Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onverenigd Koninkrijk

  •  
05-07-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
940 keer bekeken
  •  
ANP-502776034

Aan het deels terugdraaien van de Brexit wil Starmer voorlopig zijn vingers niet branden.

Met een overgrote meerderheid heeft Labour de Britse verkiezingen gewonnen. Partijleider en nieuwe premier Keir Starmer krijgt te maken met een diep verdeeld koninkrijk. Verdeeld tussen arm en rijk, verdeeld over de verhouding tegenover Europa, verdeeld door de druk van met name Schotland maar ook Noord-Ierland en Wales om meer zelfstandigheid.

Geen Europees land kent zulke grote regionale verschillen tussen arm en rijk als het Verenigd Koninkrijk, stelt economisch geograaf Philip McCann in Trouw. Er zijn lange wachtlijsten in de gezondheidszorg, ook voor levensbedreigende ziekten, scholen zijn verwaarloosd, hele wijken verloederd, de infrastructuur staat op instorten. Het noorden van het Verenigd Koninkrijk, waar de helft van alle Britten woont, is armer dan een land als Tsjechië. Het beleid is gericht op Londen en Zuidoost- Engeland en vooral Londen terwijl andere delen van het land worden verwaarloosd.

Maar ook binnen Londen zijn de verschillen groot. En zichtbaar. Met aan de ene kant vervallen wijken en steeds meer dakloosheid en aan de andere kant een rijke elite die protserige rijkdom breed laten hangen met hun stadspaleizen en peperdure Ferrari en Lamborghini.   

Achtereenvolgende regeringen hebben de deur open gezet voor buitenlands kapitaal. Russische oligarchen en Arabische sjeiks kregen ruim baan. Bijnamen voor Londen als Londongrad of Londonistan komen niet uit de lucht vallen. Door de komst van buitenlands kapitaal schoten de prijzen omhoog. Aan hele stadsdelen werd niets meer gedaan, zodat ze konden worden gesloopt om plaats te maken voor miljoenenappartementen.

Een structurele oorzaak van de economische malaise is het verlies van de koloniën na de Tweede Wereldoorlog en de sluiting van kolenmijnen, staalbedrijven, scheepswerven door buitenlandse concurrentie.

Maar de malaise is zeker ook het gevolg van de manier waarop Britse regeringen daarop hebben ingespeeld. Premier Margaret Thatcher dacht het antwoord te hebben gevonden in de vrije markt, privatisering, het verlagen van belastingen en het beknotten van de vakbonden.

Haar beleid werd voortgezet door Labourpremier Tony Blair met zijn uiteindelijk doodlopende Derde Weg, waarin hij sociaal-democratie en de vrije markt probeerde te verzoenen.

De problemen in het Verenigde Koninkrijk komen ook door de Brexit. Premier David Cameron zette het referendum in juni 2016 over de uittreding van de Europese Unie alleen maar door om van het gedoe uit te zijn. Dat uiteindelijk een nipte meerderheid zou kiezen voor een afscheid van Brussel kwam voor velen als een grote verrassing, zowel in de politiek als in de journalistiek. Het anti-Europese sentiment van de Britten was onderschat.

(Leerzaam voor journalisten: correspondent Tim de Wit had zijn kantoor in hetzelfde gebouw als de Leave-campagne. Tientallen keren moet hij met Leavers in de lift hebben gestaan maar zelden of nooit heeft hij er een gesproken).

De Britten was een worst voorgehouden dat een afscheid van de Europese Unie alleen maar economische voordelen zou hebben, dat ze verlost zouden zijn van de bemoeizucht van Brussel en vooral dat er door de Brexit minder migranten zouden komen. Een sentiment dat stevig werd gevoed door populist Nigel Farrage – voor het eerst kreeg hij bij deze verkiezingen een zege in het Lagerhuis. Daarbij geholpen door anti-campagnes van invloedrijke tabloids als Daily Mail en The Sun van media-magnaat  Ruppert Murdoch. Zonder Murdoch was Brexit er niet gekomen en had de wereld er heel anders uitgezien, betoogt oud-correspondent De Wit in zijn boek Wankel Koninkrijk.

