Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Ontwikkelingshulp in Nederland zelf is niet te vermijden

  •  
24-07-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Als de overheid weigert, dan zit er niets anders op dan de zaken op deze manier aan te pakken
Cordaid, een soort OXFAM/NOVIB maar dan van katholieken huize, gaat in Nederland zelf aan ontwikkelingshulp doen, om te precies te zijn in en rond Breda, Arnhem en Nijmegen. Tot voor het aantreden van Rutte II stond deze organisatie onder leiding van minister Ploumen.
De motivatie van Cordaid is kort maar duidelijk. Voortgekomen uit de katholieke missie doet zij al heel lang aan armoedebestrijding. In Nederland is de armoede de afgelopen vijftien jaar gestegen van 4 tot 10%. Je hoeft niet meer helemaal naar Afrika om een werkveld te vinden.
Wat gaat Cordaid doen? Het richt zich – in de vaktaal van de ontwikkelingshulp – op de informele sector en de microbedrijven. Wie wel eens in een warm land op vakantie gaat, kent de menigte straathandelaren die zich in leven houden met de verkoop van allerlei artikelen of het leveren van kleine diensten zoals schoenen poetsen. Zulk werk heeft heel lang in de kwade reuk gestaan van primitiviteit en achterlijkheid, maar de Peruviaanse econoom Hernan de Soto zag er terecht een enorme kracht en creativiteit in. Waar het die straathandelaartjes aan ontbreekt om hun ondernemerschap te ontplooien, zijn vaak een paar basisvaardigheden zoals goed calculeren.
Cordaid heeft veel ervaring met het ondersteunen van zulke scharrelaartjes en die kennis wil de oude club van Ploumen nu inzetten om mensen in de bijstand te helpen om als minizelfstandige een paar centen te verdienen.
Dat is een uitstekend idee in een samenleving met een zich terugtrekkende overheid die de verzorgingsstaat steeds meer afbreekt. Zo schept de regering een situatie waarin voor steeds meer mensen straathandel en dienstverlening de enige manieen zijn om het hoofd boven water te houden en dat kun je dan maar beter een beetje professioneel doen. Ik ben trouwens benieuwd wanneer de eerste schoenpoetsers op onze straten verschijnen, maar dit terzijde. En ook wanneer de eerste krottenwijken van geïmproviseerde schuurtjes en caravans op door de crisis ongebruikte bouwterreinen worden opgetrokken. Ik heb er al een goed Nederlands woord voor: krattenwijk.
De informele sector in de ontwikkelingslanden heet onder meer informeel omdat zij zich beweegt onder de radar van de fiscus en de regelgeving. Ook dat staat Nederland te wachten als de overheid het laat afweten en vooral de onderkant van de samenleving niets meer te bieden heeft.
De Nijmeegse hoogleraar armoedebestrijding Lei Delsen vindt het allemaal een slecht idee van Cordaid. Zo beconcurreer je de allochtone middenstand, meent de hooggeleerde. Ook is het de taak van de overheid om de armoedebestrijding ter hand te nemen.
Allemaal tot je dienst. Maar als de overheid dat officieel en met drogredenen omkleed – denk aan de propaganda van de staatssecretarissen Van Rijn en Klijnsma –  weigert, dan zit er niets anders op dan de zaken op deze manier aan te pakken. Het hoort bij de staat van het andere Nederland, het lelijke Nederland, dat momenteel in de wrakke steigers wordt gezet.
De oude hoogleraar ontwikkelingseconomie Jan Breman zei vroeger altijd: “Rechten krijgen de armen niet. Die moeten zij zelf bevechten.” Dat is de belangrijkste les die dit alles ons ook leert.
Je krijgt het niet cadeau. Je moet er gezamenlijk voor vechten. De overlevingssteun van Cordaid is maar een kant van de medaille, of liever gezegd van de centen en de stuivers in het Nederland van de eenentwintigste eeuw.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

JoopSchouten
JoopSchouten24 jul. 2013 - 8:49

1 op 1. Bedankt Han.

