Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ontsnappingspoging Wilders faalt, proces tegen haatzaaien gaat door

  •  
14-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
9106691389_5f289cb77c_o

© cc-foto: FaceMePLs

De rechtszaak tegen PVV-Kamerlid Geert Wilders wegens discriminatie en haatzaaien gaat gewoon door. De rechter heeft een poging van advocaat mr. Geert-Jan Knoops om de aanklacht van het OM niet ontvankelijk te verklaren, verworpen. De doorgewinterde politicus beweerde dat hij zich niet voor de rechter hoeft te verantwoorden omdat zijn partijprogramma boven de wet verheven is: de rechter zou zich niet mogen uitspreken over politiek.
Die redenering is door de rechtbank van tafel geveegd. Het proces over de discriminerende ‘minder, minder’-opmerkingen uit maart 2014 gaat daarmee gewoon door.  De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Wilders staat gepland voor 31 oktober.
Update 14:30:
Wilders beriep zich onder meer op bescherming door Brussel. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) zou hem van vervolging moeten vrijwaren, vindt hij. In een toelichting bij het vonnis stelt de rechtbank:
Uit eerdere rechterlijke uitspraken op Europees niveau volgt dat aan volksvertegenwoordigers enerzijds een ruime uitingsvrijheid moet worden gegund. Anderzijds moeten juist politici vanwege hun belangrijke maatschappelijke functie vermijden dat zij in hun openbare uitingen de intolerantie voeden. Waar de grens tussen beiden ligt, is onderwerp van debat in deze Nederlandse rechtszaak. De eerdere uitspraken op Europees niveau leiden naar het oordeel van de rechtbank Den Haag niet tot niet-ontvankelijkheid van het OM. Het is aan de rechter om uiteindelijk, op basis van de specifieke omstandigheden van deze zaak en naar aanleiding van het inhoudelijke debat, tot een oordeel te komen waar hier de grens ligt.
De rechtbank ziet – anders dan de verdediging – niet in dat strafrechtelijke vervolging van de heer Wilders betekent dat daarmee de politieke vrijheid van hem en/of zijn partij wordt ingeperkt en een schending van artikel 11 van het EVRM oplevert, laat staan dat het openbaar ministerie een dergelijk doel voor ogen had. Of de uitlatingen van de heer Wilders, op zichzelf dan wel binnen een bepaalde context, al dan niet strafbaar zijn, dient aan de orde te komen bij het inhoudelijke debat over hetgeen hem wordt verweten en niet bij de beoordeling van de ontvankelijkheid van het openbaar ministerie.
cc-foto: FaceMePLS
Opinie Khalid El Hoesni: Wilders schittert in slachtofferrol (maart 2016)

Meer over:

nieuws, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.