De ironie wil dat de Brexit alleen maar nadelig heeft uitgepakt. Het gaat slechter met de Britse economie, van de bemoeizucht van de Brussel zijn de Britten niet af en er komen méér  in plaats van minder migranten. Door Brexit zijn er minder exportmogelijkheden wat ecomomische ontwikkeling in de weg staat. En àls de Britten zaken willen doen met EU-landen zijn ze gebonden aan de regelgeving uit Brussel, lid van de Europese Unie of niet.

Het aantal migranten nam toe. Migranten uit de EU konden wel makkelijker worden tegengehouden, maar om de gevolgen voor de arbeidsmarkt tegen te gaan werden de regels voor migranten uit de rest van de wereld juist versoepeld. De Britse economie kan als geen ander niet zonder buitenlandse werknemers in bijvoorbeeld gezondheidszorg en horeca.  

Groot-Brittanië is ook verdeeld doordat de ‘buitengewesten’ de verwaarlozing door Londen zat zijn en menen heel goed op eigen benen te kunnen staan. Met name Schotten zien niet in waarom ze niet voor voor meer zelfstandigheid zouden kiezen en zelfs lid zouden kunnen worden van de Europese Unie. Als kleine landen als de Baltische staten lid zijn, waarom zou Schotland dat niet kunnen.

Bij een referendum over onafhankelijkheid in 2014 was de uitslag nog net omgekeerd aan die van de Britten over Brexit: een kleine meerderheid van de Schotten koos ervoor onder de vleugels van Londen te blijven. Maar dat wil niet zeggen dat de roep om onafhankelijkheid of meer zelfstandigheid daardoor verstomd is.

Dat geldt ook voor Noord-Ierland, dat als geen ander deel van Groot-Brittannië de gevolgen van Brexit heeft ondervonden. Ineens had Noord-Ierland weer een harde grens met Ierland, dat immers wel lid was gebleven van de Europese Unie. Zou het voor de Noord-Ieren niet veel gunstiger zijn meer met de zuiderburen samen te werken en zelfs de mogelijkheden van één herenigd Ierland te onderzoeken? Iemand vatte het zo samen: Brexit heeft meer betekend voor de Ierse eenheid dan de IRA, de terreurbeweging die een eilandbrede Ierse staat nastreefde los van het Verenigd Koninkrijk. 

Wales is een ander verhaal. Meer dan de andere delen is het cultureel, economisch en geografisch met Engeland verbonden. Helemaal stil rond een Wexit – losser van Engeland – is het niet. Al was het alleen maar omdat ook Wales de gevolgen van losmaking van de Europese Unie ondervindt.

Het is al die verdeeldheid waarmee Starmer te maken krijgt. Aan goede voornemens geen gebrek. Zo belooft de nieuwe Britse premier dat de belastingen voor de gemiddelde Brit niet zullen stijgen en wil hij de overheidsuitgaven verhogen. Ook moeten onderwijs en zorg worden verbeterd en de huisvesting worden aangepakt. Allemaal plannen die geld kosten dat er niet is. Ook niet als de grootschalige belastingontwijking wordt aangepakt, een ander voornemen.

Aan het deels terugdraaien van de Brexit wil Starmer voorlopig zijn vingers niet branden. Daarvoor zijn de Britten te verdeeld.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

