Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ongevraagd advies aan burgemeester Mikkers van Den Bosch inzake zijn racistische uitlatingen

  •  
04-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4869 keer bekeken
  •  
ANP-444144365

Toon werkelijk berouw, door op pelgrimage te gaan in uw eigen superdiverse Den Bosch

Beste burgervader van het magisch mooie Den Bosch,

Van leeftijdgenoot tot leeftijdgenoot (we zijn beiden van 1968), van vader tot burgervader. U moet het beest in de bek kijken, de feiten onder ogen zien. U bent uw gezag kwijt. 

Het was een brug te ver: het beruchte videofragment waarin u bij wijze van grap een burger in de zaal die racistisch losgaat op Syriërs lachend en al wil “corrigeren” en Marokko het slechtste land in de wereld noemt. En hoe slim of zelfs misschien oprecht uw spin bedoeld is, het is niet overtuigend. Dat u voor de camera’s door het stof gaat is echt te mager. “Zwaar excuus” met de mond belijden is te makkelijk.

Het is 2023. U bent burgervader van een grote superdiverse stad, de hoofdstad van Noord-Brabant ook nog. Van een partij (VVD) die in de regering zit, van de partij van onze premier en van de nieuwe partijleider die zelf een bi-culturele achtergrond heeft. U lacht mee met een racistische opmerking over de Syriërs en serveert er ook nog eentje over Marokko bij?!

Er zijn maar drie redelijke gevolgen te bedenken voor zo’n misselijke misstap van een burgervader:

  1. De VVD royeert u om een norm te stellen: in ons midden geen ruimte voor racisme;
  2. De gemeenteraad van Den Bosch zwaait u af om een norm te stellen: Dag Sinterklaasje, het was gezellig maar burgemeester van alle Bosschenaars mogen zijn gaat u nooit meer lukken.

Ik zou beide normstellingen zeer terecht en redelijk vinden. Toch hoop ik van ganser harte dat u dit alles voor bent en het derde redelijk scenario uitkomt. Dat hoop ik voor u en uw persoonlijke ontwikkeling, het is nooit te laat om te leren, dat hoop ik voor de Bosschenaars, zodat zij trots kunnen zijn op hun burgervader als pionier in heruitvinden van het stedelijke wij-gevoel. En ik hoop dit voor heel Nederland: op een kruispunt blijven doormodderen in wij/zij-denken, of een nieuwe saamhorigheid uitvinden? 

Wat is dan die derde optie?

Wel nu, u bent de burgervader van een eeuwenoude stad met een diep Katholieke inslag. Geheel passend bij het culturele DNA van uw stad zou ik u willen adviseren om berouw te tonen. En niet alleen dat met de mond te belijden, maar ook met uw voeten.

Veelal gingen de katholieke koningen te voet naar Rome als een teken van berouw in de middeleeuwen. Vreest u maar niet, ik heb goed nieuws: uw Rome ligt in uw eigen stad, en wel in de vele verhalen van uw stad.

Hoe werkt dat?

Gaat u 40 dagen te voet rond in uw stad. Van de ene wijk naar de andere wijk. Van het ene buurthuis naar de ander, aankloppend aan vele deuren.

Bied uw diensten aan in ruil voor een maaltijd, een onderkomen.

Bied uw diensten aan als koffieschenker in een kerk, theebezorger bij een moskee, schoonmaker in een buurthuis, conciërgeassistent in een basisschool.

Uit uw ambt-harnas! Geen vluchtig burgemeester werkbezoek-cliché. Handen uit de mouwen, en hand ophouden voor een broodje, een maaltijd. Oefenen in bescheidenheid. 

Hopen dat als je echt dienstdoet voor alles en iedereen, dat ze je echt in vertrouwen nemen over hun leven en hun verhaal.

En ja, vooral de wijken, de scholen, verenigingen en bejaardenhuizen opzoeken waar de verscheidenheid van uw stad in beeld komt. Doet u vooral veel dienst aan Bosschenaars met een Nederlands-Marokkaanse achtergrond. En nee, niet door met de mond excuus aan te bieden, maar door hen te dienen. Oefenen in empathie, door mee te maken en er een onderdeel van te worden.

Beleg uw laatste persconferentie voor de komende veertig dagen (veertig dagen, ja ook zo’n middeleeuws magisch getal). Zeg dat u mediastilte kiest, op pelgrimage gaat in uw eigen stad, als teken van berouw en om rijker in perspectief en volwassener als bestuurder terug te keren.

Doet het voor uzelf, voor uw stad, voor Nederland. Zorg dat u anders de geschiedenis in gaat.

Was getekend,

Shervin Nekuee

Adviseur in inclusief leiderschap

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

Jozias2
Jozias25 nov. 2023 - 12:08

De opmerking is wellicht onhandig maar wat is hier precies discriminerend of racistisch aan? Hij stelt dat niet Syrië maar Marokko bovenaan in de lijstjes staat in relatie tot overlast van asielzoekers. Dat klopt. Hij is wel onvolledig en had ook Algerije moeten noemen en dat dit ook te maken heeft met de samenstelling van deze groep qua sexe en leeftijd. Dit is wat het coa hier over zegt: “Binnen de groep overlastgevers, zie je een flinke oververtegenwoordiging van alleengaande jonge mannen. In 2022 was 87% van de overlastgevers man en 64% tussen de 18 en 29 jaar oud. Ook voor het aantal verdenkingen van misdrijven geldt een oververtegenwoordiging van deze groep. Dit is vergelijkbaar met de hele Nederlandse samenleving waar ook jonge mannen, zeker als de economische omstandigheden minder zijn, de meeste overlast en misdaden veroorzaken. In de asielopvang is bijna driekwart van de asielzoekers man en ruim een kwart tussen de 18 en 29 jaar. In de groep overlastgevers en bewoners die betrokken zijn bij een incident zitten relatief veel bewoners uit Algerije, Marokko en Nigeria. In 2022 kwam 27% uit Algerije, 27% uit Marokko en 15% uit Nigeria. Als we kijken naar verdachten van een misdrijf (zwaarder strafbaar feit), zien we een oververtegenwoordiging van bewoners uit Algerije (44%), Marokko (33%) en Tunesië (31%). “

4 Reacties
linksert
linksert5 nov. 2023 - 19:22

Deze reactie is verwijderd

Zandb
Zandb6 nov. 2023 - 8:05

Jozias Wat hier racistisch aan is, dat lijkt mij duidelijk. Want iedereen zou toch moeten begrijpen dat de boodschap is dat 'het dus met de Syriërs' wel meevalt': dat is zulk slecht volk nog niet.

Jozias2
Jozias26 nov. 2023 - 9:45

@zandb Is het volgens u niet waar dat Marokko (met Algerije) bovenaan de lijstjes met overlastgevende asielzoekers staat? Of mag dat niet gezegd worden? En als dit zo duidelijk is dan kunt u dat vast wel in een paar zinnen onderbouwen.

7anpau1
7anpau18 nov. 2023 - 13:29

Of de opmerking racistisch (bedoeld) is of niet, doet niet ter zake. De opmerking van Mikkers is dom en een een burgemeester - van toch niet een van minste gemeentes van NL - onwaardig. Waarom zo'n opmerking maken naar aanleiding van een of andere duidelijk ongenuanceerde xenofobe rant van een burger? Waarom er op in gaan? Het maakt deze klager helemaal niet uit of mensen uit Syrië of Marokko komen, hij mot gewoon geen buitenlanders. De discussie over de problematiek rond het terugsturen van afgewezen asielzoekers uit zgn veilige landen interesseert deze burger niets. Dat is ook wel duidelijk, want Syrië is geen veilig land. Kortom, of vast te stellen valt dat Mikkers een racist is of zich racistisch uitgelaten heeft, dat boeit me niet eens zozeer. Hij verdient het gewoon niet om die ambtsketting te dragen.

Eric Minnens
Eric Minnens5 nov. 2023 - 10:06

Jack Mikkers gaf een spontaan inkijkje in het brein van een gemiddelde VVD'er. In de treffende hyperbool van Shervin Nekuee ontbreekt wat mij betreft nog een flinke portie flagellatie. Shervins hyperbool is terecht, want ook Mikkers overdreef de overlast van veiligelanders, met name Marokkaanse jongeren. De overlast gaat immers maar om 3% van alle asielzoekers, en die komen zeker niet allemaal uit Marokko, maar ook uit andere veilige landen. Het gaat bovendien niet aan alle Marokkanen te stigmatiseren op basis van wat incidenten met landgenoten, hoe vervelend die ook zijn. https://www.coa.nl/nl/lijst/het-waar-dat-alle-bewoners-uit-veilige-landen-voor-overlast-zorgen

1 Reactie
Satya
Satya5 nov. 2023 - 12:10

Fijne reactie Eric op een welkom moment. Helaas is collectieve schuld momenteel een gegeven dat het dagelijks leven begint binnen te dringen. Lees verder even geen andere reacties wil het niet verpest zien.

LolaT
LolaT5 nov. 2023 - 9:58

Wat een goed voorstel. Mikkers dient letterlijk diep door het stof te gaan. Want passieve nederigheid is geen nederigheid.

Peders
Peders5 nov. 2023 - 9:03

Volgens mij ging de discussie over welk land in de “lijstjes” bovenaan staat. Deze burgemeester corrigeerde een aanwezige en zei dat een ander land bovenaan staat. Later zei de burgemeester dat hij zich baseerde op landenoverzichten van het het COA. Niet heel tactisch en genuanceerd uiteraard, maar het CAO houdt volgens wel bij van welk land de immigranten komen die het meeste overlast veroorzaken.

5 Reacties
LaBou
LaBou 5 nov. 2023 - 11:35

Ja, lijstjes zijn dan ook heel belangrijk.

Peders
Peders5 nov. 2023 - 17:20

Waarom zou je niet diverse gegevens bijhouden. Je wil toch weten of succesvol is bijvoorbeeld

LaBou
LaBou 5 nov. 2023 - 21:48

inderdaad, maar dat zijn ook de enige lijstjes die de reageerder belangrijk vindt. En er zijn ook andere lijstjes waar Nederland onderaan bungelt. Die vergeet hij consequent.

Peders
Peders6 nov. 2023 - 8:15

Welke lijstjes zijn niet belangrijk?

Zandb
Zandb6 nov. 2023 - 8:21

Peders Lijstjes? Het gaat er om welke conclusies je wilt verbinden aan de gegevens die je verzamelt. Hier zegt de burgemeester tegen iemand dat Marokkanen wel reden geven om met een scheef oog bekeken te worden en Syriërs niet.

android1984
android19845 nov. 2023 - 7:19

Als burgemeester moet je jezelf niet met het buitenland bezig houden maar met alle Nederlanders in jouw stad. Of ze nu van Marrokaanse afkomst zijn of niet. Of het nu klopt of niet dat het, eh, niet zo fijn is in syrie als in nederland is je baan niet. En houd u zich aub bij belgenmoppen en afbranden van amerika zoals het hoort. Als uw carriere u lief is. Tot het moment dat alle nederlanders zich nederlander voelen, zal er anders altijd een groep zich aangesproken voelen. En die groep zal niet de discussie aangaan maar hun nederlandse landgenoten er op willen uitsluiten in het kader van de tolerantie en verbinding. We willen geen dialoog, we willen mooie koppen op facebook en maroc.nl

MicroWolf
MicroWolf5 nov. 2023 - 5:09

Voor dit soort racistisch gespuis hebben we in de Nederlandse Wet artikel 137d. Helaas wordt het zelden toegepast. Toont wel weer aan hoe "hoog" racisme staan op de agenda.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 nov. 2023 - 3:10

Net alsof ik een echtgenoot zie die zijn of haar naaste tot op het bot verwenst tot allerlij pijnbanken. Dat heeft weinig nut behalve om jezelf lekker te laten kennen.

GareRaap
GareRaap4 nov. 2023 - 23:19

Even de laatste cijfers erbij pakken en dan ieder voor zich conclusies trekken. https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/81959NED/table?fromstatweb Waarbij opgemerkt dat het een burgervader als VVD Mikkers niet past om mee te gaan in een tweespalt zaaiend wedstrijdje benoemen welke (allochtone) bevolkingsgroep het hoogste scoort in misdrijven e.d. En al helemaal niet in het vervolgens woke wegkijken van feiten.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 nov. 2023 - 13:05

Je weet dat de term allochtoon verouderd is en niet meer door de overheid wordt gebruikt.

Adaestuo
Adaestuo4 nov. 2023 - 15:57

Zo diep is dit landje dus al gezonken, je kan als bestuurder zonder meer gewoon weg komen met excuses aanbieden voor je onbeschaamde discriminerende uitlatingen.

1 Reactie
Khalid Bakr
Khalid Bakr5 nov. 2023 - 8:24

Niet als hij Israëliërs ipv Marokkanen had gezegd, en helemaal niet als hij joden (als ras) had gezegd.

Pindaklaas
Pindaklaas4 nov. 2023 - 12:40

Mikkers zou gewoon zijn ambt moeten neer leggen. Zulke bestuurders kunnen we namelijk missen als kiespijn.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 nov. 2023 - 16:29

Dit soort burgemeester clowns zijn ook ongekozen hé. Worden gewoon naar voren geschoven, worden je opgedrongen

Zandb
Zandb5 nov. 2023 - 7:44

Baloemparoempapaloempa Wanneer verkiezingen een burgemeester oplevert 'die je niet moet', dan wordt die je ook opgedrongen. Verder is er altijd nog een gekozen gemeenteraad, die hier iets met uw frustratie, zou door zo veel mensen gedeeld worden, kan doen.

Joop  den Uil
Joop den Uil4 nov. 2023 - 11:59

in mijn ogen -om de beeldspraak van de auteur door te trekken- een storm in een glas water.

3 Reacties
linksert
linksert4 nov. 2023 - 14:39

Deze reactie is verwijderd

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand4 nov. 2023 - 15:27

Precies, en al die glazen water vormen een afwasteiltje, en een hoop afwasteiltjes een plas. Deze man geeft een belabberd voorbeeld.

Zandb
Zandb5 nov. 2023 - 7:47

Joop Alstublieft. Neem u de opmerking van Jean-Baptiste ter harte. Begrijp!