Volmaakte geestelijke afstomping is de enige mogelijke redding van de mensheid
In tegenstelling tot wat sommigen beweren, kan de mensheid kernwapens wel degelijk ont-uitvinden. Om hier te geraken, dient iedere flinter op papier of harde schijf neergeslagen nucleaire kennis te worden vernietigd. Daarnaast moeten we voorkomen dat in menselijke hoofden aanwezige atoomwetenschap overspringt op andere breinen. Zo beschouwd is een paddenstoelenwolk niet meer dan een virus.
Het bovenstaande is een gepasseerd station, we weten dondersgoed dat nog voor het einde van de eeuw een malloot die ze werkelijk afvuurt het toneel betreedt. Kennelijk is dit ons noodlot, het is nu eenmaal verleidelijk om in één ruk door te rijden naar je eindbestemming. Daarom maken we ons vier maanden na ernstige nucleaire dreigementen van Poetin alweer druk over knusse randzaken als stikstof.
Sinds RTL 4 in 2010 het keuvelprogramma ‘Koffietijd!’ terugbracht op het scherm, ben ik niet zo verheugd geweest over een media-comeback. Stikstof voor en stikstof na was het deze week, het begon natuurlijk met de presentatie van kabinetsplannen op vrijdag. Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat stikstof precies is. Ik had het eenvoudig kunnen googlen voor deze column, maar kon me er niet toe zetten.
Liever genoot ik van het feit dat Henk Bleker na tien jaar weer trending topic werd op Twitter. Als tijdelijk melkvee-voorman beschuldigde hij ‘Den Haag’ van een aanval op het platteland. Na alle apocalyptische taal uit het Kremlin was Henks televisieoptreden balsem voor de ziel. Mijn overlijden voelde even ver weg, exact daarvoor zijn de vele beeldschermen in een modern huishouden bedoeld.
Hopelijk brengt de zomer meer moois. Misschien beleven we zelfs een komkommertijd, waarin nieuwsrubrieken zich eindeloos opwinden over een volstrekt onbenullig onderwerp. ‘Mag zeilmeisje Laura in haar eentje op wereldreis?’, vroegen ze zich in 2009 bijvoorbeeld af. Ont-uitvinding van kernwapens door volmaakte geestelijke afstomping is de enige mogelijke redding van de mensheid.
"Liever genoot ik van het feit dat Henk Bleker na tien jaar weer trending topic werd op Twitter. Als tijdelijk melkvee-voorman beschuldigde hij ‘Den Haag’ van een aanval op het platteland." Lekker hypocriet van de achterlijke idioot die het PAS had bedacht en ingevoerd.
Hebben ze dat fossiel ook weer van stal gehaald. Hij heeft dankzij de overheid goed geboerd! Als ik die man zie krijg ik spontane braakneigingen.
@Minoes "ontbleken" Ha leuk nog Minoes, ik had hier eerder overheen gelezen. 🙂
Dit stukje is een beetje in de geest van Pol Pot, maar het is niet realistisch te denken dat je de technologische geest weer terug in de fles kunt stoppen.
Nog een: ontvliegen. Maar we moeten dan eerst de grondwet aanpassen, nl dat vliegen vanaf Schiphol geen grondrecht meer is.
Met de geestelijke afstomping gaat het wel goedkomen. We laten al zo veel aan echte specialisten over. Zelfs voor het aanleggen van een airco of warmtepomp zijn al veel te weinig mensen. Heeft iemand wel eens een tekort aan lijnmanagers, groepsleiders, marketing-deskundigen of gewoon beeldschermstaarders gehad?
Goed bedacht van Raymond Taams. Maar ont-uitvinding is een echt on-woord. Het loopt voor geen meter. Waarom niet teruggrijpen op ons aller Latijn, en spreken over ont-inventie of nog beter disinventie. Gewoon ontvinding kan wellicht ook. Het teniet doen van een uitvinding. Het alle sporen uitwissen van een uitvinding. Goed idee. Gaat misschien ook op voor de elektrische tandenborstel.
Ontvinding lijkt mij prima bruikbaar. Ont- is een wat merkwaardige prefix, gewoonlijk in gebruik voor het vormen van een inchoatief werkwoord ( ww dat een beginnend proces aanduidt ontbinden, ontbranden).
@ Danielle & Eric - aardige kanttekeningen. 'Ont-uitvinding', dat dekt de lading alleen op eerste gezicht. 'On-uitvinding' zou meer correct zijn, denk ik. Daniëlle heeft gelijk: 'ont-' hoort bij 'ontdekken', 'ontplooien', 'ontfermen', 'ontwikkelen', 'ontzetten', het gaat om het begin van iets. 'Ontdooien', 'ontwaren', 'ontvetten'.... meestal positief, maar 'ontduiken' is weer typisch iets des Ruttes, zal ik maar zeggen. Wat dan? 'To invent' wordt 'to unvent'? 'To discover' wordt 'to disdiscover' of desnoods 'to cover'? 'To cover up'? Ach, ik dwaal bewust af, omdat taalspelen me altijd interesseren. Probleem: je kunt alle kernwapens onklaar maken en de vrijwel volmaakte surveillantie-armaturen overal doen de rest. Maak de overdracht van nucleaire kennis onmogelijk door alle deskundigen vriendelijk te interneren op tropische eilanden. Ze mogen alles wat ze begeren, alleen mogen ze niet leken ontmoeten. Hadden ze maar nooit idiote studies als kernfysica moeten gaan doen. Boontje komt om zijn loontje. Zachte heelmeesters maken... etc. etc. (Het wordt me door de klimaatveranderingsgerelateerde tropische hitte even teveel... ik ga me verder bezig houden met het nodige 'bil' (lustopwekkend) en daarna zalige 'löf'.) Dit thema is me niet snus genoeg.
Met dien verstande dat ont- niet alleen maar 'inchoatief' is, dus niet alleen maar het begin van iets aanduidt. Maar ook het tegenovergestelde kan aangeven van het 'grondwoord' (zoals Van Dale dat noemt): ontbladeren, ontbossen, onthoofden, ontluiken, etc. Dus in de lijn van Taams. De dikke Van Dale geeft trouwens nog drie andere betekenissen van 'ont-' die ik hier nu niet zal bespreken.
ontluiken = ontluizen (!) (Die autocorrect toch; ontluiken is nu juist een voorbeeld van een beginnend proces.)
@ Eric Minnens - ha, dat is nogal een verschil, ja. Ontluiken versus ontluizen. Welke waren die drie discrete processen/betekenissen die je liever voor je houdt? Zulks maakt nieuwsgierig. Ik denk aan 'ontmaagden' bijvoorbeeld. Of: 'ontkurken'. 'Ontkleden' kan een dagelijks ritueel zijn, of de ouverture tot van dattum, als je begrijpt wat ik bedoel. Ontginnen. Ontgroenen. Ontnemen. Onteigenen. Ontlezen. Ontwarren. Ontsluiten. Ontsmetten. Ontaarden. Ontberen. Ontboezemen. Ontdoen. Onteren. Ontheffen. Ontketenen. Ontleden. Ontmantelen. Ontmoeten. Ontstoffen. Onttakelen, Ontvouwen. Ontwapenen. Ontzetten. Hoe onthullend, al deze mogelijkheden.
Ha, drs. Queyncken, bedankt voor je interesse /'ont'vankelijkheid. Ik liet de drie andere onbesproken, om het allemaal niet te ingewikkeld te maken. Maar Van Dale noemt ook nog (kort samengevat): ont- als het gaat om zich verwijderen van (ontglippen, ontkomen, ontsnappen, ontvluchten, ontwortelen). Verder maakt Van Dale een subtiel onderscheid tussen werkwoorden: - die het tegenovergestelde verrichten van wat het grondwoord uitdrukt (ontbinden, ontdekken, ontheiligen, onthullen, ontkerkelijken, e.d.) - die zich ontdoen van een als grondwoord genoemd zelfstandig naamwoord (ontbladeren, ontbossen, ontgrenzen, onthoofden, ontkurken, ontluizen-!) - die een als gronwoord vermelde eigenschap of adjectief ongedaan maken (ontgelen, ontharden, ontronden, ontgroenen, ontzilten). Nu mag je zelf de door jou genoemde werkwoorden proberen onder te brengen in een van de bovengenoemde categorieën. (Ook de door mij en Danielle eerdere twee groepen.) Het zou best eens kunnen dat je er niet helemaal uitkomt. Wat doe je bijvoorbeeld met ontvangen of ontgelden? Succes! 😉
@ Eric Minnens - ha, geweldig en dank je! Kom ik net bezweet en met een zware tas terug van een retourtje Jumbo, en zie ik deze mooie bijdrage. Ik ontdeed me van wat contanten en in ruil daarvoor mocht ik de dagelijkse boodschappen ontvangen. Ik zal je advies om mijn eigen lijst eens te toetsen dadelijk opvolgen. (Vraag me in gemoede af hoe lang de Joop-redactie nog bereid is om onze onthutsend goede gedachtenwisseling op het wereldwijde internet te publiceren. Zodat ook mijn familie van moederskant in Medowie, Australië er kennis van kan nemen.)
Ik hou het op: dévinding. Of voor de mensen zonder toetsenbord vaardigheid: devinding.
@drs. Queyncken Dat eerste woord van jou, ontginnen, levert bijv. al een cryptische etymologie op. Waar komt immers dat 'ginnen' vandaan? Het blijkt een synoniem te zijn van 'beginnen', en de bedoeling van dat woord was dat je 'begint iets met die grond te doen'. Typisch alleen met grond dan wel, want als je ergens anders aan begint, noem je het weer niet 'ontginnen'. Zelf vind ik ook het woord 'ontbijten' wel leuk. Het betekent niet dat je iets of iemand afhoudt van het bijten, bijvoorbeeld door zijn of haar gebit te verwijderen ("Ik heb mijn hond ontbeten"!), maar: 'beginnen met bijten', met eten dus, want zo begint normaal gesproken iedereen zijn dag toch? Nou ja, tenzij je de dag met een workout begint, dan zou je kunnen spreken van 'ontgymmen'. Sommigen gaan dan weer liever 'ontyoga'en' trouwens. 🙂
"Ont-uitvinding van kernwapens door volmaakte geestelijke afstomping is de enige mogelijke redding van de mensheid." Met die redenering kun je dus heel blij zijn met geestelijke afstomping. DAN begrijp- ik waarom je Henk Blekers televisieoptreden als balsem voor de ziel hebt gezien.
Bleker als Balsem moet satire zijn. Wat zou Laura trouwens tegenwoordig doen?