Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onnodig sterke loonmatiging schaadt Nederlandse economie

  •  
09-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
piggybank
Eensgezinde conclusie Europese Commissie en deskundigen: loonmatiging Nederland is doorgeschoten
De Nederlandse economie ondervindt schade van een te sterke loonmatiging. Nederland blijft achter op de loonontwikkeling vergeleken met de rest van Europa – zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie – maar voor de concurrentiepositie van Nederland is het niet noodzakelijk op de rem te trappen, schrijft Het Financieele Dagblad zaterdag.
Nederlandse lonen gaan er naar verwachting dit jaar 2,9 procent op achteruit, terwijl de looninkomsten in de rest van de eurozone nagenoeg gelijk blijven. In de jaren hiervoor waren de gemiddelde looninkomsten in Nederland ook al minder, vergeleken met de rest van Europa.
Volgens het Financieele Dagblad komt de zware loonmatiging in Nederland nog eens extra hard aan, omdat de btw-verhoging prijzen heeft opgestuwd. Daarbij komt de zwakke binnenlandse vraag nog eens extra onder druk te staan. Hoogleraar Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit stelt dat met die vraaguitval ook de werkloosheid oploopt, wat de roep om loonmatiging weer in de hand kan werken:
De conclusie is toch dat loonmatiging nu niet de beste manier is om uit de crisis te komen. Doordat de particuliere huishoudens, de pensioenfondsen, de banken en de overheid allemaal op hetzelfde moment proberen hun balansen op orde te brengen, dus tegelijkertijd bezuinigen en saneren, is er al sprake van een sterk deflatoire impuls in de economie. Loonmatiging doet daar nog eens een schep bovenop. De jarenlange lobby van VNO-NCW om de lonen omwille van de exportpositie zo veel mogelijk te matigen, gaat nu niet werken.”
Jacobs zegt verder dat het positieve effect van een loonsverhoging nu sterker zou zijn dan het negatieve effect. Hoogleraar Lex Hoogduin van de Universiteit van Amsterdam vind ook dat de loonmatiging in Nederland is ‘doorgeslagen’. Hij berekende dat de lonen jaarlijks juist gemiddeld 3 tot 3,5 procent zouden kunnen stijgen, maar pleit daarbij wel voor maatwerk in de loonvorming, omdat een loongolf op een andere manier schadelijk zou kunnen zijn voor de economie.
cc-foto: Images Money

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor