Joop

Onze feestdagen worden ons afgenomen!

  •  
08-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
kerst

© cc-foto: Couleur

Op social media kun je lezen dat de EU, Soros en moslims onze kerst willen afpakken en dat soort cocktails zijn een cadeautje voor complotdenkers.
We naderen het einde van het jaar weer dus iedereen verheugt zich op de aanstaande feestdagen. Nou ja, iedereen? Volgens velen staan onze traditionele feestdagen onder druk. Zo zouden er winkelketens zijn die kerst in de ban willen doen. Is er sprake van een oikofobe aanval op onze cultuur?
Supermarktketen Lidl kreeg het op social media zwaar te verduren omdat ze het in een folder hebben over het Winterfeest. Ook lijken er steeds meer instanties te zijn die liever ‘Prettige Feestdagen’ wensen in plaats van bijvoorbeeld een ‘Vrolijk Kerstfeest!’. Voor rechtse politici en hun aanhang is dit een bewijs dat Nederland lijdt aan oikofobie. Terecht?
Wat is oikofobie? Oorspronkelijk komt de term oikofobie uit de psychologie. Het betekent de angst voor het eigen huis, of de eigen omgeving. Zelfs in de psychologie is deze aandoening nauwelijks bewezen. In 2004 schreef de Britse conservatief Roger Scruton het boek  England and the Need for Nations en gaf hij een culturele betekenis aan deze term terwijl hij daarvoor hij geen enkele wetenschappelijke onderbouwing gaf.
In 2013 schreef Thierry Baudet dit idee ongeveer over in zijn boekje Oikofobie en de Angst voor het Eigene en verklaarde hij zichzelf kort daarna tot de belangrijkste intellectueel van Nederland. Oikofobie is dus een term die wetenschappelijk-achtig klinkt maar geen enkele wetenschappelijke basis kent. Een term bovendien die voor Baudet een van de peilers van zijn politieke gedachtegoed is.
De mentor van Baudet, Paul Cliteur muntte in 2017 de term occidentofobie. Dat gaat over diezelfde vermeende Westerse zelfhaat, oude wijn in nieuwe zakken dus. Hij stelde zelfs een meldpunt in (Hollandse traditie), zo kon FvD met terugwerkende kracht toch nog een een sociaal-wetenschappelijk sausje over deze pseudowetenschappelijke theorie proberen te gieten. Cliteur ging nog een stapje verder ook; hij wilde aanzetten tot occidentofobie strafbaar stellen, hoe vertelde hij er verder niet bij. De site is inmiddels offline en tot op heden heeft nog niemand een wetenschappelijke basis voor het inmiddels gepolitiseerde begrip kunnen leveren. Dat is ook niet zo gek, want hoe zou je een georganiseerde vorm van zelfhaat kunnen bewijzen? Wat niet bestaat bestaat niet, net zoals de kerstman zeg maar.
Maar ligt ons traditionele kerstfeest nou wel of niet onder vuur? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. De vorm waarin de meeste Nederlandse gezinnen Kerstmis vieren staat vrij ver van hoe we dat vroeger deden. De meeste Nederlanders zien met kerst geen kerk van binnen. En ook zaken als mistletoe en rendieren hebben weinig met de traditionele Nederlandse kerstviering te maken. Je kunt stellen dat het kerstfeest zich ontwikkelt zoals een gezonde toekomstbestendige traditie dat hoort te doen.
Als je kijkt naar de rel rond de Lidl-folder blijkt het allemaal nogal opgeklopt gedoe. Termen als kerst en Oud en Nieuw komen er veelvuldig in voor en het boekje staat vol met kerstversiering en hapjes in kerstboomvorm. Als dit een serieuze aanval op onze tradities zou zijn is het op z’n minst halfslachtig te noemen. De Duitse winkelketen heeft er gewoon voor gekozen een folder uit te brengen die handig is voor de hele decembermaand, dat scheelt nog eens geld ook.
Wat betref de kerstwensen is het al sinds de ontzuiling heel gebruikelijk dat veel Nederlanders en bedrijven er voor kiezen om het neutralere ‘Prettige Feestdagen’ voor hun kerstkaart te gebruiken. Voor sommigen is dat misschien nog een principiële keuze, tegelijkertijd is het nog praktisch ook want je hebt meteen wat aan de jaarwisseling gedaan. Het is in elk geval geen recente ontwikkeling.
telegraaffeeststol
Wat is dan precies het probleem? Het probleem is dat extreemrechts de suggestie dat ‘men’ onze kerstviering aanvalt in weerwil van de feiten gebruikt om hun ononderbouwde theorie van oikofobie te promoten. Dat is op zich niet nieuw, onzekerheid en angst zaaien is een traditionele tactiek van populisten. Dat hun aanhang hier intrapt bij een grotendeels vercommercialiseerd feest is nog wel een beetje grappig ook.
Wat minder grappig is, is dat bij een op het eerste gezicht onschuldig frame over kerst en oikofobie gevaarlijker begrippen als cultuurmarxisme en omvolking nooit ver weg zijn. Op social media kun je lezen dat de EU, Soros en moslims onze kerst willen afpakken en dat soort cocktails zijn een cadeautje voor complotdenkers.
Wat doen we eraan? Niet zoveel misschien, je kunt je schouders ophalen en er om lachen. Of als het toch ter sprake komt tijdens het kerstdiner kun je aan je oom vragen wat hij bedoelt met oikofobie? En hoe zit het dan met sushi en rendieren, is dat ook oikofobie? En wat vindt hij van de kerstverlichting bij de Turkse buurtsuper?
En als je sterk hecht aan een traditionele kerstruzie: Vraag dan eens waarom ze zo bang zijn voor het hedendaagse Nederland en onze moderne tradities? Waarom hebben ze zo’n hekel aan problemen die niet bestaan? Misschien moeten we daar een woord voor verzinnen?
Dit artikel verscheen eerder op Duimspijker.com.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2019 - 11:26

Bomans noemde de kerstman niet voor niets een 'geestelijke zakkenvuller'.

Luneau
Luneau9 nov. 2019 - 11:05

Frappant toch dat xenofobe retoriek tegenwoordig niet zoveel verschilt van 80 jaar geleden. Volgens de NSB-krant werden de "Nederlandsche waarden en Nederlandsche cultuur overwoekerd door Joodsche denkbeelden". https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110529706:mpeg21:a0076

1 Reactie
Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 10 nov. 2019 - 19:55

De NSB-ideologie: 'Voor het zedelijk en lichamelijk welzijn van een volk is noodig een krachtig Staatsbestuur, zelfrespect van de natie, tucht, orde, solidariteit van alle bevolkingsklassen en het voorgaan van het algemeen (nationaal) belang boven het groepsbelang en van het groepsbelang boven het persoonlijk belang'

Purper Floyd
Purper Floyd9 nov. 2019 - 9:50

Mijn feestdagen mogen ze hebben, als ik ergens een grafhekel aan heb zijn het die o zo gezellige feestdagen in december. Stop met het zeuren over feestdagen en hoog mijn tegoed aan vrij opneembare dagen maar eens flink op.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2019 - 11:37

Niemand houdt je tegen!

EmC2
EmC29 nov. 2019 - 9:08

Dan nog maar een voorbeeld van lidl https://m.gva.be/cnt/dmf20170831_03044740/klant-reageert-geschokt-lidl-haalt-kruisbeelden-uit-griekse-landschappen-op-verpakkingen

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2019 - 7:38

Heel dat bericht over die folder was overigens een geintje!

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 8 nov. 2019 - 23:00

`Ze pakken onze feestdagen af, ons stukje vlees, ons vuurwerk, onze 120 kilometers, onze zwarte Piet....' Het in verbolgen slachtofferschap gescandeerde massasentiment per reactionaire xenoglossie is de liksteen der abject lispelende kobolden van de leptosome rechtse kinese.

