Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ontevreden SP-Kamerleden openen aanval op Roemer

  •  
14-12-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Portretten SP-lijsttrekker Emile Roemer

© 2016-11-02 15:08:24 DEN HAAG - Portret van Emile Roemer, fractievoorzitter en lijsttrekker van de Socialistische Partij (SP). ANP SANDER KONING

Het AD pakt uit met een groot artikel over ongenoegen binnen de SP-fractie over het ‘zwakke’ leiderschap van beoogd lijsttrekker Emile Roemer. De kritiek wordt slechts anoniem geuit waardoor onduidelijk blijft hoe breed gedragen deze is maar volgens het AD is de onrust zo groot “dat meerdere SP-Kamerleden op eigen initiatief contact zoeken met deze krant. ”  Een anonieme SP-parlementariër stelt:
"Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland. Eigenlijk is het mensonterend. Roemer is een aardige vent en iedereen om hem heen weet dat hij het niet gaat redden. Na de verkiezingen wordt hij gewoon geslachtofferd."
Er zijn zorgen dat de SP zich volledig richt op de zorg als verkiezingsonderwerp, met de focus op het ‘Nationaal Zorgfonds’, een plan dat wel veel steun krijgt maar nog niet stevig genoeg onderbouwd is. De kritiek wordt echter vooral gevoed door de belabberde positie in de peilingen waarbij de SP niet weet te profiteren van de ongekend beroerde enquête-resultaten voor de PvdA. Binnen de fractie zou sprake zijn van een tweedeling. Leo de Kleijn, de Rotterdamse fractievoorzitter die graag in de Kamer wil maar niet op de concept-kandidatenlijst terecht kwam, zegt het openlijk:
"We zijn de partij tegen de elite en voor de radicale verandering. Dat is waar ik voor sta en wat ik meer wil terug zien in de landelijke fractie. Ik weet dat dit leeft onder veel leden en kaderleden in onze partij. Ik weet ook dat een flink deel van de partij dat juist niet met mij eens is."
De SP aast op een plek in de volgende regering en al te rumoerige fractieleden lijken daarbij niet welkom. De critici klagen dat de nieuwe lijst vooral gevuld is met ‘de vriendjes van Meyer’, de nieuwe partijvoorzitter. Die verklaart tegenover het AD:
"Natuurlijk is zorg niet het enige wat we doen, onze Kamerleden hebben volop de ruimte om actie te voeren en te winnen. Ik snap dus niets van deze anonieme meningen. We hebben juist een samenhangende visie als socialisten. Ik snap wél het ongeduld van partijgenoten, die steeds zichtbaar willen zijn. Help dan! In plaats van naar buiten toe de discussie aan te gaan."
Roemer wil niet reageren op anonieme kritiek. Op 17 januari wordt de definitieve kandidatenlijst vastgesteld.
Update 15.15
Leo de Kleijn reageert op zijn Facebookpagina op de kritieken op zijn kritiek. SP-Kamerlid Ronald van Raak insinueerde in het radioprogramma De Ochtend (Het Mediaforum) dat De Kleijn niet geschikt zou zijn voor het Kamerlidmaatschap, naar aanleiding van het artikel. De Kleijn:
"Even voor alle duidelijkheid: 1. Er bestaat geen ‘groepje’ waar ik deel van uitmaak, behalve de SP en de afdeling Rotterdam. 2. Mijn kritiek en kandidaatstelling heb ik op elk moment open en nooit anoniem naar voren gebracht. Allemaal volgens de regels van mijn partij. Van anonieme kritiek neem ik per definitie afstand. 3. Emile Roemer is lijsttrekker voor de SP bij de komende verkiezingen. Een grote meerderheid in de partijraad was daar voor. De discussie daarover is gesloten. We gaan een dijk van een campagne voeren met Emile als lijsttrekker. 4. De discussie over het programma en de rest van de lijst is wel aan de orde. Daar gaan het congres en de leden over, op 14 januari. 5. Of ik wel of niet geschikt ben voor een hoge plek op de lijst is niet aan zittende kamerleden, maar aan SP-leden en het congres. 6. Wie denkt dat ik bezig ben met mijn eigen ambities kent mij slecht en heeft dus niet begrepen waarom ik mij kandidaat stel. Mijn kandidatuur is een politieke. Lees alle berichten die ik daarover hieronder geschreven heb er maar op na."
1. Er bestaat geen ‘groepje’ waar ik deel van uitmaak, behalve de SP en de afdeling Rotterdam.
2. Mijn kritiek en kandidaatstelling heb ik op elk moment open en nooit anoniem naar voren gebracht. Allemaal volgens de regels van mijn partij. Van anonieme kritiek neem ik per definitie afstand.
3. Emile Roemer is lijsttrekker voor de SP bij de komende verkiezingen. Een grote meerderheid in de partijraad was daar voor. De discussie daarover is gesloten. We gaan een dijk van een campagne voeren met Emile als lijsttrekker.
4. De discussie over het programma en de rest van de lijst is wel aan de orde. Daar gaan het congres en de leden over, op 14 januari.
5. Of ik wel of niet geschikt ben voor een hoge plek op de lijst is niet aan zittende kamerleden, maar aan SP-leden en het congres.
6. Wie denkt dat ik bezig ben met mijn eigen ambities kent mij slecht en heeft dus niet begrepen waarom ik mij kandidaat stel. Mijn kandidatuur is een politieke. Lees alle berichten die ik daarover hieronder geschreven heb er maar op na.
Update 22.30 uur:  Na een lange avond vergaderen achter gesloten deuren, kwam de SP-fractie ogenschijnlijk eensgezind de fractiekamer uit. Volgens Roemer was het ‘een bijzondere bijeenkomst’ en zei dat er door enkele fractieleden ‘verdriet’ was geuit. Emile Roemer wilde echter niets kwijt over de inhoud van de gesprekken, die gedurende de avond ook een op een met de fractieleden werden gevoerd, en zei dat alles vertrouwelijk blijft. Op de vraag of er sancties volgen richting enkele fractieleden antwoordde Roemer: ‘De sanctie is dat we de verkiezingen gaan winnen.’
Ook volgens partijvoorzitter Ron Meyer zijn binnen de SP ‘de gelederen weer gesloten’. Meyer benadrukte dat Roemer gewoon fractievoorzitten blijft: ‘Het is onze leider en we laten ons niet verdelen.’

Meer over:

sp, politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.