Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onkunde en hufterigheid kenmerken het bestuur

  •  
28-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
12238736745_da3034298b_k

© cc-foto: Ritzo ten Cate

Je hoorde vroeger wel van die griezelverhalen: te midden van de krotten in een Derde Wereld stad staat een schitterend ziekenhuis, waar de rijke patiënten per helikopter op het dak worden afgeleverd terwijl ze de armen op de drempel laten sterven. Dát is dus een Nederlandse werkelijkheid.
Schiphol is een van de belangrijkste vliegvelden in Europa. In 2018 verwerkte het 78 miljoen passagiers. Het management heeft nu ruim twee jaar ervaring met een pandemie. Het is voorstelbaar dat veel passagiers opgehouden moeten worden omdat het vermoeden bestaat dat corona is meegereisd.
Er is niets geregeld. Toen afgelopen zaterdag vliegtuigen uit Johannesburg landden, met misschien het omikron virus aan boord, was er geen plek om de passagiers op te vangen. Zij moesten eerst uren in hun toestellen wachten en werden daarna met honderden tegelijk min of meer opgesloten in grote overdekte en ongeventileerde ruimtes. Moeders met babies hadden geen enkele faciliteit. Omikron wel. Omikron werd uitstekend gefaciliteerd. Tot in de New York Times werd dit falen van het vliegveld gelaakt.
Daklozen hebben in Nederland een probleem. Ze kunnen geen ziekteverzekering afsluiten want daarvoor heb je een adres nodig. Geen adres, geen verzekering. Als zij zich met een medisch probleem bij een ziekenhuis melden, wordt hen de deur gewezen. Ze kunnen niet betalen. Je hoorde vroeger wel van die griezelverhalen: temidden van de krotten in een Derde Wereld stad staat een schitterend ziekenhuis, waar de rijke patiënten per helikopter op het dak worden afgeleverd terwijl ze de armen op de drempel laten sterven. Dát is dus de Nederlandse werkelijkheid, stelde Eenvandaag zaterdagavond.
Daklozen kunnen wat de Nederlandse gezondheidszorg betreft op straat kreperen. Nu heeft de overheid in 2017 al een Meldpunt Onverzekerde Daklozen in het leven geroepen maar dat blijkt niet te werken. Waarom werd niet helemaal duidelijk. Het helpt in ieder geval in teveel situaties niet. Staatssecretaris Paul Blokhuis verklaarde desgevraagd dat een evaluatie naar het functioneren van de meldpunten over een half jaar wordt verwacht. En dat was het.
Een overheid die deugt, een staatssecretaris die zijn salaris waard is, pakt dat anders aan. Die geeft een aanwijzing aan de ziekenhuizen om voortaan daklozen zonder meer op te nemen en te behandelen. Rekening voorlopig naar het Rijk. Daarna roept hij een collectieve regeling in het leven voor medische behandelingen van daklozen. Wie dat bevoorrechting vindt, moet maar bedenken dat zij gemiddeld 17 jaar korter leven dan behuisde Nederlanders.
Een Schipholdirectie die deugt, een directeur van Schiphol – hij heet Dick Benschop en is emeritus staatssecretaris – heeft er allang voor gezorgd dat zijn luchthaven ruimschoots voorzien is van faciliteiten om grote hoeveelheden reizigers op een menswaardige wijze te laten wachten op testen voor corona. Dat is in deze tijd voor een hub van deze omvang een doodnormale faciliteit.
Het bestuur in dit land geeft te vaak blijk van onkunde en hufterigheid tegelijk. Wat zieke daklozen overkomt en van besmetting met corona verdachte vliegtuigpassagiers staat daarvoor model.
De aanpak van de coronaproblematiek, de Groninger aardgaskwestie, het toeslagenschandaal, de falende jeugdzorg en zoveel meer is doortrokken van bureaucratisch onvermogen en pure harteloosheid van de ignoranten met een mooi verhaal die ergens bovenin de hallen van de macht in een cockpit zitten waarvan zij de bediening niet beheersen: brokkenpiloten.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

ritzotencate2
ritzotencate229 nov. 2021 - 7:54

En dan ook deze: https://joop.bnnvara.nl/opinies/dakloos-word-je-vlak-na-je-geboorte

Verver
Verver28 nov. 2021 - 19:03

"Je hoorde vroeger wel van die griezelverhalen: te midden van de krotten in een Derde Wereld stad staat een schitterend ziekenhuis, waar de rijke patiënten per helikopter op het dak worden afgeleverd terwijl ze de armen op de drempel laten sterven" en dan de organen oogsten voordat ze koud zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens28 nov. 2021 - 19:01

Ik heb een aantal jaren met onder andere daklozen gewerkt. Zij waren werknemer bij bedrijven waar ik ook werkte. Het is inderdaad zo dat juist dat soort groepen ervaren dat de Nederlandse overheid zeer matig presteert. Procedures en regels zijn belangrijker dan resultaten. Wat dat betreft heeft Van der Horst gelijk. Maar volgens mij was de ontvangst op Schiphol geen misser van de Schiphol organisatie maar van de GGD. Als er een vliegstop voor Zuidelijk Afrika wordt afgekondigd dan zou de GGD op Schilhol direct moeten opschalen. Ik snap niet dat daar 3 medewerkers waren. In het algemeen scoort de Nederlandse overheid slecht. Een mix van onkunde, luiheid, lak aan de burger en geld is de oorzaak. Maar als je dat bespreekbaar wil maken moet je kritiek goed onderbouwd zijn.

4 Reacties
Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 21:05

@Daan Deze vakantiegangers uit een risicogebied dienen 5 tot 10 dagen in quarantaine te blijven in afwachting van een zekere negatieve uitslag op een besmet zijn met dit besmettelijkere mutatie van het virus. Dat gaat niet sneller. Ze konden na zeer korte tijd al naar het Ramada-hotel waar ze goed verzorgd verbleven. Allemaal prima geregeld.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 21:38

Schiphol heeft geen behoorlijke ruimte om zulke potentiële besmette personen op te vangen en het heeft ook niks gedaan toen de GGD 3 man stuurde. Brede lamlendigheid.

DaanOuwens
DaanOuwens29 nov. 2021 - 6:38

@ Simon Drees Jij schrijft: Dat gaat niet sneller. Die mensen hadden in een uurtje getest moeten zijn. Zeker op Schiphol waar duizenden mensen per dag het land inkomen. @ HanvanderHorst Jij schrijft: Schiphol heeft geen behoorlijke ruimte Schiphol is geen hotel. Dit is een taak van de overheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2021 - 15:26

Schiphol is een soort "station" meer niet. De GGD is verantwoordelijk voor het testen. Daar hebben ze dus suboptimaal gefunctioneerd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 nov. 2021 - 18:32

Daarnaast worden er steeds meer mensen bewust dakloos gemaakt! Ik las in NRC een opmerkelijk stuk. Dat kwam bij me op toen je schreef over dat luxe ziekenhuis temidden van de arme wijken waar de helicopters op het dak landen. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/26/als-miljonair-kun-je-je-ook-arm-voelen-a4067021

agnar123
agnar12328 nov. 2021 - 16:22

Han, vergeet de aanpak van de bankroverij vooral niet. Woekerpolissen, rentederivaten, rente manipulatie, et cetera. Hoeveel bankdirecteuren zijn strafrechterlijk vervolgd? Niemand. Hoeveel boetes zijn opgelegd? Geen. Wat er wel gebeurd is: Toen Wouter Bos mini-ster was (2007 - 2010), vroeg hij de Raad voor de Rechtspraak om advies hoe hij 'mogelijke druk op de rechterlijke macht kan helpen verlichten'. Lees: Rechtszaken te voorkomen. Als mini-ster van Financien heeft hij actief de rechterlijke macht onder druk gezet, om te helpen verhinderen, dat woekerpolisboeven en criminele bankiers strafrechterlijk vervolgd zouden worden. Nadat Wouter Bos de Raad voor de Rechtspraak had gevraagd hoe hij de bankroversbendes kon beschermen tegen juridische procedures werd in 2013 de Algemene wet bestuursrecht zodanig aangepast, dat klagende burgers weggezet konden worden als 'geen belanghebbende'. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Algemene_wet_bestuursrecht Algemene wet bestuursrecht onder de paragraaf 'Aanpassing bestuursprocesrecht 2013'. En Wouter Bos? Deze landverrader werd rijkelijk beloond door zijn criminele vriendjes in de Haagse politiek. Hij is nu CEO van Invest-nl, een investeringsbank waar vriendjes van de Haagse Hooligans gemakkelijk en goedkoop geld kunnen krijgen op kosten van de belastingbetaler. (Gewone burgers niet welkom. Je moet minimaal 5 miljoen euro investeren.) Verder heb ik twijfels bij het gebruik van het woord 'onkunde'. Wouter en co hebben zeer deskundig de Nederlandse rechtsstaat gesaboteerd en de burgers het recht op recht ontnomen. Het zou mij niet verbazen, als het weigeren van zorg aan armen ook zeer deskundig en weloverwogen geregeld is.