meijerlahn
meijerlahn24 jul. 2013 - 8:49

:(((( Geweldig, maar o zo droevig makend stuk, Han.

itsme3
itsme324 jul. 2013 - 8:49

"In Nederland is de armoede de afgelopen vijftien jaar gestegen van 4 tot 10%." Deze uitspraak is pertinent onjuist. Wel is de laatste jaren (begrijpelijk) de armoede gestegen, na een lange periode van daling.

denmol
denmol24 jul. 2013 - 8:49

Wat een vooruitgang boeken we maatschappelijk gezien sinds de charitas zijn herintrede heeft gedaan in onze samenleving.

omaoeverloos
omaoeverloos24 jul. 2013 - 8:49

Wel triest hoor, als geld, bestemd voor de allerarmsten in de wereld, nu gebruikt gaat worden in Nederland. Ik denk dat ik hier in Kenia maar eens een inzamelingsactie ga houden.

Cinema2
Cinema224 jul. 2013 - 8:49

"Ontwikkelingshulp in Nederland zelf is niet te vermijden" Jawel hoor! Het is en blijft grappig om te zien hoe burgers van "links" tot "rechts" binnen het politieke centrum elkaar de tent uitvechten. Niemand maar dan ook helemaal niemand heeft het over de rol die vadertje speelt in ons leven!. Onze overheid heeft jaar in jaar uit teveel centjes nodig om aan de wensen van de vaak schreeuwende achterban te kunnen voldoen! Kinderopvang, zwangerschapsverlof voor mannen, wachtgeld regelingen, en tal van subsidiepotjes waar ook ik gebruik van maak (dus ja, ook ik ben hypocriet) etc... Een gezond debat van wat vadertje staat nu al dan niet moet regelen, wij burgers zwijgen, van links tot rechts. Allemaal komen wij met een wensenlijstje richting den Haag, niemand uitgezonderd!. Vaak kost dit lijstje geld heel veel geld. De grap is vadertje staat heeft zelf geen Euro in kas, nee, nee vadertje staat is voor de volle 100% afhankelijk van tal van belastingen, op te hoesten door het bedrijfsleven/ en burgers. De koek voor burgers en ondernemingen wordt steeds kleiner. Eigen schuld dikke bult.... Bang en angstig verschuilen wij ons achter Politiek den Haag. En wij burgers laten de herverdeling in stand (van links tot rechts)... Dit is wel een sigaar uit eigen doos keer op keer, als je het collectief bekijkt... Veel van onze moeilijkheden zijn te wijten aan het feit dat ons volk zich voor alles wendt tot onze politici. Deze koers zul je moeten volgen Han, anders komt uw doemscenario uit.

EricDonkaew
EricDonkaew24 jul. 2013 - 8:49

Interessante discussie heeft Han hier weten te ontlokken. Ik vermaak me kostelijk. Hoogtepunt is natuurlijk het compleet in de stress schieten van de VVD-middenstand die zijn afgeschermde positie in gevaar ziet komen en opeens met échte concurrentie geconfronteerd wordt. Concurrentie waar VVD’ers normaliter – in woorden althans – natuurlijk een groot voorstander van zijn… Los van het beeld dat ik van Cordaid heb (op Amerikaanse leest geschoeide graai-charity), vind ik het een uitstekend idee om mensen die in de maatschappij niet meedoen een klein zaakje op te laten starten. Maak ze wegwijs, geef ze in eerste instantie de faciliteiten en doe niet moeilijk over vergunningen. Zo zouden honderden mensen hun brood kunnen verdienen door in treinen koffie, thee en fris te verkopen. Die dienst is in het verleden opgeheven omdat die niet rendabel zou zijn, maar ik geloof er niets van. Volgens mij hebben andere belangen een rol gespeeld. De regering zou met de NS moeten praten om deze dienst opnieuw te faciliteren, wellicht op franchisebasis. En winkeltjes langs de snelweg bij parkeerplaatsen, prima. In Thailand zijn ze schering en inslag en ze lopen als een speer. En zo is er meer te bedenken. Bovendien denk ik dat het drijven van een handeltje ‘in de genen zit’ – als ik dat zo mag zeggen – van veel Nederlanders van bijvoorbeeld Turkse, Marokkaanse en Surinaamse komaf. Voor de consument is concurrentie sowieso prima. Nu is het al zo dat ‘buitenlandse’ toko’s goedkoper zijn en vaak betere kwaliteit leveren dan de bekende Nederlandse winkels. Wat mij betreft mogen dit soort experimenten snel van start gaan. De gevestigde orde moet er maar aan wennen dat ‘concurrentie’ opeens échte concurrentie wordt.

OmeGerrit56
OmeGerrit5624 jul. 2013 - 8:49

Een grof schandaal dat armen in Nederland op liefdadigheid zijn aangewezen en dat onder een regering waar de PvdA deel van uitmaakt, die partij doe 'sociaal' op haar affiches had staan. Het is helemaal ten hemel schreiend dat staatssecretaris Klijnsma van "Sociale Zaken" (ik denk aan de martelkamers in het Ministry of Love in Orwells 1984) blij zegt te zijn met de hulp van Cordaid in Nederland. Ja, dat is die vrouw die een groot gebaar maakte door 20 miljoen vrij te maken voor armoedebestrijding in Nederland en de Cariben, wat neerkomt op een eenmalige aalmoes van 50 eurp per kind dat in armoede opgroeit.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 8:49

Prachtige PR van Cordaid. vlgs eigen zeggen kunnen ze hun ervaring van Afganistan hier inzetten Prachtig !!

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Wat fijn dan voor de medewerkers van Cordaid, Truus. Verder nog iets?

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 8:49

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten24 jul. 2013 - 8:49

De verzorginsstaat wordt op slinkse wijze 'afgebroken'. Raven schreef hier boven; 'Bijna 385.000 kinderen die in armoede opgroeien. Mensen die net 35 euro per week hebben om van te eten.' DIT is de bittere waarheid. Het 'afbreken' is de uitkering zelf. Sinds de jaren'80 is het levenshoud flink omhoog gegaan terwijl de uitkering dit onvoldoende compenseert.

lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Erwin, die 'pechvogel' is er een van velen. Daarom was hij daar, om te waarschuwen. Gezinnen komen op straat te staan door de crisis en slechte opvang en medewerking van gemeenten.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 jul. 2013 - 8:49

Ontwikkelingshulp in Nederland zelf is niet te vermijden. Weer een goed verhaal van Han. Het is het gevolg van topwetenschap. Het failliet ervan. Dat God weer terug is. Zeg ik als agnosticus. Topwetenschap geeft de neoliberale economie, een topwetenschap. Einde humanisme en humanistische wetenschap. Door de neoliberale economie, deze topwetenschap, evolueren wij van ontwikkeld land naar ontwikkelingsland. Waar hogeropgegeleiden, de gelovigen van de wetenschap, wetenschappelijk beleid bedenken en uitvoeren groeit menselijke ellende exponentieel. Een wonder, God bestaat nog. Natuurlijk ziet de failliete topwetenschap een bezwaar. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Dank je wel, Woeki....

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 8:49

Echter zal hier de ontwikkelingshulp er anders moeten uitzien. In plaats van materiele hulp zal dit vooral geestelijke moeten zijn. Immers als men zelfs in Nederland in armoede leeft ondanks het sociale vangnet dan heb je nog veel te leren of heb je zelfs geestelijke problemen. De gemiddelde Afrikaan zou met een bijstand IN Nederland makkelijk rond kunnen komen. (Sommigen beweren dat het verschil in inkomen volledig opgaat aan het verschil in prijspeil maar dat is toch echt feitelijk onjuist, kijk anders maar eens naar 'GDP per capita at PPP') Als men in Nederland niet kan rondkomen van een bijstand dan is er geestelijke hulp nodig. Preventie is misschien ook een goed idee door betere opvoeding, onderwijs en begeleiding.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 jul. 2013 - 8:49

[Immers als men zelfs in Nederland in armoede leeft ondanks het sociale vangnet dan heb je nog veel te leren of heb je zelfs geestelijke problemen.] Vertel dat maar eens aan gezinnen die door de bank uit hun huis worden gezet, met een restschuld van een ton blijven zitten, en geen huurwoning kunnen krijgen omdat er geen urgentielijsten meer bestaan...

lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

PARRDON?? Marga, je leeft in een hele andere wereld dat die van de uitkeringsgerechtigden, hoor. Bijna 385.000 kinderen die in armoede opgroeien. Mensen die net 35 euro per week hebben om van te eten. Onder de vloer waar jij op staat is nog een wereld, hoor.

mees.
mees.24 jul. 2013 - 8:49

Inkoopmanagersindex (PMI) gestegen, volgens Commerzbank is recessie in eurozone nu voorbij: "Euro zone: Recession is probably over" Eurozone "pulling out of recession" as private sector output hits 18-month high http://gu.com/p/3hgey/tw

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Mees, gooi je oude schoenen nog maar niet weg, als je nog geen nieuwe hebt, of verkoop de huid van die beer maar niet nog, als hij nog niet geschoten is. Waarheid als een KOE: wacht dat eerst even af. We hebben eerder oplevingen gezien en dan zijn er opeens weer hypernerveuze handelaren en gaat het opnieuw mis. Eerst zien, Mees. Dan pas aarzelend beginnen met hoop te krijgen...

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 jul. 2013 - 8:49

Hier een mooi artikel over hoe het komt dat steeds meer banen verdwijnen, en het werk door vrijwilligers wordt overgenomen. Dat is nog afgezien van maatregelen als in Nederland waarin bijstandstrekkers gedwongen worden werk te doen dat in principe natuurlijk gewoon een baan met minimumloon zou behoren te zijn. De ontwikkeling is niet tegen te houden, en de enige conclusie mogelijk is: er moet een basisinkomen komen. http://ouishare.net/2012/10/collaborative-economy-destroying-jobs-whats-next/

4 Reacties
Winston2
Winston224 jul. 2013 - 8:49

Dankjewel Sylvia: een erg goed artikel inderdaad. De kern volgens mij: "In other words, a large amount of the market economy’s profits is built on a large free lunch – the one of the non-market economy." Een betaalde baan is heel snel iets van het verleden en het is ronduit dom om vast te houden aan het klassieke model waarin ieders bestaansrecht afhankelijk is van het hebben (of bestaan) van een betaalde baan.

lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Sylvia, verzoekje: maak er voortaan bijstand ontvangers, of bijstandsgerechtigden van, alsjeblieft? Bedankt!

IvanPavlov
IvanPavlov24 jul. 2013 - 8:49

Beste Sylvia, Die berekening is gemaakt in het jou genoemde artikel. 'The cost of introducing basic income in France has been calculated. This could be achieved both by transferring some of the existing social welfare budgets, along with ambitious fiscal reforms. In France, economists such as Marc de Basquiat and Baptiste Mylondo have calculated ways of financing a basic income of between 400 and 750 euros (less for children) per month. In many other countries (from Germany to Finland, Netherlands or Spain and Slovenia), similar calculations have been done as well.'

lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Sylvia, je begint me aardig te overtuigen met dat basisinkomen... :-))

GingerTed
GingerTed24 jul. 2013 - 8:49

Cordaid heeft als een van haar hoofddoelen de Katholieke missie, je schrijft het zelf. Verder is deze vooral symbolistische actie van Cordaid natuurlijk ook meer politiek ingegeven voor eenieder die deze organisatie een beetje kent. Er zou wat mij betreft ten eerste niet zoveel mis mee zijn als er geen gemeenschapsgeld voor deze Katholiek en politiek ingegeven actie gebruikt wordt. Dus geen subsidiegeld, geen ontwikkelingsgeld, geen belastinggeld. Maar er is een groter bezwaar. Het steunen van kleine handelaren is absoluut een niet te billijken vorm van concurrentie voor kleine zelfstandigen die zonder hulp hun nering moeten draaien in deze tijden van crisis.

2 Reacties
WendyB2
WendyB224 jul. 2013 - 8:49

"Het steunen van kleine handelaren is absoluut een niet te billijken vorm van concurrentie voor kleine zelfstandigen die zonder hulp hun nering moeten draaien in deze tijden van crisis." Lees deze zin van uzelf nog eens goed: Het steunen van kleine zelfstandigen zou slecht zijn voor ... kleine zelfstandigen? Welke kleine zelfstandigen bedoelt u nu eigenlijk? De kleine zelfstandigen die Cordaid wil gaan steunen zijn toch ook gewoon zelfstandigen? Of mag je je in NL pas zelfstandige noemen met €3000,-/mnd managersfee uit je eigen BV?

EricDonkaew
EricDonkaew24 jul. 2013 - 8:49

Het steunen van kleine handelaren is absoluut een niet te billijken vorm van concurrentie voor kleine zelfstandigen die zonder hulp hun nering moeten draaien in deze tijden van crisis. ---------------------------------------------------------------------------- Ben jij als oer-VVD'er opeens tegen gezonde concurrentie?

Bouwman2
Bouwman224 jul. 2013 - 8:49

De zorg voor degenen die niet voor zichzelf kunnen zorgen is weldegelijk een overheidstaak en niet een taak voor de charitas. Wat Cordaid doet is sympathiek, maar is de oude charitatieve instellingen instellingen in ere herstellen. Het sociale stelsel is met moeite opgebouwd. De overheid is bezig het te slopen. Het is de vraag of je zo naief moet zijn daaraan mee te werken.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Nu ik dit zo lees, Leo, krijg ik opeens het akelige idee dat het een vooropgezet plan is van Cordaid samen met de regering. Zo zou de regering minder geld kunnen uitgeven aan uitkeringen, omdat er toch liefdadigheid van Cordaid is voor die mensen? Zo van: a la de VS.... Ieuww

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 jul. 2013 - 8:49

Ontwikkelingshulp in Nederland zelf is niet te vermijden (2). Geef de onderklasse geen vis, maar een hengel om te vissen, zegt de bovenklasse, die zelf een sleepnet gebruikt. Woeki Hypo.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Heel mooi weer, Woeki. Wel erbij zeggen dat de visgronden door die kor netten al grotendeels zijn leegevist.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 8:49

Armoede in Nederland? Laatst vertelde een kennis aan mij dat hij net zoveel verdient als een samenwonend stel aan Bijstand ontvangt. Hij werkt 38 uur per week voor het minimumloon. Dat vind ik armoede in Nederland.

2 Reacties
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Svetlana - Dit ontvangt een paar in de bijstand: Paar € 1.257,35 € 66,18 € 1.323,53 http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/hoe-hoog-is-mijn-bijstandsuitkering.html

lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Nog even, als jouw kennis zelfstandige is, dan kan dit. Werkt hij voltijds voor een werkgever dan klopt het niet. Dan verdient hij 1477 bruto als het wettelijk minimumloon.

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 8:49

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten24 jul. 2013 - 8:49

Een uitkering is niet toereikend voor het basis-levensonderhoud en arbeid is in zeer veel gevallen niet lonend. Gezinnen moeten 2 baantjes hebben om rond te komen om hun sleutelkinderen te kunnen voeden. In veel van deze gevallen zijn banken als woekeraars, bedrijven als souteneurs, werknemers als uitgebuite hoeren en de politiek als de pandjesbaas.

Winston2
Winston224 jul. 2013 - 8:49

"Een uitkering moet sober maar toereikend zijn voor de basis-levensonderhoud, maar werken moet natuurlijk wel lonen." Maar dit is toch een omkering van zaken, Erwin? Werk moet helemaal niet lonen, althans niet zoals jij het hier bedoelt. Ook al krijg je voor een betaalde baan exact hetzelfde als met een uitkering, dan nog behoort de betaalde baan de voorkeur te genieten. Werken doe je in eerste instantie niet om meer te verdienen, dat doe je omdat je een bijdrage wil leveren aan de samenleving, omdat je niet "nutteloos" wil zijn en omdat je dan laat zien zoveel mogelijk onafhankelijk te willen zijn. Dát, beste Erwin, zijn de drijfveren om te willen werken en niet het extra geld.

