Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Onverkwikkelijke polarisatie rond Halsema leidt af van Black Lives Matter

  •  
11-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
49988864387_e8d9c8bd33_k

© cc-foto: Karen Eliot

Over de hoofden van Halsema en de demonstranten hebben de columnisten Ewald Engelen en Sander Schimmelpenninck in respectievelijk De Groene en de Volkskrant progressief Nederland gegispt
Bij mij in de buurt, in de gemeente Epe, werd op 2 mei een solidariteitsdemonstratie met Indonesische Molukkers gehouden. Er waren veel meer betogers dan toegestaan en de coronamaatregelen werden niet nagekomen. Niemand riep burgemeester Tom Horn ter verantwoording. Op dezelfde Tweede Pinksterdag als de uit de hand gelopen BLM-demonstratie in Amsterdam: een overvolle Scheveningse boulevard en coronamaatregelen niet nagekomen. Niemand riep Johan Remkes ter verantwoording.
Anders met Femke Halsema. Ik ben geen fan en het stoorde ook mij dat ze een 1873-button droeg in plaats van een mondkapje plus ambtsketen en dommig formuleerde over het ‘belang’ van de demonstratie. Maar daarvoor werd de burgemeester niet op het matje geroepen. Neen, haar ‘scalp’ werd geëist als onderdeel van de jarenlange campagne tegen Halsema die de Telegraaf en andere asociale media voeren. Een type polarisatie dat ronduit een bedreiging vormt voor de lokale democratie. Overigens bemoeiden ook Tweede Kamerleden zich met de lokale politiek, waarvoor ze onlangs door het Veiligheidsberaad, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters werden terechtgewezen.
De Amsterdamse oppositie meet in haar polarisatie niet alleen met twee maten, maar polariseert daarbij puur voor de bühne, want ze wist van tevoren dat haar motie van wantrouwen het niet zou halen. Onder reguliere politieke omstandigheden had de oppositie aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek en pas op basis van de uitkomsten daarvan een oordeel geveld. Dat geldt ook voor de ‘Amsterdammers’ die al dan niet via een petitie blindelings achter ‘onze Femke’ gingen staan.
Maar dat polariseren kan nog erger. Dan gaat het niet meer om racistisch politiegeweld of om een inschattingsfout van een Amsterdamse burgemeester, dan wel de campagne van de Telegraaf. Neen, de demonstratie op Tweede Pinksterdag is intussen gekaapt als een Jongerenbevrijdingsfeest uit de Officiële Anderhalvemeter-gevangenis. Wat uiteraard nooit en te nimmer de bedoeling was van de organisatoren, het Amsterdamse stadsbestuur en het merendeel van de deelnemers.
Over de hoofden van Halsema en de demonstranten hebben de columnisten Ewald Engelen en Sander Schimmelpenninck in respectievelijk De Groene en de Volkskrant progressief Nederland gegispt omdat het zich mak bij de coronamaatregelen neerlegde die vooral jongeren fnuiken. Engelen: ‘Het nieuwe normaal wordt met name door de progressieve kletsende klasse omarmd met een wellust die grenst aan het pathologische.’ Schimmelpenninck: ‘Corona heeft er echter voor gezorgd dat ook vele zichzelf als ruimdenkend bestempelende mensen hopeloos door de mand zijn gevallen als ordinaire angsthazen. De laatste schijnprogressievelingen en -liberalen die nog in de kast zaten, kregen op 1 juni het laatste duwtje in hun coming-out als conservatief.’
Volgens beiden is alles vooral de schuld van de ouderen. Engelen: ‘Zou het niet van veel meer solidariteit hebben getuigd als de kwetsbaren [zestigplussers met meer dan een bijkomend gezondheidsprobleem] voor zelfisolatie hadden gekozen waardoor de rest had kunnen doorgaan met zijn leven?’ Schimmelpenninck: ‘Na maanden waarin de korte termijnangst voor een voor jongeren ongevaarlijk virus allesoverheersend was, stonden zij op voor hún toekomst, hún zorgen en hún gevoel van rechtvaardigheid (…) een belangrijk statement in een tijd waarin ouderen het debat en het door politiek en media overschatte Twitter domineren.’
Opvallend is ook dat beide scribenten zich met hun jongerenpopulisme als ‘links’ afficheren, al zijn er verschillen. Engelen is hoogleraar, 57 jaar en weegt ook als polarisator zijn woorden zorgvuldig. Schimmelpenninck is Quoter, 35 jaar en wasemt de vanzelfsprekende corporale attitude uit van neerkijken op het plebs en het zelf boven de wet verheven te zijn. Een meta-polarisator.
Hun type anderhalvemeter-scepsis tegenover medische gevaren kwalificeerde de Sloveense filosoof Slavoj Žižek in zijn juist verschenen  Pandemic! Covid-19 Shakes the World  treffend als ‘barbarij met een menselijk gezicht’ en ‘neplinks’.
Daarbij komt dat deze columnisten door hun kaping het bredere doel van de demonstratie – waaronder bewustmaking – veronachtzamen. Het Amerikaanse racisme uit zich niet alleen maar in politiegeweld, maar in ook onaanvaardbare verschillen in gezondheid en gezondheidszorg. Hoeveel met corona besmette zwarte Amerikanen zullen de laatste maanden niet hebben gefluisterd: ‘I can’t breathe’?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft12 jun. 2020 - 14:32

Op korte termijn ben ik bang dat de beslissingen van mv. Halsema alleen maar tegen de BLM beweging zal werken. 1. https://www.parool.nl/amsterdam/preventief-fouilleren-in-amsterdam-van-de-baan~b715e60c/ In Zuid-Oost niet meer preventief fouilleren omdat ze bang is voor geweld terwijl bij 2,5% van de gevallen verborgen wapens werden aangetroffen. Elk wapen waar iemand naast de politie , en kinderen helemaal, mee op straat loopt is er één teveel. 25 stuks bij 1000 controles, en dat waren geen aardappelschilmesjes. 2. https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/673590/RAAD%2010-06-2020 Op 8:42:35 zegt ze dat ze de dag voor de demonstratie op de dam besloten heeer de 1,5 meter regel niet te willen handhaven uit angst voor rellen. Impliciet geeft ze hiermee aan dat de demonstranten en de bewoners van Zuid-Oost niet in toom te houden zijn. Dat zal als een boemerang naar zowel de BLM beweging als mv. Halsema terugkomen. Maar dan kan ze de schuld makkelijk bij BLM leggen. Want zij dacht mee maar de beweging ging geweld gebruiken. En dat is jammer.

4 Reacties
Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft12 jun. 2020 - 19:16

En waar leg ik precies de schuld bij BLM? Als dat zo op u is overgekomen, dan spijt mij dat. Was niet de bedoeling want dat voel ik helemaal niet zo. Het gaat mij om de gladde manier waarop mevrouw Halsema politiek voert. Het 2e punt wat ik aangaf helemaal. Probeer eens de 10 minuten te kijken voorafgaand aan het punt wat ik aangeef. Ik ben heel benieuwd wat u dan gaat opvallen.

Zandb
Zandb13 jun. 2020 - 6:23

Juist Ikzelf Ik voeg er aan toe, dat ze impliciet te kennen geeft, dat besmettingsgevaar alléén geen reden is om het risico te nemen om het allemaal nog erger te maken.

Frits Jansen
Frits Jansen13 jun. 2020 - 7:29

Ten eerste: overal ter wereld vinden BLM demonstraties plaats, en daarbij is het meestal te druk. Ik noem maar de Alexanderplatz in Berlijn, waar demonstranten spreekkoren aanhieven - terwijl koren berucht zijn doordat ze virussen verspreiden. De Duitse politie heeft dat ook gedoogd. Bij eerdere demonstraties werd de enorme Alexanderplatz effectief afgesloten. Dat waren geen demonstraties tegen racisme maar tegen de corona-regels o.a. van complotdenkers die menen dat de pandemie een verzinsel is als excuus om een politiestaat in te voeren. Ten tweede: de laatste maanden hebben tactloze BOA's zich zo gedragen dat ik me goed kan voorstellen dat mensen razend worden op deze handhavers, en nu ze voorzien zijn van wapenstokken (toch?) zullen ze er wel meteen op gaan timmeren. Dan liggen de IC's straks vol met demonstranten met zwaar hersenletsel.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft13 jun. 2020 - 19:57

ZandB, en dus mag ze eigenhandig beslissen dat Amsterdam zich niet aan de regels hoeft te houden die voor heel Nederland gelden.. Als het voor de goede zaak is, probeer jij een banaan nog recht te praten

JoostV52
JoostV5212 jun. 2020 - 10:36

Spuit 11 bericht. Inmiddels is het hele verhaal ingehaald door de bijeenkomst van de gemeenteraad van Amsterdam waarin iedereen zijn woord heeft kunnen doen en de burgemeester zelf uiteindelijk heeft toegegeven dat zaken niet helemaal zoals het hoorde zijn verlopen.

