Joop

Ongevaccineerden 32 keer meer kans op coronadood dan gevaccineerden

  •    •  
01-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1045 keer bekeken
  •  
Testen op het coronavirus in Den Haag

© SEM VAN DER WAL

Ongevaccineerden hebben maar liefst 32 keer zo veel kans te overlijden aan het coronavirus als mensen die wel zijn gevaccineerd. Dat blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics (ONS), de Britse evenknie van het CBS. Voor de cijfers is gebruik gemaakt van gegevens van 2 januari tot 24 september van dit jaar.
Gedurende die periode overleden van elke 100.000 besmette personen ruim 849 ongevaccineerde mensen, tegenover slechts 26 gevaccineerden. Binnen die laatste groep was ook weer een duidelijk verschil zichtbaar tussen mensen met maar één prik en twee prikken. Volledig gevaccineerden lopen veruit het minst risico aan de gevolgen van het virus te overlijden.
Door zo nadrukkelijk te laten zien hoeveel verschil wel of niet vaccineren maakt, hoopt het ONS het belang van de prkken nog eens extra te benadrukken. Dat is nodig, omdat uit ander onderzoek is gebleken dat inmiddels 1 op de 4 met corona besmette Britten niet langer in quarantaine gaat.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (89)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 12:30

Gevaccineerden blijken virus ca. 40-65% minder vaak door te geven. https://twitter.com/mkeulemans/status/1455263941425340422 Dus het argument dat gevaccineerden net zo besmettelijk zijn als ongevaccineerden kan van tafel.

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje32 nov. 2021 - 17:45

@Frans: Of iemand de ziekte door kan geven ligt aan of hij wel of niet besmet is en niet aan het wel of niet een prikje heeft gehad lijkt me. Ik ga er wel van uit dat de kans op besmetting kleiner is en dus daardoor de kans op doorgifte ook kleiner is. Nou ja, ik ben geen viroloog. Ik volg dan toch ook maar de adviezen die door de overheid worden gegeven. Ook al denk ik dat er een hoop onzin wordt beweerd door zowel voor- als tegenstanders van het beleid.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 21:54

"Men keek: stél dat je als gevaccineerde positief test op corona. Wat is dan de kans dat je het thuis doorgeeft?" Je kunt de ziekte nooit doorgeven als je niet zelf besmet bent. En als je geprikt bent: (Besmette) Gevaccineerden blijken virus ca. 40-65% minder vaak door te geven.

ton14024
ton140243 nov. 2021 - 10:11

´´Of iemand de ziekte door kan geven ligt aan of hij wel of niet besmet is´´ Zo, nou dat is een helder licht. Jammer dat je niet kunt bevatten dat het om de kans gaat.

Kuifje3
Kuifje32 nov. 2021 - 9:49

Het lijken me volledige onzincijfers. In januari waren er nog niet echt veel mensen ingeënt en dus is het appels en peren vergelijken. Natuurlijk moet je zonder medische afwijkende indicatie jezelf laten inenten, maar laten we alsjeblieft de statistieken hiervoor niet misbruiken.

4 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 12:05

[ In januari waren er nog niet echt veel mensen ingeënt ] Dat maakt niet uit. Het gaat niet om de absolute aantallen die overleden na besmetting, maar om percentages en die veranderen niet als de aantallen besmettingen veranderen. Er is geen sprake van onzincijfers of misbruik, jij begrijpt het niet.

Kuifje3
Kuifje32 nov. 2021 - 17:40

@Frans: dan begrijp ik het maar niet. Je kunt niet de periode van toen vergelijken met die van nu door een simpel statistiekje. In het begin van het jaar waren er andere varianten, was er een ander percentage van immuniteit door besmetting en waren er andere percentages van de bevolking ingeënt. Ik weet genoeg van statistiek om te weten dat je er de meest grote onzin mee kan aantonen. Ik weet ook dat onderzoeksbureaus vaak opdrachten krijgen en dan net zo lang cijfers en periodes schuiven tot de gewenste uitkomst is bereikt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 21:59

[ Je kunt niet de periode van toen vergelijken met die van nu ] Er worden helemaal geen periodes vergeleken. Wantrouwen is niet verkeerd, maar je moet het wel met cijfers onderbouwen maar je laat het bij wantrouwen.

JanB2
JanB22 nov. 2021 - 22:16

@ Kuifje Zo’n onderzoek heeft dus niks met statistiek te maken maar alles met manipulatie van de gegevens. Dus dat je met statistiek alles kunt aantonen mag dan aardig bekken maar is volslagen onzin. Manipulatie van gegevens toont overigens ook niks aan maar wekt bij menigeen soms wel die indruk.

Bouwman2
Bouwman22 nov. 2021 - 9:45

Wie leeft heeft maar één zekerheid, namelijk dat ie ooit het leven laat. In de tussentijd is het behelpen geblazen. Met een ware chaos aan onzekerheden.te ordenen. Quod est veritas? Dat vroeg Pontius Pilatus zich af. Hij was een groot filosoof, wellicht de grootste. Reken daart maar op. zeg. .

2 Reacties
Zandb
Zandb2 nov. 2021 - 10:01

Bouwman Dat is dan wel zo zeker als dat het onzeker is, omdat we maar weinig kunnen doen dan af te wachten, of inderdaad iedereen het leven zal laten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 nov. 2021 - 10:19

Begin een tegeltjesfabriek.

develhunt
develhunt2 nov. 2021 - 8:53

Gelijk maar voor de duidelijkheid, ik ben gevaccineerd, maar deze cijfers, hoe betrouwbaar zijn ze echt?, zijn ze gemanipuleerd om degene die zich niet lieten prikken angst aan te jagen?, angst aan jagen, regeringen, waaronder de Duitse, hebben zich laten adviseren door externe bureaus hoe zoveel mogelijk angst de samenleving in te pompen zodat een ieder doet wat aan het volk is opgedragen, als men bang is doet men alles, en de bangmakerij gaat door, nu worden degene die zich om allerlei redenen niet laten vaccineren aan de schandpaal genageld, uitgesloten en verketterd, de middeleeuwen herleven, ieder tegengeluid moet worden gesmoord, terwijl we onderweg zijn naar een derde, vierde en vijfde prik die maar tijdelijk werken, wordt de farmaceutische industrie rijker en rijker, terwijl de echte oorzaak van het virus ongewis blijft.

6 Reacties
Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 9:32

Waarom zou de echte oorzaak van het virus bekend moeten zijn? Stel je weet dat het uit een laboratorium komt of juist door vleermuizen is overgedragen of op een markt in China ontstond, wat dan? Draagt dat bij aan de oplossing? En je vraagt je af hoe betrouwbaar de cijfers zijn. tip sluier: niet 100%. En nu? Armen over elkaar?

develhunt
develhunt2 nov. 2021 - 10:32

Markzelluf, het is dweilen met de kraan open als de echte oorzaak totaal onduidelijk is, waar moet je jezelf dan eigenlijk tegen beschermen?, zolang dat niet duidelijk is gaat het slechts om symptoom bestrijding terwijl de oorzaak niet wordt weggenomen, de maatregelen zijn slechts lapmiddeltjes en pleisters.

adriek
adriek2 nov. 2021 - 10:58

De meeste cijfers zijn gewoon terug te vinden. Al moet je ooit een keer gaan geloven dat de bronnen van het RIVM echt zijn. Maar waarom zou je Facebook, waarvan bewezen is dat er ongehinderd leugens verspreidt worden wél, en het RIVM, waar in elk geval nog enige vorm van controle op is niet geloven? Alleen maar omdat je Rutte niet vertrouwt? Rutte niet en Suckerberg wel geloven?

mordicant
mordicant2 nov. 2021 - 11:23

develhunt De oorzaak van het virus? Virussen zijn al de oorzaken voor (soms) dodelijke epidemieën onder de mensheid zo lang de mensheid bestaat, een virus heeft geen oorzaak een virus is. Veel mensen kunnen niet verdragen dat er iets heftigs in hun beleveniswereld gebeurt wat ze niet onder controle hebben en MOETEN dan een verklaring vinden, een schuldige aan kunnen wijzen. Dat is de oorzaak voor de meeste conspiratie theorieën.

Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 11:35

Devel, je moet je beschermen tegen het virus en de gevolgen ervan. Aan het kennen van de oorzaak van het virus heb je momenteel verdomd weinig.

Sonic2
Sonic22 nov. 2021 - 12:14

Ik denk dat de ongevaccineerden god op hun blote knietjes moeten bedanken dat de regering besluiten neemt op basis van officiele cijfers. Veel mensen die ongevaccineerd zijn laten zich testen. Omdat ze de PCR test niet vertrouwen. Ik geloof niet in 8000 besmettingen en 160 ziekenhuisopnames. Ik denk dat je eerder moet denken aan 15.000 of 20.000 besmettingen en 160 ziekenhuisopnames. Het artikel gaat over dood gaan, maar op besmetting gebied gaat het mega hard rond onder ongevaccineerden. Als je bedenkt hoe relatief klein de ongevaccineerden groep is. Als je bedenkt hoe relatief jong die is. Dan zijn de problemen die ze veroorzaken in ziekenhuizen al enorm. In verhouding. Overigens Develhunt. Als je je niet wilt vaccineren laat je je gewoon testen. U bent dan gevaccineerd. Dat zijn keuzes die je maakt.

Kit2
Kit22 nov. 2021 - 8:15

Valt je niet iets op in die cijfers? Plotseling wordt er geen onderscheid meer tussen de verschillende vaccins gemaakt. Dat was ooit 66% tegen 92% bescherming. Zien we dat nu terug?

3 Reacties
Dehnus
Dehnus2 nov. 2021 - 8:32

OMdat die bescherming niet zo werkt. Dat was de media die met nummers zwaaide waar ze geen verstand van hadden. Dat was de kans dat je de ziekte (de symptomen van het virus) zou krijgen. Omdat het je immuun systeem is, word je nog steeds besmet. Maar omdat je geen symptomen krijgt, kan je het niet overbrengen. Daarnaast heb je het percentage dat voor "ernstige symptomen" staat, dat was bij alle bijna 100% (niet bij de Delta variant). Je blijft dus veel korter en minder ernstig ziek mocht je wel symptomen krijgen. Je hebt ook dan dus minder kans het over te brengen met als bonus, dat je niet doodgaat. Dat is kudde immuniteit, een term dat door media vertroebelt is en door de politiek misbruikt. Kudde als in, met zijn allen (sterken vooraan) om de zwakken staan zodat het roofdier er niet bij kan! Niet wat de antivaxxers en de regering er van maakten (en ook sommige media): Lekker het roofdier aanmoedigen, binnen laten, en net zo lang laten slachten tot hij misschien van te veel eten dood gaat. Ik was (en nog steeds) het ook niet eens met alle maatregelen, de avondklok en het gebrek aan geestelijke steun voor mensen die op straat leven of in situaties thuis die geweldadig zijn waren er twee waar ik me heel erg aan stoorde. Maar de regering heeft nu gewoon te snel los gelaten. Mondkapjes en 1.5 meter is een kleine moeite, totdat het virus 0 is! Maar ik denk niet dat dat je punt was en dat ik weer met een antivaxxer in discussie ben (ga ik toch niet winnen) dus ik klok maar weer uit.

JohannesV2
JohannesV22 nov. 2021 - 8:35

Vermoedelijk hebben de onderzoekers deze variabele (soort vaccin) niet opgenomen in hun onderzoek.

adriek
adriek2 nov. 2021 - 11:04

Nee dat valt me niet op. Wat me opvalt is dat ongeveer één op de vijf Nederlanders niet onbeschermd rondloopt. In een groep van vijfentwintig zijn dat er gemiddeld vijf. De kans dat die elkaar aanraken of aan-ademen is best groot. De kans dat een gevaccineerd persoon twee ongevaccineerden aanraakt in zo'n groep is ook best groot. En daarmee de kans om een eventuele besmetting over te brengen. Bij 1op10 zijn de statistieken een stuk gunstiger. Naar schatting 1 á 2 op 100 nederlanders heeft een geldige reden om zich niet te laten vaccineren, laten we ruim zijn: 5 op 100. Dan is de kans dat een besmetting in een groep overgebracht wordt tientallen keren kleiner dan bij 20 van de 100. Dan blijft R0 onder de 1.0 en 'verdwijnt' het virus. Statistiek is niet zo heel moeilijk.

JJP2
JJP22 nov. 2021 - 8:09

Lost het probleem zichzelf op; heb ik geen medelijden mee. Alleen jammer dat het zolang duurt en er zoveel kosten mee gemoeid zijn.

Radio-Head
Radio-Head2 nov. 2021 - 7:11

Dank voor deze info, schrikbarende trieste cijfers. Hierbij voor geïnteresseerden nog wat `objectieve´ aanvullende cijfers, als een gevolg van de Corona Pandemie in Nederland, afkomstig van het Bijwerking Centrum LAREB (24 OKT.) https://www.lareb.nl/coronameldingen#/content/content/edit/1453?mculture=nl-NL 545 doden na het injecteren van het COVID vaccin 10.000 vrouwen met menstruatie problemen, na het injecteren van het COVID vaccin. (29 sept) Ruim 160.000 meldingen van bijwerkingen, na injecteren van het COVID vaccin. Ruim 790.00 vermoede bijwerkingen, na het injecteren van het COVID vaccin.

5 Reacties
Radio-Head
Radio-Head2 nov. 2021 - 7:28

Ik kan dus begrijpen dat er mensen zijn die bang zijn voor het krijgen van Corona of voor de veiligheid van hun naasten vrezen, kan ook begrijpen dat er mensen bang zijn voor het nemen van een vaccinatie, nuance noemden ze dat.

itsme3
itsme32 nov. 2021 - 9:07

Ik zie wel heel erg vaak het woord "Na", maar nergens het woord "Door" in uw tekst. Weet u hoeveel mensen er overlijden NA het drinken van een glas water. Oftewel, het is blijkbaar levensgevaarlijk om water te drinken.

Mark Huysman
Mark Huysman2 nov. 2021 - 9:57

@itsme Dit staat n.b. in het rapport waar R-H naar verwijst: "Overlijden ná vaccinatie betekent niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden."

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 12:24

" Er zijn nu in totaal 794.875 vermoede bijwerkingen gemeld bij Lareb." Een beetje rare zin, alsof het 794.875 verschillende soorten bijwerkingen zijn, maar dat is niet zo. En deze 794.875 bijwerkingen zijn afkomstig van 161.470 personen die dus gemiddeld 5 typen bijwerkingen melden. De meest gemelde bijwerkingen zijn: Vermoeidheid 81.530 Hoofdpijn 80.768 Je niet lekker voelen 79.677 Spierpijn 74.705 Rillingen 59.782 Pijn op de prikplek 50.722 Koorts 44.560 Misselijkheid 42.657 Gewrichtspijn 40.403 Zwelling op de prikplek 20.100 Samen 72% vrij onschuldige bijwerkingen. De meldingen komen voor 97% van gevaccineerden, niet van zorgverleners die er verstand van hebben, dus iedereen kan zomaar wat invullen. Kortom, de vaccins zijn een groot succes.

vdbemt
vdbemt2 nov. 2021 - 18:29

Zo. Dat is ernstig een vermoede (!!!) bijwerking van het vaccin. Valt een spontane scheet na de prik daar ook onder? Ik vermoed van wel. Dat is natuurlijk veel erger dan op IC belanden dan long covid of sterven.

Ch0k3r
Ch0k3r2 nov. 2021 - 6:45

Ik ben voor zelfbeschikkingsrecht en voor euthanasie. Ik kan daarom geen argument bedenken waarom mensen niet mogen bepalen of ze wel of geen spuitje nemen.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503712 nov. 2021 - 10:34

Omdat anderen besmetten (dat tot dood kan leiden) niets met ZELFbeschikking heeft te maken.

Rutgers2
Rutgers22 nov. 2021 - 0:14

33 jarige ik nu met BMI van 24 (geen onderliggend lijden). Kans op overlijden 1:200.000 (0.0005%) Kans op ziekenhuisopname 1:5988 (0.0167%) 70 jarige toekomstige met BMI van 28 (geen onderliggend lijden). Kans op overlijden 1:1773 (0.0564%) Kans op ziekenhuisopname1:566 (0.1768%) Wat ik hiermee aangeef is hoe enorm de verschillen zijn tussen verschillende mensen. Covid is geen ziekte wat iedereen even hard treft. Zolang de huidige vaccinatiecampagnes (dwang/drang) gestuurd worden op de groepen met de laagste vaccinatiegraad (jongeren en jongvolwassenen) dan begrijp je hoe zinloos zo'n campagnes is tegen het voorkomen van ziekenhuisopnames. Speel maar wat met deze tool: https://qcovid.org/Calculation.

6 Reacties
itsme3
itsme32 nov. 2021 - 9:09

U bedoelt te zeggen dat door geen vaccinatie te nemen en ziek te worden, u met alle plezier die 70-jarige die een mindere weerstand wilt besmetten en het graf in wilt helpen? Of die hartpatient die niet behandeld kan worden omdat die 70-jarige die u hebt besmet zijn IC bed inneemt?

Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 9:18

Maar jij realiseert je niet dat je een beduidend grotere kans hebt om het virus over te dragen op anderen dan gevaccineerden doen? In de Volkskrant staat vandaag een verhelderend voorbeeld hierover. Het zit achter de betaalmuur, maar wellicht heb je een abonnement: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ook-gevaccineerden-geven-het-virus-door-maar-hoe-vaak-eigenlijk~bfef54982/ Het verschil is aanzienlijk. Wellicht lopen anderen door jouw onwil ernstig risico. Maakt je dat wat uit? Daarnaast is de kans op ernstig lijden voor jou op jouw leeftijd, en met jouw bmi inderdaad heel gering, maar toch. Stel, je wordt toch ziek, zie je dan af van een ziekenhuisopname/ ic-bed? Of zeg je: nee, daar heb ik alle recht op. Ik ben serieus benieuwd hoe jij en anderen die zich bewust niet laten prikken hierin staan.

Rutgers2
Rutgers22 nov. 2021 - 11:40

@itsme @Markzelluf het virus verdwijnt niet, dus iedereen krijgt het eens een keer. Het virus wordt door ongevaccineerden en gevaccineerde overgedragen. De kans voor ongevaccineerden en gevaccineerde verschillen inderdaad. Dus dan is het een afweging wat is fair en wat niet. Het begint bij mij onfair te worden als alle kwetsbaren zich hebben kunnen laten vaccineren en van de ongevaccineerde alsnog wordt geëist om zich te vaccineren alleen om de KANS op verspreiding te verminderen. Dan ga je ook compleet voorbij aan natuurlijke immuniteit. Heb je al covid gehad, dan net zoals bij het vaccin, treedt je afweersysteem sneller inwerking waardoor als je opnieuw besmet wordt de besmettelijkheid minder wordt omdat het virus minderlang in je lichaam aanwezig is. En waarom moet iemand haar plek op de IC afstaan als het toch een pechvogel is? In de praktijk loop je elke dag tegen (grotere) risico's aan. En grappig dat jullie beide denken dat ik niet gevaccineerd bent. Ik ben gevaccineerd. Niet om gezondheidsredenen. Maar omdat we tegenwoordig moeten aantonen dat je niet 'gevaarlijk bent' in deze gekke test en QR samenleving. Om de spanning op het thuisfront weg te halen heb ik besloten om alsnog mij te vaccineren. Over vaccinatie drang gesproken.

itsme3
itsme32 nov. 2021 - 12:45

@Rutgers "@itsme @Markzelluf het virus verdwijnt niet, dus iedereen krijgt het eens een keer. Het virus wordt door ongevaccineerden en gevaccineerde overgedragen. De kans voor ongevaccineerden en gevaccineerde verschillen inderdaad. Dus dan is het een afweging wat is fair en wat niet." Daar heeft u helemaal gelijk in. Maar iemand die ongevaccineerd is wordt vaker ziek, zal meer mensen besmetten en zal ernstiger ziek worden. Oftewel, niet miepen en gewoon een prikje haloen.

Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 12:46

Hoi Rutgers, jij doet cynisch over kansvermindering (KANS), maar daar is vaccinatie nu juist voor bedoeld: minder kans op ziek worden, minder kans op langdurige verpleging, minder kans op overdracht etc.. Daarnaast stel je dat het virus niet weg gaat. Dat weet ik niet - polio is de wereld uit, maar griep inderdaad niet. Maar dat maakt toch helemaal niets uit. Dat jij je hebt laten vaccineren (hulde!), zorgt ervoor dat anderen minder risico lopen. Je stelt dat er toch recht op een ic-bed moet zijn. Vind ik trouwens ook. Maar jouw argument - kleine kans op risico's, stel je - heb je ook bij drankgebruik in verkeer, geen gordel dragen etc.. Toch verbieden c.q. verplichten we het. Fout in jouw ogen?

Rutgers2
Rutgers22 nov. 2021 - 16:43

@Markzelluf waarom stel je dat is cynisch ben over de kans. De kansen die ik hier heb genoemd staan in geen vergelijking met de kansen op een ernstig verloop als je met drank op de auto in gaat. Of zonder gordel rijdt. En in tegenstelling tot autorijden als je maar lang genoeg wacht geeft de natuur iedereen die gordel en airbag na het doorlopen van de ziekte. Ik weet niet wat jouw gezondheid is. Maar als jij je zo zorgen maakt over kansen op letsel dan een tip. Koop een fietshelm en een verdiepingswoning.

Nelisje
Nelisje1 nov. 2021 - 23:30

En ondertussen krijgen steeds meer mensen een hartaanval of beroerte. Vraag me af hoe dat komt.

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 9:20

Ik weet niet of dat zo is. Heb je bronnen? En stel je hebt gelijk, zou het dan kunnen dat die mensen de genoemde aandoeningen krijgen omdat reguliere zorg wordt uitgesteld doordat ziekenhuizen worden overspoeld door niet-gevaccineerden?

JohannesV2
JohannesV22 nov. 2021 - 10:09

Of dit waar is, betwijfel ik. Punt is wel dat de kans op stollingen vele malen groter is door corona dan door het coronavaccin.

peterpeter
peterpeter1 nov. 2021 - 22:30

0,05% van de geïnfecteerden sterft aan Corona. Dat is een cijfer waarbij ik het risico neem en me niet laat vaccineren.

6 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté2 nov. 2021 - 10:41

@peter Dikke prima. Je neemt hopelijk ook de gevolgen van die keuze: - Maatregelen nemen om anderen niet te besmetten (testen voor toegang, QR code, afstand houden, mondkapje, thuisblijven van je werk bij klachten, etc.) - Als het toch fout gaat: vrijwillig afzien van medische hulp als er sprake is van overbelasting van de (regionale) zorg Of wil je stiekem van twee walletjes eten? Leven in een wereld waarin persoonlijke vrijheid gekoppeld is aan maatschappelijke vrijblijvendheid?

Paul250371
Paul2503712 nov. 2021 - 10:43

Vaccineren gaat niet alleen om jou. Als jij het onverhoeds krijgt Omdat je niet gevaccineerd bent en een ander besmet die er aan overlijdt is dat ook het risico waard?

peterpeter
peterpeter2 nov. 2021 - 11:46

@Le Chat "Maatregelen nemen om anderen niet te besmetten: testen voor toegang - Doe ik niet aan want dan kun je iedere dag wel testen. QR code - Die is toch alleen voor gevaccineerden? afstand houden - Als het mogelijk is. mondkapje - Mondkapje heb ik geen probleem mee. Er ligt er nog steeds een in de auto en die heb ik bijna altijd bij me. thuisblijven van je werk bij klachten - Ik doe sowieso thuiswerk, klachten of niet. Als het toch fout gaat: vrijwillig afzien van medische hulp als er sprake is van overbelasting van de (regionale) zorg - Alleen als ik ook mag afzien van het betalen van mijn zorgpremie en eigen risico. Of wil je stiekem van twee walletjes eten? - Ik eet van zoveel walletjes als maar mogelijk is.

