Joop

Ongehoord Nieuws is prima studiemateriaal voor mijn studenten

  •  
18-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1955 keer bekeken
  •  
50391562527_21dfd8c68c_k

© cc-foto: Scouse Smurf

De talkshow Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland kijk ik graag. Niet vanwege het ‘andere geluid’, maar omdat het satire lijkt. Ongehoord Nieuws is een combinatie van Jiskefet, Van Kooten en de Bie en Dit Was Het Nieuws. 

De gewraakte aflevering van donderdag begon met een rectificatie omdat ze een uitzending eerder iemand hadden laten praten over de onverklaarbare oversterfte in dit land waarbij ze blijkbaar het idee hadden gewekt dat ze, de programmamakers, zeker wisten dat de doden door de vaccinaties tegen het coronavirus vielen. De bron had in werkelijkheid gezegd dat in andere landen waar veel gevaccineerd was juist geen oversterfte was, maar dat had de redactie van Ongehoord Nieuws er voor het gemak even uitgeknipt. Nu moesten ze dit fragment alsnog laten zien. Dat deden ze keurig om daarna de woorden van deze man op wonderlijke wijze in twijfel te trekken. Prachtige televisie waarin verslaggeving, nieuwsduiding, uitleg, indoctrinatie, propaganda en analyse op een bijzondere manier gemixt worden. 

Het tweede item ging over racisme en daarin gebruikte presentatrice Raisa Blommestijn steevast het n-woord en liet wat willekeurige filmpjes zien van zwarte mensen die witte mensen sloegen. Ze wilden daarmee blijkbaar aantonen dat zwarte mensen ook racistisch zijn. De fragmenten van de vechtpartijen werden echter zonder context uitgezonden, zodat nergens met zekerheid te zeggen is dat de vechtpartijen een racistisch motief hadden. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat de zwarte vechtersbaas eerst was uitgescholden en daarom is gaan slaan. Het kon dus alle kanten op, maar de presentatoren en gasten kozen bewust de richting van racisme. Te bizar, maar als je het niet te serieus neemt wederom een fragment uit een komedie. Al had het programma ook Ongepast Nieuws kunnen heten.

Al met al is Ongehoord Nieuws een goed programma om aan mijn studenten te laten zien tijdens een lesje kritisch denken. Het zit immers vol met insinuaties, drogredenen, matig tot niet onderbouwde bewerkingen en dubieuze ‘deskundigen’. Daarbij komen vrijwel alle gasten uit de koker van Forum voor Democratie. In de aflevering van donderdag waren drie van de vijf mensen in de studio lid van die partij of tot voor lid geweest. 

Nog even en we kunnen spreken van indoctrinatie door de media, een partijkartel en oproepen een meldpunt te starten voor het wereldbeeld dat FVD via allerlei kanalen en instituten - onderwijs, politiek en media - de wereld in slingert. Ja, bij Baudet wordt het meer en meer ‘de pot verwijt de ketel’. Je kunt dat ernstig nemen of er enorm hard om lachen. Ik doe al een tijdje het laatste. Ik kijk Ongehoord Nieuws om mezelf te verbazen en te vermaken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Henkjan2
Henkjan219 sep. 2022 - 11:17

Het is goed materiaal voor studenten. Maar er zijn mensen die dit niet als humor zien. En dat kan gevaarlijk zijn.

Paul14
Paul1419 sep. 2022 - 1:10

Prima studiemateriaal voor studenten? MIsschien... > Te bizar, maar als je het niet te serieus neemt wederom een fragment uit een komedie. Ik ben blij dat u zich kunt vermaken met dit brokje rechtse onderbuik propaganda. Maar dat u er in slaagt dit niet serieus te nemen (schaamt u zich om daar Jiskefet en Koot en Bie bij te noemen!) wil niet zeggen dat de rest van NL daar even "intelligent" naar kijkt. Door dit weg te zetten als satire - waar het duidelijk niet zo bedoeld is! - gaat u er vanuit dat de rest van NL die kijkt dat ook wel zo zou zien. Dat is een aantoonbaar onjuiste en bovendien ook heel gevaarlijke stelling. Als u, met veel scherpslijperij en haarkloverij, in de lessen tot de conclusie komt dat eea niet juist of uit context is, publiceert u dat dan ook aan dezelfde groep mensen die ON keken? Neemt u hen mee in de duidelijk verlichtende en o zo zorgvluldige conclusie? Nee? Dan zou ik in de volgende les maar eens behandelen wat het resultaat is van dit soort "komedie" zonder duidelijk tegengeluid. Want dat tegengeluid bereikt de echte kijkers niet.

theepot2
theepot218 sep. 2022 - 20:49

Als u een student van hem had geweest, had u op de gang moeten staan voor straf.

2 Reacties
Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 6:02

theepot Wat is dat voor onzin? Waarom zou ik straf verdienen als ik een student van "hem" (?) was?

onyxcumulus
onyxcumulus20 sep. 2022 - 8:05

theepot had misschien wel les van hem moeten hebben. Taalkundig is de zin die je daar opschrijft afschuwelijk

Mokker
Mokker18 sep. 2022 - 18:36

Of iets racisme is of niet wordt in een fatsoenlijk land getoetst aan de wet en de jurisprudentie, niet aan de onderbuik.

