Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onrust in Moskou na veroordeling oppositieleider

  •  
18-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
ANP-Moskou300.jpg
Blogger Aleksej Navalny moet vijf jaar naar kamp .... Poetin laat weer een politieke tegenstander uit de weg ruimen via de rechtbank
Bij demonstraties tegen de veroordeling van Aleksey Navalny zijn in Moskou tientallen mensen gearresteerd. Een rechter veroordeelde de Russische oppositieleider tot vijf jaar kamp wegens diefstal en corruptie. Navalny is een felle tegenstander van president Vladimir Poetin.
Nieuwsuur meldt dat er donderdag duizenden mensen in Moskou op de been waren. Dit terwijl er sinds mei een wet van kracht is die de boetes op deelname aan dit soort spontane demonstraties fors heeft verhoogd. Betogers kunnen nu een boete van 7200 euro krijgen, tegen zo’n vijftig euro voorheen.
Aleksej Navalny (37), een van de belangrijkste oppositieleiders in het land. NRC Handelsblad meldt dat hij ervan is beschuldigd 400.000 euro aan hout te hebben verduisterd, dat tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf werd verkocht toen hij in 2009 werkte als adviseur van de liberale gouverneur van de regio Kirov.
Navalny, die ook een anti-corruptieblog bijhoudt, ontkent de beschuldigingen, zijn proces is politiek gemotiveerd, vindt hij. Een onderzoekscommissie heeft dat eerder dit jaar ook toegegeven. Commissiewoordvoerder Vladimir Markin erkende dat de commissie een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart is, omdat Navalny zo uitgesproken is in zijn kritiek op het Kremlin. Zo begon de activist een paar jaar geleden met het kopen van aandelen in energiemaatschappijen en banken waarin de staat ook aandeelhouder is om de financiële rapporten in te kunnen zien. Hij zag dat er grote sommen geld misten en startte daarna het project RosPil (woord verwijst naar afromen), om corruptie aan te tonen.
De Amerikaanse krant The Atlantic beschrijft hoe president Poetin andere politieke tegenstanders uit de weg heeft geruimd met dit soort processen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

WendyB2
WendyB218 jul. 2013 - 20:04

Tsja, als je als zelfbenoemde kruisridder tegen corruptie ten strijde trekt en je dan zelf schuldig maakt aan corruptie, dan helpt dat niet echt. Ik begrijp uit het verhaal dat het onderzoek en de vervolging zelf politiek gemotiveerd is, maar de beschuldiging wel gewoon op feiten is gebaseerd.

Rootman
Rootman18 jul. 2013 - 20:04

Bijna op dezelfde tijd: Het Russische proces tegen de neo-nazi Navalny die 5 jaar krijgt, en het Amerikaanse proces tegen klokkenluider Bradley Manning, die 'het helpen van de vijand' (informatie van het eigen volk over misstanden en doofpot) ten laste wordt gelegd: binnen enkele dagen wordt bekend welke straf hij krijgt. Kijken welk land hoger scoort op de dictatuur-index......

Bouwman2
Bouwman218 jul. 2013 - 20:04

Dit soort showprocessen kennen we maar al te goed uit de tijd van Stalin. In Rusland verandert alleen de naam van de sterke man, aan het systeem van de autoritaire, militaristische en revanchistische leider verandert geen jota. De nederlandse overheid is niet achterlijk en weet ook dat dissidenten gruwelijk vervolgd worden in Rusland. Het is daarom meer dan schandelijk dat Aleksandr Dolmatov door de schuld van de Nederlandse autoriteiten stierf en dat diezelfde autoriteiten weigeren hun schuld te erkennen.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2013 - 20:04

Beetje vaag en weinig overtuigend die Ruslandkenner....wat is zijn naam?

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger18 jul. 2013 - 20:04

Akkermans

MichelReiziger
MichelReiziger18 jul. 2013 - 20:04

Sorry, ik bedoel natuurlijk Clavan.