Crunchy Frog
Crunchy Frog2 nov. 2021 - 13:47

[0,05% van de geïnfecteerden sterft aan Corona.] Daar mag je wel eens een bron van geven. En uitleggen hoe je dat wilt rijmen met de cijfers van 5 miljoen doden op 248 miljoen gevallen tot nu toe (= 2%) https://www.worldometers.info/coronavirus/

peterpeter
peterpeter3 nov. 2021 - 21:15

@Frog Ik leef dan ook in Nederland en op Nederland zijn daarom de Nederlandse cijfers van toepassing. https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/

Crunchy Frog
Crunchy Frog4 nov. 2021 - 18:32

@Dufour Is nog altijd 17 keer zo veel als het percentage dat jij noemt, dus je hebt nog steeds wat uit te leggen. Ik ben benieuwd.

Thuiszitter
Thuiszitter1 nov. 2021 - 22:02

Doe mij die derde zg boost maar vast voor de zekerheid.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503712 nov. 2021 - 10:43

Inderdaad.

Ed Verbeek
Ed Verbeek1 nov. 2021 - 21:12

Wat meer actuele cijfers, over de situatie NU in Wales (ipv cijfers gemiddeld uit een periode dat er nog heel veel ongevaccineerden waren, zoals in het artikel hierboven) Vaccine status in COVID-19 hospital inpatients as of 12/10/2021: 80% van de ziekenhuisopnames met covid was volledig GEVACCINEERD Slechts 13% ongevaccineerd. Bron: Tabel 4 uit: https://www2.nphs.wales.nhs.uk/CommunitySurveillanceDocs.nsf/3dc04669c9e1eaa880257062003b246b/a4f536f72da3962b8025875a0031b3c8/$FILE/Survey%20of%20vaccine%20status%20in%20cases%20and%20hospital%20inpatients.pdf

1 Reactie
Crunchy Frog
Crunchy Frog2 nov. 2021 - 11:40

[Bron: Tabel 4 uit:] Zoals gebruikelijk is Dr. Facebook weer aan het goochelen met cijfers die hij niet begrijpt, zonder de bijsluiter te lezen. Uit hetzelfde document: "The data presented here should not be interpreted as measures of vaccination effectiveness."

Ed Verbeek
Ed Verbeek1 nov. 2021 - 21:05

" Voor de cijfers is gebruik gemaakt van gegevens van 2 januari tot 24 september van dit jaar." Begin dit jaar waren nog nauwelijks mensen gevaccineerd in de UK, dan kwam pas in de loop van de maanden. Dus ja, hehe, logisch dat je dan heel veel meer ongevaccineerde doden meet. Is dat nu echt zo moeilijk te begrijpen?

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 22:04

Er worden geen absolute aantallen gemeten, maar percentages doden van besmettingen bij ongevaccineerde mensen en percentages doden van besmettingen bij gevaccineerde mensen. Is dat nu echt zo moeilijk te begrijpen?

djh
djh1 nov. 2021 - 19:33

Houd er nou maar over op, want een antivaxer laat zich met geen enkel argument overtuigen, hoe valide dat ook moge zijn.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman1 nov. 2021 - 21:39

Een pro vaxxer ook niet!

pahan
pahan2 nov. 2021 - 6:16

Precies dit. De huidige score is hoog, hoger dan ik eerlijk gezegd verwacht zou hebben als ik er drie jaar geleden over na had moeten denken. Pareto geeft aan hoe veel moeite het gaat kosten om de laatste groep te bereiken, niet aan beginnen. Het lost zichzelf op.

Me, myself and I2
Me, myself and I21 nov. 2021 - 19:18

Ik geloof dit graag. Jammer alleen dat ze er niet bij zetten dat het een bepaalde bevolkingsgroep betreft. Dan was het namelijk nog steeds even waar geweest, maar gaf toch net ff iets meer informatie. Oh ja, die bepaalde bevolkingsgroep is natuurlijk mensen boven de 60 en mensen met een of meerdere aandoeningen.

17 Reacties
pastafari
pastafari1 nov. 2021 - 20:11

@me,myself and I waar heb je die informatie gezien, ik zie hem niet. De info is summier. Maar je hebt gelijk als je zegt dat de data meerdere interpreties mogelijk maken. Bijvoorbeeld dat Januari-maart in de analyse zit, toen het sterftecijfer heel hoog was en weinigen gevaccineerd waren. De kans lijkt meer tussen de 5 en de 10 keer te zitten denk. Ook veel.

Me, myself and I2
Me, myself and I21 nov. 2021 - 20:39

@pastafari Het is wat je de hele tijd terugziet in de cijfers van mensen in het ziekenhuis en op de ic. De gemiddelde gezonde persoon onder de 60 komt daar domweg niet. Natuurlijk zijn er best een paar uitzonderingen te vinden, maar de ziekenhuizen zijn bevolkt door ouderen en mensen met onderliggende ziekte(s) voor wat betreft corona. Dat was twee jaar geleden zo en dat is nog steeds niet veranderd. Je kan het gewoon zien op het coronadashboard en het cbs. Punt is, dat de mensen die dood gaan aan corona, dat zijn dezelfden als die in het ziekenhuis liggen, dus ouder dan 60 en/of met onderliggende ziekte(s) (meestal 'en' en geen 'of' overigens). Ik snap ook echt niet dat er zo veel mensen in paniek zijn. Dat je bezorgd bent om je ouders of schoonouders is tot daar aan toe. Als je in het ziekenhuis werkt snap ik het ook wel. Dat ziekenhuizen en verzorgingshuizen daarom aan het personeel eisen stellen vind ik ook nog wel begrijpelijk, hoewel testen en bescherming daar volgens mij ook effectiever is dan vaccineren en er vervolgens maar vanuit gaan dat je niet meer besmettelijk bent. Punt is dat met testen en bescherming, zelfs voor die groep, vaccinatie op sociale gronden ook zeer twijfelachtig is. Dus ja, voor ouderen en zwakkeren, graag. Mooi dat de mogelijkheid er is en elke dode die je er mee kunt sparen is er een. Maar verder hebben we ook echt andere oplossingen nodig.

vdbemt
vdbemt1 nov. 2021 - 20:51

. Dit is nou zo'n overtuigende ontkenning van grote dwaasheid. Het betreft niet een bepaalde bevolkingsgroep. Waar haal je dat vandaan? Het gaat om alle besmettingen over een periode van zowat 9 maanden. En daarvan hebben ze per 100.000 gekeken hoe de verhoudingen liggen. Stop toch met die onzin.

