Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Ontbossing in Brazilië breekt record, justitie onderzoekt milieuminister

  •  
06-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sallesbolsonaro
De ontbossing in Brazilië heeft voor de derde maand op rij een nieuw record gebroken. Voor het eerst werd er in mei meer dan duizend vierkante kilometer woud gekapt, meldt de VRT. Dat betekent een toename van 41 procent in vergelijking met vorig jaar.
In april stelde de Braziliaanse president Jair Bolsonaro tijdens een door Joe Biden georganiseerde klimaattop nog voor om de ontbossing in Brazilië in 2030 volledig te stoppen. In ruil daarvoor wilde Bolsonaro wel jaarlijks 10 miljard dollar ontvangen.
Tijdens het bewind van de rechts-radicale president is de ontbossing in Brazilië snel toegenomen. Bolsonaro heeft fors bezuinigd op het ministerie van Milieu en de agentschappen die zich inzetten voor de bescherming van de natuur.
Bolsonaro’s minister van Milieu, Ricardo Salles, wordt ervan verdacht onderdeel uit te maken van een criminele organisatie die hout exporteert naar Europa en de VS. Twee weken geleden deed de politie om die reden huiszoeking bij Salles. De minister van Milieu kwam vorig jaar ook al in opspraak toen hij voorstelde om de coronacrisis aan te grijpen om milieubeschermingsregels af te schaffen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jun. 2021 - 19:43

Ik hoop dat het gauw gedaan is met deze ellendeling, heel Z-Amerika zucht onder zijn corona bewind, de hele wereld ziet de Amazone in vlammen opgaan, wat mij betreft mag deze man koste wat het kost gestopt worden.

1 Reactie
adriek
adriek8 jun. 2021 - 6:18

Waardoor je je gaat afvragen: welk belang hebben de echte wereldleiders bij het aanblijven van zo iemand?

P Haan
P Haan7 jun. 2021 - 7:21

Follow the wood, zou ik denken. Als je weet waarom er ontbost wordt, en vooral waar dat hout heen gaat, weet je ook wat er aan te doen is. Als er al wat aan te doen is, want we blijven ons natuurlijk wel massaal voortplanten. En die engeltjes hebben allemaal huizen nodig. En een veranda. En willen vega, en dat gaat niet zonder soja. O, en klimaat!

Hakkepuf
Hakkepuf7 jun. 2021 - 6:28

Er is een land waar de ontbossing verhoudingsgewijs nog groter is dan in Brazilië. Daar worden bomen gekapt omdat ze daar terug moeten naar de natuur van eind 1800, toen het land helemaal kaal gekapt was. In dat land hebben ze biomassacentrales waar ze complete gezonde bomen verstoken om er stroom mee op te wekken. In dat land hebben ze verzonnen dat dat boekhoudkundig geen CO2 uitstoot geeft. Complete oerbossen worden daar in verstookt. Het land van het opgeheven vingertje dat altijd beter weet hoe ze zich in het buitenland dienen te gedragen. De naam van het land: Nederland. Natuurlijk moet het kappen van het Amazonewoud stoppen. Maar verbeter de wereld, begin bij jezelf.

4 Reacties
adriek
adriek7 jun. 2021 - 8:34

Tsja, als ik over enige tijd een vijfendertig jaar oude wilg kap voordat deze bij een van de komende stormen op mijn huis valt ontbos ik zo'n twintig procent van mijn grondgebied. Een ramp voor het milieu dus. Toch gaat die boom er aan, tenzij er bij een facebook actie genoeg geld opgehaald wordt om het arme ding te verplaatsen naar een omgeving waar hij veilig kan omvallen.

Hakkepuf
Hakkepuf7 jun. 2021 - 12:33

@Eirda: Dat is nu het perfecte bagatelliserende voorbeeld wat je aangeeft. Er worden in Nederland complete bossen gekapt omdat deze bossen aangeplant zijn geen oerbossen zijn. Dit is bijvoorbeeld in Schoorl aan de hand. Een één of andere kwibus heeft verzonnen dat deze prachtige bossen één woestijn moeten gaan worden.

MAD1950
MAD19507 jun. 2021 - 19:06

Onder mijn schedeldak maken ineens twee draadjes contact met elkaar en vraag ik mij af: worden in Nederland soms ook bomen uit het Amazonegebied opgestookt in biomassacentrales?

adriek
adriek8 jun. 2021 - 6:21

@Mad: voor zover ik kan nagaan niet, al zijn de wegen van de roofbouw ondoorgrondelijk. @Hakkepuf: bomen hebben een beperkte levensduur. Dus soms moet er 'opgeruimd' worden. Nederland kent een beleid om in sommige delen terug te gaan naar natuur die oorspronkelijk beter bij het land past. Dat is geen woestijn overigens. Bagatelliseren of relativeren, daar gaat het om.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd6 jun. 2021 - 13:12

Niet alleen moet dat stoppen, ook de ontbossing ten behoeve van stroomopwekking voor elektrische auto's dient per omgaande te stoppen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman6 jun. 2021 - 11:25

https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2021/03/eerste-onderzoek-ooit-naar-totaal-broeikaseffect-amazone-regenwoud-draagt-bij-aan "Het Amazoneregenwoud draagt inmiddels hoogstwaarschijnlijk bij aan de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit de eerste grootschalige analyse ooit die werd gedaan door meer dan dertig wetenschappers." "In die natte bodem leven microben die methaan produceren, een broeikasgas dat zo'n 28 tot 86 procent schadelijker is dan CO2. De bomen fungeren als schoorstenen, ze leiden het methaan de dampkring in."

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jun. 2021 - 12:56

Las je aan cherry picking uit een artikel doet, doe het dan wat vollediger. Uit hetzelfde artikel: Volgens hem en zijn collega's is het nog mogelijk om het tij te keren. Het tegengaan van de wereldwijde uitstoot door te stoppen met het gebruik van steenkool, olie aardgas zou al helpen voor het herstellen van de balans, maar het is ook echt noodzakelijk om de ontbossing van het Amazonegebied een halt toe te roepen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jun. 2021 - 12:57

corr LAs = Als

ton14024
ton140246 jun. 2021 - 15:21

Jij doet een Sywertje. Vernield regenwoud is geen regenwoud.

EenMening
EenMening6 jun. 2021 - 11:06

bevolkingsgroei

Leman
Leman6 jun. 2021 - 9:46

Waarom grijpt de internationale gemeenschap niet in? Dat regenwoud is veel te belangrijk voor het wereldecosysteem. We weten inmiddels dat Brazilië een failed state is. Totaal onverantwoord om dit land z'n gang te laten gaan. Annexatie door de wereldgemeenschap is de enige oplossing.

3 Reacties
Maarten de Waaier
Maarten de Waaier6 jun. 2021 - 14:12

Jij bent ook een van de veroorzakers, besef dat goed

Joopinie
Joopinie6 jun. 2021 - 16:25

@maarten de waaier Dan kan je iedereen veroorzaker noemen. Ik maak liever onderscheid tussen gebruik en verspilling. Ondanks deze maatschappij lukt het mij zuinig te zijn met alles. Ik leef met de aarde, niet er tegen in. Verspillers vinden meestal wel een persoonlijke reden om te verspillen. Want rijk. Want traditie. Want boos. Want zielig. Smoezen te over.

The Apple
The Apple6 jun. 2021 - 19:31

Leman: "Annexatie door de wereldgemeenschap is de enige oplossing." Wel ja zeg... Als we nu eerst eens beginnen met geen vlees, soja en hout meer te importeren uit Brazilië?