Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ongelijkheid neemt 'licht' toe door belastingplan

  •  
17-10-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-Belasting2_300.jpg
Commissie Van Dijkhuizen adviseert Tweede Kamer: Verlaag inkomstenbelasting, beperk hypotheekrenteaftrek ... CPB: plan levert ook 140 duizend banen op ... Kamerfracties overwegend positief, maar ook veel kritiek
De inkomstenbelasting kan omlaag. Om dit te betalen zou de hypotheekrenteaftrek moeten worden beperkt. Dat stelt de commissie die in opdracht van de Tweede Kamer onderzocht hoe de inkomstenbelasting zou kunnen worden verlaagd zonder dat het de schatkist geld zou kosten. Volgens het Centraal Planbureau zou dit tevens 140 duizend banen opleveren, schrijft onder andere de Volkskrant woensdag.
Update 13.45 De effecten op de koopkracht van het belastingplan van de commissie-Van Dijkhuizen zijn over het algemeen beperkt. Dat meldt de NOS op basis van de doorrekening van het Centraal Planbureau. De gemiddelde koopkracht gaat door de plannen iets omhoog, met een kwart procent per jaar tot 2017.
Toch zou door het plan ook ongelijkheid ontstaan, met name tussen werkenden en gepensioneerden: 
Werknemers gaan er jaarlijks ongeveer 0,5 procent aan koopkracht op vooruit. De koopkracht van uitkeringsgerechtigden blijft ongeveer gelijk. En gepensioneerden gaan er jaarlijks zo’n 0,25 procent op achteruit.
In het advies van de commissie staan maatregelen die de koopkracht verminderen, zoals de verhoging van de btw naar 23 procent en hogere huurprijzen. Voor lagere inkomens zou een verhoging van het belastingtarief van de eerste schijf van 33 naar 37 procent ook financieel ongunstig uitpakken.
Maar daar staan andere maatregelen tegenover die juist goed zijn voor de koopkracht. Zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting gaan omhoog, waardoor mensen minder belasting hoeven te betalen.
De eerste belastingschijf met een tarief van 37 procent zou gaan gelden tot een inkomen van ruim 60.000 euro; daarboven geldt een toptarief van 49 procent. Nu moet nog vanaf een inkomen van 19.000 euro 42 procent belasting betaald worden en vanaf 56.000 euro 52 procent.
Reacties
De Tweede Kamerfracties reageren overwegend positief op het rapport van de commissie-Van Dijkhuizen om het belastingstelsel flink te hervormen, meldt NRC Handelsblad. Alleen de Tweede Kamerfracties van VVD en PvdA willen niet reageren op de plannen omdat het onderwerp ook onderwerp is van de formatie.
Wouter Koolmees, financieel woordvoerder van D66 vindt voorstellen van de commissie de moeite van het verder verkennen waard, maar is kritisch over de plannen om de zelfstandigen- en de startersaftrek aan te pakken: 
D66 vindt het niet verstandig om de zzp’er op deze manier aan te pakken. Juist in deze zware economische tijden beginnen veel mensen voor zichzelf, omdat ze moeilijk aan een baan kunnen komen.
CDA en 50Plus willen dat ouderen worden ontzien. Volgens Pieter Omtzigt, woordvoerder financiën van het CDA zou de invoering van twee belastingschijven verwelkomen, maar is niet te spreken over de volledige fiscalisering van de AOW, die erop neerkomt dat ook 65-plussers premie gaan betalen. “Daarmee is de AOW haar karakter als een volksverzekering, waarvoor je premie betaalt, kwijt.”
Fractievoorzitter Henk Krol van 50Plus:
De telefoon staat roodgloeiend. Ouderen vrezen dat zij opnieuw de groep zijn die het hardst wordt gepakt.
De SP laakt de grotere inkomensongelijkheid die het belastingvoorstel creëert. De partij vindt ook dat AOW’ers en zzp’ers “op een absurde manier” worden aangepakt, terwijl de aanpak van de hypotheekrente juist weer niet ver genoeg gaat, aldus Kamerlid Farshad Bashir:
“Mensen met een laag inkomen komen veel te snel in het tarief van 37 procent, terwijl het tarief voor de hoge inkomens daalt.
Eerder De commissie, onder leiding van financieel topman van bank NIBC Kees van Dijkhuizen, wil de 4 huidige belastingtarieven in de inkomstenbelasting vervangen door 2 tarieven van 37 procent en 49 procent. In dit stelsel betaalt 93 procent van de belastingplichtigen het lagere tarief van 37 procent. 
Hra De belastingverlaging zou moeten worden gefinancierd door de hypotheekrenteaftrek te beperken. Dit is tegelijkertijd een manier om de huizenmarkt in beweging te krijgen. Van Dijkhuizen kiest niet voor verplichte aflossing van nieuwe hypotheken, maar een geleidelijke vermindering van de hypotheekrenteaftrek voor alle hypotheken, ook de bestaande. Om de ingestorte huizenmarkt een zet te geven moet de overdrachtsbelasting verdwijnen. Huiseigenaren die na de verkoop van hun woning met een schuld blijven zitten, mogen de rente over die schuld gaan aftrekken, vindt Van Dijkhuizen. 
Btw Rijkere 65-plussers zouden meer belasting gaan betalen. Ook stelt de commissie voor de btw-tarieven te verhogen. Dit levert 5,7 miljard op. Het lage tarief moet dan van 6 naar 8 procent, het hoge tarief stijgt door naar 23 procent. Per 1 oktober was dit al gestegen van 19 naar 21 procent.
Omdat er nu een nieuw kabinet in de maak is, komt Van Dijkhuizen met een tussenrapport. Komend voorjaar is hij echt klaar met zijn werk. Hieronder reacties van verschillende belangengroepen, aldus de Volkskrant.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor