Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Online pesten schadelijker dan traditioneel pesten

  •  
03-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
559 keer bekeken
  •  
bully300.jpg
Onderzoek wijst uit dat psychologische schade groter is bij cyber-pesten
Uit onderzoek van de Anglia Ruskin Universiteit (ARU) blijkt dat online pesten meer psychologische schade oplevert dan het ‘traditionele’ pesten. Haatmailtjes, dreigberichten en het plaatsen van vernederende foto’s op sociale netwerk-pagina’s zijn pijnlijker omdat het slachtoffer zich minder makkelijk kan verweren en minder makkelijk kan ontsnappen aan de pesterijen.
Steve Walker, co-auteur van het onderzoek en docent aan de ARU, legt uit waarom online pesten zo schadelijk is:
Ze kunnen niet thuis komen van school, de deur sluiten van de slaapkamer en zich veilig voelen, want zodra ze de computer aan zetten of een smsje ontvangen is het mogelijk weer raak. Het is veel moeilijker te voorkomen dan traditionele pesterijen, omdat het vermijden van internet en de mobiele telefooon geen optie is. Deze zijn net zo goed onderdeel van het leven van jongeren als tandenpoetsen.
New Zealand Herald: Cyber bullying more harmful
cc-foto: Thomas Ricker

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos3 aug. 2011 - 9:53

Pesters gewoon blokkeren op internet en mobiel. Is een beetje werk maar het kan helpen. Ouders kunnen naar de ouders van de pester gaan en eventueel aangifte doen. Gelijk aanpakken helpt vaak het beste. Niet te lang wachten en gelijk grof geschut inzetten.

heggenland
heggenland3 aug. 2011 - 9:53

De zegeningen van de sociale media. De sameleving wordt er alleen maar enger door.

AlbertRichie
AlbertRichie3 aug. 2011 - 9:53

Duidelijk geschreven door iemand die zelf niet gepest is. Nooit zijn boeken uit het toilet heeft hoeven halen. Nooit met fiets en al in de sloot getrapt. Nooit de gezellige momenten op weg naar huis meegemaakt dat je omsingelt bent door vijf medescholieren die stuk voor stuk groter zijn dan jij en die voorstellen doen, waarvan je vrij zeker bent, dat als ze uitgevoerd worden, je permanente schade of erger zal oplopen.(meestal komt het natuurlijk niet zo ver, maar dat weet je op dat moment niet.) De dreiging en gebruik van fysiek geweld is het ergste. Daarnaast geeft het internet ook de optie, om contact te maken met gelijk gestemde zielen overal op de planeet. Dus ook al val je in je omgeving sociaal totaal buiten de boot, je kunt op het internet toch ook leuk sociaal contact vinden. Dit in tegenstelling tot de tijd voor het internet waar een kind dat gepest werd zaak in een totale sociale isolatie terecht kwam.

Reprehensionem
Reprehensionem3 aug. 2011 - 9:53

Een voordeel van cyberpesten blijkt te zijn dat het gemakkelijker is bewijslast te verzamelen. Of het echt erger is dan traditioneel pesten vraag ik me af. "Het is veel moeilijker te voorkomen dan traditionele pesterijen, omdat het vermijden van internet en de mobiele telefooon geen optie is. Deze zijn net zo goed onderdeel van het leven van jongeren als tandenpoetsen." Volgens mij is het nog moeilijker om te vermijden om naar school te gaan, gezien de leerplicht, dat is dus ook geen optie. Dit is vaak een omgeving waar kinderen gepest worden. Als ze in die omgeving zich niet vertrouwt voelen, is een groot deel van hun bestaan dus al onveilig. Ik geloof dat het op een school nog moeilijker kan zijn om jezelf te verweren. Slachtoffers van pesten voelen zich vaak genoeg weerloos. Dit artikel lijkt er vanuit te gaan dat iedere gepeste zich gemakkelijk kan verweren in de fysieke werkelijkheid. Vaak is er sprake van onmacht juist. Het pesten op school kan ook ernstige vormen aannemen: geweld, vernieling van spullen enzovoort. Ik zou niet durven stellen of dat minder psychische schade achterlaat. Een computer kan je uit laten staan, of je kan hulp inschakelen van ouders om bepaalde 'zenders' te blokkeren, enzovoort. Niet alle kinderen zijn actief op sociale media, onder verbod van ouders. Kan ik me goed iets bij voorstellen. Het leven zonder mobiele telefoon en computer of sociale media is wel degelijk een optie, deze optie wordt echter zelden voor gekozen. We moeten gebruiksmiddelen niet gaan verwarren met bestaansmiddelen. Dit artikel getuigd weer van het feit dat we echt in een mediasamenleving leven, waarin stelselmatig wordt geopperd dat we niet zonder kunnen.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2011 - 9:53

Denk dan maar weer eens na voordat je hier smakeloze vergelijkingen gaat maken. Ook een soort van pesten namelijk.

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog3 aug. 2011 - 9:53

Wiens vergelijkingen van wie met wat? Door je gebruik van het woord 'hier' zou ik bijna gaan denken dat je tweets over 'haatpaleizen' en 'insecten verdelgen' buiten de discussie wilt houden. Maar dat wil je natuurlijk niet, toch?

Dehnus
Dehnus3 aug. 2011 - 9:53

Niet helemaal waar, want ik ken gevallen waar het thuis ook gewoon doorging omdat de leraar de gepeste de schuld gaf van alles. Die belde dan weer naar huis waardoor zo'n persoon ook daar nooit veilig was. En wie zegt dat Online en Offline niet gecombineerd kunnen worden, Pestkopjes zijn tegenwoordig daar heel goed in, net als vroeger. En ze weten zelfs 1.5 miljoen meelopers te krijgen tegenwoordig.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT23 aug. 2011 - 9:53

Die Leraar komt dan niet verder dan de ouders... Dat is een zeer effectief filter.

Roelof123
Roelof1233 aug. 2011 - 9:53

Volgens mij kun je gewoon emails weigeren, hetzelfde geldt voor nummers/sms'jes.

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog3 aug. 2011 - 9:53

Weet jij wel waar je het over hebt, Joepie? Vernederende foto's op sociale netwerkpagina's. 'Leuke' filmpjes op Youtube. Chats en discussies waarin iemand de grond in wordt getrapt. Die binnen de kortste keren drie keer de wereld rond zijn gegaan. En die je dus niet meer kunt verwijderen.

Michiel Online
Michiel Online3 aug. 2011 - 9:53

ik raad iedereen aan die word gepest om op thaiboksen te gaan. daar leer je niet alleen wat respect is, mediteren is en wat afstand houden betekent, je leert ook wanneer het genoeg is en iemand lekker zijn sleutelbeen richting ziekenhuis kan trappen. je kan natuurlijk ook geweld gebruiken zonder vechtsport, alleen kan het dan zwaar fout gaan omdat je niet weet wat je doet. de samenleving wil het niet oplossen dus ik denk dat dit inderdaad het beste is ja :).

1 Reactie
Elin_
Elin_3 aug. 2011 - 9:53

Zo 1995. Mensen die (ook) digitaal gepest worden moeten het (ook) digitaal oplossen. Bovendien zijn de slachtoffers doorgaans slim en/of contactgestoord en zouden dus goed moeten zijn met computers of zich dit makkelijk eigen moeten kunnen maken. Denk aan listig vermomde virussen of keyloggers sturen, "hacken" emailaccount, gevoelige informatie over de pester(s) achterhalen, scandaleus sociale netwerk-nepprofiel aanmaken van pester, emailadres van pester achterlaten op haatsites met de mededeling dat het een pedo is...

clara51
clara513 aug. 2011 - 9:53

["Onderzoek wijst uit dat psychologische schade groter is bij cyber-pesten"] Maak daar maar van: Onderzoek wijst uit dat psychologische schade nog groter is bij cyber-pesten. Bij pesten is er een hoofdpester en een gepeste. Maar er zijn altijd meelopers en die worden hier bijna niet genoemd. Het zijn de meelopers die het pesten in stand houden, maar ze wassen hun handen in onschuld. Bij cyberpesten is de groep meelopers voor de gepeste totaal niet te overzien. Het kan letterlijk iedereen ter wereld zijn. En ze zijn bijna allemaal veilig anoniem. Het is walgelijk, echt waar. Ik heb van nabij gezien wat het met leerlingen en ook met volwassenen doet en ik heb er geen ander woord voor: walgelijk. En voor degene die het betreft bedreigend en beangstigend. En er is bijna niets tegen te doen. Je bent er niet met mensen bannen, was het maar zo simpel. Ik geef ook informatiekunde en neem daarom ruim de tijd voor dit onderwerp. Ook bureau Halt geeft voorlichting over cyberpesten op scholen. In de hoop dat het mensen ervan weerhoudt om anderen zo diep te beschadigen. Voorkomen is het best en genezen is in dit geval soms bijna niet meer te doen.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online3 aug. 2011 - 9:53

"En er is bijna niets tegen te doen." Onzin.

[verwijderd]
[verwijderd]3 aug. 2011 - 9:53

Ik haal niet uit dit onderzoek dat online pesten schadelijker is dan traditioneel pesten. Hooguit aanname van desbetreffend eonderzoeker. Ik denk wel dat online pesten een andere vorm van 'aanleren weerbaarheid' vraagt dan traditionele pesten.

3 Reacties
harryo2
harryo23 aug. 2011 - 9:53

-- Ik haal niet uit dit onderzoek dat... -- Cursusje begrijpend lezen? Lees nog eens het volgende (maar nu met je hoofd erbij): "...want zodra ze de computer aan zetten of een smsje ontvangen is het mogelijk weer raak. Het is veel moeilijker te voorkomen dan traditionele pesterijen, omdat het vermijden van internet en de mobiele telefooon geen optie is." ... Begint er nu iets te dagen?

Gerald2
Gerald23 aug. 2011 - 9:53

Het schadelijker van online pesten is, dat de afstand tussen pester en gepeste bij online pesten veel groter is. De online pester kan makkelijker de anonimiteit op zoeken.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 aug. 2011 - 9:53

De respondenten zelf zeiden dat: "Most young people thought cyber-bullying was just as harmful as other forms of bullying (74.4%). Some thought it was far worse because this bullying is permanent in written or picture format, could get very personal and be transmitted to many more people more quickly." http://www.anglia.ac.uk/ruskin/en/home/news/cyber-bullying.html Ik vraag me af waarom je dat zo graag wilt dat er iets anders staat?