enorm probleem voor milieu en gezondheid zijn? Waarom bijvoorbeeld een zeeprasp van dat materiaal maken als metaal langer meegaat en beter is voor het milieu?

3 Reacties
Martin007
Martin0076 aug. 2020 - 13:34

Je had ook het antwoord erbij kunnen zetten, ChOk3r. GELD. Kapitalisme, de verslaving aan steeds meer geld geld geld. Donald Trump had een persoonlijk inkomen van bijna 500 miljoen per jaar en hij was al bijna 70 jaar oud. Maar toch kon hij het niet laten om president te worden, zodat hij de belastingen voor hoge inkomens nog verder terug kon schroeven. Maar het is niet Trump die dat doet, het is de bevolking die het hem LAAT doen. Net zoals de bevolking van Nederland en Europa voornamelijk op politieke partijen stemt die het land naar de vaantjes helpen.

Grozny
Grozny6 aug. 2020 - 15:13

" Donald Trump had een persoonlijk inkomen van bijna 500 miljoen per jaar en hij was al bijna 70 jaar oud. Maar toch kon hij het niet laten om president te worden, zodat hij de belastingen voor hoge inkomens nog verder terug kon schroeven. " Aub staaf dit eens.. Die persoon heeft nooit zon inkomen gehad ....

Fons Burger
Fons Burger7 aug. 2020 - 12:37

Omdat hergebruik beter is dan verbranden

ton14024
ton140246 aug. 2020 - 11:15

Plastic is veelzijdig bruikbaar en dus veel gebruikt. Wie had ooit gedacht dat je met de gebruikte panty een mooie knoflookhouder kunt maken. En daarna als spons kunt gebruiken. Of als touw, v-snaar, slinger of masker bij je favoriete uitstapje naar de bank. Het einde van de mensheid is nevenschade.

AXO
AXO6 aug. 2020 - 10:57

De zorgen om te hoge lood bloodstellingen zijn terecht, want lood kan serieuze gezondheidseffecten veroorzaken. Echter zou ik toch een kritische noot willen plaatsen bij het WHO rapport. Ik heb het bestudeerd, maar kon mijn vinger niet achter het aantal 60000 krijgen. Het is een schatting (inclusief onder- en bovengrens), maar waarop deze schatting is gebaseerd, is mij niet duidelijk. Verdere verwijzingen in het rapport geven mij niet meer duidelijkheid. Het lijkt mij niet dat in opdracht van de WHO een bevolkingsonderzoek heeft plaatsgevonden onder kinderen, waarbij loodconcentraties zijn bepaald. Het laatste onderzoek van dien aard in Nederland dat ik kon vinden was alweer van enige tijd geleden. Gemiddelde loodconcentraties lagen in de orde van grote van 25 microg/L, maar zeker met uitschieters boven de 50. Ik hoop dat er een vervolgonderzoek komt, waarbij de huidige situatie in kaart wordt gebracht, want het geschatte aantal van 60000 van de WHO is mij te onzeker.

Louis6
Louis66 aug. 2020 - 10:48

Een loodvergiftiging is heel wat anders dan dat er sporen van lood in het bloed te vinden zijn. Als niet ‘beta’-onderlegd moet je eigenlijk helemaal geen mening hierover willen hebben en die al zeker niet publiceren. Het klopt gewoon niet wat je zegt.

2 Reacties
johannn2
johannn26 aug. 2020 - 20:07

Louis, Dit is iets waar iedereen een mening over zou moeten kunnen hebben. Dus, beta-onderlegd als jij bent, ga je gang en leg het ons uit. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 aug. 2020 - 9:00

Nee wetenschappers hebben er beslist geen verstand van. Ik blijf zitten met dezelfde vraag als Johann en wil graag wat wijzer worden, dus leg het uit. Stapelt lood zich niet op in je lichaam bijvoorbeeld. Ik weet het niet meer, heb de wetenschappelijke bewijzen van schadelijkheid veertig jaar geleden al gehad. Dit is toch een vraag die gemakkelijk te beantwoorden moet zijn door jou verwacht ik. Aan deze reactie heeft een 'onwetende' nl. niets.