1 Reactie
Polletje2
Polletje212 jun. 2020 - 15:12

Ikzelf - Dat is juist, maar a) heeft de kritiek van de schrijver tot het gevolg dat daar een einde aan komt, of draagt hij juist daar aan bij en b) was dat te voorzien?

hminkema
hminkema12 jun. 2020 - 9:29

Als Halsema het tegenovergestelde had besloten, dus ervoor koos om de demonstratie te beëindigen met politieoptreden, waren diezelfde Halsema-critici óók in de hoogste boom gevlogen. Dan hadden ze hun rituele Halsema-kritiek geënt op de 'vrijheid van meningsuiting' of het 'recht op demonstratie'. Als het werkelijk was uitgepakt als een gewelddadige schermutseling, hadden ze haar 'misbruik van het geweldsmonopolie' verweten. Kortom, bij een deel van (rechts) Nederland kan Halsema het gewoon nooit goed doen, wat ze ook besluit, hoe ze ook haar beleid verdedigt. Daarmee maakt dit Halsema-hatend echelon zichzelf politiek van nul en generlei waarde. Want politieke waarde ontleen je aan principes, niet aan haat jegens personen.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander12 jun. 2020 - 10:17

@hminkema Toch wel fascinerend om te zien hoe de verdedigers van Halsema hun betoog pas beginnen vanaf het moment toen er al 10.000 man op de Dam stond. Misschien toch even bedenken dat er veel mis is gegaan VOORAF en daarin de opstelling van Halsema en haar 'vertoon' op de Dam. En tenslotte haar 'om zich heen zoeken' naar anderen verantwoordelijk mee-maken. Daar zat 'm de kneep. Idd als er al x-mensen op de Dam staan heb je niet zoveel mogelijkheden, maar in haar emotie kwam ze zelfs niet op het idee om toe te spreken om te verspreiden.Laten we eerlijk zijn: haar hart lag te veel bij het topic van de demonstratie en niet bij haar eigenlijke rol. En dat eeuwige 'rechts' NL als fingerpointing is ook wel sneu aan het worden…

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jun. 2020 - 10:28

Zo kan je alles recht praten, wissel links en rechts en het verhaal is ook kloppend

joop12342
joop1234212 jun. 2020 - 11:22

Mink, jij kunt gedachte lezen. Daar is geld mee te verdienen.

tinekea2
tinekea212 jun. 2020 - 8:26

Maar waarom heeft ze dan haar excuses aangeboden en toegegeven vele fouten gemaakt te hebben, als ze niets verkeerd gedaan heeft?

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 jun. 2020 - 10:24

Waar wordt er gezegd dat ze niets verkeerds heeft gedaan?

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jun. 2020 - 7:54

Dit gaat over sympathie hebben voor een zaak en daarom bewust risico"s nemen. Het heeft weinig met racisme of 'progessief' beleid te maken. Dat is de aanleiding. We spreken met ets af en al ben ik het persoonlijk daar niet helemaal mee eens, zeker een burgemeester moet zich daaraan houden.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jun. 2020 - 9:36

Met elkaar iets

Starter2
Starter212 jun. 2020 - 7:50

Er is er maar één debet aan dit hele gedoe en dat is Halsema zelf. Als je bewust het risico neemt dan moet je niet gek opkijken als daar reactie op komt. De vergelijking met een demonstratie in Epe waar 150 man met een demonstratie op de Dam met meer dan 10.000 gaat nergens over. Als dit het enige materiaal is dat je hebt kunnen vinden.

3 Reacties
LaBou
LaBou 12 jun. 2020 - 10:27

Waarom niet? Buiten de aantallen zijn beide gebeurtenissen identiek.

Starter2
Starter212 jun. 2020 - 13:24

Het gaat hier om het risico voor de volksgezondheid. Als je meent dat een bijeenkomst met 150 mensen gelijk is aan 10.000 dat mag dat. Het is alleen niet zo.

LaBou
LaBou 12 jun. 2020 - 16:24

Om de pandemie in Nederland te starten waren geen tienduizenden vakantiegangers nodig. Dat ging, gezien het resultaat ook prima met enkele honderden. Dus blijft de vraag staan: wat is het verschil, afgezien van de aantallen demonstranten en de politieke kleur van de betrokken burgemeesters?