JoopdeJong
JoopdeJong24 jul. 2013 - 8:49

Ja, jij hebt ook goed begrepen van het kabinet dat er 8,5% werkloosheid heerst in Nederland. Reis even af naar Brasilië, daar is de paus momenteel.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 jul. 2013 - 8:49

[Als ik het goed begrepen heb wil het kabinet zowel de laagste inkomens ontzien als het vegroten van het verschil tussen een uitkering en een baan. ] Zoals het stelsel nu in elkaar zit betekent dat hogere kosten voor werkgevers. Dat betekent dus *nog* meer banenverlies. Tegelijkertijd kun je constateren dat uitkeringen niet omlaag kunnen; die moeten eerder omhoog. Conclusie: je moet naar een ander stelsel werken, waarbij het minimumloon geheel losgelaten kan worden terwijl tegelijkertijd iedereen zonder bureaucratische overhead van een goed basisinkomen is verzekerd. Er is gewoon geen andere manier...

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 jul. 2013 - 8:49

Ik verbaas me over dit sympathieke pleidooi voor (terugkeer) van het particulier initiatief op het terrein van de armoedebestrijding. Liefdadigheid is natuurlijk nooit weg geweest, zeker niet in de kerkelijke omgeving, maar dat een sociaal-democraat ze weer welkom heet verbaast me wel.

1 Reactie
JanB2
JanB224 jul. 2013 - 8:49

Als de overheid zijn verantwoordelijkheid niet neemt dan moet je wel.

JoopdeJong
JoopdeJong24 jul. 2013 - 8:49

Haha, grappig. Het VNO-NCW en het kabinet roeptoeteren al jaren dat Nederlandse arbeiders niet zo hoog van de toren moeten blazen betreffende looneisen, omdat dat onze concurrentiepositie op de wereldmarkt nadelig zou kunnen beinvloeden. En dat klopt ook wel, want de Nederlandse arbeider concurreert tegen zijn collega uit China. Hartelijk gefeliciteerd! Wilt u er misschien ook nog sambal bij? Nee, laat maar, ik haal wel een pakje noodles bij de Lidl, ik heb geen geld meer voor de Chinees.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten24 jul. 2013 - 8:49

Goeie Joop. Ding 3: De meeste mensen in rijke landen verdienen te veel In een markteconomie worden mensen beloond naar hun productiviteit. Maar iemand in Zweden verdient circa 50 keer meer dan iemand in India, terwijl ze hetzelfde werk doen. Als mensen vrij zouden kunnen reizen, zouden ze logischerwijs naar de rijke landen migreren. Het is belangrijk te onthouden dat ons succes grotendeels te danken is aan de maatschappij waarin leven. Ding 7: Vrijemarktbeleid maakt zelden de arme landen rijk Het vrije marktsysteem belemmert juist de economische groei. Sinds Margaret Thatcher en Ronald Reagan een marktfundamentalistische vorm van het kapitalisme introduceerden zijn er alsmaar grotere inkomensverschillen, verdwijnen de sociale vangnetten en is er van maatschappelijke cohesie nauwelijks meer te spreken. De meeste rijke landen, inclusief de Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, zijn rijk geworden door een combinatie van subsidies, protectionisme en andere maatregelen die nu vreemd genoeg worden afgeraden aan ontwikkelingslanden. Meer feiten: http://tegenlicht.vpro.nl/nieuws/2012/januari/23-dingen-die-ze-je-niet-vertellen.html : )

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 jul. 2013 - 8:49

[ Het VNO-NCW en het kabinet roeptoeteren al jaren dat Nederlandse arbeiders niet zo hoog van de toren moeten blazen betreffende looneisen, omdat dat onze concurrentiepositie op de wereldmarkt nadelig zou kunnen beinvloeden. ] Die zouden zich dan ook achter de invoering van het onvoorwaardelijk basisloon moeten scharen, maar daar zijn ze dan weer te stom voor ...

GingerTed
GingerTed24 jul. 2013 - 8:49

De overheid hoort dit op zich te nemen, maar niet zonder meer. De mensen met een bijstandsuitkering (de laagste inkomens) en alle anderen met een hoger inkomen die zodanig in de problemen komen bij het zichzelf voorzien in basale vormen van levensonderhoud, of het voldoende zorgen voor hun kinderen, en dan dus met de kinderbijslag als extra inkomsten, zouden zolang ze de problemen hebben in ruil voor die overheidssteun alleen nog maar in natura goederen en diensten moeten ontvangen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat vrijwel alle problemen ontstaan door hun onvermogen met vermogen om te gaan.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Ted, je betoog klopt voor een aantal mensen, maar het merendeel gaat heel wat beter met geld om dan de meeste mensen met een inkomen boven 1½ x modaal. Die bewijzen zijn er gewoon. Dus stop nu eens met het beschuldigen van mensen met lage inkomens. Dat de meesten van ons het gewoon redden zou toch aanwijzing voldoende moeten zijn dat we op financieel gebied vaker een voorbeeld zijn dan een afzeikgroep?

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 8:49

Raven jij hebt daar mogelijk ervaring mee en zicht op ? Wat is een redelijk netto-basisinkomen voor een gezin met een kind van 6 jaar en een kind van 10 jaar ? Voor een echtpaar zonder kinderen ? Alleenstaande zonder kinderen ? We kunnen niet allemaal in een villa wonen, op vakantie naar Tenerife en in een mercedes rijden. Was het maar waar. Is niet haalbaar en realistisch. Een redelijke huurwoning, met gas,water en licht moet in het bedrag zijn opgenomen. Idem voldoende gezond eten uit de supermarkt en gewone normale zaken. Wij moeten de lat wel op de juiste hoogte leggen en alles betaalbaar houden.

1 Reactie
lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Kort antwoord, Realist: ongeveer 130% van het minimumloon schat ik. Zelf kan ik rondkomen van het minimumloon, maar dan moeten de huren niet verder stijgen, anders loopt het giga fout. Het minimumloon ligt rond de 1477 euro bruto en zou voor mij, uitgaande van 40 uur per week werken 1242,05 euro zijn. Ik schat dat ik ongeveer 250 euro overhoud om van te eten. Dus dat kan, want nu houd ik 194 euro over. Met alle toeslagen en het minimumloon is ZONDER toeslagen en kwijtscheldingen. Voor gezinnen kan ik vrij weinig doen, Realist, maar ik vermoed dat je nu wat verder kunt met wat ik overhoud na aftrek alle vaste lasten?

lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 8:49

Voor ik alles weer ga doorlezen even deze link van Knevel & vd Brink. Een gezin raakt dakloos. ZZP-er die toch aardig verdiende en nu op straat staat. http://www.eo.nl/tv/knevelenvandenbrink/artikel-detail/toename-gezinnen-in-daklozenopvang-alarmerend/

1 Reactie
Diantha2
Diantha224 jul. 2013 - 8:49

Schandalig hoe die verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor ZZPers werkt. 900 euro uitkeren maar 600 euro terug inleveren voor premie? Wie verzint zoiets? En nog erger: urgentie voor sociale huurwoningen is vervallen in die gemeente, maar de crisisopvang heeft een wachttijd van een jaar. Gaat lekker! Dat deze man, die notabene verzekerd was, na een burn-out überhaupt al spreekt van nachtopvang en gezinsopsplitsing. Schandelijk. Het systeem heeft gefaald. Precies wat dit artikel zegt: ik zie kansen voor religieuze liefdadigheidsinstellingen, eventueel met verborgen agenda. Dit zijn 2e wereldland praktijken zoals we die in de VS zien. Ik ben benieuwd wanneer de eerste agressief evangelische kerken hier naar toe trekken zoals men dat doet in Uganda en deed in Roemenië: een woning in ruil voor bekering. Hulp in ruil voor anti-homowetten. Bah.