Joop

Onterecht wachtgeld en voordelig wonen voor oud-burgemeester Wassenaar

  •    •  
30-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-01-30 om 09.25.20
Oud-burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar kreeg bij het vroegtijdige vertrek uit zijn ambt ten onrechte extra wachtgeld mee. Dat schrijft NRC. Ook mocht Hoekema nog een jaar na zijn afscheid als burgemeester in de ambtswoning blijven wonen. De afspraken hierover werden in het geheim gemaakt. Na vragen van de krant heeft de oud-burgmeester besloten het geld terug te storen.
Hoekema was sinds 2007 burgemeester van Wassenaar, maar stapte eind 2016 op na een vertrouwensbreuk tussen hem en de gemeenteraad. Hij werd opgevolgd door oud-VVD-Kamerlid Charlie Aptroot, met wie Hoekema de afspraak maakte dat zijn wachtgeld tot aan zijn AOW-leeftijd werd aangevuld tot “100 procent van de bezoldiging”, oftewel, een periode van tien maanden. Daarnaast besloot de gemeente Wassenaar om Hoekema’s pensioenpremie aan te vullen, werden de gemaakte juridische kosten vergoed en mochten hij en zijn vrouw – PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth – tegen een lage huur in de ambtswoning blijven wonen: 1400 euro per maand voor een woning met een marktwaarde van bijna 2 miljoen euro. Volgens NRC probeerde Barth nog 400 euro korting op die huur te bedingen voor de periode dat Hoekema geen werk had.
NRC achterhaalde de afspraken via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Hoekema en Barth probeerden in eerste instantie openbaarmaking tegen te houden door naar de voorzieningenrechter te stappen, maar zagen daar vorige week alsnog van af. Volgens Hoekema was de extra uitkering bedoeld om het verlies van inkomsten te compenseren, maar is dat niet langer nodig nu hij waarnemend burgemeester van Langedijk is. Ook zegt hij tegen de krant:
"Door vragen van NRC ben ik gaan nadenken en heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik het geld ga terugstorten. Het hoeft niet, maar de context waarbinnen ik tegen de overeenkomst aankijk is veranderd."
Burgemeester Aptroot laat weten dat met de afspraak een lange juridische strijd is voorkomen, waarvan de kosten uiteindelijke vele malen hoger zouden komen te liggen dan nu het geval is geweest. ‘Dit bedrag leek ons verstandig en redelijk,’ aldus Aptroot.
Volgens juristen is de met Hoekema gesloten overeenkomst echter wel degelijk tegen de Gemeentewet. Zo zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen:
"De extra financiële afspraken zijn niet in overeenstemming met de wettelijke regelingen. Ik ken geen politici die om dit soort aanvullingen op hun wachtgeld vragen. Wethouders doen het niet, ministers niet – dus burgemeesters zouden dat ook niet moeten doen."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2018 - 16:46

VVD en D66 twee handen op een buik. Heb begrepen dat hij het terugbetaald heeft, maar natuurlijk niet de werkelijke kosten van het pand dat hij huurde. Lijkt wel een beetje op het flatje van Pechtold. En meneer is alweer burgemeester? Waarschijnlijk had hij het 'juiste profiel'.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer30 jan. 2018 - 15:57

Wat me het meeste boos maakt is dat iedereen dit kennelijk normaal vindt: - D66-er Hoekema die deze illegale regeling aanvraagt - PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth die nog extra korting wil van de huur - VVD Burgemeester Aptroot die deze illegale regeling goedkeurt En dan verbaast zijn dat de kiezers spreken van zakkenvullers.

Vega !
Vega !30 jan. 2018 - 12:08

arme D66 man .... woont ie nog in wassenaar ook; wellicht kan Pechtold zijn appartementje aan hem uitlenen ? t staat toch leeg

1 Reactie
Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer30 jan. 2018 - 14:15

Wat is dit toch met die D66-ers? Allemaal willen ze wonen voor een prikkie, en hun integriteit offeren ze ervoor op.

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap30 jan. 2018 - 11:22

Wellicht kan ie een tijdje in het smeergeld-appartementje van Pechtold bivakkeren.

vdbemt
vdbemt30 jan. 2018 - 9:28

Door vragen van NRC ben ik gaan nadenken en heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik het geld ga terugstorten. Het hoeft niet, maar de context waarbinnen ik tegen de overeenkomst aankijk is veranderd. Huichelaar. Het was wel eerst nodig dat dit ontdekt werd. D66. Maar je ziet dat hierover met een VVDer goed afspraken te maken valt. Uiterst, en dan ook uiterst, teleurstellend dat mevrouw, fractievoorzitter PvdA in 1eKamer, hier vrolijk in meehobbelt. Wekt weer erg veel vertrouwen in de politiek aan beide zijde.

2 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt30 jan. 2018 - 14:33

Er is in de PvdA na Kok veel mis gegaan. De commercialisering van de publieke zaken in de samenleving is dankbaar aangepakt door de bestuurders, tenslotte dienen raden van toezicht, van commissarissen etc goed bemand te worden en ideale baantjes voor de top. Maar ik hoop dat de PvdA daarvan is teruggekomen en dat het ik-denken plaats maakt voor het gemeenschapsdenken. Het vorige kabinet was daar geen voorbeeld van maar ik hoop op betere tijden en af en toe zien we daar tekenen van o.a. op Joop. Dat het in mijn stad anders is, tja te lang heeft de PvdA daar aan de VVD-rokken gehangen.

Hiltermann
Hiltermann30 jan. 2018 - 18:19

Pecunia non olet. Toch stinkt dit enorm. Wachtgeld is het eerste jaar 80% van het inkomen, de jaren erna daalt dat naar 70 %. Plus vakantiegeld en dertiende maand. Eventuele inkomsten worden in mindering gebracht op het wachtgeld. Geen enkele reden om daar van af te wijken. De regeling is wettelijk vastgelegd. Jammer dat de burgemeester geen huursubsidie krijgt.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jan. 2018 - 9:13

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
vdbemt
vdbemt30 jan. 2018 - 9:32

Dit is wel een selectieve reactie. De man waarom het gaat is D66. Hij heeft de fijne afspraken gemaakt met zijn opvolger, VVD. Heel treurig dat mevrouw, PvdA, dit schaamteloos laat gebeuren. Maar zij heeft 'slechts' de 3e rol in het spel.

JanVG2
JanVG230 jan. 2018 - 11:18

@Peter "Volgens NRC probeerde Barth nog 400 euro korting op die huur te bedingen voor de periode dat Hoekema geen werk had." is dat slechts de 3e rol spelen .. of toch iets meer?

MomentInFocus2
MomentInFocus230 jan. 2018 - 11:46

'Dit is inderdaad gewoon Links lullen en rechts zakken vullen.' Bat, U zit er totaal naast: de laatste twintig jaar lullen de neo liberale PvdA'ers niet links. Ze lullen rechts; ze handelen rechts; graaien rechts en praten elke bezuiniging goed die ten koste gaat van de laagst betaalden. Dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen werd door Kok al afgeschaft.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai30 jan. 2018 - 13:15

Ach moderne linkse politiek heeft weinig moreel besef dat blijkt nu weer. D66/PVDA laat het me nu niets verbazen geachte Bat 30 januari 2018 at 10:13.

vdbemt
vdbemt30 jan. 2018 - 21:04

@Bat. Haar actieve inspanning voor de 400,- korting had ik inderdaad over het hoofd gezien. Blijft staan dat je het alleen maar over het misselijke gedrag van de PvdA-vrouw hebt. En het misselijke gedrag van de D66-er en VVD-er niet noemt. Is dat niet selectief?

Rechtse   Bal
Rechtse Bal30 jan. 2018 - 9:05

dit is nu precies de justificatie van alle graaiers: ""het staat immers in het contract en dat kan niet opengebroken worden...''. Men vergeet gemakshalve dat het contract opgesteld is door de graaiers zelf. Plasterk heeft er zich gedurende zijn ambtsperiode altijd erg lacherig van afgedaan, en was volstrekt niet van plan zijn collegas Klijnsma en Asscher hier voor de voeten te lopen.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann30 jan. 2018 - 18:27

Het contract is in strijd met de wachtgeldregeling en is daardoor niet rechtsgeldig. Hoekema en Barth zullen echt wel op de hoogte zijn van de wachtgeldregeling zoals die wettelijk is vastgelegd. Zonder huursubsidie kunnen Hoekema en Barth niet rondkomen met een gezamenlijk inkomen van 200.000 euro. Het is behelpen.

CM2
CM230 jan. 2018 - 9:01

Als niets iets wordt, dan krijg je dit. 400 euro korting proberen te bedingen op een toch al extreem lage huur. Wat een kruideniers. Wat een lutsers. En dan te bedenken dat dit een prominent D66-lid en een prominent PvdA-senator zijn. En maar bashen op het populisme. Ze zijn zelf geen haar beter. Dit zegt toch alles over de kwaliteit van ons landsbestuur? Wat hebben wij als volk misdaan om zulke bestuurders in onze maag gesplitst te krijgen?