Me, myself and I2
Me, myself and I22 nov. 2021 - 7:23

@vdbemt Maar is het dan niet waar dat de ziekenhuizen bevolkt worden door ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen? Toon me de cijfers dan aub van die ziekenhuizen die vol liggen met gezonde 30'ers en 40'ers. Zo ingewikkeld is dit echt niet. Het is heel fijn dat ze 100.000 besmette personen hebben gevolgd, maar het grootste deel van die 100.000 is totaal irrelevant om te volgen in dit onderzoek. Dat is net zo onzinnig als dat je onderzoek doet naar menstruatieklachten binnen een groep van 100.000 mannen en vrouwen. Als je de groep zou splitsen in mensen binnen de risicogroepen en daarbuiten, dan had je gezien dat er in de groep buiten de risicogroepen geen doden waren gevallen. Zo ingewikkeld is dat toch niet? En als je dit een dwaze argumentatie vind, kun je dan misschien uitleggen waarom?

pastafari
pastafari2 nov. 2021 - 7:32

@me myseld and I Je verspreid foute informatoe, de volkskrant bracht deze cijfers zaterdag: In ziekenhuizen (Dus niet IC): Gemiddelde leeftijd gevaccineerde covid patienten > 75, ongevaccineerd: < 60. Spreiding gevaccineerden 60-80 jaar. Ungevaccineerden 20-70 jaar Percentage gevacinneerden in Ziekenhuis tot 30%, op IC nagenoeg 0. Aawezige 2de ziekte die corona verergerd: gevaccineerd 100%, ungevaccineerd 50%. Dat van de gemiddelde gezonde persoon is niet waar. Ungevaccinneerd wordt 30% van de geinfecteerd eonder 40 wordt ernstig ziek en kan long covid hebben. Gevaccinneerd bija 0%. Dus vaccinatie is het best mogelijke middel tegen corona. Het maakt een dodelijke zieet tot het simpele griepje.

Me, myself and I2
Me, myself and I22 nov. 2021 - 9:19

@pastafari Van het coronadashboard van vandaag (ik kan de grafiek niet tonen hier, maar de aantallen wel): Ziekenhuisopnames per leeftijdsgroep door de tijd heen Deze grafiek laat zien hoeveel mensen met het coronavirus in een bepaalde leeftijdsgroep in het ziekenhuis zijn opgenomen, per 1.000.000 personen van die leeftijdsgroep. De grafiek toont de weektotalen van de opnames die in die week hebben plaatsgevonden. 0-19 5.3 ( 5.3) 20-29 7.1 ( 12.4) 30-39 19.3 ( 31.7) 40-49 24.0 ( 55.7) 50-59 29.4 ( 85.1) 60-69 48.6 (133.7) 70-79 84.2 (217.9) 80-89 185.3 (403.2) 90+ 144.2 (547.4) Dat betekent dat voor de hele groep onder de 60 we praten over 85 mensen en daarboven dus 462. In deze grafiek worden onderliggende ziektes niet meegenomen, die je natuurlijk ook vind in de groep vanaf 40 jaar. Dus als je iedereen zou vaccineren, dan levert dat in dit plaatje en in het allergunstigste geval (namelijk als er geen mensen zijn met onderliggende ziekten in de groep onder de 60) hooguit een verbetering in de ziekenhuizen op van 85 mensen = 15%. Maar aangezien van deze groep al 30% gevaccineerd was, volgens jouw cijfers, hebben we het dus nog maar over ca 10%. En dan maar blijven volhouden dat iedereen zich moet vaccineren teneinde het probleem op te lossen. Dat is ten eerste dom omdat het nooit het probleem gaat oplossen en ten tweede omdat het nooit gaat gebeuren. Ook al ben je het er nog zo niet mee eens, het wordt tijd dat je eens een ander konijn uit je hoed gaat toveren, want janken over ongevaccineerden lost het probleem sowieso niet op, ook al had je gelijk.

Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 9:27

Je hebt gelijk, Me, dat vooral mensen boven de 60 in het ziekenhuis terecht komen met corona. Maar zou het niet kunnen dat zij door anderen besmet zijn? En draagt een niet-gevaccineerde covid niet makkelijker over dan iemand die wel gevaccineerd is? Is het gezien je argumenten niet erg egocentrisch gedacht van je om je niet te laten vaccineren? Ik kan me nog voorstellen dat mensen zeggen dat ze principieel weigeren chemische stoffen in hun lichaam te spuiten (al krijg je per definitie continu chemische stoffen binnen) of dat je volledig vertrouwt op een hogere macht die je beschermt. Maar kansberekeningen voor wat het voor jou betekent zonder naar anderen te kijken, rechtser en asocialer ga je het niet vinden. Of zie ik iets over het hoofd?

Me, myself and I2
Me, myself and I22 nov. 2021 - 11:04

@Mark Als ik overtuigd zou zijn dat het inderdaad zo is dat met vaccinatie de kans op het besmetten van anderen minimaal en zonder vaccinatie maximaal zou zijn, dan zou ik waarschijnlijk gewoon vaccineren. Punt is dat hierover zo veel berichten zijn dat het effect van vaccinatie op transmissie heel beperkt is (niet meningen, maar berichten over wetenschappelijk onderzoek) en er daarnaast nog zoveel andere maatregelen bestaan die effectief en wellicht effectiever zijn (ventilatie, afstand houden, mondkapjes, levensstijl), dat ik er voorlopig voor kies om me niet in grote groepen mensen te begeven en thuis te blijven als ik ziek ben. Ik heb het gevoel dat we als kleine kinderen worden behandeld. De overheid heeft bedacht dat vaccinatie de enige juiste oplossing is en geeft daarom onvolledige informatie. Daarnaast wordt ook nog eens actief een tweedeling in de maatschappij gemaakt. Er wordt nauwelijks gekeken naar verbetering en uitbreiding van de gezondheidszorg, ventilatie, etc etc. Voor mij is het heel simpel. Eerst goede informatie. Voor en tegenstanders aan tafel bij het OMT en talkshows. Duidelijke en transparante informatie. Eerlijke communicatie over datgene wat we allemaal nog niet weten over het virus, over waarom de zorg niet wordt uitgebreid, over de rol van de farmaceutische industrie, stoppen met de term wappie voor iedereen die het niet met je eens is. Als we dat allemaal doen en we vinden met zn allen nog steeds dat vaccinatie de enige uitweg is, ok, dan doe ik wel mee.

pastafari
pastafari2 nov. 2021 - 11:11

@me myseld and I Ik snap jou denkwijze niet. Er liggen 85 mensen onder de 60 in het ziekenhuismet corona. Die zijn vrijwel allemaal ongevaccineerd. Boven de 60 is 70% niet gevaccineerd., zo'n 340 patienten. Dus liggen er in totaal 425 ogevaccineerden in het ziekenhuis. Waren die gevaccineerde, waren dat er misschie 40 geweest (of 200 wat mij betreft). Dat is het verschil tussen een gewoon werkende zorg en het uitstellen van operaties etc. Verder remt vaccinatie de verspreiding van het virus. Dus vaccinatie is verreweg het beste middel om met corona om te gaan. Het is niet helemaal waterdicht, maar dat komt omdat niet-gevaccineerden steeds nieuwe infectiehaarden veroorzaken.

Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 11:44

@Me, je schrijft: 'Voor mij is het heel simpel. Eerst goede informatie.' Prima standpunt, dus okay: wat wil je precies weten? Geef dat zo specifiek mogelijk aan, probeer ik het uit te zoeken en dan laat jij je vaccineren. Deal? Wat me verder opvalt: je schrijft dat de overheid alleen inzet op vaccinatie en verder niet. Maar afstand houden, je laten testen, geen lichamelijk contact, mondkapje in OV, dat zijn toch ook zaken van belang waarover je geïnformeerd bent en maatregelen die genomen zijn? Ik zou ook liever zien dat er beter geventileerd wordt en ook zou ik graag willen dat niet-gevaccineerden mijn colleges niet mogen volgen, maar dat gebeurt niet. Jammer, al krijg ik daar nu ook weer niet het gevoel door dat de overheid mij als klein kind behandelt.

vdbemt
vdbemt2 nov. 2021 - 12:13

@me, myself. Maar is het dan niet waar dat de ziekenhuizen bevolkt worden door ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen? Inderdaad. Dat is niet waar. Dat was een jaar geleden zo. Maar nu niet meer. De ouderen zijn volledig gevaccineerd. Daar komen nog maar weinig van in het ziekenhuis. Vaccineren werkt namelijk. Het zijn nu vooral mensen die jonger zijn en niet gevaccineerd.

Me, myself and I2
Me, myself and I22 nov. 2021 - 13:50

@vdbemt Je moet even naar het Coronadashboard kijken of mijn bijdrage hierboven. Het overgrote deel van de ziekenhuisopnames is boven de 60. Dat was toen zo en dat is nog steeds zo. @mark Ik heb liever geen vaccin omdat ik denk dat ik het niet nodig heb. Als er eerlijk gecommuniceerd zou worden en onomstotelijk vast zou zijn dat mijn prikje zou bijdragen aan de volksgezondheid, dan zou ik het doen. Ik zie dat moment echter niet komen binnen afzienbare tijd. @pastafari "Er liggen 85 mensen onder de 60 in het ziekenhuismet corona. Die zijn vrijwel allemaal ongevaccineerd." Zou kunnen, ik lees dat nergens, maar het zou kunnen. "Dat is het verschil tussen een gewoon werkende zorg en het uitstellen van operaties etc." Uitbreiding van het aantal ziekenhuisbedden was dat ook geweest. "Verder remt vaccinatie de verspreiding van het virus. " Hier is geen consensus over, al helemaal niet in hoeverre. "Dus vaccinatie is verreweg het beste middel om met corona om te gaan" Voor jou misschien, niet voor mij "Het is niet helemaal waterdicht, maar dat komt omdat niet-gevaccineerden steeds nieuwe infectiehaarden veroorzaken. " Stukje over het dansevent gelezen met 1000 besmettingen? Allemaal met QR code, dus hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door gevaccineerden.

Me, myself and I2
Me, myself and I22 nov. 2021 - 13:54

En voor iedereen die maar steeds met dezelfde argumenten blijft aankomen: Die argumenten zijn voor mij en velen met mij gewoon niet goed genoeg. Er zijn te veel tegengeluiden van virologen en specialisten die niet gehoord mogen worden. Vaccinatie en verder niets is een te simpele oplossing voor een complex probleem. Het demoniseren van mensen die hier niet aan meewerken is misdadig. Als je wilt dat mensen zoals ik anders gaan denken zul je met iets nieuws moeten komen. En tonen dat je durft te twijfelen aan je eigen dogma's. Pas dan wordt je serieus genomen.

Markzelluf
Markzelluf2 nov. 2021 - 15:20

@me, je stelde eerst, dat je je alleen laat vaccineren als je goede informatie krijgt. Nu zeg je weer iets anders. Mijn vraag blijft: wat wil je precies weten? Als je daar het antwoord schuldig op blijft dan moet je het toch met me eens zijn dat het slechts een onderbuikgevoel is of kansberekening waarbij je denkt weinig last te hebben van het virus en je het niet uitmaakt wat er in de rest van de samenleving gebeurt. Een echte neoliberaal dus.

pastafari
pastafari2 nov. 2021 - 15:32

@Me, myself and I vaccineren alleen helpt inderdaad niet. Andere maatregels zoals mondkapjes, ventlieren, testen etc. moeten blijven. Het gaat om het hordeprincipe, veel hordes helpen.Een zeer sterke horde is echter vaccineren, net zoals een lockdown zeer helpt. Ook het demoniseren is niet in orde. Maar wel het continue erop wijzen dat vaccineren belangrijk is. Van mij mag iedereen zelf weten of hij zich vaccineert. OM die reden ontslagen worden kan niet (om die reden niet aangenomen echter wel). Ik vind wel niet-vaccineren ontzettend don en ik heb nog geen goed argument gehoord om niet te vaccineren. Maar dom zijn, dat is ook vrijheid. Ik heb echter het idee dat de mensen die niet vaccineren ook de mensen zijn die de maatregelen onzin vinden. Maar dat basseer ik op niets. Qua cijfers: "Er liggen 85 mensen onder de 60 in het ziekenhuismet corona. Die zijn vrijwel allemaal ongevaccineerd.” Dat zijn cijfers die de volkskrant afeglopen zaterdag bracht.