Frits Jansen
Frits Jansen12 jun. 2020 - 4:28

Dat het niet meer over discriminatie gaat maar over Halsema zelf is een schande. Daarmee staat Nederland internationaal te kijk. In Berlijn hieven ze spreekkoren aan op een overvolle Alexanderplatz, en koren verspreiden zoals bekend virussen, maar een politieke rel werd het niet. Alleen beide columnisten hangen blijkbaar het kolderverhaal aan dat jongeren niets te vrezen zouden hebben van COVID-19. Als ze echt die ziekte krijgen overleven ze meestal wel, maar vraag niet hoe. Voor elke dag op een IC moet je een maand revalideren. En wie op een IC heeft gelegen krijgt vaak ook last van angstaanvallen - die nooit meer overgaan. Blijvende longschade is eveneens waarschijnlijk. Er zijn wel draagbare zuurstofapparaten maar het is geen pretje de rest van je leven met zo'n ding te moeten rondlopen, Als de accu voortijdig leeg raakt stik je. En een date met iemand met een zuurstofapparaat is ronduit treurig. Overigens hangt ook Jort Kolder dit kolderverhaal aan. Puur populisme. Geen feit tussen te krijgen.

1 Reactie
Pater
Pater12 jun. 2020 - 9:09

Ter ondersteuning van je reactie een passage uit een column van Derk Sauer: "Maar wat blijkt: van de patiënten die nu aan de beademing liggen in Russische ziekenhuizen is 40 procent jonger dan 40 jaar. Het virus doet niet aan leeftijden. Daarom zijn de autoriteiten nu in paniek. Rusland worstelt al met een enorm demografisch probleem. Daar dreigt een nieuwe ramp bij te komen."

Pater
Pater12 jun. 2020 - 1:19

Engelen slaat regelmatig door. Het valt tegenwoordig op als hij wél iets zinnigs beweert. Schimmelpenninck is vooral elitair, misschien een tikje progressief maar hij werkt dus wel voor WNL. Ik kan me helemaal vinden in de kritiek. Wat er tegen de button is is me niet duidelijk: echt iets dat voor alle Amsterdammers aanvaardbaar is.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt12 jun. 2020 - 8:54

Helemaal eens.

OlavM
OlavM11 jun. 2020 - 23:02

[.....onderdeel van de jarenlange campagne tegen Halsema die de Telegraaf en andere asociale media voeren.Een type polarisatie dat ronduit een bedreiging vormt voor de lokale democratie.] Precies! [Het Amerikaanse racisme uit zich niet alleen maar in politiegeweld, maar in ook onaanvaardbare verschillen in gezondheid en gezondheidszorg.] De antiracismebeweging uit zich op steeds meer terreinen. Ook b.v. op dat van heldenverering van vroegere kolonisatoren en slavernijverdedigers, en voor hen opgerichte standbeelden. De moord op George Flynn heeft als een vliegwiel gewerkt.

3 Reacties
Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov12 jun. 2020 - 0:21

Maar... maar... we gaan die chocoladeletterkrant (Youp van het Hek) en dat falderappes toch niet serieus nemen, huh?

Libertain
Libertain12 jun. 2020 - 7:04

Nehoor, moet je de chocolade letters meteen opeten opdat ze gaan verdwijen!

vdbemt
vdbemt12 jun. 2020 - 9:00

@Vladimir. Olav, jij en ik niet. Maar voor beschamend veel mensen is de 'T' de (voor hun) passende waarheid, die er als zoete koek ingaat. De Telegraaf wakkert dat ook bewust aan, Ze splijt en creëert onrust.

I am Legion
I am Legion11 jun. 2020 - 20:44

Da's wel aardig hé? Die selectieve verontwaardiging bij uiterst links, om het allang onterechte "progressief" in relatie tot hen te vermijden, hoe zij b.v. nog niet lang geleden de protesten van boeren waar deze zich niet in alle gevallen hielden aan afspraken bij demonstraties door toch het Malieveld op te gaan, met meer dan het aantal toegestane tractoren, door verkeersopstoppingen te veroorzaken met dezelfde tractoren op de snelwegen, dat dat uiterst links schreeuwde om harde aanpak door overheid en hoge boetes. Net als de herhaald woedende reacties op een paar kerkgemeenten die tegen de regels in diensten wilden houden met meer dan honderd mensen waar dat vrijwel elke kerkgemeente netjes werd geëerbiedigd, en tegelijkertijd geen kik wanneer dat bij andere religies ook gebeurde dat men in gevallen niet aan die regels hield. En als dan nu, met veel ernstiger omstandigheden dan een kapotgereden grasveld en een zeker verkeersoponthoud (maar geen blokkades zoals in geval van diverse uiterst linkse acties), en veel meer mensen dan die honderd bij een kerkdienst, ondanks regels en grote risico's voor de volksgezondheid i.v.m. de Corona-crisis, ondanks duidelijke afspraken vooraf, dus demonstranten die zich massaal niets gelegen laten aan het onderling afstand houden, een ongewenstheid van massale samenscholing, een totaal andere reactie. Hypocrieten. En dan een excuus denken te hebben vanwege een door Halsema zelf erkende aanwezigheid onder een deel van de demonstranten van de haar welbekende extreem-linkse harde kern van o.m. AFA en krakerskringen die samen met andere op rellen beluste aanwezigen een dreiging van een gewelddadige reactie bij een besluit van haar deze demonstratie te beëindigen? Dan straks de boerendemonstraties, die overwegend netjes demonstreerden op een enkele uitzondering na, of welke demonstrerende groep ook, als ze voortaan vergezeld worden van een onder hen harde kern die potentieel gewelddadig is?

7 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries11 jun. 2020 - 21:45

Is dit een netjes geformuleerde scheldpartij of een onzinnige bijdrage aan het onderwerp dat in bovenstaand artikel aan de orde wordt gesteld?

Polletje2
Polletje211 jun. 2020 - 22:49

Lego heeft zelf nog meegemaakt dat “eind jaren zestig begin jaren zeventig een kind in een zaal met een grote bijeenkomst naar voren werd gehaald en op grond van enige door de Sint voorgelezen zaken daadwerkelijk door de Pieten in een zak werd gestopt en gillend afgevoerd.” Nou, je kunt je wel voorstellen dat hij daar een trauma aan heeft overgehouden.

Pater
Pater12 jun. 2020 - 0:53

Ach Legioen, als je de met een tractor kapot gebeukte voordeur van het Groningse provinciegebouw nu al 'vergeten' bent ben je wel de allerlaatste die zijn mond open mag doen als het gaat over selectieve verontwaardiging.

Paul250371
Paul25037112 jun. 2020 - 5:45

Het enige kwaad wat er in de wereld is en zal zijn komt van rechts. Jouw boerenvriendjes hebben met wellicht 300.000 boeren ca. 70% van Nederland. Er is woningnood en op grote stukken van Nederland wonen een paar schapen en koeien. Hoe komt het toch dat in elk commentaar er bij jou extreem rechts doordrenkt?

Paul250371
Paul25037112 jun. 2020 - 5:48

Jouw hetze tegen links en antifa? Hoe kan je nou niet tegen fascisme zijn. Ben je extreem rechts?

Zandb
Zandb12 jun. 2020 - 6:37

Legion 'Gelukkig' heeft u het over "uiterst" links. Dat handjevol "selectieven" mag uw geseling dan, ook nog deels ten onrechte, ondergaan. U verplaatst in een schier onbegrijpelijk "Newspeak" (Nederlands kan je het niet noemen) niet meer dan wat ijle lucht, in de hoop dat uw stokpaardframe die anderhalve man en een paardekop als slechte verstaander beïnvloedt. Ik ga er nog steeds van uit, dat u 'te goeder trouw' aan u zelf bent en daarom probeer ik u nog steeds te bereiken. Wie weet, bent u slimmer dan u zich toont.

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jun. 2020 - 8:00

De reacties op I am Legion zijn niet inhoudelijk te noemen. Of het toestaan vd demo zeer kwalijke gevolgen heeft moet nog blijken. Laten we ondertussen doen of die 1,5 m weer belangrijk is voor iedereen behalve de anti-racisme demonstrant

Polletje2
Polletje211 jun. 2020 - 20:03

De onverkwikkelijke polarisatie rond Halsema leidt af van Black Lives Matter en daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren.

3 Reacties
I am Legion
I am Legion11 jun. 2020 - 22:26

Nou Polletje je verbaast me. Maar ga je gang hoor.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov11 jun. 2020 - 22:28

Tja, zoveel aandacht voor Schimmelpenninck, Van Engelen en Zizek - niet bepaald fijnzinnige types met een fijne pen of een groot denkvermogen - waarom, waarom (ik vraag het u)?

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft12 jun. 2020 - 8:56

Polletje, Daar heeft mevrouw Halsema zelf de aanleiding voor gegeven. In de andere steden was er niet al een dag van tevoren besloten om de corona maatregelen niet te handhaven. Mv. Halsema heeft op zondagavond het besluit genomen om niet te handhaven. https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/673590/RAAD%2010-06-2020 Even doorspoelen naar 8:42:35 en u kunt het met eigen ogen zien. Hiermee gaat ze gaar boekje te buiten. Zij stelt dat de groep demonstranten daar waarschijnlijk agressief op zal reageren, dus wil ze "deescaleren". Ze zet de demonstranten dus weg als agressieve mensen die niet luisteren naar de politie.