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2019 - 14:18

Mooi stukje maar volgens mij toont de schrijver juist aan dat onze feestdagen worden afgenomen. Prima ontwikkeling trouwens. Als je 50 jaar terug kijkt in de tijd vierde vrijwel iedere Nederlander sinterklaas, kerst en oud en nieuw op dezelfde manier. Collectief zelfs. Het was een soort nationaal groepsgebeuren. Inmiddels is dat niet meer. Verschillende groepen Nederlanders vieren die december maand op een verschillende manier. Daar zijn moslims niet zo bepalend in, joden ook niet en andere immigranten ook niet. Voor de ene autochtone Nederlander is zwarte piet een racistisch symbool voor de andere autochtone Nederlander is dat niet zo. Kortom de feestdagen worden inderdaad afgepakt van de groep die graag dat gezamenlijke homogene gevoel weer wil hebben. Dat raken ze meer en meer kwijt. Steeds meer mensen kiezen hun eigen weg en eigen ritueel. Gelukkig maar. Wat ik wel prettig zou vinden is dat ouders gewoon kunnen beslissen over het sint en kerstvermaak van hun eigen kinderen. Ik zal zelf het probleem niet meer hebben, mijn kind neemt eigen besluiten, maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die hun kind in die december maand niet naar zwarte piet en jezus willen sturen. Geef die kinderen die dat niet willen een paar dagen extra vrij. Ik gun gelovige racisten ook hun eigen feest.

4 Reacties
tussenin
tussenin8 nov. 2019 - 16:01

oke , geef dan nederlandse kindjes ook vrij tijdens de ramadan zodat ze niet naar dat geklaag over honger te horen ,helaas hebben sommige niet door dat t steeds meer wordt wat door de nieuwe nederlander langzaam opgedrongen wordt maar ipv beter zal t land slechter en slechter worden geloof me

JasDon
JasDon8 nov. 2019 - 16:42

Ik gun niemand zijn eigen feest, i.i.g. niet zover dat het een status krijgt waarbij je er recht op krijgt. Afschaffen die hap en mensen flexibel de vrije dagen laten invullen. En als je gaat werken bij een werkgever die moeilijk rekening kan houden met jouw vrije dagen: dan ben je wellicht aan het verkeerde adres.

prgrssf
prgrssf8 nov. 2019 - 19:13

"Gun gelovige racisten ook hun eigen feest." Serieus? Noem mij maar ouderwets, maar racisme moet juist bestreden worden!

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2019 - 22:25

@ tussenin Jij schrijft: oke , geef dan nederlandse kindjes ook vrij tijdens de ramadan Lijkt mij prima. Of stuur die kinderen gewoon naar verschillende scholen. En je schrijft: helaas hebben sommige niet door dat t steeds meer wordt wat door de nieuwe nederlander langzaam opgedrongen wordt Ik vind dat zo'n verschrikkelijk domme zin. Ik ben geen nieuwe Nederlander. Mijn familie leeft al van voor 1700 in Nederland. Hoe kan je zo'n belachelijke uitspraak doen. Ik heb heir meer roots dan jij. Het punt is dat ik geen belangstelling meer heb voor jouw achterlijke tradities en dat ik ervan af wil. Of nieuwe Nederlanders dat nou wel of niet willen is voor mij niet van belang. Ik wil het niet meer. Dus je hebt met mij een meningsverschil en niet met nieuwe Nederlanders. Dus schrijft niet zulke domme dingen. @ JasDon Jij schrijft: Ik gun niemand zijn eigen feest, i.i.g. niet zover dat het een status krijgt waarbij je er recht op krijgt. Waarom niet. Er zijn gewoon collectieve afspraken. En laat een werkgever er maar rekening mee houden in de planning. En goed werkgever houdt namelijk rekening met de wensen van zijn medewerkers. Als mensen sinterklaas willen vieren kan dat en de mensen die geen behoefte hebben aan sinterklaas gaan lekker aan het werk.

Peterrr2
Peterrr28 nov. 2019 - 13:37

Wouter Louwerens stelt de vraag: "Waarom hebben ze zo’n hekel aan problemen die niet bestaan? Misschien moeten we daar een woord voor verzinnen?" Daarmee bedoelt hij vast ook de onjuiste bewering dat ZP een vorm van racisme is. Ook zo'n verzonnen probleem. Of is dat weer iets anders?

9 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2019 - 14:19

@ Peterrr Jij schrijft: Daarmee bedoelt hij vast ook de onjuiste bewering dat ZP een vorm van racisme is. Dat is geen onjuiste bewering maar een juiste bewering.

Wouter Louwerens
Wouter Louwerens8 nov. 2019 - 14:20

Ja, dat is anders want Zwarte Piet is een racistisch karikatuur.

Peterrr2
Peterrr28 nov. 2019 - 15:13

@Daan en @Wouter, als jullie daar zo van overtuigd zijn, waarom brengen jullie het dan niet voor de rechter? Tot nu toe is het alleen een mening van een kleine groep. Die mening is in mijn ogen vooral gebaseerd op gevoel en vermoedens. Niet op feiten en onderzoek.

JasDon
JasDon8 nov. 2019 - 16:39

"Ja, dat is anders want Zwarte Piet is een racistisch karikatuur." Dat kunnen mensen inderdaad zo ervaren.

Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd8 nov. 2019 - 16:40

Als u degelijke research had gedaan, had u kunnen vinden dat zp wel zeker een racistische karikatuur is. Je kunt een reëel probleem wel een 'verzonnen probleem' noemen, maar dat maakt nog niet dat het probleem niet bestaat. Zwakke argumentatie!

Peterrr2
Peterrr28 nov. 2019 - 19:34

@Eerlijkgezegd, wat is dan het reële probleem?

Peterrr2
Peterrr28 nov. 2019 - 21:47

Oke, ik ben om en geef toe: de ZP-discussie trekt in ieder geval racisten en hersenlozen aan. Las net op Twitter wat er in Den Haag is gebeurd bij de KOZP demonstratie. Te treurig om waar te zijn. Om een snelweg te blokkeren moet er al een flinke steek loszitten, maar auto's slopen, bedreigen, ruiten ingooien en wat ik nog meer las, pfff... dan ben je echt compleet de weg kwijt.

Luneau
Luneau9 nov. 2019 - 10:48

Peterrr, Het ergste is nog wel dat het geen demonstratie was. KOZP hield een besloten congres in een afgesloten ruimte en werd aangevallen.

Peterrr2
Peterrr29 nov. 2019 - 11:06

@Luneau, ik heb het gisteravond met verbijstering gelezen. Wat een randdebielen waren daar. Hoe haal je het toch in je botte kop om op zo'n manier de strijd aan te gaan. Ik denk dat velen nog trots zijn ook op wat daar gebeurd is.

FransBrinkman
FransBrinkman8 nov. 2019 - 13:31

Ik doe altijd Season's Greetings. (Geleerd van mijn naar Minnesota geëmigreerde oud-oud-oom.)

Buitenstaander
Buitenstaander8 nov. 2019 - 12:16

Denk dat onze blogger op een slimme manier om de werkelijke vraag heenloopt: Wat is de werkelijke reden dat ketens het ineens niet meer over Pasen maar over Lente feest hebben; of Feestdagen ipv Kerst? Is dat inderdaad omdat NL bv ontkerkt en we er een algemenere titel aan willen geven, of is dat omdat men bepaalde bevolkingsgroepen zogenaamd niet voor het hoofd wil stoten, uit religieuse overwegingen, en dan maar tbv de commercie de traditie bij het grofvuil zet? Als het t laatste is maak ik me wel zorgen want dan wordt het in NL wel conservatief benauwd, want in veel niet-christelijke landen waar ik kom, viert men even zo vrolijk Kerstmis mee en niets relgieuse gevoeligheden…..

6 Reacties
Luneau
Luneau8 nov. 2019 - 13:02

Ik denk dat je de folders eens moet bekijken: het woord Kerst komt ruim 80X in de Lidl folder voor. Er is dus geen sprake van dat bedrijven Kerst of Pasen niet meer zouden noemen.

Karingin
Karingin8 nov. 2019 - 13:07

Ach gos, je bent een complottwijfelaar hahaha.... Wees gerust. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een moslim aanstoot nam aan onze christelijke feesten, sterker nog, ze vieren het gewoon mee. En die enkele lulverhaaltjes over scholen waar geen kerstboom stond vanwege reli-gevoeligheid bleken allemaal precies dat; lulverhaaltjes.

johannn2
johannn28 nov. 2019 - 13:19

Norm, Jij zegt: "Wat is de werkelijke reden [enz.]" Dat is m.n. de vraag die de complotdenker ook stelt. De angst is dan, dat "hún Nederland" wordt overgenomen door "niet Nederlandse" krachten. En dat "ons Nederland", "de traditie", daarvan gered zou moeten worden. .

