Ahiida Zanetti ontwierp elf jaar geleden de boerkini. De laatste dagen wordt haar website overspoeld met bestellingen en informatieverzoeken. Van zowel moslims als niet-moslims. ‘Ik heb niet eens de tijd meer om te ademen’ aldus de Australische Zanetti in een interview met de Italiaanse krant Repubblica. ‘Ik moet Frankrijk bedanken voor alle reclame!’
Zanetti, van Libanese afkomst en zelf praktiserend moslim, ontwierp het badpak ooit voor haar kleinkinderen.
"Ik hield altijd van zwemmen. Op een bepaald moment ben ik er echter mee gestopt, omdat ik me nooit op m’n gemak voelde in reguliere badkleding. Toen ik zag dat mijn kleinkinderen met hetzelfde probleem worstelden, besloot ik iets voor hen te maken."
Het resultaat: ‘een zwempak met geïntegreerde hoofdbedekking’, zoals Zanetti het zelf noemt. Ze probeerde het zelf uit en het werkte. Ze patenteerde het ontwerp en deed in eerste instantie alles zelf, van het uitkiezen van de stoffen tot het daadwerkelijk fabriceren van de pakken. In 2008 nam de verkoop van de pakken een vlucht, toen op de Olympische Spelen in Beijing een Bahreinse atlete in een van Zanetti’s creaties aan de openingsceremonie meedeed. ‘Sinds 2008 heb ik wereldwijd 700 duizend boerkini’s verkocht’.
Zanetti zegt de enorme ophef over het badpak niet te begrijpen:
"De boerkini is bedoeld voor vrouwen die van sport houden, maar zich bescheiden willen kleden, net als ik. Het is een keuze. Eerst moesten we naar het strand in gewone kleren, shirts en broeken, met als gevolg dat we niet lekker konden zwemmen. Nu is er een kledingstuk speciaal gemaakt voor verschillende sporten, met stoffen die goed drogen en de huid laten ademen. Verbieden betekent een beperking van de keuzevrijheid voor vrouwen."
De boerkini tijdelijk in de kast opbergen omdat het klimaat voor moslims in Frankrijk ogenschijnlijk ongunstig is, vindt Zanetti dan ook een slecht idee.
"In plaats van lekker te kunnen zwemmen, worden veel vrouwen dan opgesloten in de wereld waarin we leven. Ik wil ook wel eens weten welke waarden worden geschonden met de manier waarop we ons kleden. Laat een van de Franse politici dat maar eens aan me uitleggen. Er zijn al boerkini’s voor atletische lichamen, voor grote maten, kleurrijk, met driekwartmouwen. Ik ben meer dan bereid om een model specifiek voor de Fransen te maken hoor."
Volgens Zanetti komt het gros van haar klanten nu nog uit de Verenigde Staten en Canada, ‘maar vorig jaar is de omzet uit Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Nederland met 40 procent gestegen’.
"De boerkini heeft van mij een gelukkige vrouw gemaakt, die kan doen waar ze zin in heeft. Tegen de tegenstanders kan ik alleen maar zeggen: je kan vrouwen niet dwingen tot het dragen van bepaalde kleding. Dat lukte de Taliban niet, ik betwijfel of Franse burgemeesters het wel voor elkaar krijgen."