vdbemt
vdbemt2 nov. 2021 - 16:03

@me, myself. Niets zo snel veranderlijk als een niet goed onder controle gehouden virus. Ik vind geen duidelijke verdeling van de bezetting. Ik lees nu wel bij het RIVM dat bij de oudsten de sterfte weer toeneemt. Dit nadat dat door de vaccinatie toch echt was afgenomen. In mei dit jaar, RIVM: In derde golf sterke stijging ziekenhuisopnames jongere leeftijdsgroepen Trouw, september: Al zijn de cijfers in de nieuwe rapportage van Nice nog niet compleet, zij geven wel een accuraat beeld van de gemiddelde leeftijd. Die daalt. Van 63 in maart vorig jaar naar 55 nu. De daling van de leeftijd is eenvoudig te verklaren. Dat heeft te maken met de volgorde van vaccineren. Ouderen waren als eerste aan de beurt en de vaccinatiegraad is er hoger Tpo, 25 oktober: Covid-patiënten in ziekenhuis steeds jonger, vooral mensen met obesitas op IC 21% patiënten reguliere ziekenhuisafdeling tussen 0 en 34 jaar oud Ik vind dus geen duidelijke cijfers over de verdeling van de leeftijden. Duidelijk is wel dat de leeftijd door de vaccinatie gezakt is, omdat de ouderen gevaccineerd zijn, de jongeren later en nu de jongere ongevaccineerden overblijven. Dat het nu bij de oudsten weer toeneemt, is niet onlogisch. De werking van het vaccin neemt af. Daarom willen ze nu aan de 3e prik beginnen. Neemt niet weg dat de ongevaccineerden risico blijven lopen. Ook als je nog geen senior bent. (Zie de zo gezonde spijtoptant hier ook op Joop)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 22:34

[ Die argumenten zijn voor mij en velen met mij gewoon niet goed genoeg. Er zijn te veel tegengeluiden van virologen en specialisten die niet gehoord mogen worden. Vaccinatie en verder niets is een te simpele oplossing voor een complex probleem. ] Daar komt de echte aap uit de mouw. Wat je ook zegt, hij zal het niet accepteren, ook al is er zeer grote consensus onder de experts. Me mezelluf en Ikke luistert liever en luistert alleen naar een paar dissidenten, mogelijk ook naar leugenaars. Het dashboard maakt duidelijk dat de besmettingen van de afgelopen 4 weken voor 70% afkomstig zijn van de 60-minners terwijl meer dan 70% van de ziekenhuisbezetting 60-plussers zijn waarbij veel 80-plussers niet eens meer worden opgenomen in het ziekenhuis. Het is iedere keer het jonge deel van de mensen die gaat skieën of carnaval gaat vieren of gaat dansen met Jansen en dan volgt al snel de piek van besmettingen bij de ouderen. Door net te doen alsof het een probleem van 60-plussers is wil hij vaccinatie van 60-minners overbodig verklaren. Onzin. Gevaccineerden, jong of oud, worden minder snel besmet, en geven het minder vaak door. Dat wordt steeds helderder.

Juistem2
Juistem21 nov. 2021 - 19:16

This message was brought to you by the kind people of Pfizer.

adriek
adriek1 nov. 2021 - 19:00

Het is allemaal niet waar, en bangmakerij van de linkse media en over honderd jaar zijn alle gevaccineerden ook dood.

7 Reacties
19682
196821 nov. 2021 - 19:20

Ik weet niet of het wel of niet waar is,ik weet wel dat de Duitse regering de wetenschappers maanden geleden de opdracht heeft gegeven om de mensen angst aan te jagen ,zodat zij zich beter aan de Corona maatregelen zouden houden.Dus laten we nu niet doen of dat een onmogelijkheid is.Dus geen overtuigende ontkenning ,maar ook geen overtuigende waarheid.

vdbemt
vdbemt1 nov. 2021 - 20:41

@1968. Weet jij wel of het wel of niet waar is dat de Duitse regering dat gedaan heeft?. Ik ben heel erg benieuwd naar jouw bron van dit feit.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman1 nov. 2021 - 21:27

@ vdbemt, https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/politiek-en-wetenschap-werkten-in-duitsland-samen-om-burgers-rijp-te-maken-voor-de-harde-lockdown~b713ee28/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman1 nov. 2021 - 21:28

https://nos.nl/artikel/2367971-duits-ministerie-schakelde-wetenschappers-in-om-corona-angst-op-te-wekken

vdbemt
vdbemt2 nov. 2021 - 14:15

@ookeenmening. Dank je voor de info. Daar zie ik dat inderdaad de Duitse regering dergelijke plannen had. Overigens is de Duitse regering christen- democratisch en niet links. En is het de 'linkse' NOS die dit eerlijk in het nieuws brengt.

OlavM
OlavM2 nov. 2021 - 20:13

@ Eirda: [.....over honderd jaar zijn alle gevaccineerden ook dood.] Dat weet je nog niet zo zeker, hè. Even afwachten dus nog.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 nov. 2021 - 22:42

@ Eirda: […..over honderd jaar zijn alle gevaccineerden ook dood.] Dat weet je nog niet zo zeker, hè. We kennen de lange termijneffecten van vaccinatie nog niet... :-)

vdbemt
vdbemt1 nov. 2021 - 18:55

Ik kan niet wachten op de " overtuigende' ontkenningen van deze bevinding.

1 Reactie
19682
196821 nov. 2021 - 21:24

Vdbemt: Heb er 1 uitgelicht .NOS 9 febr 2021 .Het Duitse ministerie van binnenlandse zaken heeft begin vorig jaar met diverse wetenschappers samengewerkt om de angst voor Corona te vergroten . Dit bericht werd volop in diverse media besproken ,en het verbaasd mij dus dat je daar niets van meegekregen hebt.

ton14024
ton140241 nov. 2021 - 18:52

Hoera.

1 Reactie
Ed Verbeek
Ed Verbeek1 nov. 2021 - 21:22

Niet te vroeg juichen, ik leef nog steeds.