Joop

Ontroerend: man die IRA-bloedbad overleefde, vreest nieuw geweld bij No Deal

  •  
04-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ierland
Peter Oborne stemde drie jaar geleden voor Brexit. Inmiddels is hij ervan overtuigd dat hij daarmee een enorme blunder heeft begaan. In een korte video laat hij zien wat de desastreuze gevolgen van een No Deal Brexit kunnen zijn voor Noord-Ierland.
Oborne sprak onder meer met Alan Black, de enige overlevende van het zogeheten Kingsmill-bloedbad. Daarbij schoten IRA-strijders begin 1976 tien protestantse arbeiders dood. Hoewel ook Black achttien keer werd geraakt, bleef hij leven.
Black prijst het Goede-Vrijdagakkoord, dat in 1998 een einde maakte aan decennia van bloedvergieten. “Het is niet perfect maar we hebben vrede. Mijn kleinkinderen kunnen opgroeien zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over bommen of kogels.”
Hij vreest dat een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland ertoe zal leiden dat de gewelddadigheden weer zullen oplaaien. “Het wordt een ramp.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Karingin
Karingin5 sep. 2019 - 13:08

Ongelooflijk hoe weinig mensen kennis hebben genomen van de situatie in het grensgebied, nog los van de geschiedenis. Er wonen mensen letterlijk op de grens. Arbeiders werken aan beide zijden. Een harde Brexit betekent voor die mensen een einde aan hun inkomen en misschien zelfs hun huis.

1 Reactie
Luneau
Luneau5 sep. 2019 - 21:34

Erger nog: er zijn mensen die het wel weten, maar die het niks kan schelen.

Ryan2
Ryan25 sep. 2019 - 10:25

Het punt is, dat de Engelsen bewust aan deportatie van protestantse Schotten hebben gedaan, om een stuk van Ierland in te lijven. Dezelfde smoes die ze gebruikten om de Boeren oorlog in Zuid Afrika tegen de Nederlanders aldaar te beginnen. Het is alom bekend dat de Engelsen altijd al het districten systeem zo inrichtten, dat in de praktijk de protestanten het voor het zeggen kregen, en dat tegen de wil van de katholieke Ierse meerderheid in. Hoe? Districten werden zo ingedeeld, dat telkens de protestanten de meerderheid kregen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 sep. 2019 - 14:27

Het punt is Nee dit is het punt niet, dit is een afleiding van het punt

De Vries3
De Vries35 sep. 2019 - 10:25

Persoonlijk ben ik bang dat uiteindelijk die hele Brexit niet door gaat. Weer uitstel. Uiteindelijk nieuwe verkiezingen. Nieuw parlement zou zeggen, referendum is alweer bijna 4 jaar geleden, we gaan het opnieuw voorleggen. Bam Brexit van tafel. Britten blijven in de EU en gaan alles traineren en veto-en, met de VS en China als lachende derde.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr25 sep. 2019 - 16:29

Goede waarschuwing van u. Mocht de Brexit niet doorgaan (zelf roep ik al vanaf het begin dat het er uiteindelijk niet van gaat komen) dat de Britten in ieder geval geen vetorecht meer hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2019 - 7:12

Als ik naar Ierland kijk dan hebben ze alles in stand gehouden al die jaren behalve de grens en het zichtbare geweld. Het is in al die jaren nog steeds niet een Ierland geworden de wrijvingen en ongelijkheid, de armoede vijandigheden etc.... zijn gewoon in stand gehouden, dat is het grote probleem. Die grens tussen de twee Ierlanden met alles wat erbij hoort, dat alles is nooit weg geweest.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 sep. 2019 - 14:29

Nooit weg geweest, maar in ieder geval geen juridisch onoplosbaar probleem binnen de EU

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 sep. 2019 - 11:29

Ga eens in de katholieke wijken kijken, nog steeds uitzichtloos. De drugshandel weelt daar tierig, kinderen hebben geen enkele kans boven de armoede uit te groeien vanwege enorme werkeloosheid. De haat is nog even sterk. Hebben ze daar in al die jaren niets aan kunnen veranderen of hebben ze het niet gewild, Zijn die mensen nog steeds tweederangs burgers. Als je dat niet oplost blijft het voor eeuwig een probleem dat ook nu nog tot uitbarsting kan komen. De marsen gaan ook nog steeds door! Daarom blijft het een kruitvat.

Imperialist
Imperialist5 sep. 2019 - 5:47

Altijd dat dreigen met oorlog als de EU een spaak in de wielen wordt gereden. Zo sneu, net als die Nobelprijs voor de vrede.

4 Reacties
Mohawk2
Mohawk25 sep. 2019 - 10:01

Jij snapt werkelijk niets van de explosieve situatie in NI als daar als gevolg van een no-deal Brexit weer een harde grens komt te liggen. Dit heeft werkelijk niets van doen met of de EU een spaak in de wielen wordt gestoken of niet...

De Vries3
De Vries35 sep. 2019 - 10:29

In dit geval niet onterecht lijkt me. Laatst nog een journalist vermoord en in de jaren 90 vele doden door terroristische aanslagen en de Brexit waar de Britten weer grens bewaking in willen stellen, zorgt voor een grens tussen Noord Ierland en Ierland, waarbij opheffing van die grens in de jaren 90 er nog voor zorgde dat het terrorisme ophield.

Imperialist
Imperialist6 sep. 2019 - 4:55

De Noord -Ieren mochten ook stemmen! De meerderheid van de Noord-Ieren was voor Brexit, dat vergeet Oborne gemakshalve even. De bevolking heeft in (zeer kleine) meerderheid voor Brexit gekozen en de politiek heeft dit niet-bindende referendum vrijwillig bindend gemaakt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 sep. 2019 - 22:37

en de politiek heeft dit niet-bindende referendum vrijwillig bindend gemaakt En dat kan dus niet. En het is niet de politiek, het was Cameron die zijn lot aan de uitslag van het referendum verbond. ook; er zijn verschillende vormen van overeenkomsten. Sommige overeenkomsten zijn bindend er verplichten tot een inspanning, sommige overeenkomsten zijn bindend en verplichten tot een resultaat. In deze discussie lijkt alleen het laatste type als 'bindend' gezien te worden, terwijl ik zo langzamerhand wel ben overtuigd van het feit dat de inspanning om uit te treden is geleverd, maar dat het niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.

JanB2
JanB25 sep. 2019 - 4:47

Wie z'n billen brandt.........

4 Reacties
JanB2
JanB25 sep. 2019 - 5:04

Althans de Noord-Ieren die voor een Brexit stemden. Geen idee wat deze man gestemd heeft.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof5 sep. 2019 - 9:38

@JanB, Lezen helpt, het staat in het stukje, echt waar...

Henri Zwols
Henri Zwols5 sep. 2019 - 15:57

@Jan Lubbelinkhof Nee, het staat er echt niet. Er staat dat Peter Oborne, de filmmaker, voor Brexit gestemd heeft. JanB heeft het echter duidelijk over Noord-Ieren. Peter Oborne is een geboren en getogen Engelsman, dus niet de man waar JanB op doelt.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 sep. 2019 - 13:57

U heeft volkomen gelijk, ik heb ditmaal slecht gelezen, mijn excuses.

Katootje2
Katootje25 sep. 2019 - 4:15

Why Brexit Threatens Northern Ireland & The Good Friday Agreement - https://www.youtube.com/watch?v=1eklS2gmsrk

Katootje2
Katootje25 sep. 2019 - 3:56

Corbyn on Northern Ireland - https://www.channel4.com/news/factcheck/factcheck-corbyn-on-northern-ireland

1 Reactie
Katootje2
Katootje25 sep. 2019 - 4:04

Jeremy Corbyn still supports united Ireland but backs Good Friday Agreement - https://www.politicshome.com/news/uk/political-parties/labour-party/jeremy-corbyn/news/95442/jeremy-corbyn-still-supports-united Brexit and the likelihood of a Corbyn government makes a united Ireland inevitable - https://www.independent.co.uk/voices/brexit-ireland-united-corbyn-backstop-eu-a8841886.html

ton14024
ton140244 sep. 2019 - 21:27

Deal of no-deal maakt niets uit. Bij elke Brexit komt die grens er waarschijnlijk weer.

3 Reacties
Oranje2
Oranje24 sep. 2019 - 21:42

O, zijn er meer te verwachten?

OlavM
OlavM4 sep. 2019 - 21:52

Maar de risico's bij no-deal-Brexit zijn zeker groter. Bij een deal kunnen de consequenties in overleg geregeld worden.

DaanOuwens
DaanOuwens5 sep. 2019 - 6:07

En enige manier om het oplaaien van het conflict te vermijden is de grens tussen Noord-Ierland en andere delen van het VK te leggen. Daarmee wordt het een soort autonome regio met eigen status. Dat zou recht doen aan de feitelijk situatie in Noord-Ierland en de problemen voorkomen. Ik ben er tamelijk zeker van dat die oplossing voor een deel van de Noord-Ieren en de Britten niet bespreekbaar is. Daarom zochten ze slechts naar een soort ICT-achtige logistieke oplossing. Maar het kenmerk van een VK dat niet deel neemt aan de EU is dat het grenzen heeft met de EU waar grenscontroles zijn. et zijn dus de Brexit aanhangers die verantwoordelijk zijn wanneer het conflict weer oplaait. Vandaar ook dat deze man terug komt op zijn keuze.

