Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

'Ontkennen dat meer arbeidsmigranten nodig zijn, is de ogen sluiten voor de realiteit'

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
D66 kiest opvolger Pechtold

© 2018-10-09 11:34:24 DEN HAAG - De nieuwe fractievoorzitter Rob Jetten na afloop van een fractievergadering van D66 waar over de opvolging van scheidend fractievoorzitter Alexander Pechtold wo

Ondanks het ‘negatieve sentiment’ dat vaak wordt opgestookt rond het thema migratie, roept D66-fractieleider Rob Jetten op om juist méér arbeidsmigranten naar Nederland te halen. In een interview met het AD stelt Jetten in navolging van berekeningen door het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er 50.000 extra werknemers uit andere EU-landen nodig zijn om vacatures in Nederland te vervullen en: “ontkennen dat dit nodig is, is de ogen sluiten voor de realiteit”. Volgens Jetten gaat het probleem nog verder dan nu vaak wordt gesteld:
"Zie ook hoe minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid waarschuwt dat er over een paar jaar 100.000 vacatures in de zorg bij komen. En als de economische groei doorzet, komen we in de bouw en de agrarische sector echt mensen tekort. Dat is voor sommige partijen misschien geen makkelijk verhaal, maar het is wel het eerlijke verhaal. Ik hoop dat zij ook onderscheid blijven maken tussen echte vluchtelingen, kansloze migranten én arbeidsmigranten die we nodig hebben. En ik hoop dat de alarmerende cijfers over hoeveel arbeidsmigranten we nodig hebben een aanleiding vormen voor debat."
Volgens Jetten blijft de noodzaak voor extra arbeidskrachten bestaan zelfs als we alle Nederlanders die nu thuis zitten aan een baan helpen: “We krijgen de vacatures de komende jaren niet met alleen Nederlanders vervuld.” Volgens Jetten is verdringing op de arbeidsmarkt niet aangetoond maar heeft het kabinet wel de problemen rond huisvesting onderschat:
"Er zijn terechte zorgen over hele vakantieparken die bewoond worden door arbeidsmigranten. Die wake-up call hebben we nu gehad. Je wilt geen Polenhotels die overlast veroorzaken, of arbeidsmigranten die in huurhuizen terechtkomen waarvoor Nederlanders op de wachtlijst staan. Maar ik zie voorbeelden van kleinere woonlocaties, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein, waar mensen tijdelijk zitten. Het lukt ons ook om in heel hoog tempo, heel veel huisvesting voor studenten te realiseren. Dat moet ook kunnen met arbeidsmigranten."
Jetten is niet bang dat die arbeidsmigranten bij een eventuele nieuwe crisis massaal in de ww belanden, omdat het vaak gaat om tijdelijk werk of seizoensgebonden arbeid:
"Je zag ook in Spanje dat toen de economie daar instortte, mensen weer weg gingen. Er zal zeker een deel willen blijven, maar dat is ook een verworvenheid van de Europese Unie, dat mensen zich daarbinnen overal mogen vestigen. Bovendien, minder dan 2 procent van de Polen maakt nu aanspraak op sociale voorzieningen. Onder Nederlanders is dat percentage hoger. Het heeft dus geen zin om Nederlanders tegen Polen op te zetten."
Vanavond is het eerste debat bij RTL voor de komende Provinciale Staten-verkiezingen, waar Jetten zijn standpunten zal verdedigen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (124)

Ozon
Ozon8 mrt. 2019 - 9:59

Misschien eerst eens beginnen met vluchtelingen -ook zonder status- opleiding te bieden. Een deel heeft nauwelijks scholing: zorg dat die in ieder geval Engels, Spaans of Frans leren lezen en schrijven. Dan kunnen mensen in ieder geval al met ons alfabet overweg als ze hier blijven, of nog gebruiken als ze elders heen gaan, al was het maar om de internationale pers te kunnen volgen. Een deel heeft scholing / universiteit maar is de taal niet machtig e/o heeft diploma’s die niet worden erkent: zorg daar vlot voor het bemachtigen van de NLse taal of Engels en zorg dat ze hier in een eventueel verkort traject hun diploma kunnen halen. Kortom, benut de mensen die binnenkomen en geef ze de kans zich te ontwikkelen zodat ze werk kunnen doen dat aansluit op wat ze kunnen of willen.

Ozon
Ozon8 mrt. 2019 - 9:43

“paar jaar 100.000 vacatures in de zorg bij komen.” Is er ook budget om die 100.000 vacatures in te vullen?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens8 mrt. 2019 - 17:16

@ Ozon Jij schrijft: Is er ook budget om die 100.000 vacatures in te vullen? In 2019 al 1,5 miljard meer, dankzij Borst en Van Rijn, en tevens een jaarlijkse stijging. Waarom weet je dat niet?

Jansen7
Jansen79 mrt. 2019 - 12:45

@Daan: 1.5 miljard is imposant maar staat het daarmee meteen gelijk aan 100.000 vacatures? Ik kom daarmee op een jaarinkomen uit van 15.000 euro per jaar. Dat is volgens mij ruim onder het minimumloon.

frankie48
frankie488 mrt. 2019 - 8:45

"Volgens Jetten is verdringing op de arbeidsmarkt niet aangetoond maar heeft het kabinet wel de problemen rond huisvesting onderschat:" In één zin de twee leugens die je eigen politieke partij heeft gebruikt om het opengrenzenbeleid door onze Tweede Kamer te gaan loodsen als onbewezen en moeilijker inschatten dan de werkelijkheid waarmee wij te maken kregen, dat vind ik heel knap, maar oliedom als je werkelijk gaat geloven dat je daarmee weg gaat komen. Ik vind dan ook om te kunnen oordelen of wij hier wel de waarheid voorgeschoteld krijgen van D66-fractieleider Rob Jetten, je het debat in onze Tweede kamer tussen de Tweede Kamer en minister van Economische Zaken L. J. Brinkhorst (D'66) over het Vrije Verkeer van Personen moet laten terugzien. Want als je op kritische Kamervragen over mogelijke verdringing op onze arbeidsmarkt als minister van D66 gaat antwoorden met een rapport van VNO-NCW in je handen, dat je zeker weet dat wij als Nederland te maken zullen gaan krijgen met enkele duizenden arbeidsmigranten die ook nog eens nadien voor bijna 100% zeker weer richting huis zullen gaan keren, je dit als politieke partij die constant hand-en-spandiensten voor deze werkgeversorganisatie blijft verrichten als de waarheid aan ons kan gaan lopen verkondigen.

W2
W28 mrt. 2019 - 6:52

Hoog of laag conjunctuur, laag of geen opleiding en veel of weinig vacature's het maakt allemaal niks uit want men wil gewoon over zoveel mogelijk goedkope (buitenlandse) arbeidskrachten kunnen beschikken! Als de poule waaruit men kan putten zo groot mogelijk is en blijft drukt dat de lonen, ook tijdens de magere crisisjaren na 2008 waren er voornamelijk goedkope (buitenlandse) arbeidskrachten actief in de bouw, tuinbouw en veel takken van distributie en transport en nu tijdens de hoogconjuctuur met veel openstaande vacature's nog steeds hetzelfde... Jetten en Klaver beide met een voornamelijk goede en hoog opgeleide achterban vinden het prima!

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2019 - 4:52

Die mensen krijgen helemaal geen hulp want dat worden de zorgkosten te hoog aldus D66. Dat is nu al zo! Maar blijkbaar niet 'te hoog' als die mensen dat werk doen. Dat klopt niet als ze ook het minimumloon gaan verdienen. Hier verdienen thuiszorg-medewerkers ook maar het minimumloon en dat zeggen ze al niet te kunnen betalen. De zorgkosten hebben ze onlangs juist 'naar beneden' bijgesteld, die moeten op het niveau blijven van heden. Die groei heb ik begrepen hebben ze er nl. afgehaald. Ik weet niet waar hij naartoe wil? Mensen krijgen geen 'zorg' meer! Tenzij het misschien is voor de beter gesitueerden die het zelf gaan betalen! Vergeet niet dat die mensen hier maar beperkt premies hebben en gaan betalen en de belasting op arbeid naar maatstaf is van het land van herkomst en niet naar Nederlandse maatstaven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2019 - 4:38

We hebben al veertig jaar meer sociale huurwoningen nodig, daar heeft D66 ook al die jaren de ogen voor gesloten. Ze stemmen er zelfs mee in dat ze verkocht worden aan beleggers. Mensen met kinderen mogen nu allemaal 3 hoog achter op een paar vierkante meter gaan wonen, anderen worden hun huis uitgejaagd. Over ogen sluiten gesproken. En dan die eeuwige lach op dat gezegd, die tandpasta look. Doet me teveel aan Rutte denken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mrt. 2019 - 23:13

We moeten gewoon 10 kerncentrales aan de kust zetten om energie op te wekken voor 3 hoogovens en 5 aluminiumsmelterijen, heel Brabant volplempen met intensieve veehouderij, Limburg omtoveren tot het Europese centrum van de champignonteelt en de hele Veluwe inrichten voor het pluimvee, zodat iedereen in de EU naar Nederland kan komen om te werken. De dienstverlening -banken en verzekeringswezen- doen we zelf wel in A'dam. Jezus, wat zullen we rijk worden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mrt. 2019 - 8:54

Tja zoiets dacht ik ook al!

Roy2
Roy27 mrt. 2019 - 23:11

Zie ook hoe minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid waarschuwt dat er over een paar jaar 100.000 vacatures in de zorg bij komen. En als de economische groei doorzet, komen we in de bouw en de agrarische sector echt mensen tekort. of we personeel nodig hebben De zorg: De aanwas van Nederlanders in de zorgsector schiet tekort omdat de werkdruk veel te hoog is en de beloning voor bijvoorbeeld verpleegkundigen te laag is. Laten we eerst dat probleem aanpakken en dan zien we of we arbeidsmigranten nodig hebben. Het werken in de Zorg vereist natuurlijk wel beheersing van de Nederlandse taal! De Jonge en het CBS hebben het daar niet over hetgeen vreemd is. De Bouw: Er zijn een heleboel mannen die in de WW of Bijstand zitten dus uit die vijver moet eerst gevist worden. Er moeten bovenal sociale huurwoningen bijkomen want de huidige situatie voor schoolverlaters is schandalig! De Agrarische sector: Waarom moet deze sector uberhaupt groeien? We zitten toch niet te wachten op nog meer vervuiling en aan vlees- en zuivelproducten hebben we geen gebrek. Je zag ook in Spanje dat toen de economie daar instortte, mensen weer weg gingen. Er zal zeker een deel willen blijven, maar dat is ook een verworvenheid van de Europese Unie, dat mensen zich daarbinnen overal mogen vestigen. Bovendien, minder dan 2 procent van de Polen maakt nu aanspraak op sociale voorzieningen. Onder Nederlanders is dat percentage hoger. Het heeft dus geen zin om Nederlanders tegen Polen op te zetten. Jetten voorspelt hier een economische malaise als excuus om aan te geven dat de arbeiders uit de oostelijke E.U.staten weer gaan vertrekken. Dat gaat dus echt niet gebeuren behalve als Nederland failliet zou gaan. Ik denk te mogen concluderen dat Jetten ons doelbewust op het valse been wil zetten. Voorts mag opgemerkt worden dat Jetten geen enkele empathie heeft voor de boeren in de oostelijke EU-staten. Het gaat natuurlijk ook over degenen die achterblijven in die landen. Jetten zou er goed aan doen om "nieuwsuur" nog eens te bekijken waar het ging over Letland ging. Dat is dus ook in Polen en andere landen aan de gang.

TwoTone
TwoTone7 mrt. 2019 - 20:33

Wat is de waarheid ? Nog geen jaar geleden riep iedereen dat een basisinkomen onontkoombaar was omdat de automatisering, robotisering en globalisering werken overbodig zouden maken omdat ons het werk uit handen zou worden genomen door computers, robots en machines. Wie het weet mag het zeggen.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mrt. 2019 - 23:18

Gewoon het arbeidsloon zo laag maken dat we kunnen concurreren met Bangladesh, dan zit je nooit zonder werk.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 mrt. 2019 - 20:27

De neo-liberale trollenfabrieken werken enorm goed en hebben weten te bewerkstelligen dat links nu in twee kampen is verdeeld; degenen die "voor" of "tegen" arbeidsmigratie zijn. Waarbij degenen die tegen zijn onmiddellijk beticht worden van nationalisme en discriminatie. Maar de realiteit is meneer Jetten dat de neo-liberale slavenjagers en mensenhandelaren de Oost-Europese landen op een koloniale manier ontdoen van hun arbeidspotentieel en en passant ook nog weten te bewerkstelligen dat door import van goedkope arbeidskrachten hier de lonen niet meestijgen met de economie. Zie ook het artikel "Een baan is niet meer genoeg in de strijd tegen armoede" elders op deze site.

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend7 mrt. 2019 - 20:29

was nog dit linkje vergeten als één van de vele voorbeelden. www.trouw.nl/home/litouwen-wil-van-leegloop-af~abacbc63/

Privateer
Privateer7 mrt. 2019 - 20:21

Meer arbeidsmigranten voor meer CO2 uitstoot? Samen met de VVD is de D66 de meest vervuilende partij (zie ander onderwerp). Meer arbeidsmigranten betekent meer vleeseters, meer automobilisten, meer vervuilers, meer vliegreizen, etc. Zo'n kromme redenering.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot8 mrt. 2019 - 7:20

'Meer vleeseters, meer automobilisten, meer vervuilers, meer vliegreizen,' Tenzij ze de aarde verlaten maakt het weinig uit of ze dat hier of elders doen. Had jij het nou over krom redeneren..?

driesje2
driesje27 mrt. 2019 - 19:40

Om te beginnen liegt Rob Jetten als hij zegt dat het CPB heeft gezegd dat er 50.000 migranten bij moeten. Bovendien is het compleet de verkeerde weg om hier honderdduizenden Nederlanders een uitkering te geven terwijl er werk is. Vervolgens is het complete waanzin dat wij in een overbevolkt land met enorme woningnood nog eens 50.000 migranten toelaten. Je vraagt je toch af waar het verstand van die man is.

JohnVKR
JohnVKR7 mrt. 2019 - 19:36

Het zou mooi zijn als D66 weer een partij wordt waar ik op kan stemmen. Deze realiteitszin is een goede eerste stap. En als Sigrid Kaag partijleider zou worden, ontstaat er weer een extra overweging. Het is afwachten. Voor de Provinciale Staten zijn de opties vooralsnog beperkt. PvdA, Groen Links, SP komen inmiddels om verschillende redenen niet meer in aanmerking. Mogelijk moet ik zelfs het besluit nemen om voor het eerst helemaal niet naar de stembus te gaan. Aanvankelijk wilde ik weer terugkeren naar de PvdA, maar de wijze waarop Lilian Ploumen gisteren bij Jinek partij koos voor Omroep WNL in combinatie met het onderschrijven door de PvdA van de IHRA-verklaring, gooide de deur naar een stem op de PvdA definitief dicht. Wat over blijft? Niets, vrees ik.

1 Reactie
driesje2
driesje28 mrt. 2019 - 8:25

Je zou FvD of PVV kunnen proberen? Nederland heeft al woningtekort en 50.000 Polen gaan daar niet bij helpen. We hebben ongeveer 900.000 werkzoekenden, dus het lijkt me van meer realiteitszin getuigen als we onze eigen mensen aan een baan hebben. Verder is het puur racisme dat wij Polen het werk laten doen "wat wij niet willen doen". Tot slot praat Jetten voor zijn beurt, want of er daadwerkelijk meer mensen nodig zijn hangt af van de ontwikkeling van de economie, zoals het CPB heeft gezegd. Laat die nou net afkoelen. Laagbetaalde banen worden weer vervuld als werken lonend wordt. De armoedeval houdt dit tegen. Daarom moeten de belastingen voor werkenden omlaag.

Erik20
Erik207 mrt. 2019 - 18:30

"Het lukt ons ook om in heel hoog tempo, heel veel huisvesting voor studenten te realiseren." Volgens mij is is het voor studenten nog steeds heel lastig om woonruimte te vinden, dus ik zou als D66 daar niet teveel over opscheppen...

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 19:58

Alleen in Amsterdam en Utrecht is het nog lastig. Alle andere steden doen het goed.

Starter2
Starter28 mrt. 2019 - 14:19

Met een tekort van 40.000 woningen is er echt niet alleen in Amsterdam en Utrecht een probleem. Gaat Jetten die even snel bijbouwen? Hoe gaat hij dat doen dan? Gezwets in de ruimte is het.

WillemdeGroot
WillemdeGroot7 mrt. 2019 - 18:02

De huidige politieke wereld is er een van uiterlijkheden en kretologie geworden. Inhoud telt niet of nauwelijks. Mede daarom floreren partijen die een populair onderwerp misbruiken om via kretologie en ingestudeerde oneliners kiezers te trekken. Kijken naar totaalplaatje van de partij (waar staat ze voor, hoe ziet ze een veranderende maatschappij voor zich, hoe sociaal, dan wel liberaal, kortom: het brede perspectief) zou de blik van de kiezer heel wat breder en genuanceerder worden. Bij dit onderwerp. Jetten, die namens D66 spreekt, pakt een item op en lardeert dat met argumenten. Dei geeft hij inderdaad, maar ook hier ontbreekt de totaalvisie. Wie hebben baat bij de voorgestelde maatregelen? Ingegeven vanuit liberaal dan wel sociaal perspectief? Hoe realistisch is het? Wie zouden slachtoffer kunnen zijn van zo een beleid? Kortom, het is eerlijker om het brede, politiek-maatschappelijke veld in te vullen in plaats van het op deze wijzre te doen. Wellicht kan een D66-er op dit forum ook nog even uitleggen welke de meerwaarde van het plan is en hoe het zich onderscheidt van wat al geldt via het Schengen-akkoord?

koffieleut2
koffieleut27 mrt. 2019 - 17:34

Je moet toch niet willen dat door schaarste op de arbeidsmarkt de lonen omhoog gaan, dat zou wat zijn zeg.

6 Reacties
Bouwman2
Bouwman27 mrt. 2019 - 18:19

Schaarste aan arbeidskrachten betekent gewoon dat die arbeidskrachten duurder worden. Dat heeft met willen niet veel te maken, dat is een soort economische wet. Als je het niet gelooft, dan legt juf van de basisschool je dat nog eens haarfijn uit. In de bijles, betaald,uiteraard.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mrt. 2019 - 18:39

Bewust schaartste creeëren is altijd een slecht idee. Dan kunnen alleen luxe merken zich permitteren.

Zapata
Zapata7 mrt. 2019 - 18:47

Eh nou nee Bouwman, dat was tot voor kort een economische wet die zich een beetje op het zero sum verhaaltje baseert. Nu is zero sum heel erg bestreden door vooral de wat meer rechtse economen van bijvoorbeeld de Oostenrijkse of de Chicago school. Verbazingwekkend dus dat zaken zoals de arbeidsmarkt wel weer heel rechtlijnig benadert worden met de verklaring van vraag en aanbod. Terwijl op dit moment niemand begrijpt waarom de lonen maar niet willen stijgen. Er zoveel vraag en zo weinig aanbod. Toch stijgen de lonen niet en het besteedbaar inkomen al helemaal niet. Dus de conclusie vraag en aanbod gaat niet op voor de arbeidsmarkt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 20:07

Dat de huidige schaarste niet tot hogere lonen leidt komt niet door de migranten. Want zelfs met hun hulp komen we handen tekort. De lonen stijgen niet omdat werkgevers een hulpmiddel in handen hebben: een vast contract bieden ipv meer geld. Omdat met het flexibiliseren van werk ook een simpeler ontslagrecht is meegenomen is de werkgever van alle gemakken voorzien.

Jansen7
Jansen78 mrt. 2019 - 9:36

@Zapata: terwijl op dit moment niemand begrijpt waarom de lonen maar niet willen stijgen. Er zoveel vraag en zo weinig aanbod. Ik vrees dat de mensen die beter zouden moeten weten het niet willen begrijpen. 1) eerst was er natuurlijk een goed nieuws golf in media die voor het echte herstel uitging. 2) maar belangrijker is dat werkgevers geen enkele prikkel hebben voor de beloofde loongolf. Maximale arbeidsreserves tot ICT'ers in Vietnam toe als het zou moeten. Werkgevers willen een loongolf voorkomen en het enige wat ik me afvraag of al die oproepen richting werkgevers om de lonen te verhogen (of het nu voor Polen of voor Nederlanders is) gemeend waren. Toch stijgen de lonen niet en het besteedbaar inkomen al helemaal niet. Dus de conclusie vraag en aanbod gaat niet op voor de arbeidsmarkt.

Jansen7
Jansen79 mrt. 2019 - 12:53

CORRECTIE VOORGAAN BIJDRAGE 8 maart 2019 at 10:36 @Zapata: je zei: "terwijl op dit moment niemand begrijpt waarom de lonen maar niet willen stijgen. Er zoveel vraag en zo weinig aanbod. Toch stijgen de lonen niet en het besteedbaar inkomen al helemaal niet. Dus de conclusie vraag en aanbod gaat niet op voor de arbeidsmarkt." Zapata, ik waardeer je bijdragen maar ik zie het zo: Ik vrees dat de mensen die beter zouden moeten weten het niet willen begrijpen (en dan bedoel ik niet jou) 1) eerst was er natuurlijk een goed nieuws golf in media die voor het echte herstel uitging. 2) maar belangrijker is dat werkgevers geen enkele prikkel hebben voor de beloofde loongolf. Maximale arbeidsreserves tot ICT’ers in Vietnam toe als het zou moeten. Werkgevers willen een loongolf voorkomen en het enige wat ik me afvraag of al die oproepen van (inter)nationale organisaties richting werkgevers om de lonen te verhogen (of het nu voor Polen of voor Nederlanders is) gemeend waren.

Zapata
Zapata7 mrt. 2019 - 17:03

Het CPB ontkent het getal 50.000 genoemd te hebben. En inderdaad is dit gezien de woningnood niet echt een heel verstandig item om voor de verkiezingen ten sprake te brengen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 17:02

Het is bijna ontroerend om tezien hoe veel hieronder in de bekende stuip schieten. Het ene na het andere verdedigingsmechanisme wordt uit de kelder gehaald: Jetten deugt niet want d66, dus neoliberaal, alsof daarmee een waardevolle, allszeggende bijdrage aan de discussie is gedaan. Of je hoort: laat ze eerst maar eens meer betalen. Alsof een hoger minimumloon de aanwezigheid van migranten goed maakt. Een wonderlijke gedachte. Want hoe hoger het minimumloon wordt hoe meer migranten hun kans grijpen. Wat schiet je daar als Nederlander per saldo mee op? Een euro per uur als je geluk hebt dat je uitgekozen wordt. Helemaal niks als je toekomstige werkgever op de fles gaat of naar het buitenland vertrekt. Kortom, de pvv/fvd en zelfs enkele SP stemmers laten zich weer van bun bekenste kant zien. In feite zijn het gewoon verkapte vvd ers - eerst ik en de rest kan me wat - , die door het lot of door eigen toedoen aan de verkeerde kant van de geldlijn terecht kwamen. Het zou helemaal niet om geld moeten gaan, dat is doodlopende weg zoals ik hierboven al zei. Het probleem zit hem in de uitwisselbaarheid van werkers. Een Nederlander in een flexbaan is evenveel waard als een migrant in een flexbaan. Toch hebben wij daarvoor een stap terug moeten doen. Van vast naar flex tegen hetzelfde loon. Voor een migrant is dat helemaal geen bezwaar. Hij wil juist flexen. Van wat hij op deze manier verdient kan hij elders goed leven. Dus ik begrijp het Nederlandse ongenoegen. Maar het is zinloos migranten de schuld te geven of als een bedreiging te zien voor onze arbeidsvoorwaarden. Ook al waren er geen migranten dannog is de flexibiliteit van de arbeidsmarkt een gegeven. Nederlandse werkers aan de onderkant van de markt zijn in dezelfde val gelopen als hun witte Amerikaanse collega's. Te weinig bijgeschoold, te veel gedacht dat het niet zo'n vaart zou lopen, de teloorgang van de vakbonden, de politiek die andere belangen diende etc. Genoeg om gedoemd aan de onderkant van de markt te blijven hangen.

2 Reacties
Jansen7
Jansen78 mrt. 2019 - 8:50

Lang verhaal, alleen maar om om de principes van vraag en aanbod heen te draaien. En eh, wanneer beantwoord je mijn vraag eens? Rechts beloofde altijd na bezuinigingen en loonmatiging zal de economie gaan groeien en dan is er een stabiele economische basis om de lonen weer te laten stijgen.

Uitgekleed
Uitgekleed8 mrt. 2019 - 19:08

De roep naar goede, echter wel goedkope arbeidskrachten komt van de werkgevers. Zoals we weten worden ze kritiekloos bediend door de neo- liberalen. Vandaag hoorde ik dat we niet 1 miljoen ZZPers maar 1,2 miljoen ZZPers hebben. Dat heeft zo zijn oorzaak. Meestal zijn het zelfstandig denkende en handelende ex werknemers met een gedegen vakkennis. De hoop van de werkgevers ze weer als werknemers in dienst te krijgen blijkt vervlogen. Al is het geen vetpot bij vele ZZPers, zij koesteren de vrijheid van handelen. Als de wil er is bij de werkgevers in de buidel te tasten om aan goede energieke ZZPers opdrachten te verstrekken en alle 1,2 miljoen ZZPers aan de slag zijn, kan ik me niet voorstellen dat er nog behoefte is aan 50.000 oostblokkers, met alle daarbij komende kosten voor huisvesting e.d.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin7 mrt. 2019 - 16:39

Negatief hierop reageren is niet constructief. Wel is het concurreren op arbeidsvoorwaarden destructief. Niet de mensen, maar het verschil beloning voor gelijkwerk is het probleem. Dat is niets anders dan regelrechte discriminatie. Dat geldt voor Nederlanders, maar ook voor gastarbeiders van elders.

3 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 20:14

Pjtor, we moeten inderdaad voorkomen dat we tegen elkaar worden uitgespeeld zoals pvv, fvd en sinds kort de sp willen. Migranten en Nederlander hebben dezelfde belangen.

