Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onrustig in Oost-Aziatisch luchtruim, China en Noord-Korea schenden luchtruim Taiwan en Zuid-Korea

  •  
26-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3503 keer bekeken
  •  
ANP-347183405

China heeft de afgelopen 24 uur 71 gevechtsvliegtuigen het Taiwanese luchtruim ingestuurd, waaronder straaljagers en drones. Dat heeft de Taiwanese regering laten weten. Het land spreekt van de grootste schending van het luchtruim tot nu toe door China, dat de afgelopen maanden de dreiging richting het eiland heeft opgevoerd.

Op maandag liet China 43 vliegtuigen de Taiwan-pas oversteken, het punt dat wordt beschouwd als de luchtgrens tussen China en Taiwan. China erkent de eilandstaat niet als zelfstandige natie en beschouwt het in plaats daarvan als een afvallige provincie. De Chinese president Xi liet bij zijn herverkiezing in oktober nog weten dat een inname van Taiwan met geweld niet is uitgesloten. 

China heeft bevestigd dat zijn luchtmacht een groot aantal gevechtsvliegtuigen de lucht in heeft gestuurd. Volgens Beijing gaat het om aanvals-oefeningen, die worden gehouden omdat “Taiwan en de VS zich de afgelopen tijd agressief hebben opgesteld”. De verhoudingen tussen de VS en China kwamen dit jaar verder op scherp te staan, toen in september voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi Taiwan bezocht. Het was voor het eerst in een kwart eeuw dat zo’n hooggeplaatste Amerikaanse politicus het eiland bezocht. Joe Biden herhaalde kort daarop de Amerikaanse belofte Taiwan militair te ondersteunen in het geval van een Chinese aanval. 

Noord-Korea
Zuid-Korea heeft maandag gevechtsvliegtuigen en -helikopters ingezet om Noord-Koreaanse drones te verjagen die de zuidelijke grens waren overgestoken. Daarbij zijn waarschuwingsschoten afgevuurd, zo heeft de Zuid-Koreaanse legerleiding laten weten.

Maandagochtend lokale tijd vlogen de Noord-Koreaanse drones het Zuid-Koreaanse luchtruim binnen boven de noord-westelijke stad Gimpo, net buiten Seoul. Terwijl de Zuid-Koreaanse luchtmacht aan een onderscheppingsmissie begon, werden alle vluchten van de luchthavens van Gimpo en het nabijgelegen Incheon stilgelegd. Ten minste één drone zou korte tijd boven hoofdstad Seoul hebben gevlogen.

Een van de Zuid-Koreaanse toestellen raakte direct na het opstijgen in moeilijkheden en stortte neer nabij de oostelijk gelegen Wonju-basis. De twee piloten wisten zich op tijd uit het toestel te redden en zijn met enkele verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. 

De spanning op het Koreaanse schiereiland is de afgelopen maanden verder toegenomen. De regering in Pyongyang lijkt zijn arsenaal aan intercontinentale ballistische raketten te hebben vergroot. Dit afgelopen jaar voerde de Noord-Koreaanse regering een recordaantal aan wapentests uit, waaronder het afvuren van de raketten die in theorie de Amerikaanse westkust kunnen bereiken. De raketten kunnen worden uitgerust met een kernkop. Zowel de VS, Zuid-Korea als Japan hebben laten weten hard op te treden als Noord-Korea overgaat tot atoomproeven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Hect0rro
Hect0rro27 dec. 2022 - 18:59

"De verhoudingen tussen de VS en China kwamen dit jaar verder op scherp te staan, toen in september voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi Taiwan bezocht." Waarom is ze eigenlijk naar Taiwan gegaan?

6 Reacties
Jan Schra 1975
Jan Schra 197528 dec. 2022 - 7:20

@Hect0rro, De reden is toch duidelijk? Ze wil graag wat olie op het vuur doen en dat lijkt te zijn gelukt.

KritischKijken
KritischKijken28 dec. 2022 - 9:39

@Jan Ooit wel eens bedacht dat haar bezoek eerder een reactie was op de spierballen acties en - taal van China? En alleen al de reacties van China na t bezoek. Stop je hoofd maar in t zand; niks ad hand.

Hect0rro
Hect0rro28 dec. 2022 - 10:00

"Ooit wel eens bedacht dat haar bezoek eerder een reactie was op de spierballen acties en - taal van China? " Vraag jezelf eens af, hoeveel plekken op deze wereld zijn beter geworden omdat Nancy Pelosi er op bezoek kwam? Ze had daar niets te zoeken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 dec. 2022 - 6:12

Volksvertegenwoordigers wissellen visietes uit. Normaalste zaak van de wereld. Gebeurt elke dag overal voor tig redenen van uitwisseling.

Paul Spijkers
Paul Spijkers29 dec. 2022 - 6:20

Hect0rro. Nu maak je het een anti Pelosi kreet, maar bezoekjes uitwissellen doet iedereen waar ze vrij zijn. Of ze daar iets te zoeken heeft maakt jij niet uit, en dat maakt het onvrije autocratische Beijing regiem niet uit. Dat maken vertegenwoordigers, zakenmannen, en hun gastheren en vrouwen zelf uit.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 dec. 2022 - 0:09

Jan Schra Iemand komt op visiete, zoals men overal doet, maar het is de mafia kleerkast die de kruidenierszaak binnen loopt en zegt dat ze alleen visiete die door hun is goedgekeurt dat mag of anders slaat hij de boel kort en klein, en schiet met zijn geweer in de lucht, maar nee, het is de visiete die je de schuld geeft.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 dec. 2022 - 22:37

Het patroon van de autocraten die de nationalitieten van China onderdrukken en koloniseren, is om langzaam herhaaldelijk steeds meer gebruiken en claims neer te zetten. Een zogenaamde nieuwe administratieve of maritieme zone hier. Wat meer of vaker vliegtuigen daar. Zo is het dat we nu nieuwe basisen in bij de Philippijnen hebben op hun land, geenforceert door de Chinesche marine die de Philippijnen verjagen. Ze blijven gewoon doen alsof het van hun is, stapje voor stap. Soms grootschallig, zoals de zuivering en tot slaaf maken van de Uyghur natie, en de diefstal van hun bezittingen door Han geimporteerde agenten en nederzettingen. Soms middelmatig, zoals Mongoliers verdrijven van hun landen, of Tibateanen die nog Tibetaans willen zijn optesluiten en hun tempels van de geschiedenis te verdwijnen. Soms klein, zoals een nieuwe weg bij de Indiase grens bouwen zodat de grens overgaan met patrouilles makkelijker is. Zo gaat het al jaren.

west012
west01226 dec. 2022 - 17:00

Rusland, China en Noord-Korea. En wie weet welke landen dan nog hun kans schoon zien. Amerika zal steun nodig hebben van NAVO partners. WOIII staat te gebeuren.

1 Reactie
r v b
r v b27 dec. 2022 - 20:53

mede te danken aan de NAVO, die altijd heeft ingezet op een wapenwedloop en meer wapens, dus een onveiliger wereld.

EricDonkaew
EricDonkaew26 dec. 2022 - 13:13

Niet mee bemoeien.

LaBou
LaBou 26 dec. 2022 - 11:22

Voor China is Taiwan een afvallige provincie, voor Taiwan is China dat. Hoe kan China dan het luchtruim van Taiwan schenden?

15 Reacties
KritischKijken
KritischKijken26 dec. 2022 - 19:58

Nou, denk maar eens goed na ipv die 30 sec vragen. Fijne Kerst. Drink met mate.

LaBou
LaBou 26 dec. 2022 - 21:46

Misschien je nick eer aandoen en écht kritisch kijken i.p.v. kritiekloos alles na te wauwelen wat er uit een bepaalde hoofdstad komt. En wat dat drinken betreft: misschien het best je eigen raad volgen want dat lijkt wel eens mis te gaan met die drank.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 dec. 2022 - 22:33

Omdat er twee staten zijn, en je voorzinnetjes onzin.

Lange3
Lange327 dec. 2022 - 7:45

Eerder is China afvallig als je de geschiedenis bekijkt. Vandaar dat ze beide de één china doctrine hebben. Hoewel er in Taiwan nu stemmen opgaan om deze te laten vallen.

LaBou
LaBou 27 dec. 2022 - 8:32

Spijkers, het is je misschien ontgaan maar Taiwan wordt nergens erkent als staat. @lange, daar ga ik geen oordeel over geven. Ik denk wel dat we eens moeten stoppen bij alles achter de vs aan te lopen maar onze eigen politiek te volgen in ons eigen belang. Tenslotte stelt de vs ook dat het amerikaanse belang voor alles gaat.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 dec. 2022 - 12:23

`stoppen bij alles achter de vs aan te lopen maar onze eigen politiek te volgen in ons eigen belang' Ja, inderdaad, minder luisteren naar het old-boys-network dat ons land ongevraagd operationeel-tactisch doet aanschuiven bij de heerszuchtige haviken in Washington en Pentagonië.

KritischKijken
KritischKijken27 dec. 2022 - 13:33

@Labou Ik zeg niks over wat uit bepaalde hoofdstad komt, over wauwelen gesproken. En vwb ons eigen belang: Wat en hoe willen mensen als u dat voor zich zien. Geopolitiek, we zijn niets eens in staat om moeite te doen om een eigen defensie op te bouwen. En als t onverhoopt fout gaat, leunen op anderen.

LaBou
LaBou 27 dec. 2022 - 17:45

Het blijft lachen met die kritisch want hij heeft zelf niet eens door wat hij zegt.

EenMening3
EenMening327 dec. 2022 - 20:28

Het simpele feit dat Zweden en Finland bereid zijn om hun langgekoesterde neutraliteit op te geven en zich aan willen sluiten bij de NAVO, geeft aan hoe belangrijk deze organisatie is voor de veiligheid van Europa. Beide landen realiseerden zich op 24 februari 2022 dat ze als neutraal land kansloos zijn tegenover een agressief Rusland. Zij hebben gezien wat er met Oekraïne gebeurt, dit land wordt door het Russische leger in puin geschoten, zonder dat het Oekraïense leger er veel tegen kan ondernemen. Zonder de steun van de NAVO zou Oekraïne allang onder voet gelopen zijn. Poetin zou waarschijnlijk niet tevreden zijn geweest met Oekraïne en zijn begerige blikken richten op andere onderdelen van de voormalige Sovjet-Unie, zoals Moldavië en de Baltische staten. In Stockholm en Helsinki begon men zich te realiseren dat zij dan ook in een zeer kwetsbare positie zouden komen. Als Rusland Gotland zou bezetten, beheerst het de Oostzee. Vandaar de aanvraag van het NAVO-lidmaatschap. Als Europa zich los wil maken van de VS, moet het in staat zijn Rusland buiten de deur te houden. Geen enkel Europees land is momenteel opgewassen tegen Poetin. Dat kan alleen als de Europese landen op militair gebied samenwerken en hun defensie versterken. Je hebt dan toch weer een soort NAVO, maar dan zonder de VS. Als het Oekraïense leger er met Westerse steun in slaagt Rusland te verslaan, liggen de kaarten vanzelfsprekend heel anders.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 dec. 2022 - 21:23

En daar heb je, hoe voorspelbaar, de Mening weer met z'n onvermijdelijke Nato-riedel. Nogal off-topic dunkt me, want slaat helemaal niet op wat LaBou zegt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 dec. 2022 - 0:56

LaBou Je hebt ongelijk, die word door het volk van Taiwan erkent. En in verdragen en gebruiken en prescedenten de facto zowel als hier een daar door landen de jure. De staat bestaat al en word al erkent sinds 1912, en op Taiwan sinds 1949, en in de verdragen van toen, inclusief die grens waar het artiekel het over heeft. Alleen China gooit steeds oude kaarten uit een bepaalde periode van het Chineesche keizerrijk op de tafel. Dus ze respecteren die grens meestal. Maar blijven pushen voor het geval dat er een kand komt dat ze meer landen kunnen stelen en volkeren kunnen onderdrukken. Net zoals ze dat tegen India, Philippijnen, Vietnam, Indonesie, en Japan doen. Taiwan is een van de meest geavanceerde sociale democratieen op de wereld. Het is stom om net te doen alsof CCP trash talk respect verdient.

KritischKijken
KritischKijken28 dec. 2022 - 7:01

@LaBou Altijd dat bekende zgn jaren 60 geneuzel over achter de VS aanlopen, en zelf niet weten wat dan. En als de discussie moeilijk wordt je eruit wurmen. Zo kennen we ze weer.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 dec. 2022 - 8:42

Lange, De doctrine was een geografische zone, TWEE staten. Alleen zijn de prinsling autocraten uit Beijing daarin niet te vertrouwen. Zie bv Hong Kong. Inplaats van meer federaal of liberaal te worden is de partij steeds meer onderdrukkend en imperialistisch. Stel je voor dat de EU door een fascistische partij centraal werd geregeert en steeds dreigde om het VK binnen te vallen.

KritischKijken
KritischKijken28 dec. 2022 - 9:40

@Hannes Zo heeft iedreen z'n riedel, toch?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 dec. 2022 - 14:37

Weerzinwekkende trolfiguren als de kritische kijkdoos mogen dan menen dat ze hier te gást op Joop een groot podium hebben, ze getuigen meestal niet van een verfijnde eruditie en een breed intellect, laat staan dat zulk rechts begiftigd is met beheersing van emoties in samenhang met een acceptabel IQ.