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 14:43

Probleem was niet dat Schiphol geen prima opvangcapaciteit en zelfs voorzien van luxe middelen heeft, zelfs ook speciaal voor moeders met baby's en peuters, die hebben zeker, maar dat deze mogelijk een zeer veel besmettelijker variant van het corona dragende passagiers absoluut afgezonderd moesten blijven van andere mensen, en er bovendien geen risico mocht zijn dat deze mensen toch weg zouden gaan. Dit had tot gevolg dat ze langer in het vliegtuig moesten zitten dan de reis nodig maakte en ze ook buiten het vliegtuig in een aparte ruimte, met minder luxe voorzieningen, moesten wachten tot aangetoond was dat ze geen risico vormden. Daaraan wil ik toevoegen dat ik bepaald niet gevoelig ben voor het geweeklaag van deze vakantiegangers, want dat waren de meesten, die nu met huilerige verhalen de media opzoeken. Ze hadden kunnen nagaan dat ze een dergelijk risico namen reageren nu als een prinses op de welbekende erwt die de slaap niet kon vatten.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 16:49

Het is een godvergeten schandaal dat er in een pandemie op een vliegveld dat zogenaamd tot de topluchthavens van de wereld behoort, geen behoorlijk ingerichte ruimtes zijn voor grote groepen mensen die misschien besmet zijn. Daarvoor is geen excuus.

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 17:23

Ruimtes voor opvang, inclusief peuteropvang en ruimtes waar moeders baby's en peuters kunnen verschonen of voeden, zijn er dus wel. Maar in dit geval ging het om een groep mensen die relatief beperkte tijd strikt afgezonderd moesten blijven van andere mensen en zonder kans dat ze de benen zouden nemen in verband met een te groot risico op besmetting en daarop volgende verspreiding van de nieuwe variant. Behalve de zich als verwende zeurkousen gedragende vakantiegangers waren er ook die verklaarden alle begrip te hebben voor hun zeer tijdelijke situatie buiten dat ze niets te klagen hadden over comfort.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 18:49

Het getuigt van grote incompetentie als een vliegveld zijn zaakjes op het stuk van volksgezondheid zo slecht voor elkaar heeft na twee jaar ervaring met een pandemie. Zie ook de berichtgeving in de NRC.

Verver
Verver28 nov. 2021 - 19:06

Het is een godvergeten schandaal dat mensen nog steeds met het vliegtuig weg gaan en terug komen. D'r snapt niemand geen ene jota van het principe van een virus.

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 19:30

Ze hebben de zaken dus niet slecht voor elkaar. Mogelijk met een gevaarlijke variant besmette personen uit een risicogebied worden van meet af aan al verplicht vijf tot tien dagen in quarantaine te verblijven en dat kan dus niet in een voor andere personen beschikbare ruimte zoals wanneer passagiers door een ande oponthoud moeten wachten. Deze passagiers kwamen in een voor hen bestemde quarantaineruimte en daarna kamers in het Ramada-hotel die naar de smaak van een paar van hen niet zo luxueus waren als hun vakantieresort of hun eigen woning. Jammer dan. Verscheidene anderen die niet of nauwelijks gehoord worden verklaarden zich prima behandeld te voelen en hadden alle begrip voor deze situatie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 21:43

Hier het stuk in de NRC over de flater van Schiphol https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/28/niemand-leek-te-weten-wat-ze-met-de-passagiers-uit-zuid-afrika-aan-moesten-a4067106 Hier het ooggetuigenverslag in de New York Times https://www.nytimes.com/2021/11/26/world/europe/a-times-correspondent-reports-from-a-plane-held-on-the-tarmac-in-amsterdam.html Als je dit allemaal zo prima vindt, Simon, dan beklaag ik de mensen die in jouw handen vallen, mocht dienstverlening onderdeel uitmaken van je takenpakket. En organisatie. En proactiviteit.

Didgeridodo
Didgeridodo28 nov. 2021 - 14:04

En intussen wel mooi weer spelen met gratis cadeautjes zoals excuses aanbieden aan de Twee van Putten, en aan de transgenders. Overigens krijg ik sterk de indruk dat zelfs Zuid-Afrika zijn zaakjes beter voor elkaar heeft dan Nederland. Daar werd de omikron variant het eerste geïdentificeerd en wereldkundig gemaakt (iedereen denkt nu ten onrechte dat die variant daar vandaan kwam), en dagen later wist men op het Nederlandse Schiphol nog niks beters te vertellen dan dat er onder de besmette mensen enkelen zaten met een rare Corona variant. Misschien was dat wel omikron. Hoezo wist men niet onmiddellijk dat het om omikron ging (al had het toen die naam nog niet gekregen)? Worden er in Nederland überhaupt studies verricht naar varianten? Misschien is omikron wel in Nederland ontstaan, en is half besmet Nederland inmiddels wel drager van dat omikron! Statistisch is het overigens onwaarschijnlijk dat omikron in Nederland ontstaan is. Die 1.2 miljoen wappies hier wegen nauwelijks op tegen de miljarden ongevaccineerden elders op de wereld.

1 Reactie
Didgeridodo
Didgeridodo28 nov. 2021 - 17:24

Ik wil hier nog een citaat uit het AD van vandaag aan toevoegen: Slachtoffer van het succes Madhi vindt dat Zuid-Afrika ten onrechte de schuld krijgt van de nieuwe variant. ,,Het feit dat het hier is ontdekt, maakt het nog geen Zuid-Afrikaanse variant. Het werd alleen hier ontdekt. In Zuid-Afrika hebben we een van ‘s werelds beste Covid-onderzoeksfaciliteiten op basis van onze ervaring met de behandeling van hiv en tbc. We lopen al een tijdje voorop en zijn dus het slachtoffer van ons succes.” Bron: https://www.ad.nl/buitenland/zuid-afrika-boos-over-sluiting-grenzen-geen-paniek-symptomen-zijn-mild~af60a6b3/

Sonic2
Sonic228 nov. 2021 - 13:26

Ik was ooit een vrolijke en naïeve derde wegger. En als je dit betoog zo leest dan kun je de impact van het neoliberalisme ook aan het bestuur merken. Een overheid die zichzelf uitkleedt( want dat is de afgelopen veertig jaar gebeurd) kenmerkt zich door onkunde, hufterigheid. We zien in neoliberale landen zoals Amerika en Engeland waar dat in extremis toe leidt. De Republikeinen en de conservatieven zijn daar goede voorbeelden van. Het leidt altijd tot een belabberd bestuur. Ook daar heeft dus het neoliberalisme toegeslagen.

FredD2
FredD228 nov. 2021 - 13:21

Niet liegen hoor Han, er zijn in Nederland verschillende mogelijkheden om je te verzekeren zonder woonadres en uiteindelijk is maar 30% van de daklozen niet voorzien van een zorgverzekering en voor de onverzekerde is er sinds 2017 een soort van subsidie pot gemaakt voor onverzekerd zorg. Zorgverleners helpen de mensen en moeten het daarna gaan melden bij het GGD-GHOR om de zorg te kunnen declareren.

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 13:26

Naar Eenvandaag kijken voor je met zulke beschuldigingen komt.

van Putten
van Putten28 nov. 2021 - 15:39

Nou Han… Als ziekenhuismedewerker hoef ik niet naar een of ander televisieprogramma te kijken om te weten dat wat je zegt gewoon niet waar is.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 nov. 2021 - 15:51

@ Han Volgens mij klopt wat FredD zegt. Het manco is dat veel daklozen hier niet van op de hoogte zijn en in dit geval had degene achter de verzekerings-balie in het ZH deze meneer hierover moeten informeren. Volgens mij werd dit ook in het item aangestipt. Ook heeft elk ZH uit potje voor zorg aan ongedocumenteerden en onverzekerden, al is dit bedoeld voor acute noodzorg en niet voor iemand met een chronische ziekte.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...28 nov. 2021 - 15:52

wat FredD schrijft.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 16:53

Ok, de daklozen zelf de schuld ervan geven dat ze geen gezondheidszorg krijgen, dat is natuurlijk ook een oplossing.

José
José28 nov. 2021 - 18:04

Er blijkt inderdaad een subsidiepotje te bestaan, maar dat klinkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Michelle van Tongerloo, die twee jaar als straatarts in Rotterdam heeft gewerkt, schreef daar een indringend artikel over: https://decorrespondent.nl/11579/ik-werkte-als-dokter-voor-daklozen-en-zag-alleen-een-huis-maakt-ze-beter/4759920018007-a81277c1

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2021 - 15:46

Jose was de huisarts niet verplicht geweest om te helpen in dit geval? Tragisch verhaal.

EUpiet
EUpiet28 nov. 2021 - 12:46

/De aanpak van de coronaproblematiek, de Groninger aardgaskwestie, het toeslagenschandaal, de falende jeugdzorg en zoveel meer is doortrokken van bureaucratisch onvermogen en pure harteloosheid van de ignoranten met een mooi verhaal die ergens bovenin de hallen van de macht in een cockpit zitten waarvan zij de bediening niet beheersen: brokkenpiloten/ De aardgas problematiek en de toeslagenaffaire laten nog iets anders zien. Namelijk pure kwaadaardigheid. Het er genoegen in scheppen om anderen pijn te doen en te vernederen. Afpakjesdag....

loh
loh28 nov. 2021 - 11:27

We leven in een land, en grotendeels een wereld, waar we uitgaan van wantrouwen in plaats van vertrouwen en dat is vernietigend voor de sociale samenhang en het goed functioneren van een maatschappij waar iedereen een gelijke kans krijgt. Dat betekent niet dat er niet gecontroleerd moet worden en waar nodig gehandhaafd - er zitten rotte appels tussen - maar het overgrote deel van de mensen doet niets verkeerd en wordt toch overal en altijd benaderd alsof ze een halve crimineel zijn. En dit door overheden die consequent en moedwillig fouten begaan, daar geen verantwoordelijkheid voor nemen en lessen uit leren, maar wij worden wel geacht (en niet echt een keuze krijgen) vertrouwen in hen te hebben. Meest idiote is wellicht nog wel dat je immer hoort dat een juiste benadering van het probleem te veel geld kost maar keer op keer op keer zien we dat de aanpak die weinig tot niets oplost uiteindelijk miljoenen of zelfs miljarden meer kost - en dat nog los van de verdere erosie in alle kieren van de maatschappij. Het is echt om moedeloos van te worden - vooral omdat we maar niet willen leren.

3 Reacties
gimli55
gimli5528 nov. 2021 - 14:30

Gezien de mantra, die de ongevaccineerden de schuld geeft, heeft de meerderheid van de burgers het nog niet gesnapt. Het is al heel lang makkelijker een zondebok aan te wijzen en dan bedoel ik niet dit kabinet, die zijn incompetent, voeren institutioneel racisme en discriminatie uit, slopen onschuldige burgers en blijven gewoon doorgaan met hun falende beleid, dan dat er iets fundamenteels wordt opgelost of zelfs maar aangepakt. Er is geen perspectief, geen alternatief en het vertrouwen in de politiek is vrijwel 0, het is om er moedeloos van te worden. Zo lang de mensen die profiteren van het systeem een meerderheid zijn, en het wijzen naar anderen prevaleert, zal er niets verbeteren of zelfs veranderen. Ik roep dit al een tijdje en er is nog geen verandering opgetreden. Ervaringen uit het verleden zijn een zekerheid voor de toekomst. Er zullen nog vele voorbeelden van incompetentie volgen, van asociaal beleid en corruptie.

Verver
Verver28 nov. 2021 - 19:12

Dat er zo veel gecontroleerd en geregeld wordt komt natuurlijk door de mensen zelf, die om het minste of geringste boehoe en huilie huilie doen. De ambtenaren gaan wel aan de slag en maken regels en handhaven. Neem bv motorrijders. Je gaat met een pispot op je hoofd en een stuk beestenvel om je heen op een fiets zitten die vaak te snel rijdt. Terwijl je ook in de gordels, binnen kreukelzones en rolkooien jezelf kunt transporteren. Dan glij je onderuit met je fiets en ga je lopen klagen over het feit dat de vangrails gevaarlijk zijn voor motorrijders. Dan zijn er wel ambtenaren die er een leuk projectje in zien en andere hele dure vangrails gaan ontwerpen.

gimli55
gimli5528 nov. 2021 - 21:35

@Verver De burger heeft juist helemaal niets in te brengen bij de ambtenarij, de politiek maakt de wetten en de ambtenarij moet handhaven en regels opstellen. Hier heeft motorrijden helemaal niets mee te maken, de bekende cirkelredenatie om iets wat onzin is, enige duiding te geven. Kijk naar de Toeslagaffaire, daar hebben de burgers niet om gevraagd en die hebben terecht gehuild uit onmacht tegen de hardvochtige en corrupte ambtenarij. Geleid door de regering, die nu al 250 dagen bezig is om een "nieuwe" regering te formeren. Met nog meer van dezelfde ellende voor de burgers of geloof je liever de leugens van Rutte en Kaag.

