Joop

Ongekende hongersnood dreigt in het door oorlog geteisterde Jemen

  •    •  
24-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
27750880668_eb2f8b0f87_z
In het door oorlog geteisterde Jemen dreigt een ongekende hongersnood. Dit zegt de chef hulpverlening van de VN, Mark Lowcock. Hij gaat er vanuit dat binnen korte tijd zo’n 14 miljoen mensen compleet afhankelijk gaan worden van noodhulp als er niets veranderd. Hulpverleners spreken van een situatie zoals ze die nooit eerder meemaakten.
Qua omvang zijn alleen de hongersnoden in Somalië van 2011 en die in Zuid-Soedan van 2017 van een vergelijkbare omvang. De grootste havens van Jemen, zoals die van Aden, worden voortdurend bestookt door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Lowcock ziet dan ook het liefst een humanitair bestand komen om mensen te kunnen helpen omdat goederen nu simpelweg niet aankomen.
Het conflict in Jemen begon in 2015, toen de sjiitische Houthi’s in opstand kwamen tegen de soennitische regering van Al-Hadi. Sindsdien proberen uiteenlopende partijen het land voor zich te winnen. Ook Al Qaida en IS zijn actief in het gebied.
Cc-foto: Felton Davis
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Lopez
Lopez26 okt. 2018 - 1:34

In plaats van te bespreken hoe het kan dat zich in Jemen een ontzagwekkende ramp ontwikkelt en niemand ingrijpt, is het wellicht beter als wij allemaal alle Kamerfracties een mail sturen met de tekst (in hoofdletters en groot lettertype): ‘Help. Jemen. Nu.’ En allemaal een mail sturen naar uiteenlopende media met dezelfde strekking: ‘Besteed hier aandacht aan!’ Als de media en anderen het laten afweten is dat erg genoeg, maar laat dat geen excuus zijn om dan zelf ook maar niets te doen.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt26 okt. 2018 - 19:14

Lopez - over een horloge van een duitse politica zijn 100 bijdragen, de onderwerp nu 21. Ik zou graag iets concreets doe, bijna 60 jaar geleden brachten we mensen en vracht van en naar Jemen. Ik ben nu te oud maar het feit dat mijn regering niets doet vreet aan mij. Mvr. Kaag waar ben je?

geronimo3
geronimo325 okt. 2018 - 20:12

De oorlog tegen Assad en zijn regime en Putin kregen zoveel meer aandacht en de Jemenieten ach, Indianen zouden zeggen,You cannot drink Oil!!!

Spelchecker2
Spelchecker225 okt. 2018 - 19:29

Zou je 14 miljoen dode Jemenieten een holocaust mogen noemen? 'Wir haben es nicht gewusst' gaat nu zeker niet op, er wordt al lang en zeer frequent voor deze catastrophe gewaarschuwd. En desondanks zou het Westen zich willens en wetens aan die totaal verkeerde kant van de geschiedenis blijven scharen? Ik kan en wil het nauwelijks geloven! De geest van de verlichting moet nu toch een keer vaardig worden over onze politici zodat zij nu eindelijk toch humaniteit laten zegevieren over de platte geldlust van de wapenhandel.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt26 okt. 2018 - 9:08

Ja, dat moet. En ik wil niet dat mijn kleinkinderen over een jaar of wat over het drama dat zich nu afspeelt in Jemen te horen krijgen en dan denken,zeggen: waarom hebben ze niets gedaan! Dat was mijn eerste reactie toen mij de volle strekking van de jodenvervolging duidelijk werd uit het boek van Prof. Presser. Leven we nu weer in zo'n tijd?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 okt. 2018 - 17:51

De ene club religieuze gekken krijgen wapens van Saoedi-Arabië en andere vergelijkbare gekken worden voorzien van moordtuig door Iran, daartussendoor lopen nog wat divers tuig rond die min of meer private oorlogen voeren. Lang leven de achterlijkheid van sjiitische en soennitische misdadigers! De wapen-industrie levert me liefde al het moordtuig en stoppen dat geld zo ver weg dat er zo min mogelijk belasting over hoeft betaald te worden. De mensen sterven als vliegen en ik heb straks een collectant voor de deur die van het opgehaalde geld eerst allemaal dikke salarissen moet afdragen aan de verschillende CEO's van de diverse goede doelen!!!. Wat een afgrijselijke armoede, o ja dan gaat er natuurlijk nog een flinke hap geld af omdat Jemen verschrikkelijk corrupt is. Arme kinderen die met een gemiddelde van bijna 4 per vrouw gaan verhongeren! Ik ben moedeloos, radeloos en machteloos.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2018 - 8:38

Ik sta versteld van het woordje 'lijkt' in deze.

angsthaas2
angsthaas225 okt. 2018 - 6:22

Kijk dat de usa er niets aan gaat doen is algemeen bekend. Maar de rest van de wereld, waar hopelijk nog enig ruggengraat is, kan zich wel uitspreken en acties ondernemen. Dus Nederland, breek alle banden met dit geweldadige, moordzuchtig regime.

2 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 okt. 2018 - 9:19

We zijn allemaal afhankelijk van hun olie. Ook jij. Dat is het probleem.

LaBou
LaBou 25 okt. 2018 - 16:08

Er komt ook olie uit Rusland, Iran en Venezuela. Maar dat zijn landen waar je de pest aan hebt dus die boycotten we maar. En wat heeft Saoudi-Arabie aan die olie als we het nou eens zouden niet kopen?

Satya
Satya24 okt. 2018 - 20:23

Het lijkt alsof de mensen weer wegkijken, de agressor is te belangrijk

Hiltermann
Hiltermann24 okt. 2018 - 20:06

Is dit de ver van mijn bed show? Niemand schijnt zich het lot van de Jemenieten aan te trekken. Het land wordt vernietigd door de Saoedis. Die bombarderen alles plat. De bevolking ziet af door gebrek aan alles, voedsel, medicamenten, medische zorg. De wereld laat dit gebeuren en steekt geen poot uit. Waarom zouden in Jemen is niets te halen dat voor ons van belang is. De VN roept maar kan weinig uitrichten. Het zal niet gebeuren maar Jemen en de executie van Jamal Khashoggi zijn toch voldoende reden om tegen de Saoedis te zeggen genoeg is genoeg. Was er niet een of andere overeenkomst die het verbiedt wapens te leveren aan landen die in oorlog zijn?

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt25 okt. 2018 - 7:32

Op jouw eerste vraag kan ik volmondig Ja zeggen. We doen als land niets, nada. Die EU doet ook niets. Godsgeklaagd.

Farik
Farik25 okt. 2018 - 7:41

'Is dit de ver van mijn bed show?' Ja, ik ben bang van wel! Wat moeten we eraan doen? Wie het werkelijk weet, mag het hier schrijven. Twee partijen staan elkaar naar het leven, verblind als ze zijn door een bepaalde kijk op het leven en geleid door de overtuiging dat de samenleving daarom zus of zo moet zijn en dat er om die reden voor de ander geen plaats kan zijn. Er is mijns inziens maar één manier om in de toekomst - waar dan ook ter wereld - dergelijke toestanden te voorkomen: Onderwijs!!!

Satya
Satya25 okt. 2018 - 7:51

Farik Stoppen met het leveren van wapens zou natuurlijk een mooi begin zijn.

ruma ankka
ruma ankka24 okt. 2018 - 19:44

Ik lees al maanden dat er een hongersnood dreigt in Jemen. Maar volgens mij gaan de mensen daar allang bij bosjes dood van de honger dus ik snap dat ‘dreigen’ eigenlijk niet zo.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 okt. 2018 - 8:39

Zou mijn antwoord ( vraag) kunnen zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]24 okt. 2018 - 19:02

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
erikbos
erikbos25 okt. 2018 - 7:00

"Direct sancies tegen Saudi-arabie en alle coalite-landen invoeren." Het is een burgeroorlog in Jemen, er zijn daar twee partijen al jaren aan het vechten. Iran steunt de andere partij in het conflict. Dus als u consequent bent moet u ook oproepen om Iran en de toeleveranciers van wapens aan Iran (Rusland, China) te boycoten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 okt. 2018 - 9:35

Jemen was de laatste decennia al geen paradijs op aarde, explosief groeiende laagopgeleide bevolking, grootschalige natuurvernietiging, erosie en weinig natuurlijke hulpbronnen. De burgeroorlog was het laatste duwtje. Jemenieten die het zich konden permitteren zitten allang in het buitenland.

LaBou
LaBou 25 okt. 2018 - 10:17

"Dus als u consequent bent moet u ook oproepen om Iran en de toeleveranciers van wapens aan Iran (Rusland, China) te boycoten. " Hoeft niet. Iran en Rusland hebben al te maken met boycots en China wordt onderhanden genomen door DT. Dus consequent zijn houdt in dat je de andere kant nu eens een keer moet aanpakken: Saoedi-Arabië en zijn wapenleveranciers.