Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onleefbaar Midden-Oosten en Noord-Afrika door klimaatverandering

  •  
20-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
401 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-20-om-14.24.42
Als de Aarde in dit tempo blijft opwarmen, duurt het niet lang meer voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika totaal onleefbaar zijn geworden. Daarvoor waarschuwt het International Panel on Climate Change (IPCC) in recente publicaties. In het westelijk deel van Noord-Afrika is dat al zichtbaar, constateert ook de Wereldbank.
Het IPCC schat dat in 2025 tot wel honderd miljoen mensen met waterschaarste te kampen hebben. Die schaarste verhoogt de druk op de resterende grondwatervoorraden, die nu al in zo’n hoog tempo worden uitgeput dat de natuur ze niet meer kan aanvullen. Het gevolg daarvan is weer dat de landbouwopbrengsten substantieel afnemen in gebieden die afhankelijk zijn van het grondwater voor hun watervoorziening.
Een studie uitgevoerd door het Amerikaanse M.I.T. uit 2015 voorspelt zelfs een ‘ dodelijke hitte ’ in de Perzische Golf. Volgens de onderzoekers leidt de huidige uitstoot van broeikassen onherroepelijk tot dat scenario, iets dat alleen kan worden afgewend door direct de uitstoot drastisch terug te brengen. Zo niet, dan verandert de Golfregio in ‘een hittezone waar de klimaatverandering de menselijke leefbaarheid in de toekomst ernstig kan beïnvloeden’.
De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door hoge resolutie-versies van standaard-klimaatmodellen te bestuderen. Daaruit bleek dat de grens van wat nog leefbaar is, in belangrijke steden in de regio over niet al te lange tijd bereikt zal worden. Die grens ligt bij een kritische combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid en de duur dat een menselijk lichaam die omstandigheden kan verdragen zonder kunstmatige verkoeling. Bij een temperatuur van 35 graden is dat ongeveer zes uur. Wanneer die temperatuur, of hoger dagelijks urenlang aanhoudt, ontstaan gevaren voor de gezondheid. De klimaatmodellen voorspellen dat in de tweede helft van deze eeuw die omstandigheden steeds vaker zullen voorkomen, als de klimaatverandering geen halt wordt toegeroepen.
Behalve de stijgende temperatuur, leidt de klimaatverandering ook tot een stijging van de zeespiegel. Van 0,1 tot 0,3 meter in 2050, tot wel 0,9 meter tegen het jaar 2100. Lage kustgebieden in Tunesië, Qatar, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en vooral Egypte zullen daar de nadelige gevolgen van ervaren.
‘In het geval van de zeehavenstad Alexandrië in Egypte, betekent een stijging van de zeespiegel met 0,5 meter dat meer dan 2 miljoen mensen hun huizen zullen moeten ontvluchten. Het betekent ook een verlies van 35 miljard dollar aan land, bezittingen en infrastructuur, los van de onschatbare waarde van historisch en cultureel erfgoed,’ aldus de Wereldbank.
Op 22 april wordt in New York door alle betrokken VN-lidstaten het klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika is het te hopen dat het akkoord nog op tijd is.

Meer over:

klimaat, wereld, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.