Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ongemakkelijke waarheden

  •  
15-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7909 keer bekeken
  •  
ANP-334019701

Wat RTL Z voor ADHD’ers zo aantrekkelijk maakt, is de ijzeren regelmaat van beurskoersen in combinatie met de sensatie van onheilspellend wereldnieuws

“Ik sprak jouw buurvrouw, ze vertelde dat jij met bijzonder weinig spullen leeft, erg duurzaam dus”, zegt kunstenares T. bij een biertje op het terras. “Tja, duurzaam tegen wil en dank”, brom ik, waarop ze me niet-begrijpend aankijkt. De ADHD dwingt mij zo te leven, leg ik uit. Een chaotisch brein maakt je kwetsbaar voor aanvallen van de tijd, volledige beheersing van de ruimte geeft enige bescherming.

Omdat de frons op haar voorhoofd blijft, maak ik het concreter. “Tot mijn vijfentwintigste was ik een enorme sloddervos, studentenkamers die ik bewoonde waren een zee van spullen, kleren, oude koffiebekers, rondslingerend geld, etcetera. Mijn jaszakken puilden steevast uit van snoeppapiertjes, kassabonnen en verfrommelde vervoersbewijzen."

“Tot die dag in april 2007, toen ik mijn baan verloor, besefte dat mijn leven als geheel een puinhoop was, en het Grote Opruimen begon. Zoals het een ADHD’er betaamt, sloeg ik compleet door naar de andere kant”, verzucht ik. “Uiteindelijk woonde ik jarenlang in een kamer waar alleen het hoognodige stond: bed, bank, stoel en tafel. 

Oh ja, en een televisie waarop ik de hele dag beursnieuws op RTL Z keek.”

“Dat is wel heel kaal, maar ook lekker radicaal”, lacht de kunstenares. “Waarom keek je eigenlijk zoveel RTL Z? Je lijkt me helemaal geen zakelijk type.” Tijdens een daaropvolgende plaspauze valt mij het antwoord op haar vraag in. Wat RTL Z voor ADHD’ers zo aantrekkelijk maakt, is de ijzeren regelmaat van beurskoersen in combinatie met de sensatie van onheilspellend wereldnieuws.

“2007 en 2008 waren heerlijke jaren om nieuws te kijken”, mijmer ik terwijl de ober twee nieuwe halveliterglazen witbier op tafel zet. “Zeker, je had Al Gore met zijn Inconvenient Truth, we dachten nog dat we de aarde gingen redden”, herinnert T. zich. “Juist dit megalomane plan gaf me het opwindende, sinistere voorgevoel”, grijns ik boosaardig.

Meer over:

adhd, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.