JaapBo
JaapBo
6 jul. 2024 - 5:50
Starmer is een miniem beetje beter dan de conservatieven. Wat mij opvalt is de leegte van zijn woorden: “we gaan leveren”. Maar wat dan? Vooral meer van hetzelfde vrees ik. Starmer deed ook mee aan de achterbakse demonisering van Corbyn en activisten voor Palestijnse rechten. Nog een reden om hem te wantrouwen.
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen
5 jul. 2024 - 10:07
"Zou het voor de Noord-Ieren niet veel gunstiger zijn (...) de mogelijkheden van één herenigd Ierland te onderzoeken?" Ja, maar dan is er een katholieke meerderheid, brrrr. Als buitenstaander denk je al snel waar maak je je druk om, maar dat angstbeeld is natuurlijk heel lang een pijler geweest onder het unionisme. Maar wie weet leeft het minder onder de jongste generaties in N. Ierland. Er zijn nu volwassenen die niet anders dan vrede hebben gekend, dat zou misschien kunnen helpen.
Select all images with crosswalks
Select all images with crosswalks
5 jul. 2024 - 9:54
"met zijn uiteindelijk doodlopende Derde Weg" Uiteindelijk is het mafklapper Corbyn geweest die Labour vakkundig electoraal de afgrond in dreef....
11 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 jul. 2024 - 11:53
Nee, het was de hetze tegen Corbyn die Labour de das omdeed en die de problemen die er nu zijn heeft laten ontstaan. Starmer is een type Blair. Daar heeft arm VK niet veel aan.
Vuurrood
Vuurrood5 jul. 2024 - 12:41
Het zijn de rechtse leugens geweest die Corbyn de kop hebben gekost. Je weet wel, de leugens over antisemitisme! Liegen is gewoon in de genen van rechts ingebakken. Weet je nog? "Sinterklaas bestaat en hij zit daar"? Alleen, toen had het linkse kabinet een betalingsoverschot welke vakkundig door het daaropvolgende rechtse kabinet werd omgetoverd tot een betalingsachterstand! Ook jouw valse frame van "mafklapper" behoort tot de categorie van rechtse lulkoek en leugens.
Markzelluf
Markzelluf5 jul. 2024 - 14:47
Vuurrood, ik heb geen idee wat je met een betalingsoverschot bedoelt. Wellicht een Freudiaanse verspreking? Maar het is een leugen dat het kabinet Den Uyl Nederland gezond achter liet. Niet dat er op dat moment een groot financieringstekort was, maar de zeer ruime sociale voorzieningen bleken niet houdbaar toen het economisch minder ging. En het ging minder, met bijvoorbeeld een enorme jeugdwerkloosheid ten gevolg. Het heeft jaren geduurd voordat we het weer rechtgebreid kregen. Daar waren pijnlijke ingrepen voor nodig, zoals drastische aanpassen WAO, verlaging startsalarissen onderwijs en ook veel lagere inschaling bij veel beroepen. En dan had Den Uyl ook nog de mazzel met onze gaskraan.
Mark Huysman
Mark Huysman5 jul. 2024 - 15:47
Die ‘mafklapper’ Corbyn haalde heel wat meer stemmen dan Starmer nu. Het goeie nieuws van deze verkiezingen is dat Corbyn de Labour-kandidaat van Islington-North met een groot verschil verslagen heeft.
EenMening6
EenMening65 jul. 2024 - 17:42
Starmer is een gematigd man. Hij spreekt daardoor een groter publiek aan dan de (marxistische) ambtenaar Corbyn.
EenMening6
EenMening65 jul. 2024 - 17:57
@Markzelluf Den Uyl is inderdaad de meest overrated ministerpresident geweest, die Nederland gehad heeft. Joop den Uyl, een zelfingenomen persoontje, dat niet met anderen samen kon werken. Daarom is het op zijn zachtst gezegd wel bijzonder dat deze site joop.nl heet en niet willem.nl. Willem Drees was in alles de tegenhanger van Den Uyl en mede daardoor een van de beste, zo niet de beste MP die Nederland ooit gehad heeft. Hij werd door links en rechts zeer gerespecteerd en "Vadertje Drees" genoemd. Den Uyl had geen oplossingen voor de economische problemen van de jaren zeventig, de loonprijsspiraal, de stagflatie. Zijn opvolger Van Agt had die trouwens ook niet. Pas Ruud Lubbers is er, samen met de sociale partners (Akkoord van Wassenaar), in geslaagd om de enorme economische problemen op te lossen.
Vuurrood
Vuurrood6 jul. 2024 - 7:54
Volgendemening: Stel je eerst eens op de hoogte voor je weer onzin uitkraamt. Citaat: Het kabinet-Van Agt I praatte veel over de noodzaak van bezuinigingen, maar presteerde uitermate zwak op budgettair gebied. Het kabinet wist de overheidsuitgaven niet onder controle te krijgen. De bruto collectieve uitgaven stegen tussen 1977 en 1981 met 5,3%-punt. Het begrotingssaldo verslechterde met 2,7%-punt BBP. Dit is opmerkelijk omdat Hans Wiegel i, vicepremier in het kabinet-Van Agt I, vanuit de oppositie nog zware kritiek had uitgeoefend op het begrotingsbeleid van het kabinet-Den Uyl. Terug naar Corbyn. Het waren de rechtse leugens over antisemitisme welke Corbyn de kop kostte. Leugens overigens die door Starmer gewoon omarmt werden. Na het vakkundig elimineren van Corbyn vormde Starmer Labour om tot een grijze centrum linkse partij. Ook Labour gaat de problemen van de gewone Brit niet oplossen. Binnen Europa is het VK de eenzame oude arme man. Buiten Londen is het VK gewoon verpaupert! Behalve de City is overigens ook Londen gewoon verpaupert. Het gaat heel lang duren voor het VK een economische rol van betekenis gaat spelen.
Markzelluf
Markzelluf6 jul. 2024 - 8:21
Geenmening, precies. Drees heeft Nederland sociaal gemaakt, Lubbers gezond en de rest een klein beetje op koers, al stelde dat niet veel voor. En Den Uyl heeft - met de beste bedoelingen- enorme problemen veroorzaakt waar veel historici nog steeds voor wegkijken.
Markzelluf
Markzelluf6 jul. 2024 - 10:02
Vuurrood, ik weet niet of je het VK een beetje kent, maar je kletst. Bath, the Cotswold, schitterende steden en streken die bepaald niet verpauperd zijn. Kensington en nog heel wat andere wijken in Londen; ronduit schitterend (en onbetaalbaar). Er is echt veel achterstallig onderhoud in de samenleving en infrastructuur in het VK, maar overdrijf niet. Prima als Labour Corbyn als leider had gehouden, zaten ze nu weer in de oppositie
Vuurrood
Vuurrood6 jul. 2024 - 11:19
Markzelluf: Nog een mening over de lascampagne die Corbyn hebben gefileerd? Nog een mening over de leugens over het kabinet Den Uyl? En dan ga jij Kensington noemen als niet verpauperd. Klopt, enig idee wie in de niet verpauperde wijk van Londen woont? Jack the Plumber en Anita the Housekeeper? Misschien is het handig om de diverse artikelen in de kwaliteitskranten eens te lezen die gaan over de overwinning van Labour en wat deze partij erft van haar voorganger? Ga eens kijken in Wales, de voormalige mijngebieden, in noord en noord west Engeland. Manchester en Liverpool. Of dacht jij dat de rietgedekte cottages het welvaarstniveau van de gemiddelde Brit bepaald? Denk jij echt dat Starmer de rotzooi van Farage en de rotzooi van de Conservatieven wel even op kan lossen? Ben jij eigenlijk ooit in de voormalige industriegebieden van het VK geweest?
Markzelluf
Markzelluf6 jul. 2024 - 11:58
Vuurrood, ik ken het VK aardig hoor. En inderdaad, steden als Glasgow zijn vreselijk. Maar jij kwam met generaliserende uitspraken, niet ik. En over Den Uyl: politiek beleid heeft vaak langetermijneffecten. En dat was bij het kabinet Den Uyl niet anders. Voor de korte termijn was het allemaal best mooi, maar de loonprijsspiraal werd aangewakkerd, de innovatiekracht van de economie nam af. Ik ga kijken echt niet zeggen dat er toen een ramp geboren werd, rond emancipatie werd er bijvoorbeeld prima beleid gevoerd, maar in economisch opzicht heeft het tot fikse schade geleid. Vooral jongeren en andere toe- en herintreders op de arbeidsmarkt werden daar de dupe van.
Markzelluf
Markzelluf
5 jul. 2024 - 9:29
Prima verhaal. Het VK had altijd al een grote tweedeling in de maatschappij, maar die is groter geworden. De electorale aardverschuiving is overigens sterk geflatteerd. Labour heeft in Schotland weliswaar de (linkse) SNP gedecimeerd, maar dat heeft laatstgenoemde partij te wijten aan interne problemen. Elders heeft Labour geen stemmen gewonnen. Tories verloren door keuzes voor reform party en bijvoorbeeld op de Groenen. En daarnaast door no show, want opkomst was laag. Omdat het districtenstelsel ertoe leidt dat the winner takes all, heeft Labour een zeer ruime en absolute meerderheid. Dat is geen slecht nieuws voor de kwaliteit van publieke voorzieningen en de rechtvaardigheid van het belastingstelsel. Maar denk niet dat er sprake is van een linkse opleving.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor