Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet bevestigt: aanslagpleger Brussel was in Nederland

  •  
24-03-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
marechausse

© cc-foto: Minister-president

Een van de daders van de massamoord op de luchthaven van Brussel is in de zomer van 2015 door Turkije naar Nederland uitgezet. Ibrahim El-Bakraoui, een van de twee broers, werd in Turkije opgepakt omdat hij naar Syrië wilde reizen. Turkije zette hem het land uit, op eigen verzoek naar Nederland. In België wachtte hem nog een gevangenisstraf. El-Bakraoui  was in 2010 in België tot negen jaar cel veroordeeld na een mislukte overval waarbij hij op een agent heeft geschoten. Om onduidelijke redenen is hij voorwaardelijk vrijgekomen. Een voorwaarde was dat hij het land niet mocht verlaten, dat deed hij toch door naar Turkije te reizen.
Turkije zegt Nederland en België op de hoogte te hebben gesteld van de vermoedens dat El-Bakraoui een jihadist was. De autoriteiten zouden via een verbindingsofficier van de Belgische politie in Turkije gewaarschuwd zijn. De Belgen zelf zeggen dat die waarschuwing pas een week na uitzetting kwam. Een Belgische rechter heeft een maand na terugkeer de voorwaardelijke invrijheidstelling ingetrokken maar heeft geen verzoek gedaan aan Nederland om  El-Bakraoui uit te leveren.
Onbekend is nog hoe de Nederlandse autoriteiten hebben gehandeld. Minister Van der Steur heeft beloofd daarover vandaag opheldering te geven tijdens een Kamerdebat over de terreuraanslagen in Brussel. NRC schrijft :
"Volgens advocaat André Seebregts, die als advocaat in Rotterdam veel Syriëstrijders bijstaat, gebeurt het vaker dat Turkije mensen terugstuurt naar Nederland of België. „Ik hoor van veel cliënten dat zij in Turkije op het vliegveld worden tegengehouden. Waarom ze het land niet in mogen, krijgen zij niet te horen. Waarschijnlijk staan zij gesignaleerd in een geheime database, omdat ze hier met verdachte mensen omgaan.” Deze uitgezette mensen worden volgens Seebregts niet gearresteerd bij aankomst in Nederland. Wel krijgen zij na verloop van tijd bezoek van een AIVD-medewerker die wil weten waarom zij naar Turkije reisden."
Update 17.45 uur:
Het Kamerdebat over de terreuraanslagen in Brussel is uitgesteld, omdat het kabinet de brief over de onduidelijkheid rond de uitlevering van een van de aanslagplegers, El Bakraoui, nog steeds niet naar de Kamer heeft gestuurd. Het debat zal waarschijnlijk volgende week, mogelijk dinsdag plaatsvinden. De oppositie wil wel vanavond nog de brief ontvangen.
Update 18.30 uur:
Terrorist Ibrahim El Bakraoui is inderdaad vorig jaar op 14 juli in Nederland geweest. Nederland had echter geen reden om hem vast te zetten en er waren geen verdenkingen tegen hem, zo schrijft minister Van der Steur in een brief die zojuist aan de Tweede Kamer is verstuurd.
Update 22.30 uur:
De twee broers die dinsdag zelfmoordaanslagen pleegden in Brussel waren bij de Amerikaanse inlichtingendiensten wel al bekend als terreurverdachten, dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC News. Gisteren zei de Belgische minister van Justitie nog dat de broers Bakraoui in België  niet in verband werden gebracht met terrorisme.
Update 23.00 uur:
De Franse politie heeft een persoon aangehouden die ‘ verregaande voorbereidingen ‘ voor een aanslag getroffen zou hebben. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekend gemaakt. De man zou banden hebben met een bekende terroristische organisatie en een bomaanslag hebben willen plegen in Frankrijk.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.