I am Legion
I am Legion4 sep. 2019 - 20:59

Terreuraanslagen van Noord-Ierse terroristische clubjes zijn niet anders dan hun verantwoordelijkheid en in geen geval die van de meerderheid van de Britse bevolking die via haar volksvertegenwoordiging naar een of andere vorm van de Brexit streeft. Iets anders stellen is niet anders dan de maffia die winkeliers en andere burgers meedeelt hen op grond van een tegenprestatie te willen beschermen maar dat er anders bij een afwijzing zeer waarschijnlijk vervelende dingen gebeuren.

6 Reacties
Katootje2
Katootje25 sep. 2019 - 7:22

Ik heb ook nooit gesnapt waarom Nederland die overzeese gebiedsdelen nooit heeft behouden. Als de meerderheid van de Nederlanders Suriname wil houden, dan moet die kleine minderheid van Surinaamse Nederlanders zich daar toch gewoon bij neerleggen? Als het ooit anders was gelopen, dan waren wij nu Duitsers geweest. En stel je nou eens voor dat Duitsland toch weer een democratie was geworden, waarin wij, net als alle andere Duitsers, weer stemrecht hadden gekregen en de meerderheid er dan voor is dat Nederland gewoon Duits blijft, dan zijn dat van die dingen waar je je gewoon bij neer moet leggen. Na een tijdje zijn dan al die mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden door een keurige rechtsstaat en in zo'n potje moet je dan niet langer zitten roeren. Daar komen alleen maar ongelukken van. Zelfbestuur is ook maar een woord. We besturen onszelf toch? En of de regels nu vanuit Den Haag of vanuit Brussel worden opgelegd, dat maakt dan ook niet meer uit. Respect voor de regels, dat is veel belangrijker.

Paul250371
Paul2503715 sep. 2019 - 9:32

Iets anders stellen is niet anders dan de maffia die winkeliers en andere burgers meedeelt hen op grond van een tegenprestatie te willen beschermen maar dat er anders bij een afwijzing zeer waarschijnlijk vervelende dingen gebeuren. Met als hamvraag fungeert in dit geval Engeland of de IRA als maffiosi. De onderdrukker vs de vrijheidsstrijders?

5trong5tyle
5trong5tyle5 sep. 2019 - 10:34

Je geeft duidelijk aan niets van de geschiedenis van Ierland of dit conflict te kennen. De hele reden waarom deze beweging er is, is koloniale onderdrukking en onbetrouwbaarheid van de Britse overheid. Dat gaat van de Battle of the Boyne en de invloed van Willem III hier, via de Redmondites die zelfbestuur geregeld hadden, maar waar de regering steeds zei "Maar nu even niet", via de koelbloedige moord op de leiders van de Paasopstand, die in een geheim militair tribunaal ter dood veroordeeld werden en waarbij James Connolly, in zijn ziekbed, op een stoel gehesen werd om gefusilleerd te worden, langs de Brits-opgelegde verdeling van het eiland en de systematische onderdrukking van Katholieke Ieren in Noord-Ierland tot in de jaren '70. Het is niet alleen hun verantwoordelijkheid. Het is ook de verantwoordelijkheid van een onbetrouwbare overheid, door een deel ongewenste overheid, die doelbewust mensen neerzette als tweederangs burger. Het is geen chantage door de republikeinen, het is de permanente leugens van de regering uit "perfidious Albion" die deze situatie gecreeërt heeft, waar men voelt geweld te moeten gebruiken om hun vrijheid te krijgen. Een vrijheid die eindelijk leek vastgelegd in het Goede Vrijdag-akkoord, maar waar de Engelsen weer een bom onder legden door hun beslissing om uit de EU te stappen, zonder naar de rest van de consequenties te kijken. Deze mensen is een garantie van hun rechten beloofd die wederom weggenomen wordt, voor de zoveelste keer in de geschiedenis, door de Britse overheid. Maar volgens jou moeten ze vooral niet drammen en is het hun eigen keuze als ze de wapens weer opnemen om zich vrij te vechten van een in hun ogen onderdrukkende en onbetrouwbare overheid. Als je daar niet tegen mag vechten, waartegen dan wel?

Katootje2
Katootje25 sep. 2019 - 11:42

Complimenten aan Ferdy.

Karingin
Karingin5 sep. 2019 - 13:04

Rechts radicale oogkleppen. Er lopen grenzen dwars door bedrijven heen, dwars door huizen zelfs. Ga je daar een grenspost neerzetten, zodat als meneer naar de wc moet, hij zijn paspoort moet laten zien? Of onteigen je de hele boel gewoon? Denk je dat ze dat zelf zonder tegenstand over je kant zou laten gaan? Nog even los van de geschiedenis dan, die zoals je zelf misschien ook wel weet, generaties lang doorwerkt. Er worden nog steeds Oranje-marsen gehouden, hoe lang denk je dat het duurt voordat de Ierse kant zich daar weer hardhandig tegen gaat verzetten? Wat een oneindige domheid.

Imperialist
Imperialist6 sep. 2019 - 23:06

Nu te koop bij bol.com: rechts-radicale oogkleppen.