Ongepaste bezuinigingen
• 08-03-2012
• leestijd 3 minuten
Minister Van Bijsterveldt zei dinsdag dat ze snapt dat de bezuinigingen pijn doen. Hè, wat fijn, dat begrip. Maar daarmee praat ze de kromme bezuinigingen op het passend onderwijs niet recht
Dinsdag reisde ik voor het eerst 1e klas in de trein. Wat een luxe! De trein zat propvol stakend onderwijspersoneel, en eindelijk mochten de reizigers wegens de grote drukte een keer gebruik maken van de normaal gesproken vrijwel lege eerste klas.
Niet alleen de trein was in verband met de lerarenstaking stampvol. Even later was ook de ArenA afgeladen met leraren en leraressen. Onder leiding van de Algemene Onderwijsbond (AOb) protesteerden ze tegen de bezuinigingen van 300 miljoen op het passend onderwijs. Zonder succes vooralsnog, want een Kamermeerderheid lijkt de bezuinigingen nog steeds door te willen zetten. De AOb toonde zich dinsdag desondanks hoopvol over het debat dat de Tweede Kamer vandaag voert over de bezuinigingen. Minister Van Bijsterveldt zei dinsdag dat ze snapt dat de bezuinigingen pijn doen. Hè, wat fijn, dat begrip.
Het is moeilijk voor te stellen dat de minister echt begrijpt wat de gevolgen zijn. In januari heb ik met een paar medestudenten van de VU voor het Onderwijsblad een onderzoek gedaan naar de bezuinigingen, en wat we tegenkwamen was onvoorstelbaar schrijnend. De gesprekken die wij voerden gingen vooral over de gevolgen voor het speciaal onderwijs en voor de toekomst van de kinderen en leraren daar.
Zo vertelde Gerard van Oers, ruim 40 jaar werkzaam bij de Stichting ZML Noordoost Brabant, dat hij nu nog enorme successen boekt dankzij de intensieve begeleiding op zijn school. Van Oers haalde het voorbeeld aan van een zwaar autistische leerling, die grote problemen had op school. Toch lukte het Van Oers om voor hem een stage in de metaalsector te vinden. Het bedrijf is laaiend enthousiast over de jongen, die nu regelmatig lachend bij Van Oers aanklopt om een praatje te maken. Een ongekende situatie. “Als door de bezuinigingen de vakleraren en het stagebureau wegvallen, hebben de kinderen geen betere toekomst dan in de dagbesteding of sociale werkplaats”, stelde Van Oers.
In het speciaal onderwijs staan nu nog meerdere begeleiders in een klas. Dat is noodzakelijk, want als een kind bijvoorbeeld agressief is en uit de klas gehaald moet worden, is op de rest van de klas ook toezicht nodig. Wanneer zo’n kind kwaad is, kan het nu terzijde genomen worden door de groepsleraar. Die heeft de meest hechte band met het kind en kan hem het beste tot bedaren brengen. Dat kan niet meer wanneer er minder personeel is. “Zo’n leerling heeft behoefte aan een persoonlijk gesprek, maar kan straks alleen maar straf krijgen en dat werkt averechts”, vertelde Van Oers.
Hoewel alle leraren die we spraken benadrukten dat het vooral zo erg was voor de kinderen, zullen ze zelf ook hard getroffen worden door de bezuinigingen. Veel verliezen hun baan, anderen krijgen te maken met een (nog) hogere werkdruk.
Tot slot zijn de bezuinigingen krom. Bij het passend onderwijs wordt 300 miljoen weggehaald, terwijl er wel 250 miljoen wordt vrijgemaakt voor een onzinnige ‘prestatiebonus’ voor leraren. Bovendien wordt er geld geïnvesteerd om leraren in het regulier onderwijs voor te bereiden op kinderen met een extra zorgbehoefte, terwijl die expertise al bestaat. Die bestaande expertise wordt echter afgebroken.
Kortom, deze penny-wise en pound foolish minister van Onderwijs gooit het kind met het badwater weg.
Dit artikel verscheen eerder op weblog
Nogal Irritant. Binnenkort verschijnt een artikel in het
Onderwijsblad over het onderzoek, dat ik uitvoerde met Fleur Gase, Linda Hanko en Suzanne Kamps. Volg de ontwikkelingen van de protesten tegen de bezuinigingen ook op
www.wijzijnverbijsterd.nl.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de bezuinigingen in het passend onderwijs