Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

'Ontbossing Amazonegebied daalt'

  •  
10-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Brazilië denkt de doelstelling van 80 procent ruim voor 2020 te halen
Brazilië beloofde vorig jaar tijdens de klimaattop in Kopenhagen de boskap vóór 2020 met 80 procent terug te dringen. Het terugbrengen van de boskap is noodzakelijk om de opwarming van de aarde af te remmen. President Luiz Inácio da Silva heeft aangekondigd de vermindering van ontbossing ruim voor de deadline al te zullen halen. De ontbossing is al met 14 procent gedaald.
De tropisch regengebied in de Amazone is het grootste regenwoud ter wereld. Het omvat 6,7 miljoen vierkante kilometer, waarvan 65 procent zich in Brazilië bevindt. Volgens de Braziliaanse regering is de afgelopen dertig jaar ruim 530 duizend vierkante meter door ontbossing verloren gegaan.
Het gebied herbergt 20 procent van het drinkwater en ruim 30 procent van de biodiversiteit op aarde. Om het broeikaseffect tegen te gaan is het noodzakelijk dat het gebied niet verloren gaat of nog meer inkrimpt.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JAWEH
JAWEH10 dec. 2010 - 12:46

Dat lijkt goed nieuws maar betekent vooral dat het hout nu elders wordt gekapt. Ik denk dan aan Suriname en aan Afrika. We zijn er nog niet. Nog lang niet.

Sonia2
Sonia210 dec. 2010 - 12:46

Logisch dat de ontbossing daalt. Het kost namelijk steeds meer geld en moeite om nog bos te vinden. Of zie ik dat verkeerd? Pas wanneer de aanplant toeneemt zou ik ook kunnen juichen...

eagleye2
eagleye210 dec. 2010 - 12:46

Laten wij hopen dat ook de nieuwe regering van president Dilma, die op 1 januari aanstaande aantreedt, doorgaat op de ingeslagen weg. Het ziet er redelijk goed uit voor de toekomst maar Brazilië is er nog niet. De economische groei gaat nog steeds voor het milieu en voor de productie van ethanol zijn grote nieuwe gebieden met landbouwgrond nodig om de grondstoffen te verbouwen. Daarnaast is er een begin gemaakt met de ontwikkeling van bv. een waterkrachtcentrale in het Amazonebekken. Daarvoor wordt geen boom gekapt maar wel een enorm gebied onder water gezet wat een grote inbreuk heeft op het ecologische systeem aldaar. En als laatste, de Braziliaanse regering heeft nog steeds het standpunt de problemen met milieu en klimaat veroorzaakt worden door het Westen (om het zo maar even te noemen) en op basis van deze overtuiging moet het Westen niet bij Brazilië zijn als er oplossingen moeten worden gevonden. Ik meen mij te herinneren dat China een vergelijkbare opstelling heeft.

objectivist
objectivist10 dec. 2010 - 12:46

Kijk da's goed nieuws.

Carbinol
Carbinol10 dec. 2010 - 12:46

Goed nieuws, maar ik betwijfel of het netto ook goed nieuws is, de vraag naar hout lijkt me nog hetzelfde, of zelfs gestegen. Het zou aanleiding kunnen zijn tot een verplaatsing van het probleem naar landen met soepelere regels.

boogey55
boogey5510 dec. 2010 - 12:46

Dat betekent nog niet dat er nieuwe aanwas komt inderdaad. En dat er nergens anders wordet gekapt. Okay. Maar het duidt er misschien wel op dat het milieu-bewustzijn vergroot. Goed nieuws toch wel.

JoopSchouten
JoopSchouten10 dec. 2010 - 12:46

Ik leerde laatst dat er binnen 20 jaar een volledige wereldwijde kapstop moet zijn willen we nog een kans hebben te overleven (...). Daarna gaat het alleen nog maar bergafwaarts en is het helemaal afgelopen met 'het millieu' (...).

omaoeverloos
omaoeverloos10 dec. 2010 - 12:46

Yesss, eindelijk eens goed nieuws.

1 Reactie
Echo10
Echo1010 dec. 2010 - 12:46

Ook mijn reactie. Wat fijn om eindelijk eens wat goed nieuws te lezen...