Joop

Ongevraagd advies aan D66

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50221458627_252acfbe25_k

© cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Ik hoop dat meer D66'ers die deze column lezen voor zichzelf kritisch nadenken wie zij als hun vertegenwoordigers in de Kamer willen hebben
14 juni 2017 was de laatste keer dat ik optrad als columnist op het “linkse mainstream medium” Joop. Tja, de wereld ziet er 3 jaar later toch totaal anders uit. Om te beginnen zou ik in 2017 de in populistische kringen gebruikte term mainstream media niet als belediging voor de eerlijke media opgevat hebben. Daarnaast is mijn werk van altijd op pad zijn op bezoek bij ondernemers veranderd in maandenlang met de laptop op schoot thuis op de bank zitten. En daar bovenop heb ik 2 prachtige kinderen gekregen, ben ik getrouwd, en zijn we verhuisd naar ons droomhuis. Het drukke gezinsleven, een fulltimebaan en mijn hobby’s – eerst in de lokale politiek en later als toezichthouder bij een coöperatieve bank – waren allemaal oorzaken om niet toe te komen aan het delen van mijn ongezouten mening met jullie, trouwe lezers van dit linkse mainstream medium.
Maar toen was het ineens weer tijd voor de kandidatenlijsten van de politieke partijen voor het hoogste orgaan in ons land, de Tweede Kamer der Staten-Generaal. D66 kwam met een heel verrassende advieslijst. Vooral verrassend omdat er veel nieuwe gezichten op staan. En dat kan ik alleen maar toejuichen.
Laat ik maar beginnen met mijn complimenten uit te spreken voor de D66 Lijstadviescommissie. Het is een onmogelijke taak om uit 206 uitstekende kandidaten een lijst samen te stellen. Toch zou ik persoonlijk tot een andere volgorde gekomen zijn, en ik zal later uitleggen waarom.
Bij veel andere partijen hebben de leden geen mogelijkheid om direct de volgorde van de lijst te bepalen. Bij D66 wel en ik zie als D66’er het gebruik van deze mogelijkheid eerder als een plicht dan een recht. Ik hoop dat meer D66’ers die deze column lezen voor zichzelf kritisch nadenken wie zij als hun vertegenwoordigers in de Kamer willen hebben. Mijn advieslijst is uiteraard gratis te gebruiken voor alle partijgenoten. En ik waardeer het zeer als jullie deze column op sociale media delen om andere partijgenoten te motiveren om ook kritisch naar de lijst te kijken.
Ik heb daarbij twee factoren zwaarder laten wegen dan de Lijstadviescommissie heeft gedaan, zoals benoemd in haar toelichtingsbrief. Natuurlijk is een evenwicht tussen vrouwen en mannen, culturele achtergronden, seksuele geaardheden, leeftijden en regio’s belangrijk. Maar ik vind het veel belangrijker dat een Kamerlid inhoudelijk de regering goed kan controleren en wetsvoorstellen kan indienen op basis van dossierkennis en (werk)ervaring. Een gemiddeld Kamerlid heeft in het meest gunstige scenario slechts één beleidsmedewerker voor het eigen terrein en moet vechten tegen ministeries met duizenden ambtenaren. Daarom heb ik in het Kandidatenboek naar beleidsvoorkeuren en CV’s (vooral op LinkedIn) gekeken.
Ik heb me tot de eerste 15 te behalen zetels beperkt. Op de website van de peilingwijzer staat D66 tussen 9 (bandbreedte 7-11) en 14 (bandbreedte 13-15) zetels. Als we (veel) meer zetels halen is dat uiteraard alleen maar mooier. Maar laten we, voor het scenario dat D66 op 15 blijft steken, zorgen dat er een goed team in de Kamer terecht komt waar alle beleidsterreinen zijn voorzien van een goed inhoudelijk Kamerlid.
Verder zijn de plekken 2 t/m 15 volledig willekeurig verdeeld. Voor zover ik weet hebben we in de Nederlandse politiek niet iets zoals een loopmaatje, en de volgorde op de lijst moet niet leidend zijn voor de verdeling van de taken in de fractie. Overigens was dat in het verleden ook niet het geval, zoals het voorzitterschap en vicevoorzitterschap in 2017 en na het vertrek van Alexander Pechtold.
Ik ben de kandidaten van de advieslijst één voor één langsgegaan van plek 2 t/m 65 en wie naar mijn mening het meest geschikt is, komt terug op mijn advieslijst hieronder.
 1. Rob Jetten
 2. Jan Paternotte
 3. Sjoerd Wiemer Sjoerdsma
 4. Steven van Weyenberg
 5. Joost Sneller
 6. Hans Vijlbrief
 7. Jorien Wuite
 8. Romke de Jong
 9. Kiki Hagen
 10. Sjoerd Warmerdam
 11. Nazmi Turkkol
 12. David Kuijper
 13. Marcel Beukeboom
 14. Kirsten Wilkeshuis
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Visionair NL
Visionair NL25 nov. 2020 - 14:11

Het beste advies voor D66 is: hernoem je tot Bureaucraten'66. Met democratie en bestuurlijke vernieuwing heeft D66 niets meer te maken.

frankie48
frankie4821 nov. 2020 - 9:42

Je kunt alle criteria om tot een goede kandidatenlijst te gaan komen zo op de grote hoop gaan gooien, als het eerste vereiste waaraan je getoetst gaat worden het opgeven blijft van je onafhankelijkheid als volksvertegenwoordiger. Omdat de unanimiteitswens in een fractie door de partij of door Sina Salim en niet jouw deskundigheid of ervaring op de eerste plaats komen te staan. Want Salin doet nou net of het loopmaatje van de partij, namelijk VNO-NCW niet heel belangrijk is voor hun.

Bert de Vries
Bert de Vries19 nov. 2020 - 21:20

Mijn ongevraagd advies aan D66 is: Geniet zolang het kan en het doet er niet toe waarvan. Want de partij heeft voor de zoveelste keer bewezen dat het onverzoenlijke haar de baas is. Immers, neoliberaal beleid is nooit te verzoenen met goed sociaal beleid, welke terminologie er ook omheen wordt geweven. D66 is een partij die genadeloos is voor de kwetsbaren en die coulance zonder maat betracht als het om het bedrijfsleven gaat. Het is bijvoorbeeld de partij die onze Oost-Europeaanse broeders van harte welkom heet en hen vervolgens voor een halve appel laat werken in kassen en slachthuizen. En die drie ogen dichtkneep toen deze Europese broeders met soms meer dan tien man tegelijk in zomerhuisjes werden gepropt. D66 kneep ook alle ogen dicht voor de werknemers die door deze loonslaven werden vervangen. Nou ja, die ontslagen werknemers werden door D66 dan weer wel onderscheiden met de eretitel 'Verliezers van de Globalisering'. Telkenmale bewijst D66 dat het geen moeite kost om de kloof tussen woord en daad te presenteren als het beloofde land. Kaag en consorten zullen daar niets aan veranderen.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew20 nov. 2020 - 4:56

Amen

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2020 - 12:31

Wat mij betreft mogen ze zichzelf opheffen. Er is totaal niets links aan D66. Sorry niets anders dan de identiteitspolitiek,.

Sonic2
Sonic219 nov. 2020 - 20:11

Mijn ongevraagde advies aan D66 zou zijn. Maak Jan Terlouw lijsttrekker. Laat Kaag opzij stappen. Al die namen geloof ik wel. Geen visie. Geen economisch verhaal. Geen echte dossier tijgers. Niemand in de fractie maakt het het kabinet moeilijk. Laat Terlouw het vanaf de jaarwisseling overnemen. En misschien wordt hij dan wel premier. Een 90 jarige premier. Hoe groot is deze kans. 1 op de 1000. Maar voor de rest gaat D66 een achterhoede gevecht voeren. De enige kans ook dat ik op die partij stem. Als Terlouw lijsttrekker wordt. Van Mierlo is helaas dood, maar Terlouw heeft het charisma. Terlouw heeft WEL een visie. En op een bepaalde manier is dit nog voor D66 de beste optie. Een bijna 90 jarige als lijsttrekker. De rest die er staat is niet aansprekende. Houdt zich nogal erg aan de fractiediscipline. En van de resultaten in dit kabinet moeten ze het ook niet hebben.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje321 nov. 2020 - 15:22

@Sonic: Haha, laat Terlouw het overnemen. Leuk. De man is NOG ouder dan Biden. Maar ik moet u wel een flink stuk gelijk geven. Kaag heeft het niet en bij vriend en vijand is Terlouw een graag gezien persoon. Wel wat gedateerd, maar dat is geen probleem. Voor mij is D66 een partij waar ik ooit op gestemd heb, maar deze club is in niets meer dezelfde als toen. Bestuurlijke vernieuwing zie je slechts terug bij FvD als thema, maar ik twijfel of ze in maart nog de kiesdrempel zullen halen. Nee, D66 ga ik niet meer stemmen. Deze club is niet links, niet rechts, niet recht door zee, maar alleen nog maar slecht.

GoudenBergen
GoudenBergen19 nov. 2020 - 18:14

Een wel heel bijzondere lijst voor D66. Er staan maar 3 vrouwen op en Nazmi moet zich toch ook wel een beetje eenzaam voelen.

Hakkepuf
Hakkepuf19 nov. 2020 - 18:11

Het zijn allemaal kandidaten die heel over goed over de mensen kunnen praten, maar per definitie niet alle bevolkingsgroepen tegen komen. Het is een heel elitair volkomen uitwisselbaar kliekje van alfamannetjes en -vrouwtjes die niet gehinderd door enige betakennis komen vertellen dat Nederland vol met windmolens moeten komen en dat technisch wetenschappelijk onderzoek naar alternatieven niet nodig is. Mensen die de stelling 'Des te netter het pak, des te leger het hoofd' bevestigen.

1 Reactie
Sonic2
Sonic219 nov. 2020 - 20:19

Uw betoog is een prachtige weergave over hoe het volk( waar u voor denkt te spreken) ook een enorme morele verhevenheid voelt boven de alfa mannetjes en vrouwtjes. De morele superioriteit en haat druipt er van af. Ik geef de voorkeur eigenlijk aan de elite. Vooral omdat elke keer als het "volk" zogenaamd zijn vertegenwoordigers heeft het eigenlijk fout gaat. Wat het volk dan mag zijn is volslagen onduidelijk, omdat het volk uiteenlopend denkt. Overigens is de elite in Nederland niet zo groot. Op D66 stemmen ook studenten of middeninkomens. Maar je scoort met dit soort betogen bij een bepaald soort mensen he. En daar doen een aantal het hier om. Een paar virtuele schouderklopjes. Maar het gaat om D66 en dan mag je kennelijk wel generaliseren. Dan mag je wel schelden.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2020 - 18:07

Ik heb het nog gelezen ook.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -19 nov. 2020 - 18:01

mooi verhaal Salim; maar altyd oppassen als ik lees: ''Laat ik maar beginnen met mijn complimenten uit te spreken.... '' want dan komt de klap. en die komt er ook, in versluierd grammatica dat Kaag volstrekt onbekwaam is en de huidige bemanning eea beter kan afmaken. Ben ik met hem eens ... verder stelt D66 uiteraard geen moer meer voor

Zapata
Zapata19 nov. 2020 - 16:49

Nou veel plezier er maar mee.

Maxim4
Maxim419 nov. 2020 - 15:55

Ik mis nog een beetje de ongezouten mening ;-) Jammer dat je niet je overwegingen om deze mensen te noemen met ons deelt.