Zapata
Zapata7 mrt. 2019 - 22:51

Linde, dat is een beetje vals van je. Natuurlijk worden we tegen elkaar uitgespeeld als er wel open grenzen zijn en vrij verkeer van personen maar bedrijven weigeren een gelijkwaardig speelveld te maken. Logisch want dat is tegen het belang van bedrijven. Dus het zijn niet de politieke partijen (nu ja, sommige partijen wel zoals D66 en VVD) die mensen tegen elkaar uitspelen maar bedrijven die het gelijke speelveld onmogelijk maken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2019 - 4:01

Zpata Maar je vergeet dat dat gelijk speelveld er ook niet is in de kosten levensonderhoud in de verschillende landen! Die zaken gaan altijd samen. Minimumlonen in de verschillende landen zijn daarvan vaak afgeleid en liggen heel ver uiteen, zo ook de lasten inclusief belastingen en sociale verzekeringen, die moeten betaald worden, dan zit je nog met de huisvestingsproblemen en kosten huisvesting wat daar bijhoort. Zo is wonen en leven in Polen en.of Armenië met een Nederlands minimumloon van een andere orde dan daarvan leven in Nederland. Idem dito omgekeerd. Je kunt die zaken allemaal niet scheiden. Dan krijg je een heel ander verhaal.

Martinel
Martinel7 mrt. 2019 - 16:21

Goh de oorlog tussen "hoog"- en "laagopgeleiden" is op dreef. Jetten heeft al het voortouw genomen. Is dit mannetje eigenlijk wel hoogopgeleid? (Zal ff googelen) ….en indien ja, dan heeft hij de empathie van een niksnut. Een beetje balans tussen IQ en EQ kan geen kwaad. Dat schiet er vaak bij in bij dat soort lui. Die blijven steken in hun tunnelvisie. Mag hopen dat D'66 al haar zetels verliest.

1 Reactie
Martinel
Martinel7 mrt. 2019 - 17:20

OOOOOOOOOOO, bestuurskundige. Dan snap ik zijn volledige onkunde wat betreft mensen en hun zorgen.

Uitgekleed
Uitgekleed7 mrt. 2019 - 15:13

Blijkbaar is er opdracht gekomen uit de EU de geesten rijp te maken voor grootschalige arbeidsmigratie. Daar zien ze de bui al hangen dat in alle landen weerstand is ontstaan. Niet van de importerende landen alleen maar ook van de exporterende landen. Die merken aan de lijve dat hun eigen economie lijdt onder deze globalisatie. het landsbelang ondergeschikt aan globalisatie.

DePisang
DePisang7 mrt. 2019 - 15:06

Het eerlijke D66 Jette verhaal hebben we weer gehad. Dan nu het echte verhaal. We zitten in een hoogconjunctuur. Nog even en werkgevers kunnen de ontslagbrieven weer de deur uitdoen. Gratis 3 maanden WW vakantie voor oostblokkers, als werkgevers tenminste niet liever Nederlandse arbeiders ontslaan dan buitenlandse die hier onder de prijs werken. Een prijs waarvoor je in Nederland geen woning kan huren laat staan 1 gezin onderhouden. Beter kan D66 met een plan komen dat er voor gaat zorgen dat meer dames full time gaan werken. Dankzij de tweeverdiener subsidies is Nederland het gekke Henkie van de EU wat arbeidparticipatie betreft van dames. Als dames meer fulltime gaan werken zijn ook gelijk de problemen in het onderwijs opgelost. En als het tekort aan arbeiders werkelijk structureel is zoals D66 meent te kunnen afleiden aan de cijfers van het CPB van de machthebbers dan kan beter productie naar het oostblok verplaats. In plaats van oostblokkers hier naar toe te halen en hun thuisland helemaal kapot te maken.

Grooteman2
Grooteman27 mrt. 2019 - 14:53

Of ik de VVD hoor. De economie is al weer aan het afkoelen maar de laatste 4 jaar dat de economie goed groeide is de de werkelijke groei van het salaris in Nederland MIN 0,1%. Zo lang er economische migranten voor een prikkie willen werken hoef je de Nederlander geen loonsverhoging te geven. Dit jaar gaan we er volgens het CPB 1,6% op vooruit - "indien de salarissen tenminste flink omhoog gaan" en dat gebeurd dus juist in veel sectoren niet. Vijftigplussers hebben nog steeds practisch geen kans op een baan en honderdduizenden mensen zitten thuis. Er zullen best wel sectoren zijn (zoals de kassen) waar arbeidsmigranten nodig zijn (maar die zijn er al) maar voor de meeste sectoren is het wel degelijk bewezen dat er arbeidsverdringing is, hoezeer Jetten dit probeert te ontkennen.En voor de sectoren waar inderdaad een tekort is (zorg, IT, onderwijs) zijn arbeidsmigranten helemaal niet (goed) opgeleid en dus een worst om zogenaamd zijn gelijk aan te tonen.

Dampert
Dampert7 mrt. 2019 - 14:46

Ach, na het sociale praatje van van de week, is vandaag de rechtervleugel aan de beurt zie ik. Jetten toont zich als aalgladde opportunist een waardig opvolger van Pechtold.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut27 mrt. 2019 - 17:45

Ik denk niet dat de rechter vleugel hier zo gecharmeerd van is. Die is sowieso niet zo van de D66. Menig andere partij mag zich zo’n kapitein wensen komt niet uit de mond van rechts.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2019 - 3:56

Wat is tegenwoordig nog links dan? Iets links noemen wat rechts is is nog rechtser dan rechts.

WatVroegerLinksWas
WatVroegerLinksWas7 mrt. 2019 - 14:45

Op die manier wordt het natuurlijk nooit mogelijk om fatsoenlijke vergoedingen voor 'laaggeschoold' werk te eisen. Je vind altijd wel een Oosteuropeaan die het voor minder wil doen, en zo blijven we in de schandalige situatie dat je van een fulltime baan niet rond kan komen zonder dat de staat moet bijspringen met subsidies. Leuk voor de bedrijven, niet zo leuk voor de Nederlandsche burger.

4 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 15:29

Vroeger waren er Spanjaarden en Italianen die hetzelfde werk voor weinig geld deden. Nu verdienen ze in hun eigen land hetzelfde en hoeven ze niet meer te komen. En nog steeds kijken de Nederlanders werkeloos toe en mopperen dat die idioten dat werk voor zo weinig geld doen. Wat denk je dat er gebeurt als het loon omhoog zou gaan? Dan komen er nog meer migranten op af. Of vind je dat alleen Nederlanders beter betaald moeten worden? Waarom dan? De enige reden die ik kan bedenken is dat we voor die paar centen echt niet aan het werk gaan.

Zapata
Zapata7 mrt. 2019 - 17:01

@Linden. Het werk loont niet voldoende om in de basale levensbehoeftes te kunnen voorzien. Woning, scholing, onstpanning, gezondheidszorg, gezond voedsel. Dat is de reden dat veel mensen het niet willen doen. Buitenlandse arbeidskrachten komen inderdaad in wat men noemt Polen hotels of op illegale campings. Die maken iedere maand een x bedrag over naar thuis omdat het salaris wel loont voor hun thuisland. Dit is niet een situatie van gisteren maar speelt al decennia lang. Er is werk waar ze mensen voor nodig hebben maar waar ze niet voor willen betalen. Vanaf 1975 tot 1996 heb ik dat werk gedaan. In de kassen, in de distributie, in de havens. Het betaalde zo slecht dat ik er niet een normale woning van kon huren. Ik kwam dus ook op een illegale camping terecht. Het kan verkeren... van trailer trash naar Drs Ing. Dat soort van werk en dat soort werkgevers zullen altijd blijven bestaan. Inderdaad is het een optie dat die werkgevers hun activiteiten verplaatsen naar landen waar wel van zo een laag salaris geleefd kan worden. Maar ik ben bang dat ze binnen de kortste keren ook in dat land dan op het bestaansminimum gaan zitten.

Mr Ed
Mr Ed7 mrt. 2019 - 18:52

@Zapata Als er mensen zijn die gewoon aan de slag kunnen, maar in een uitkering blijven zitten omdat werken "niet loont", zoals u suggereert, dan toont dit het gelijk van Jetten aan. Laten we dan zoveel mogelijk Polen welkom heten, die om half 6 opstaan om mede deze labbekakken te onderhouden.

Zapata
Zapata7 mrt. 2019 - 20:20

Abel, als je van een uitkering kan leven maar van werken niet dan zit het probleem niet bij of mensen wel of niet willen werken maar bij bedrijven die niet een salaris willen bieden waar van te leven valt. En als ze daar dan via slinkse wijze Polen of andere arbeidsmigranten voor inzetten en die mensen met een fooi naar huis laten gaan dan mag de vraag heel terecht gesteld worden: Willen we zulke bedrijven nog wel in ons land? De opmerking labbekakken laat ik geheel voor uw rekening of voor de rekening van de heer de Boer.

r d h
r d h7 mrt. 2019 - 14:35

Jetten kan dit wel zeggen (waarom is hij überhaupt zoveel in . Het nieuws deze week?) Maar vanochtend op r1 als ik het goed heb zij de voorman van hwt cbs dat het afwachten is hoe de economie zich ontwikkeld. Dus of ze nodig zijn is nu nog pure speculatie. Laten we eerst eens de mensen die hier nu zijn en werk zoeken helpen.

L.Brusselman
L.Brusselman7 mrt. 2019 - 14:21

En mij nemen ze nergens aan ,de huichelaars

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter7 mrt. 2019 - 17:21

Brusselmans een ieder is de regisseur van zijn eigen bestaan . Ik geloof gelijk dat je tot op heden nergens bent aangenomen, ik weet de reden niet, het is niet onmogelijk om weer aan de bak te komen, binnen mijn netwerk genoeg voorbeelden waaronder ik zelf. Ik wil niet meer voor een baas werken en ben mijn eigen eenmans iT bedrijfje begonnen terwijl ik geen it’er was . Mogelijkheden zat hier in het land.

Jansen7
Jansen78 mrt. 2019 - 8:15

@Thuiszitter: ik twijfel een beetje: het niveau van de meesten hier op Joop is hoog genoeg dat ze anekdotisch bewijs nemen voor wat het is. Mocht iemand toch toelichting willen hebben na een keertje googlen dan lees ik dat wel.

L.Brusselman
L.Brusselman8 mrt. 2019 - 8:35

Ik ben 60 jaar en slachtoffer van leeftijdsdiscriminatie zoals heel veel 50 plussers dat zijn. Voor ze beginnen te janken om meer goedkope voormalig Oostblokkers dienen ze eerst die mensen aan te nemen.

L.Brusselman
L.Brusselman7 mrt. 2019 - 14:20

Hypocriete leugenaars zijn het,ze willen op deze wijze de lonen laag houden. Neo liberale zwijnen.

5 Reacties
RosaLange
RosaLange7 mrt. 2019 - 14:56

Waarom toch dat gescheld en beledigingen. Is de argumentatie op, of zo?

Martinel
Martinel7 mrt. 2019 - 17:01

Heb geantwoord, maar mijn reactie is niet geplaatst waarin ik zei....dat het uiteraard zo is dat de lonen voor de slaven laag moeten worden gehouden. Mijn reactie is zelfs volledig verdwenen. En dat terwijl ik slechts verwoordde, dat Jetten slechts een 'hoogopgeleide' niksnut is, die hoogstwaarschijnlijk nooit voor een minimumloon iets heeft gepresteerd of zo iets. En vanuit zijn riante positie mensen de maat neemt. Een jochie dat robotten tot zijn beroep heeft gemaakt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 17:34

Rosa, het is nog veel erger. Er zijn nooit argumenten geweest. Alle frustratie over een wereld die als bedreigend wordt gezien komt er uit. Net als de witte amerikaanse man die dacht dat zijn kostje was gekocht en de bomentot in de hemel zouden doorgoeien en te laat ontdekte dat luilekkerland niet bestaat. Want er waren vrouwen die hun plek opeisten, en toen kwamen de zwarten. Onze zwarten zijn Europese migranten. Daarom de discriminatie enhet afgeven op politici die voor geljjke behandeling op komen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 mrt. 2019 - 18:50

'dat de lonen voor de slaven laag moeten worden gehouden' Ach welnee. De werkelijke slaven moeten consumeren en hangen 's avonds verdoofd op de bank voor de tv.

Jansen7
Jansen78 mrt. 2019 - 8:08

@MartinvanderLinde: nee Martin. Je gaat aan het argument voorbij (arbeidsreserves, manipulatie van vraag- en aanbod in eigen voordeel) en je beweert leugenachtig dat er geen argumenten zijn. Uiteraard probeer je de discussie om te buigen naar een winner/loser-keuze. Gecombineerd met de Godwin. Dan krijg je natuurlijk altijd de bovenste helft van Nederland, en alle progressieven automatisch mee.

Sarajlija
Sarajlija7 mrt. 2019 - 14:17

Ik dacht dat slavenarbeid afgeschaft is. Nee dus als Jetten aan de macht komt. En dan zeggen dat PVV en SP populistisch zijn. In de plaats om lonen hier in Nederland te verhogen, in mensen te investeren, omscholen en fatsoenlijke aanstelling geven wil hij Polen uitbuiten.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2019 - 16:18

En dan zeggen dat PVV en SP populistisch zijn Nou vooruit Saralija ook. Populisme is de mensen naar de mond praten. Vind je dat Rob Jetten met zijn standpunt mensen naar de mond praat?

Zapata
Zapata7 mrt. 2019 - 17:07

@stockkickhuizen. Ja het electoraat wat hij hiermee probeert te bedienen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2019 - 21:25

Wie roept er in NL nu om buitenlandse arbeidskrachten? Bedrijven die het werk niet gedaan krijgen? werkgevers met een overschot aan werk dus Dat schaalt niet echt bij de verkiezingen helaas.

Louis6
Louis67 mrt. 2019 - 14:16

De ene dag moeten er weer bedrijven naar Nederland gehaald worden, "vanwege de banen", de volgende dag hebben we weer 50.000 arbeidsmigranten nodig. Wat is het nou? Als Nederland zo doorgaat, rest ons over 30 jaar een compleet volgebouwd land, met overal huizen, overvolle wegen, distributiecentra, vliegverkeer, bedrijfsterreinen en 20 miljoen inwoners die ondanks dat ze enorm dicht op elkaars lip zitten ook van elkaar vervreemd zijn. Willen we dat? Waarom kostte-wat-kost zoveel mogelijk bedrijven naar Nederland 'trekken' en daarop weer tienduizenden arbeidsmigranten om deze bedrijven te vullen? Stop met deze waanzin!

Joop Schouten
Joop Schouten7 mrt. 2019 - 14:11

PS. 'Realiteit' is een frame. (...)

DaanOuwens
DaanOuwens7 mrt. 2019 - 14:09

@ Joop Schouten Jij schrijft: Da’s één praatsel doorgeprikt. Nee dat heb je niet. Jetten roept namelijk ook dat de zorg alleen al 100.000 mensen extra nodig heeft. En gezien de uitbreiding van het budget is dat een erg lage inschatting. En ook andere sectoren springen om mensen, zoals de bouw. Zeker voor de korte termijn. De komende 3 jaar heb je helemaal niets doorgeprikt. Je hebt cpb cijfers willen gebruiken om je verhaal te onderbouwen. En dat lukt dus niet. Ook schrijft je : Er zijn genoeg ‘willige handen’ te mobiliseren als het (asociaal laag) minimum loon zich zou verhouden tot de werkelijkheid van het huishoudboekje aan tafel van Nederlanders. Dat is een uitspraak op het niveau van Hans de Boer van VNO NCW. Jij beweert hier dat er onwillige handen zijn van domme luie werklozen die liever de hele dag op de bank zitten en TV kijken. Hans de Boer is nogal aangesproken op dat verhaal maar ik begrijp dat jij ook een neoliberale opvattingen hebt over werknemers. Ik geloof Hans de Boer niet en Joop Schouten ook niet. Mensen proberen allemaal hun eigen broek op te houden en werken en privé in balans te houden. En die hoeven geen verantwoording af te leggen aan Hans de Boer of Joop Schouten. Een hoger loon leidt niet tot meer mensen die aan het werk gaan. De arbeidsmigrant wordt inderdaad aangetrokken voor banen die een inkomen opleveren waarvan je hier in Nederland niet normaal kan leven. Dat is het probleem. Dus moeten die banen weg geautomatiseerd worden of moeten ze verkassen naar het buitenland. Het betreft dan banen waarvoor de normale Nederlandse arbeidskosten te hoog zijn. Niet erg er zijn talloze banen waarop dat van toepassing is. Maar zeg dat dan en probeer niet deze onzin te verkopen.

7 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries7 mrt. 2019 - 15:48

DaanOuwens, er wordt gezegd dat alleen al in de zorg 100.000 mensen nodig zijn. Dat lijkt me tenminste twijfelachtig. Onder de gegeven omstandigheden zijn er waarschijnlijk meer nodig. En, belangrijker, herinrichting van de zorg kan tot aanzienlijke besparingen op het aantal toekomstige arbeidsplaatsen leiden. Bijvoorbeeld door verzorgingshuizen en verpleeghuizen te bouwen voor kwetsbare ouderen in plaats van die te laten verzorgen door mantelzorgers en langs elkaar heenwerkende zorgverleners. Ik maak me sterk dat daarbij minimaal 30 procent minder werknemers nodig zijn. Voeg daar aan toe een vergelijkbare reorganisatie van GGZ, jeugdzorg enzovoorts, en je wilt niet weten hoeveel handen aan het bed daardoor beschikbaar komen. En inderdaad, dat is in veel opzichten het terugdraaien van totaal ontspoord neoliberaal zorgbeleid van de afgelopen decennia.

DaanOuwens
DaanOuwens7 mrt. 2019 - 17:00

@ Bert de Vries Jij schrijft: Onder de gegeven omstandigheden zijn er waarschijnlijk meer nodig. En jij schrijft: Ik maak me sterk dat daarbij minimaal 30 procent minder werknemers nodig zijn. Volgens mij moet je nu eerst even nadenken of je van mening bent of er meer of minder mensen in de zorg moeten werken en dan proberen nog eens een reactie te schrijven. Deze tekst is onzin.

Bert de Vries
Bert de Vries7 mrt. 2019 - 21:59

Ouwens, er zijn waarschijnlijk meer dan 100.000 nodig /binnen de huidige context/, maar als er adequaat wordt gereorganiseerd kan er waarschijnlijk met meer dan 30 procent minder worden volstaan. Volgende keer zal ik er plaatjes bij doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2019 - 4:08

Daarom vertikt de regering hier om meer tandartsen op te leiden. Dat kost a. geld en b. zijn die uit het buitenland dus goedkoper omdat de tandartsen hier veel meer blijven verdienen. Twee vliegen in een klap. De kosten opleiding worden in een ander land gemaakt voor noem maar even Nederland en de vruchten worden hier geplukt. Daar ontstaat ondanks de opleidingen een tekort. Hoe sociaal is dat. Niet dus. Ook niet t.a.v. mensen die hier die opleiding niet kunnen doen omdat ze uitgeloot worden, dus verdringing. Maar wel lekker goedkoop toch? Degene die hier uitgeloot wordt heeft ook het nakijken.

DaanOuwens
DaanOuwens8 mrt. 2019 - 9:17

@ Bert de Vries Jij schrijft: Volgende keer zal ik er plaatjes bij doen. Je kan beter een normale zin maken. Dus minimaal 70.000 meer. Heeft Jetten dus toch gelijk.

DaanOuwens
DaanOuwens8 mrt. 2019 - 17:14

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Daarom vertikt de regering hier om meer tandartsen op te leiden. Ik betwijfel of het waar is wat je hier schrijft. Ik heb ook wel de berichten in de pers gezien, maar de regering gaat hier niet over. Dit is een vraag voor het capaciteitsorgaan zorgsector. https://capaciteitsorgaan.nl/ Dat is een soort Poolse landdag met kamers waarin iedereen meepraat over de benodigde opleidingscapaciteit. En ze gaan over alle zorgopleidingen. De verpleegkundige specialisaties, de artsen en de medisch specialisten. En de meest dominante partij in de kamers zijn de beroepsgroepen en niet de overheid of de werkgevers. En het belang van de beroepsbeoefenaren is zo weinig mogelijk concurrenten om een zo hoog inkomen te waarborgen. En dat wordt dus geregeld. Niet alleen bij de tandartsen overigens, maar bij alle medische specialisaties. Het is dus niet de overheid maar het zijn de tandartsen.

Joop Schouten
Joop Schouten9 mrt. 2019 - 11:30

Dat er handen extra nodig zijn ontken ik niet. Het is de neoliberale loon-uitvretersmentaliteit die mensen en Europa tegen elkaar uitspeelt. Daar hoor ik je niet over.

Geesteman
Geesteman7 mrt. 2019 - 13:48

Jetten heeft dus totaal geen visie. Het CBS dat zich bezighoud met statistieken is zijn drijfveer. Laten we maar denken jong en naïef en dat gaat wel over. Al duurt dat binnen D66 altijd wat langer.

Joop Schouten
Joop Schouten7 mrt. 2019 - 13:43

Praatjes voor de vaak. We werden een paar dagen geleden gewaarschuwd door het CPB dat wordt verwacht dat de economie-daalt.: 'De potentiële groei in de periode 2018‐2021 is gemiddeld 1,6% per jaar, bij een productiviteitsgroei van 1,2% en een toename van de structurele werkgelegenheid van 0,4%. De structurele groei van de werkgelegenheid is lager dan in voorgaande middellangetermijnverkenningen. De productiviteitsgroei herstelt van de dip tijdens de grote recessie, maar blijft nog onder de groei van vóór de financiële crisis.' Bron: https://www.cpb.nl/sites/default/files/publicaties/download/cpb-boek-21-middellangetermijnverkenning-2018-2021.pdf Da's één praatsel doorgeprikt. Tweede lulverhaal.: Er zijn genoeg 'willige handen' te mobiliseren als het (asociaal laag) minimum loon zich zou verhouden tot de werkelijkheid van het huishoudboekje aan tafel van Nederlanders. Niet van Polen. Van 12 euro netto per uur, voor bijvoorbeeld een schoonmaker, kun je weinig opzij zetten. Praktijkvoorbeeld.: Stel, je zou 2 schoonmakers in een gezin hebben met kinderen, full time. Zij kunnen de uren wegstrepen tegen het uurloon van een kinderdagverblijf. Tel daar alle andere noodzakelijke lasten bij op. In de tuinbouw wordt ook zo weinig betaald. Kortom, een arbeidsmigrant die 'thuis' lagere vaste lasten heeft houdt er in verhouding meer aan over. ook nog te weinig. Conclusie; Rob Jetten en zijn partij blijven achter dit neoliberaal economisch systeem staan. Ondanks zijn nieuwe koers met praatsels over 'sociale kwestie' en 'een sterke overheid die ingrijpt om het ontspoorde kapitalisme te temmen'. Zie het (goed) stuk van Francisco: https://joop.bnnvara.nl/opinies/kapitein-rob-jetten-kiest-een-nieuwe-koers Zoals eerder hier geschreven. Ik blijf hem volgen.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt7 mrt. 2019 - 16:12

Joop, jouw conclusie is geheel correct. D66 is met de nieuwe "woordvoerder" nog steeds dezelfde partij, gericht op de grootverdieners onder ons. Hij is jong, of oogt jong, en ze moeten iets tegenover de GroenLinks woorden zetten. Het zal mij benieuwen.

vdbemt
vdbemt7 mrt. 2019 - 13:18

Weer een uiting van zelfzuchtig liberalisme. We weren immigranten, want we zitten al zo vol in Nederland. Maar als er een sector moeilijk aan personeel komt, dan 'moeten' we arbeidsmigratie meer ruimte gaan bieden. Terwijl we toch nog enkele honderden duizenden werkelozen hebben.Laten we proberen daar een deel van om te scholen. En ook een mooie oplossing vind ik, in levensnood verkerende vluchtelingen niet terugsturen, maar toelaten en omscholen. Dan heb je daar ook je arbeidsmigratie.

Trostomaat
Trostomaat7 mrt. 2019 - 13:15

Jetten zegt niet zo veel in dat interview en wat hij zegt, zegt hij alleen maar met het oog op aanstaande verkiezingen.

Van Tax
Van Tax7 mrt. 2019 - 12:56

De cijfers die D66-fractievoorzitter Rob Jetten gebruikt voor zijn plan om meer arbeidsmigranten naar Nederland te halen, kloppen niet. Dat zegt de hoofd-econoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Peter Hein van Mulligen in Spraakmakers. Het CBS houdt zich volgens Van Mulligen verre van interpretatie van cijfers en voorspellingen. ''De cijfers van migratie zijn moeilijk te voorspellen, zeker in het geval van arbeidsmigratie. Daar is bijna een 1-op-1 relatie met hoe het economisch gaat.'' Volgens Van Mulligen gebeurt het regelmatig dat politici met cijfers van het CBS aan de haal gaan. ''Dat is hun taak, dat doen ze en dat is hun goed recht. Onze taak is het naar voren brengen van de feiten, wat er daadwerkelijk gebeurt.'' Van Mulligen vindt de voorspellingen van Jetten voorbarig. Als de economie minder wordt of krimpt kan de arbeidsmigratie ook weer opdrogen, aldus de hoofd-econoom van het CBS.

3 Reacties
Trostomaat
Trostomaat7 mrt. 2019 - 15:15

[De cijfers die D66-fractievoorzitter Rob Jetten gebruikt voor zijn plan ......] Er is helemaal geen plan. Gewoon praatjes. Ter profilering. Met het ook op de verkiezingen.

Trostomaat
Trostomaat7 mrt. 2019 - 15:16

* met het ooG op de verkiezingen

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mrt. 2019 - 17:09

De cijfers die D66-fractievoorzitter Rob Jetten gebruikt voor zijn plan om meer arbeidsmigranten naar Nederland te halen, kloppen niet. Dat zegt de hoofd-econoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, Peter Hein van Mulligen in Spraakmakers. Waar zegt hij dit? ik zit een beetje te zoeken, maar kan het niet vinden.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal27 mrt. 2019 - 12:43

Uit de lucht geplukte kretologie van een wanhopig partij. Volgende week verklaart Jetten met een olijke lach dat D66 de belastingen wil verlagen en de zorg wordt gratis.... en dan zijn er nog lieden die erin trappen en dus het verkeerde bolletje rood kleuren. Ik krijg bijna heimwee naar Pechtold,die nam tenminste nog de moeite serieus genomen te worden.

Linkse Meid
Linkse Meid7 mrt. 2019 - 12:32

Terecht, in de kassen, op Schiphol en in de schoonmaak zijn duizenden banen beschikbaar. Nederland krijgt als het zo doorgaat ondernemingen die wel willen ondernemen, maar geen mensen beschikbaar hebben om deze uit te voeren.

6 Reacties
LaBou
LaBou 7 mrt. 2019 - 14:10

Linkse meid, even het stukje van Schouten hierboven lezen. Dan weet je gelijk waarom Nederlanders zich niet tot die k*tbaantjes in de kassen, de schoonmaak en Schiphol geroepen voelen. Werk moet wel voldoende opbrengen om van rond te kunnen komen. En enige zekerheid is ook niet weg al vinden sommigen hier dat voor de gewone arbeider niet nodig in deze "moderne" tijd.

Louis6
Louis67 mrt. 2019 - 14:17

Het doel van deze arbeidsmigratie is enkel de lonen zo laag mogelijk te houden. De winsten erdoor zijn voor het bedrijfsleven, de maatschappelijke kosten worden verdeeld over de samenleving.

L.Brusselman
L.Brusselman7 mrt. 2019 - 14:22

Waarom nemn ze mij dan niet aan?

rvb2
rvb27 mrt. 2019 - 14:25

en waarom krijgen ze die mensen niet? omdat ze te weinig betalen en alleen flexwerkers aannemen. Bied een vast contract en een modaal loon, en mensen staan te springen om in de kassen of in de schoonmaak aan de slag te gaan.

Dampert
Dampert7 mrt. 2019 - 14:52

Bekeerd tot het neoliberalisme? Ook wel eens stilgestaan bij de gevolgen van arbeidsmigratie in de thuislanden, of telt alleen de winst?

DePisang
DePisang7 mrt. 2019 - 15:18

Weer eens helemaal eens met Bou. Werk moet lonen. Dat arbeiders slechts dienen te werken om de diepe zakken van de rijken en hun ondernemingen nog meer te vullen dan nu al gebeurt is een a-sociaal standpunt.

Joop den Uil
Joop den Uil7 mrt. 2019 - 12:23

wat een bullshit van onervaren gedachten … we zitten echt niet te wachten op parmantige prietpraat.. zwaar investeren in vak-onderwijs ipv paard achter de wagen spannen

1 Reactie
JasDon
JasDon7 mrt. 2019 - 12:37

"zwaar investeren in vak-onderwijs ipv paard achter de wagen spannen" Je kan investeren wat je wilt, er moeten wel mensen zijn die dit onderwijstraject willen volgen. Misschien wordt het tijd om een vakkundige vuilnisman even goed te betalen als de 'you name it'-adviseur.

Jansen7
Jansen77 mrt. 2019 - 12:21

Jetten baseert zich op instellingen zoals het CBS die zeggen neutraal te zijn en wetenschappelijk dus gezaghebbend. Maar het aspect loonstijging en loongolf buiten de discussie houden is niet neutraal..... Dat zijn gewoon halve waarheden, vroeger vooral gebezigd op lokaal niveau, maar nu is het ook op hogere niveau's niet meer buiten beeld te houden.

1 Reactie
Stheno
Stheno7 mrt. 2019 - 13:53

Het CBS herkent zich ook niet in de uitlatingen van D66.En in reactie hierop gaf Jetten aan dat er andere bronnen zijn die het over meer dan 50000 plekken voor arbeidsmigranten hebben. Die bronnen zijn vooralsnog geheim. Tot er enige bevestiging komt, kunnen we het afdoen als fakenews, iets waar D66 minister Ollongren ook zo voor waarschuwt, vooral tijdens verkiezingsperiodes.

RosaLange
RosaLange7 mrt. 2019 - 12:21

Wat willen ze nu op links? Een basisinkomen voor iedereen omdat ons werk straks helemaal door intelligente robots wordt overgenomen en we allemaal werkeloos raken. Of toch massa-emigratie omdat we zonder Polen al het werk in de toekomst niet meer aankunnen. Arbeidsmigranten (ook Polen) zijn trouwens geen vee dat je gratis in Oost-Europa kunt ophalen. Het gaat wel over mensen die al dan niet besluiten om hier te werken, en als ze dat willen zich hier gewoon vrij kunnen vestigen.En dat is maar de vraag want in Polen stijgen momenteel de lonen en kunnen vacatures maar moeilijk worden ingevuld. Aan de andere kant zou je je ook kunnen afvragen of we wel een economie moeten proberen in stand te houden die vooral laag betaald werk biedt aan ongeschoolden als het opleidingsniveau van je bevolking steeds verder stijgt. Je zou ook kunnen inzetten op beter betaalde sectoren op gebied van hightech en innovatie. Deze move van Jette is toch meer koren op de molen van tuinders en andere werkgevers in verouderde branches, die op de Nederlandse arbeidsmarkt geen mensen meer vinden die voor weinig geld ongeschoold werk willen doen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt7 mrt. 2019 - 13:13

@RosaLange. D66 is niet links. je vraag is wel een goede. Hoewel ik nooit heb gemerkt dat D66 voor een basisinkomen is (maar dat zou kunnen kloppen, ze zijn immers niet links). Je oppert, terecht, de nodige 'maren'.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 12:20

Het heeft even geduurd maar het lijkt er nu toch aan te komen. De politiek kruipt uit haar schulp. Eindelijk iemand die de dingen weer bij de naam durft te noemen. Die durft te zeggen wat de werkelijke problemen zijn die ons bedreigen. En niet met die quasi ideologische bangmakerij van de PVV en fvd komt. Laten we hopen dat er meer schapen volgen.

4 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop7 mrt. 2019 - 14:05

gebaseerd op feitenloos geoever...

L.Brusselman
L.Brusselman7 mrt. 2019 - 14:24

Ge4lul,er zijn genoeg 50 plussers die graag aan het werk willen. Maar die zijn buitengesloten zoals je zou moeten weten.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mrt. 2019 - 15:31

Sorry, maar ik heb geen idee waar jullie reactie op slaat.

L.Brusselman
L.Brusselman8 mrt. 2019 - 8:37

Dat jij niet weet waar het op slaat ligt aan je eigen beperkingen en niet aan ons.

Norsemen
Norsemen7 mrt. 2019 - 12:17

De realiteit is iets waar maar weinig partijen en mensen iets mee hebben.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman7 mrt. 2019 - 14:26

De realiteit dat 50 plussers worden overgeslagen bedoel je?

Hank Nozemans
Hank Nozemans7 mrt. 2019 - 12:04

"Je zag ook in Spanje dat toen de economie daar instortte, mensen weer weg gingen" Dat heeft alles te maken met de WW in Spanje. Je krijgt na 7 maanden slechts 50% van je laatst verdiende loon en na 22 maanden stopt de WW. Erg slecht voorbeeld dus. Verder ligt Polen in de EU. Die die Polen kunnen zonder problemen op banen solliciteren in Nederland, daar hebben ze de hulp van Jetten niet voor nodig sinds Schengen.

Markzelluf
Markzelluf7 mrt. 2019 - 12:01

De gedachte van Jetten klopt natuurlijk best. Net zoals er in Nederland meer asfalt nodig is en luchthavens. Het probleem is echter: wanneer stop je met louter financieel groeien en ga je kiezen voor sociale en ecologische waardecreatie? Wanneer zeggen we: het is mooi geweest? Opvallend ook dat de meest EU-gezinde partij ever Polen nog verder wil leegtrekken door hun arbeidspotentieel te gebruiken. Het lijkt er dus op dat D’66 NL groei belangrijker vindt dan Poolse.

Frederikus2
Frederikus27 mrt. 2019 - 11:55

Voor neoliberalen staat de bevolking ten dienste van de economie. Het zou beter andersom zijn. De grootte van de economie aanpassen aan de behoefte van de bevolking in Nederland. Dan zou je ook geen tienduizenden arbeidsmigranten nodig hebben. Voor mij hoeft Nederland niet zo nodig 20 miljoen inwoners te hebben over enkele jaren.

Frank1234
Frank12347 mrt. 2019 - 11:54

Er is een vrije arbeidsmarkt in Europa, dus als mensen uit andere landen hier willen werken is dat geen probleem. Als de overheid echter actief beleid gaat voeren met als doel arbeidsmigranten aan te trekken verstoort dat deze marktwerking. Men zou het dan ook aantrekkelijker moeten maken voor Nederlandse werknemers om bepaalde banen te vervullen. De overheid dient zich daarom niet te bemoeien met arbeidsmigratie en zeker niet een liberale partij als D66.

Jonkheer
Jonkheer 7 mrt. 2019 - 11:54

Wordt het niet tijd dat we mensen die niet >willen< werken een schop onder hun kont geven? Dat we die groep eerst eens aan het werk zetten? Zoiets als: niet werken is geen uitkering. Een schoffel vasthouden of prullenbakken legen kan bijna iedereen die gezond van lijf en leden is. Mensen die geen zin hebben in schoffelen en prullenbakken legen, kunnen zich laten bij/omscholen tot een beroep met een groot arbeidsperspectief. En als er dan nog steeds handjes nodig zijn, dán is het idee van Rob prima. Eerder niet.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 mrt. 2019 - 13:38

@ Jonkheer Jij schrijft: Mensen die geen zin hebben in schoffelen en prullenbakken legen, kunnen zich laten bij/omscholen tot een beroep met een groot arbeidsperspectief Dat is dom wat je hier schrijft. Dat kan namelijk niet. Het mag zelfs niet. Iemand die werkloos is mag geen onderwijs volgen. Dan onttrekt hij zich aan zijn opdracht weer werk te vinden. Naar school gaan leidt tot beëindiging van de uitkering die zij krijgen in het kader van de participatiewet. Voor mensen met een WW uitkering zijn er soms uitzonderingen. Overigens het leegmaken van vuilnisbakken en schoffelen mag ook niet. Met dat soort activiteiten vindt iemand nooit een baan. Welke werkgever wil iemand hebben die vuilnisbakken leegmaken op zijn CV heeft? Bovendien mogen werklozen alleen vuilnisbakken leeg maken die al leeg zijn en schoffelen waar geen onkruid is, anders is er sprake van verdringing en worden mensen die dat werk doen ook werkloos. Dat mag niet, zo staat ook in de participatiewet. Kortom je doet een uitspraak op het niveau van borrelpraat. Je zet alle werklozen weg als lui tuig, je weet niet wat iemand wel of niet met een uitkering moet en mag doen, je weet niets van de arbeidsmarkt en je weet niets van beroepsopleidingen. Dat is wel erg weinig kennis om dit soort uitspraken te doen.

Starter2
Starter27 mrt. 2019 - 14:19

Daan iets minder stellig mag wel want jij zit er namelijk ook naast. Een opleiding volgen mag wel degelijk. Er zijn alleen voorwaarden aan verbonden. Maar het mag wel.

DaanOuwens
DaanOuwens7 mrt. 2019 - 15:23

@ Starter Jij schrijft: Daan iets minder stellig mag wel want jij zit er namelijk ook naast. Een opleiding volgen mag wel degelijk. Er zijn alleen voorwaarden aan verbonden Nee, het is exact zo stellig als ik beschrijf. Het mag niet. Er zijn mensen van hun kansrijke Hbo-opleiding gehaald op deze gronden. Jij draait het om en dat soort uitspraken zijn niet alleen onjuist maar zelfs gevaarlijk voor mensen die er naar luisteren. Het leidt tot het beëindigen van hun uitkering. Er zijn zelfs werklozen die zelf hun opleiding betaalden onder meer met bijdragen van vrienden en familie die hun opleiding direct moesten beëindigen. Wanneer iemand met een uitkering de opdracht krijgt een opleiding te volgen moet dat op papier staan. En hem toegezonden worden. Hij moet dat altijd kunnen aantonen. Hij mag nooit zelf het initiatief nemen. Dat is wat de participatiewet regelt. En daar worden mensen op afgerekend.

Starter2
Starter28 mrt. 2019 - 15:23

@Daan, ben het niet met je eens. Heb al diverse mensen een opleiding laten volgen die in de bijstand zitten. Wellicht is het per gemeente anders.

Phil2
Phil27 mrt. 2019 - 11:45

Meer werk maken (letterlijk)... van 'eigen' werklozen weer aan de slag krijgen?

De Vries3
De Vries37 mrt. 2019 - 11:42

Of je de regels omtrent arbeidsmigranten versoepelt of vermoeilijkt is gewoon een politieke keuze en geen gegeven. - Het lijkt me vreselijk om in een buurt te wonen waar je buren geen taal spreken die jij ook spreekt. Helemaal als je slecht ter been bent en je zonder buren vereenzaamt. Ook lijkt het me vreselijk als je 50 bent, een versleten knie hebt, niet gezegend bent met het talent om te studeren en er zijn alleen maar vacatures beschikbaar waar je enorm fit voor moet zijn en die uiteindelijk worden ingevuld door Polen en Hongaren. Bijv een Bol.com die besluit om banen in sorteerprogramma te creëren waarin werknemers 20-30km per dag moeten lopen, omdat er toch wel Bulgaren zijn die het willen doen. Dat is vreselijk en daar moet de overheid wat aan doen dat dit niet gebeurd. - De overheid moet aan deze bezwaren wat doen. Arbeidsmigranten moeten Nederlands leren en werkgevers moeten gestimuleerd worden om werk te regelen die ook mensen met een licht beperkte gezondheid kunnen doen. Als dit niet geregeld wordt, dan vind ik het prima om de gevolgen van afnemende economische groei te accepteren en de komst van Oost-Europeanen te ontmoedigen.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens7 mrt. 2019 - 13:56

@ De Vries Je doet een aantal uitspraken die ik erg zinvol vind. Ik ben het niet met je eens maar het zijn wel de onderwerpen die de kern van de problematiek vormen. Je zegt: Het lijkt me vreselijk om in een buurt te wonen waar je buren geen taal spreken die jij ook spreekt. Zo veel Polen komen er ook weer niet. Wat wel zo is, is dat buurten sterk veranderen. Zeker in de grote steden leven mensen veel anoniemer en kennen en spreken hun buren niet meer. Ik zelf vind dat prettig. Ik kies graag zelf de mensen uit waarmee ik wil praten. En dat zijn meestal niet mijn buren. Maar ik snap wat je bedoeld. Als je dit belangrijk vindt moet je samen met familie, vrienden en kennissen je woonruimte gaan regelen. Ik begrijp dat zeker in kleinere dorpen dat soort initiatieven mogelijk zijn. Maar ik vind dat je niet moet klagen over Polen terwijl het de samenleving is die is veranderd. Je schrijft: werkgevers moeten gestimuleerd worden om werk te regelen die ook mensen met een licht beperkte gezondheid kunnen doen. Dat blijkt slecht te werken uit onder andere de Wajong. Zeker in de marktsector verdwijnen deze simpele banen. Trouwens de overheid heeft helemaal geen Wajongers aan werk geholpen. Op termijn verdwijnen ook die banen in distributiecentra. Die worden geheel gerobotiseerd. Dat zal op termijn ook wel in de bouw gebeuren. Dus ook die werkgelegenheid voor die Polen gaat verdwijnen. Dit is tijdelijk. Behalve wellicht de tuinbouw. Maar je doet daarvoor een goede suggestie. Als het werk alleen door Polen gedaan kan worden moeten die bedrijven verdwijnen. Ik ben dan ook voorstander voor het halveren van de agrarische sector. Mag ook meer zijn, driekwart saneren. Het vervuilt het land en vergiftigt de samenleving, het grootste deel van de producten (bloemen, groenten en vlees) gaat naar het buitenland en het levert geen normale banen op. Het Westland een groot natuurgebied en al die kassen weg. Hier produceren wat we hier nodig hebben. En je schrijft: dan vind ik het prima om de gevolgen van afnemende economische groei te accepteren Mag best, maar laten we dan afspreken dat dan mensen waarvoor geen werk is gewoon een normaal inkomen krijgen. Niet solliciteren op banen waarvoor ze toch niet worden aangenomen. Niet de werklozen verwijten dat ze geen baan hebben als er geen banen zijn. Allemaal wel iets nuttigs doen voor de samenleving. Bejaarden helpen met boodschappen, kinderen met school, vluchtelingen Nederlands leren, rondrijden met de buurtbus. Nuttig vrijwilligerswerk en een behoorlijke uitkering waarvan goed te leven is. Is dit wat je in gedachten hebt?

Rick Hofland
Rick Hofland7 mrt. 2019 - 11:37

Misschien is consuminderen ook een oplossing. Niet alleen qua benodigde arbeidskrachten, maar ook qua belasting van onze maatschappij, millieu en klimaat.

Bouwman2
Bouwman27 mrt. 2019 - 11:27

Rob Jetten analyseert al net zo koel en overwogen als Mark Rutte. En hij heeft net als hij dat irritante fijne lachje. Het gegeven feit is dat mensen altijd migreren. Niet allemaal klagend en bangelijk thuis blijven.met de luiken toe en de hond los op het erf maar welgemoed de wijde wereld in trekken. Het is als de angst van homo sapiens voor de neanderthaler mens: uiteindelijk ongegrond. Enkel een koele geneticus ziet er nog wat van..

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 mrt. 2019 - 11:15

Weer pro-cyclisch beleid. Tijdens hoogconjunctuur is er een tekort aan productie factoren (waaronder arbeid). Maar tijdens laagconjunctuur wordt dat een overschot. Als we nu arbeids-migranten permanent binnen halen, gaat dat de volgende crisis extra werkloosheid opleveren.

Bert de Vries
Bert de Vries7 mrt. 2019 - 11:13

Kortelings sprongen bij massa's de tranen in de ogen over Jette's commentaar op neoliberale dwalingen van zijn partij, en over zijn oproep tot betere verdelingen en verhoudingen. In de eerste plaats zou Jetten kunnen ijveren voor een betere positie van slecht betaalde werknemers. In de tweede plaats zou Jetten de verwoestende kaalslag in de zorg, die tienduizenden hun baan kostte, kunnen aanpakken. Maar voor D66 staat het primaat van bedrijfswinst, een eufemisme voor 'onze economie', nog altijd recht overeind. En spotgoedkope Oosteuropese arbeidskrachten zijn dus goe voor onze econo ie.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries7 mrt. 2019 - 11:22

Ter toelichting op het personeelstekort in de zorg: hoeveel mensen werken voor een licht dementerend echtpaar dat thuis blijft wonen (goedkoop) en hoeveel werken er voor een echtpaar dat in een verzorgingshuis woont? Over personeelstekort in de toekomst gesproken.