Joop

Onsterfelijkheid

  •    •  
30-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Iedereen gaat een keer dood. Niemand heeft daar zin in. Toch wil vrijwel niemand onsterfelijk worden.
Die grappige paradox heb ik ontdekt dankzij mijn boek Onsterfelijkheid voor beginners, dat sinds afgelopen week in de boekwinkels ligt.
Het is een zelfhulpboek – althans, zo zie ik het zelf graag. Ik beschrijf verschillende manieren die mensen in de loop der tijd bedacht hebben om onsterfelijk te worden. Met een test achterin het boek kan iedereen zijn eigen favoriete methode bepalen: de manier die het best bij zijn of haar persoonlijkheid past. De Steen der Wijzen zoeken zoals de alchemisten deden, het leven met behulp van de wetenschap zodanig rekken dat je niet doodgaat, wel doodgaan maar je laten invriezen en weer ontdooien als de wetenschap je lichaam kan repareren, voortleven als geest (voorzweven dus eigenlijk), de inhoud van je hersens op een computer overzetten, naar de hemel gaan, of de hel – er zit voor elk wat wils bij.
Wie op het paradijs uitkomt, heeft zelfs daarin nog verschillende keuzes: van de Elysische Velden tot Shangri-La, en de man op leeftijd kan bijvoorbeeld ook nog naar het Paradise by the Dashboard Light. Ook opgemerkt dat het altijd de wat oudere mannen zijn die daarop staan te dansen op feestjes?
Het probleem is natuurlijk wel dat er voor geen van die methoden bewijs is dat ze werken. Maar ik vind het allemaal prachtige verhalen. Ook de religieuze trouwens, die het in dit Darwinjaar soms best een beetje moeilijk hebben. Mijn boek is in feite een ode aan de verhalen die mensen zichzelf en elkaar vertellen om het idee dat ze ooit zullen overlijden, draaglijk te maken. En de meeste mensen willen ook graag dat verhalen over onsterfelijkheid verhalen blijven. Fictie dus. Echt onsterfelijk worden? Dat hoeft voor hen niet.
En daar zit ook wel wat in. Wat is nu helemaal de kans dat het lukt? Als het niet lukt, ben je in feite je hele leven bezig geweest strijd te voeren tegen de dood, een strijd die je dan aan het eind nog verliest ook. Ben je een dubbele loser. Er is eigenlijk maar één manier waarop je echt onsterfelijk kunt worden, en dat is inderdaad door middel van fictie, verbeelding. Je kunt voortbestaan in de gedachten van je nabestaanden, je kunt meer dan één leven leiden tijdens dit leven door verhalen tot je te nemen, en je kunt onsterfelijk worden doordat er een verhaal over je gemaakt wordt. Of door zelf te schrijven, dacht ik nog hoopvol, toen ik aan dit boek begon. Maar zelfs die optie heb ik er tamelijk effectief in ontkracht. Sorry mensen, fictie is echt alles wat we hebben, als het om het eeuwige leven gaat.
Tot het iemand een keer op een andere manier lukt natuurlijk.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

wakkerblijven
wakkerblijven30 nov. 2009 - 9:20

Ik heb u gehoord bij BNR. Leuk en spontaan gesprek met Paul van Liempt, een van mijn favoriete radiomannen. En uw geliefde zat aan de andere kant van de ruit...:-) Onsterfelijkheid? Mij niet gezien. Kans van 1 op 10.000 om bij een klusje thuis een been te breken. Kans van 1 op 8.000 om na een bioscoopbezoek op straat in elkaar geslagen te worden enz. enz. Alle statistische ellende die we kunnen bedenken, zal ons dan ten deel vallen. Beter om te proberen zonder al te veel kleerscheuren door die pakweg 76 jaar heen te komen.

Joeri2
Joeri230 nov. 2009 - 9:20

Lijkt me een leuk boek. Lijkt me een leuk boek. Toch, echter, ik heb er even over na moeten denken, u heeft het toch mis. :) Wij zijn allemaal onsterfelijk, onlangs zag ik een docu op de BBC over onze ontsnapping. De lijn van eenieders DNA is te herleiden via een DNA boom terug naar Afrika. Wij zijn de overleving van onze ouders. Zelfs voor de indianen uit zuid Amerika is het niet onmogelijk geweest deze reis te maken. Wij leven voort in ons nageslacht.   Dat was waarschijnlijk niet wat u bedoelde. Misschien zocht u het meer in "death becomes her". Zombies waar de armen als paspoppen vanaf vallen... Dat zal wel niemand willen. Of vampiers, onsterfelijk maar zonder liefde en altijd een drang naar bloed... Brrrr...     Sterfelijk. In een individualistische maatschappij als onze huidige is dat waarschijnlijk "vanaf nu" of "ikke ikke ikke". Maar zolang -ikke- toch niet zo duidelijk is wie of wat dat is vind ik het juist zo'n leuke gedachte dat nenen ( de gedachtegoed genen ) het juist zo goed doen ondanks al die sterfte van de genen. En goede ideeën (  bv 1 + 1 = 2 of kook je groente of vlooi je partner ) zolang al bij ons zijn.   Tja, het individu... Het individu is niet onsterfelijk... De schelp waarbinnen mijn kronkels ontspruiten lijkt op geen manier voor altijd vast te leggen. Maar dat is juist de kracht van leven, het is niet dat ene, het is dat steeds net iets andere. Het is nu juist dat iedereen onsterfelijk is en dat het er daarom zo toe doet wat je tijdens je leven doet. Zo zie ik het in ieder geval. Dat was waarschijnlijk niet wat u bedoelde. Misschien zocht u het meer in "death becomes her". Sterfelijk. In een individualistische maatschappij als onze huidige is dat misschien

7elves
7elves30 nov. 2009 - 9:20

Ha, zo ik heb ooit besloten om minstens 156 te worden... Wel heb ik voor alle zekerheid nog even een optie ingebouwd dat wanneer ik 155 ben, ik weer opnieuw mag kiezen. ;)

JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2009 - 9:20

Leuke droom in een wereld die naar de klote gaat (als het zo doorgaat). Ik wil wel eeuwig leven. Ik vind alles interessant. Gewoon op tijd een lange slaap tussendoor doet wonderen.

alper2
alper230 nov. 2009 - 9:20

Afgelopen vrijdag draaide op het IDFA een film over the Singularity. Het zou misschien goed zijn om die te zien wanneer je een boek schrijft over onsterfelijkheid. I for one welcome our cryogenic machine-brain overlords.

1 Reactie
Ellen3
Ellen330 nov. 2009 - 9:20

Ha Alper, dank voor je reactie. Die film heb ik inderdaad gezien en ik heb Ray Kurzweil, over wie de film ging, geïnterviewd voor NRC Handelsblad. Dat artikel stond donderdag in de krant. Abonnees en digitale abonnees kunnen het op internet lezen.

StanB.
StanB.30 nov. 2009 - 9:20

"Iedereen gaat een keer dood. Niemand heeft daar zin in." Dat klopt natuurlijk niet; onlangs was nog in het nieuws dat duizenden Nederlanders rondlopen met een acute doodswens.

2 Reacties
wowiemina
wowiemina30 nov. 2009 - 9:20

Klopt, er zijn genoeg mensen die juist zin hebben om dood te gaan.

wakkerblijven
wakkerblijven30 nov. 2009 - 9:20

Zelfdoding? Ik denk dat dit voor deze mensen de enige uitweg lijkt. Zou er een oplossing zijn voor hun problemen in dit leven dan vermoed ik dat ze dat zouden prefereren boven een zelfgekozen dood.