frankie48
frankie4828 nov. 2021 - 11:15

Je houdt je hart toch vast in deze tijden, want de meeste kiezers willen schijnbaar ook nog steeds niet dat wij welgemanierd en gezamenlijk door deze moeilijke periode gaan komen. En dat belooft wat voor alles wat er nog aankomt.

flogflosser
flogflosser28 nov. 2021 - 10:59

Hee, Wat zeur je nou.... Straks een nieuw kabinet met veel elan.... dan zal alles anders zijn. Geloof me.....

1 Reactie
gimli55
gimli5528 nov. 2021 - 21:39

Oh, ja dat nieuwe kabinet met de radicale ideeën en nieuwe bestuurscultuur, zonder achterkamertjes en volledige transparantie over de koers. Geen institutioneel racisme en discriminatie, een oplossing voor alle corruptie van Rutte 1 tm 3, en compensatie voor alle onschuldige burgers. Gij geleuft dat? Sarcasme off

Wieowie
Wieowie28 nov. 2021 - 10:55

Wat een gezeur. Maarten van Rossum verwoorde het mooi bij OP1 vrijdag (met zichtbare instemming van de aanwezige OMT leden). “Het is makkelijk praten als je mening er niet toe doet en daarop niet wordt afgerekend” En Nederland doet het aantoonbaar beter dan de landen om ons heen. Hij gaf aan dat de oversterfte in België en duitsland veel hoger is dan in Nederland. Neem daar bij dat Nederland het economisch ook nog veel beter doet. Van het aardgas is gewoon kul. De VVD heeft dit jaar zelfs meer stemmen in Groningen gekregen en die weten echt wel een goede keuze te maken. Nederland is kampioen in zeuren als je mening er niet toe doet.

6 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 nov. 2021 - 12:45

@Wieowie, ik vind Maarten van Rossum altijd een grote zeur, en ben dan ook flink verrast dat juist hij qua corona alle grote zeurders even op hun plaats zet ;-)

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 13:29

Vertel dat maar aan de daklozen die aan de balie van het ziekenhuis worden afgewezen.

gimli55
gimli5528 nov. 2021 - 14:40

Bedankt Han, zullen we het lijstje nog aanvullen, Slachtoffers van de Toeslagaffaire 47.000 Slachtoffers in Groningen 20.000 Slachtoffers van de zwarte lijsten, afwijzingen schuldhulpverlening 270.000 en 5000 tot 15.000 Slachtoffers van jeugdzorg 1350 Daarnaast komen daar de transgenders nog bij met de wet tot 2014, Q koorts, Twente kanaal, Chroom 6, reeks klokkenluiders, en ik ben er vast nog wat vergeten. De meeste zijn uit het tijdperk Rutte 1 tm 3, en Rutte gaat gewoon door in Rutte 4, ook al duurt dat al ruim 250 dagen. Je zal maar bedrijf zijn of voetbal club, dan ga je gewoon 250 dagen op zoek naar een nieuwe directeur of trainer. Iets oplossen, Ho maar.

Wieowie
Wieowie28 nov. 2021 - 15:48

Het loket werkt niet goed, maar er is wel recht op Zorg. Ik hen zeker niet naar bijvoorbeeld België verwijzen. Meer doden, meer werkloosheid, slechtere economie, etc.

EUpiet
EUpiet28 nov. 2021 - 16:46

@gebakken lucht, je zou ze wel naar Zwitserland kunnen kunnen verwijzen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 nov. 2021 - 16:59

Je hebt niets aan Recht als je het niet krijgt. In België zijn 1 miljoen boosters gezet. Geef niet af op België. Daar hebben ze hun zaakjes vaak beter voor elkaar dan Nederlanders denken.

Oud-Vosje
Oud-Vosje28 nov. 2021 - 10:16

Ik ben het helemaal eens met Han. Het slappe gedoe van Rutte is ver onder de maat. Rutte is een scheitert en bang voor zijn baantje.

1 Reactie
Wieowie
Wieowie28 nov. 2021 - 15:49

Heeft u gezien wat de oversterfte en bijvoorbeeld België en Duitsland is? Heeft u gezien dat de werkloosheid daar lager is, de economie slechter? Makkelijk commentaar geven vanaf de zijkant.