Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Online schandpaal voor corrupte Grieken

  •  
12-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
website.jpg
Griekse website verzamelt verhalen over steekpenningen
De Griekse website teleiakaipavla.gr – vrij vertaald: Stop het. Punt – wil de corruptie in het land aan de kaak stellen. Op de website worden verhalen over steekpenningen verzameld om zo de corruptie in kaart te brengen. Na amper twee weken online te zijn, heeft de website inmiddels al 40.000 bezoekers getrokken die hun verhaal hebben gedaan over zo’n 68.000 euro aan steekpenningen.
Iedereen kan anoniem zijn verhaal kwijt op de website. Ook worden de data van de gebeurtenissen niet genoemd. Wel de naam van de instellingen waar de corruptie heeft plaatsgevonden. Opvallend is dat acht plaatsen in de top tien worden ingenomen door ziekenhuizen.
In de lijst van de Corruption Perceptions Index (CPI) van Transparency International staat Griekenland op de tachtigste plaats, tussen landen als El Salvador, Columbia, Marokko en Peru. Volgens Panos Louridas, één van de vrijwilligers die de website heeft gebouwd, komt corruptie vaak voor in situaties die je je eigenlijk niet kunt voorstellen. Louridas:
Zo was er een ziekenhuispatiënt die het personeel omkocht om zijn vrouw te kunnen laten slapen in een leeg bed in zijn kamer. De omkoping werd gerapporteerd door een patiënt in de kamer ernaast.
Griekenland is sinds 2001 bijna elk jaar verder teruggevallen in de CPI-ranking. Het vermoeden is dat Griekse ambtenaren hun verlaagde loon proberen te compenseren met steekpenningen. Toch zijn er volgens TPI ook hoopgevende tekenen. Van de Grieken die om steekpenningen werd gevraagd, weigerde 22,5 procent die te betalen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Voice
Voice12 okt. 2012 - 9:31

Kijk, dit is nu iets waar ik voor ben. Een nationale kliklijn, voor iedere fraudeur. Of je nu bank-directeur bent en door je collega's aan gegeven wordt, omdat je niet volgens de wet werkt, of als arts, of als beunhaas, uitkeringstrekker, iedereen aangeven, die niet volgens de wet zou opereren. Ik denk, dat we dan zouden moeten vaststellen, dat bijna iedereen, een crimineel is en een loopje neemt met de regels en wetten in dit land. De vraag is/wordt dan ook: Voor wie zijn die wetten, dan wel bedoeld? Nu, dat zien we nu dagelijks op sites als deze en vele anderen, voor de ander, maar niet voor jezelf. Dat is imo dus ook het probleem met een maatschappij c.q samenleving, deze bestaat niet uit gelijk denkenden of gelijk gestelden. Dit is een farce, maar in boekjes en regeltjes is dit wel heel leuk bedacht. Elitair NL probeert dat wel uit te dragen naar de gewone burger, dat iedereen in dit land gelijk is aan elkaar, maar aan alle commentaren op sites en media, valt te zien, dat de burgers daar onderling, toch heel anders over denken.

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso12 okt. 2012 - 9:31

Dit is misschien wel één van de balngrijkste tools voor Griekenland om te veranderen tot een nieuwe, voor henzelf betere, maatschappij.

wvdstraat
wvdstraat12 okt. 2012 - 9:31

Waarom doet de onvolprezen "trojka" dit niet met de Griekse lieden voor wie € 68.000,- een cijfertje achter de komma is ?

seniorg
seniorg12 okt. 2012 - 9:31

Het is maar de vraag of die steekpenningen wel het echte probleem zijn. Ik begrijp dat de kapitaalvlucht van welvarende Grieken, parlementariërs en bedrijven de input door IMF en EU inmiddels ver overtreft. Eerst hebben de Grieken zichzelf bestolen (en laten bestelen door de banken) door mooi weer te spelen vanwege een door anderen (lees: het noorden) verdiende lage rente. En nu laten ze zich door hun mede-Grieken het laatste beetje afnemen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods12 okt. 2012 - 9:31

Er is zelfs een aparte term voor de steekpenning die je aan een arts in een ziekenhuis betaald om (tijdig/goed) geholpen te worden. Dat is vorig jaar al eens in een documentaire behandeld. Maar het laat wel zien hoe verrot de Griekse mentaliteit is, als je artsen al moet omkopen om behandeld te worden. Dat hoeft zelfs in Nigeria niet!

Patrick Faas
Patrick Faas12 okt. 2012 - 9:31

“Van de Grieken die om steekpenningen werd gevraagd, weigerde 22,5 procent die te betalen.” Heb gelukkig geen enkele ervaring met steekpenningen en ben verbaasd dat iemand er om durft te vragen. Wat een brutaliteit. Als iemand mij om een steekpenning zou vragen, zou ik meteen naar de politie stappen en de hele organisatie aanklagen die corrupte werknemers in dienst heeft. Heeft die 22.5 procent dat ook gedaan? Zo niet dan moeten ze daartoe gestimuleerd worden, misschien wel met Europese regelgeving. De EU moet van corruptiebestrijding een speciaal project maken, net als van het opzetten van een Europabreed inkomstenbelastingsysteem.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat12 okt. 2012 - 9:31

U heeft inderdaad geen enkele ervaring met steekpenningen e.d. (houden zo !, trouwens) In samenlevingen waar dat eeuwen ingebakken zit, zou u namelijk helemaal geen aangifte kunnen laten opnemen, zonder daar voor te betalen met.... i.d.d.........