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2019 - 14:25

@ Norm Jij schrijft; of is dat omdat men bepaalde bevolkingsgroepen zogenaamd niet voor het hoofd wil stoten, uit religieuse overwegingen, en dan maar tbv de commercie de traditie bij het grofvuil zet? Ik vind dat christelijke geneuzel inderdaad heel vervelend. Dus zou ik uit (anti)religieuze overwegingen graag een einde maken aan die flauwekul. Ik word voor het hoofd gestoten door dat kleine groepje christenen dat anderen maar lastig blijft vallen met hun onzin. Maak die feestdagen iets neutraals. Zomervakantie, voorjaarsvakantie, wintervakantie of iets dergelijks. Mensen die pasen of kerst willen vieren doen dat maar thuis achter de voordeur. Hoogste tijd die oude tradities eens op te ruimen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2019 - 11:46

Daan Ouwens Ik dacht dat het ging om waar het voor stond! Enige dagen van bezinning doen niemand kwaad. En het is nier die Kerstman die dat teweegbrengt integendeel. Maar dat mag dan volgens bovengenoemde weer wel, dat zou dan ineens vooruitgang zijn?

4Vier!
4Vier!9 nov. 2019 - 11:48

Karingin, Jij hebt het misschien niet meegemaakt, anderen wel. Om wat voorbeelden te geven: Berlijn, kerstmarkt 2016, 12 doden. Strasbourg, kerstmarkt 2018, 4 doden https://www.google.nl/amp/s/amp.thenational.ae/world/mena/egypt-tightens-security-on-coptic-christmas-eve-after-explosives-expert-killed-at-cairo-church-1.809731 Dan natuurlijk ook landen met regelgeving, sommige vrij recent: https://www.straitstimes.com/asia/se-asia/a-quiet-christmas-in-brunei-as-ban-on-festivities-sets-in https://www.foxnews.com/world/number-of-christians-celebrating-christmas-in-saudi-arabia-growing-but-religious-liberty-isnt.amp Maar ook Nederland was er zelf natuurlijk ook vroeg bij anderen niet tegen het hoofd te stoten met iets kwetsents als een kruis: in het geschiedenis-paspoort van 1994 werd daarom het kruis van een kerktoren verwijderd; het kwam er pas weer in 1996. Je kan maar gekwetst worden door het zien van een kruis.....of die nu op een mijter van Sinterklaas staat of in een paspoort. Je kan maar gekwetst worden door de woorden als “kerst”... De tolerantie droogt op door intolerantie ten aanzien van alleen al de benaming van feesten die gevierd worden.

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende8 nov. 2019 - 11:42

Op zich leuk stukje. Maar ik hou niet van de framing over extreem-rechts. Ten 1e vind ik het erg generaliserend, maar ook omdat ik denk dat een hoop sp-stemmers er net zo over denken als de Maar ik heb dit niet onderzocht, maar uit mijn omgeving maak ik dit op. Persoonlijk weet ik ook niet meer wat links/rechts inhoudt binnen de politiek. Daarom vind ik de discussies op dit forum zo lastig. Alleen maar wijzen naar elkaar. Terwijl we, als we goed naar elkaar luisteren, er vaak helemaal niet zoveel verschillend over denken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2019 - 11:40

" Je kunt stellen dat het kerstfeest zich ontwikkelt zoals een gezonde toekomstbestendige traditie dat hoort te doen." Een gezonde toekomstbestendige traditie" Volgens mij is die coca-cola kerstman en die vercommercialisering heel ongezond. Sommige dikke kindertjes zijn ook zeer ontdaan, ze worden iedere dag gepest met hun coca-cola buikjes. Doe ermee wat je wil !

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2019 - 11:33

Ik heb een gruwelijke hekel aan die kerstman. Voor mij is kerst, alhoewel niet meer gelovig, een paar dagen van rust en bezinning, stilstaan bij het wonder (verwondering) van het leven, van mens tot natuur, zoals ik dat voor mijzelf altijd al beleefde en beleef en een bescheiden samenzijn met mensen die je nastaan. Die totale vercommercialisering en dat gejingle-bells al weken daarvoor, die overvolle winkels, die kerstman en zijn gevolg, die overdaad doen daar voor mij wel degelijk afbreuk aan. Zelfs de oude kerstliedjes kunnen mij nog soms nog bekoren, noem dat nostalgie, wat interesseert mij het. Het voelt zeker wel lekker om daar zo gemakkelijk overheen te stappen en anderen te irriteren met die kerstherrie in de winkels al weken van tevoren en al die uitgestalde rommel overal waar je kijkt. Die hele veramerikanisering van de maatschappij, ik heb er een bloedhekel aan. Maar blijkbaar heet dat hier ontwikkeling en vooruitgang, so what! Dat laatste maak ik echter zelf wel uit. En dat heeft helemaal niets met Baudet te maken.

Andy JPL
Andy JPL8 nov. 2019 - 11:24

Hmmm het allerergste is nog dat ik bijna geen pepernoten heb gevonden. Het meeste wat verkocht wordt zijn kruidnoten. Maar goed, als gelovige heb ik mijn eigen manier van het vieren van Kerstmis en alles wat daar niet in past, daar doe ik dan ook niet aan mee en ik denk dat als iedereen haar of zijn feestdagen zou zou vieren dat we een stuk minder gezeur zouden hebben. De commercie wil nu eenmaal overal een slaatje uit slaan. We hebben geen kerststol of paasstol meer, want het is veel makkelijker en goedkoper 1 stol te verkopen voor beide feesten. De chocolade Sinterklazen, kerstmannen en paashazen zijn onder het stukje folie ook allemaal hetzelfde. Maakt toch niets uit? Als je het niet wilt, dan moet je het gewoon niet kopen.

Gerry Jöris
Gerry Jöris8 nov. 2019 - 11:14

Het traditionele kerstfeest is al jaren geleden om zeep geholpen doordat het door Amerikaanse invloed is verworden tot een commercieel circus, waar ik aboluut niet aan meedoe.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins38 nov. 2019 - 10:34

HAHAHAHAHA, de xenofobe racisten roepen het hardste dat geloof in eigen huis thuis hoort. Maar als een supermarkt geen kerst "viert" staan diezelfde xenofobe racisten op hun achterbenen. En oh wee als een supermarkt het waagt om het suikerfeest te vieren. En die FvD'ers zijn echt zo ongeloofelijk oliedom. Het keratfeest en sinterklaas worden volgens dit volk "van ons afgepakt" maar goor je dit volk het ooit hebben over hoe Halloween ons Sint Maarten afpakt? Of hoe dialecten worden geminimaliseerd door abn op alle Nederlandse scholen te pushen? Nee daar hoor je FvD en PVV nooit over. Ze maken zich alleen zorgen om Nederland als ze moslims kunnen bashen.

2 Reacties
prgrssf
prgrssf8 nov. 2019 - 11:29

Ik heb speciaal chocolaatjes gekocht voor het geval dat kinderen aanbellen voor Halloween of Sint Maarten. Dat gebeurt nooit, maar je kunt maar goed voorbereid zijn. Vanaf 12 november is het voor mij minstens een maand elke dag feest wat betreft iets extra's bij de koffie.

Andy JPL
Andy JPL8 nov. 2019 - 12:46

@Drunken Pumpkins. Eigenlijk snap ik de term xenofobe racisten niet helemaal. De eerste gastarbeiders in Nederland waren er al in 1949, dus ik verwacht dat ze nu 70 jaar later niet meer als vreemd gezien worden. En nog iets, xenofobie is een serieuze aandoening en u maakt het hierbij gewoon bijna grappig of als een scheldwoord. Maar het is helemaal niet grappig en schelden met ziektes is ook al niet netjes. Je kunt daar in ieder geval geen discussies mee voeren. De voorbeelden die u verder noemt zijn vrije keuzes. Als mensen hun dialect niet meer willen spreken, dan hoeft dat niet, dat wordt niet door anderen gedwongen. Overigens zijn de belangrijkste "dialecten" zoals Fries en Nedersakties gewoon talen en ook op die manier beschermd. Op het moment dat er keuzes gemaakt worden uit angst, of dat in ieder geval dat gevoel leeft.. Zoals we zullen het maar geen Kerstmis meer noemen want.... of we zullen het maar geen pasen meer noemen want..... Dan is dat natuurlijk wel heel anders. Ik vind het jammer dat je dat niet begrijpt en meteen oordeelt over mensen die er misschien wel problemen mee hebben.

de Boer2
de Boer28 nov. 2019 - 10:18

De Boer vindt als iemand over oikofobie begint op een etentje met de kerstmis of zo dat een woordenspelletje, bedoeld om mekaar te jennen. Er is dus sprake van het vullen van een behoefte, een leegte, van de horror vacuï als je chic wilt doen. Nou daar doet ie niet aan mee hoor.Hij heeft helemaal geen tijd voor diepzinnige kout, elke dag is werkdag. En naar de NOS kijken doet ie deswege al helemaal niet, de krant heeft ie opgezegd want de ouwe koningin heeft gewaarschuwd dat de leugen regeert en dat je dus moet wuiven. Als de Boer al even uitblaast, dat luistert ie niet naar de de top zoveel, pop of klassiek is hem om het even, maar dan kiest ie iets uit de eigen verzameling, meestal iets treurigs. En dan leest ie daarbij een stukje uit de Bijbel of wat van Ilja Pfeiffer. Of een gedicht, tenzij dat een performance is. Want daar heeft de Boer een bloedhekel aan, aan performance. Stel je niet aan, dat is zijn motto.

1 Reactie
madbako
madbako8 nov. 2019 - 16:48

Geniaal.

frankie48
frankie488 nov. 2019 - 10:06

Ik heb last het imperfectie syndroom, "De Duitse winkelketen heeft er gewoon voor gekozen een folder uit te brengen die handig is voor de hele decembermaand, dat scheelt nog eens geld ook." Lidl heeft ook verklaard dat er na 6 december gewoon een kerstfolder wordt uitgegeven, dus het argument dat het hier om een geldkwestie zou gaan, dat lijkt mij ONJUIST.

Dr. Drees
Dr. Drees8 nov. 2019 - 9:56

Dat de oikofobie theorie niet wetenschappelijk onderbouwd is ben ik met de auteur eens. Dat geldt overigens voor heel veel theorieën van sociale wetenschappers zoals Diederik Stapel en Roos Vonk.

Vlaggenroof
Vlaggenroof8 nov. 2019 - 9:52

Ik denk dat je gewoon rekening moet houden met wat de meerderheid wil.. is dat vrolijk kerstfeest? Dan wordt het vrolijk kerstfeest.. is dat vrolijk lentefeest? Idem.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt8 nov. 2019 - 10:36

Maar welk kerstfeest? Dat met het kerststalletje en de kribbe, halleluja zingend? Dat met de kerstman, ho-ho-ho, en de rendieren? Kadootjes onder de boom, Jezus Christus? Wie is dat? Dat met de gevulde kalkoen? Het feest dat de hele maand december duurt? Of dat alleen op de heilige dagen? En als je niets van welke variant dan ook wil, moét je????

Luneau
Luneau8 nov. 2019 - 13:08

Vlaggenroof, Seriously? Mensen opleggen wat ze moeten zeggen? Lekkere vrijheid van meningsuiting dan...

Vlaggenroof
Vlaggenroof10 nov. 2019 - 12:32

Je bent van harte welkom hier te komen, maar het gaat erom dat je je wel aanpast.

Roel2
Roel28 nov. 2019 - 9:51

Wordt een lange avond aan sommige tafels zie ik al. Eerst moet uitgelegd worden wat nou precies die uil van minerva is, en daarna een verdieping over oikofobie. Je kan zeggen over Baudet wat je wilt, maar ik zie dit boven alles als een prima aanzet tot daadwerkelijk nadenken over wat iemand nou in hemelsnaam probeert te zeggen!

Frits Jansen
Frits Jansen8 nov. 2019 - 9:42

Multinationals vinden het wel zo efficiënt als de feestdagen overal tenminste op dezelfde dagen worden gevierd. Dus zagen ze aan de poten van Sinterklaas, want exclusief Nederlands. Zogenaamde oikofobie blijkt dan opeens heel commercieel.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal48 nov. 2019 - 9:34

juist het richten naar complotdenken is een vorm van complotdenken. Het wakkert zichzelf aan en degenen die een fijn feest vieren kan dat complotdenken helemaal niets schelen, laat staan dat men zich druk maakt over een foldertje van een supermarkt.

msj_meijerink
msj_meijerink8 nov. 2019 - 9:26

Ach, al die gekerstende feesten in de lage landen zijn evenzeer folkloristisch als nostalgisch te noemen. Immers Sinterklaas (met Amerigo) lijkt 100% op Wodan (mét Sleipnir), de kerstfeesten met kerstboom is het Joelfeest. Zo kan ik wel doorgaan met door de christelijke kerk gepikte Germaanse feesten ten behoeve van de 'typische' christelijk/joodse tradities in Nederland. Ammehoela dus!!

