Joop

Onthou je positieve woorden beter als je koffie drinkt?

  •  
20-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Koffie heeft een gunstige invloed op de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor taal
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Zelf begin ik de dag met een kopje espresso. Het is een ritueel, een ceremonie waarmee ik de dag geopend verklaar. Het zal ook wel onderdeel van een lifestyle zijn. Mensen van mijn leeftijd en uit mijn sociaaleconomische klasse doen nu eenmaal graag George Clooney na met zijn veel te dure espressomachine en cupjes in allerlei stijlvolle kleuren.
Een beetje doorrekenen van wat je op die manier voor een kilo koffie betaalt leert dat het op ongeveer 35 euro komt. Maar goed, wij vinden koffie lekker en kijken uit naar elk leuk bericht over onze koffie. Koffie zou bijvoorbeeld goed zijn bij het voorkomen van diabetes type 2, maar dat is niet helemaal goed uitgezocht. Nu wordt er weer een nieuw voordeel gemeld : koffie helpt je bij het herinneren van woorden met positieve waarde.
Lars Kochinke uit Duitsland heeft het voor ons onderzocht. Twee tot drie koppen koffie, dertig minuten voor een taak bij het onthouden van woorden, zorgde ervoor dat woorden met een positieve lading beter onthouden werden. De onderzoekers denken dat het komt omdat koffie een gunstige invloed heeft op de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor taal.
Er is overigens geen enkel bewijs dat de relatie oorzakelijk is en dat de betere herinnering door de koffie wordt veroorzaakt. Het is namelijk vrij gemakkelijk om een aantal redenen te bedenken dat de uitkomst van het onderzoek ook kan veroorzaken. Bijvoorbeeld, ik houd eigenlijk helemaal niet van koffie en ben zo blij dat ik die twee koppen espresso die ik dagelijks drink om in mijn lifestyle te passen, op heb en de hele dag iets anders kan drinken, dat ik door dat bevrijde gevoel in vrolijke stemming ben gekomen. Of, ik drink iets waarvan ik het gevoel heb dat het heel erg bij me hoort en past in mijn idee van kwaliteitstijd dat ik helemaal ga gloeien van tevredenheid en positieve woorden beter onthou. Het zou dus net zo goed kunnen gebeuren als ik chocolademelk drink, of Red Bull.
Voor de koffieliefhebbers is dit misschien interessant als toegift.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje maandag nalezen: Alcoholgebruik en ironie Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Michiel Online
Michiel Online20 nov. 2012 - 10:24

het langetermijn effect van koffie is moeheid :) ik word er trouwens ook lichtelijk paranoide van...

bruces
bruces20 nov. 2012 - 10:24

Ik drink nu sterke zwarte koffie omdat ik een Jetlag heb. Werkt goed.