4 Reacties
Samen Delen
Samen Delen8 nov. 2019 - 9:34

Wie bekend is met de oude geschriften van de mystici weet dat Kerstmis een symbolische verwijzing is naar de geboorte van God in ons als mens. "Blijf in Mij en Ik in u" staat er geschreven. Dat is uiteraard een kwestie van bewustwording.

FrankN2
FrankN28 nov. 2019 - 9:47

Kerstfeest een Joodse traditie?? Joden vieren Chanoeka in ongeveer dezelfde periode, het feest van het licht. Al vele eeuwen voor de Germanen, dus volgens deze redenering hebben de Germanen het gejat van de Joden.

Karingin
Karingin8 nov. 2019 - 12:57

Chanoeka is ontstaan in dezelfde periode dat de Germanen leefden. Maar de Joodse tradities zijn in elk geval wel allemaal authentiek, in tegenstelling tot de christelijke. En kerst verwijst natuurlijk gewoon naar de geboorte van Jezus. Wat in maart plaatsgevonden schijnt te hebben, maar kniesoor die daarop let.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 nov. 2019 - 6:57

Karingin Ook een kniesoor die erop let dat pieten niet door een schoorsteen kunnen, een paard niet over het dak kan lopen, maar de pieten wel moeten veranderen in schoorsteenpieten. Zolas die Coca-cola kerstman, vermomd met grote baard en muts om herkenning te voorkomen, niet met een slee kan komen omdat er hier nauwelijks sneeuw ligt, hier geen rendieren zijn, niet door de lucht kan vliegen, elfjes wereldvreemde wezens zijn en obesitas not-done is, daar kinderen mee gepest worden? Kabouters bestaan ook niet heb ik altijd begrepen. Misschien heb ik het verkeerd? Maar het zou een vorm van vooruitgang zijn die Kerstman? Hoe Amerikaans en wereldvreemd is dat dan? Waaraan moeten wij ons aanpassen aan een overmatige consumptiemaatschappij waar geen plaats meer is voor bezinning al is het maar via symbolen zoals het kerstverhaal. Oude vertellingen en gebruiken alsmede symbolen zijn wel degelijk van belang in een samenleving. Het leven zou zeer onaangenaam zijn, niet leefbaar, er zouden geen schrijvers meer zijn te vinden die via verhaal en beeld de werkelijkheid of het innerlijk wezen van de mens kunnen verbeelden en duiden via symbolen. Er zouden filosofen aan verloren gaan en het leven zou ondraaglijk worden. We zouden niet meer kunnen duiden. Laat jij kinderen van 2 jaar zien hoe IS handelt met gevangenen? Zou jij zo het verschil tussen goed en kwaad kunnen en willen duiden voor hen?

prgrssf
prgrssf8 nov. 2019 - 9:24

Je koopt een feeststol. En bij het opdienen met het/de kerstontbijt/lunch/brunch zeg je dat het een kerststol is. Probleem opgelost.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 nov. 2019 - 10:42

Maar dat is het hem juist. "Feeststol" is bij de oikofobiaanse Baudeterianen en Wilderianen een schandelijke miskenning van de Nederlandse traditie. HO-HO-HO, hoe Nederlands is dat?

Grietje Genot
Grietje Genot8 nov. 2019 - 9:19

Ik heb helemaal geen zin in deze obsolete discussie met obsolete mensen, hunnie hersenschimmen etc. Wij, honger kunstenaars, werken elke dag minimaal 12 uur, feestdag of niet, daar malen we niet om, ja, zelfs aan seizoenen, dag en nacht, weekend etc, daar doen we niet aan. Wij zijn de meesters van ons universum, het ritme van ons hart bepaalt de getijden, de rimpelingen van de tijd; - laat het klootjesvolk maar brommen, wij zingen. Wie zich wil laven aan gekerstende importfeesten - uit oriëntaalse, roomsche etc hoek - en zo zijn Bataafse roots verloochent, gaat zijn goddeloze, onvaderlandslievende gang maar. F*ck 'm.

madbako
madbako8 nov. 2019 - 9:08

Wat doen we eraan? Niet zoveel misschien, je kunt je schouders ophalen en er om lachen. Meer moet je er ook niet aan vuil maken.. Next

1 Reactie
kweenie2
kweenie28 nov. 2019 - 12:57

Dat zou fijn zijn behalve dat sommige malloten dit gebruiken om hun achterban vol met 'low information voters' hiermee op te stoken tegen van alles en nog wat.