2 Reacties
Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 6:05

Mokker U zegt dat er als gewoon mens niet met je verstand valt na te denken over de vraag wat je racistisch vindt of niet? Zo gauw iemand daarover een mening heeft, spreekt zijn onderbuik. Vanzelfsprekend zal elk verstandig mens het, vanuit z'n onderbuik natuurlijk, met u eens zijn. Alleen, daar hebt u dan weer niets aan.

vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 8:29

Het wordt, zonodig, getoetst aan de wet. Maar als je onderbuik, meerdere onderbuiken, niet ZELF kunnen duiden wat racisme is, dan staat het er heel slecht voor.

Radio-Head
Radio-Head18 sep. 2022 - 14:10

Vechtpartij? https://www.ad.nl/buitenland/verbijstering-om-brute-mishandeling-bejaarde-vrouw-89-in-frankrijk~a91e7dc8/ Nou lachen dan maar met je leerlingen, lekker verheffend ook, je zou ook een lichtje op de absurde toename van grof geweld onder jongeren of de toename van geestelijke problemen en zelfmoorden onder jongeren bespreekbaar kunnen maken. Of hoe het nu toch komt dat ON "zomaar" kon ontstaan, daar aan die andere kant van het hoefijzer. Of misschien beter nog in hrt kader vsn Sociale Studies, doe een boekbespreking over "Verlichting onder Vuur" van Dyab Abou JahJah.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 19:11

misselijkmakend dit soort reacties, vol op de onderbuik en rechts geframe. De gebruikte beelden zijn van het internet geplukt en geen van de voorvallen hadden te maken met racisme. Dat verzwijg jij. Heel vies.

theepot2
theepot218 sep. 2022 - 20:53

Als u een student van hem had geweest, zou u de gang opgestuurd worden voor straf.

oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 20:55

Er worden random beelden gedeeld van Zwarte mensen die geweld gebruiken, geen enkele link met racisme en jij gooit er iets anti moslims in. Waarom halen racistische types toch altijd alles door elkaar? Pure kwaadaardigheid?

Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 6:17

Radio-Head Hebt u nu totaal niet door, dat het er hier om gaat, dat ON met dit soort vage filmpjes probeert duidelijk te maken dat hier sprake zou zijn van racisme gericht tegen witte mensen. Als er al duidelijke racistische motieven aan dat geweld van die zwarte mensen ten grondslag liggen, dan is dat aan de getoonde filmpjes niet af te lezen. Dat is het grote bezwaar. Uw opmerking: "Nou, lachen dan maar met je leerlingen" slaat sowieso al helemaal nergens op -dit is hoe dan ook een ernstige zaak - maar al helemaal niet omdat u suggereert dat de schrijver dit soort geweld probeert goed te praten.

Kikkerts5
Kikkerts518 sep. 2022 - 13:24

''Binnen de EU zijn ook zorgen over de manier waarop Hongarije de steun aan het door Rusland aangevallen Oekraïne tracht te ondermijnen.'' En de quasi intellectuele epistels van de Filosoof, docent Sociale Studies bij Avans Hogeschool zelf niet minder. Sterker nog, dat is nog veel beter lesmateriaal. Ik raad de studenten wel aan om hun mening onder stoelen en banken van de Avans Hogeschool te steken en voor de gewenste mening te gaan. Waarom het risico lopen gecancelled te worden en je einddiploma te riskeren?

2 Reacties
Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 6:22

Kikkert In wezen bent u geen haar beter: Het materiaal dat u aandraagt laat net zo veel of weinig ruimte als het er om gaat om kritisch te leren denken.

DaanOuwens
DaanOuwens19 sep. 2022 - 7:05

@ Kikkerts5 Jij schrijft: Ik raad studenten .... Prima advies. Alle opvattingen moeten tijdens de les aan de orde kunnen komen met uitzondering van extreem rechts fascistisch en racistisch gedachtegoed. Studenten met dergelijke opvattingen kunnen beter hun mond dicht houden. Net zoals de aanhangers van Poetin of degenen die in Hongarije opnieuw hun lokale variant op het nazi-gedachtegoed opnemen in het landsbestuur. De vrijheid van meningsuiting is geen absoluut recht. En woorden zijn niet onschuldig. Ook jouw Russische oorlogspropaganda is geen onschuldige boodschap.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa18 sep. 2022 - 12:48

Ik snap niet waarom ze dat 'n' woord per se moet gebruiken. Het is provocatie, opstootjes veroorzaken. Niemand heeft hier iets aan. Witte mensen niet, zwarte mensen niet. Het is vrij amateuristisch, dat ON. Zwarte mensen zijn ook racistisch? Er zullen vast racistische zwarte mensen zijn. Daarbij komen vrijwel alle gasten uit de koker van Forum voor Democratie. In de aflevering van donderdag waren drie van de vijf mensen in de studio lid van die partij of tot voor lid geweest. Dit is sektevorming, inderdaad. Maar, dat gebeurt net zo goed in de D66 kringen. Er zijn twee 'tribes' ontstaan, de laatste jaren. De woke/D66 /status quo tribe en de FVD/populisme tribe. En deze tribes praten alleen maar met elkaar en zijn het eens met elkaar.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 15:39

'Daarbij komen vrijwel alle gasten uit de koker van Forum voor Democratie. ' Alleen Karskens niet dacht ik, maar die is zover afgegleden en gek gaan doen dat hij daar prima bij past.

Ewout Pool
Ewout Pool18 sep. 2022 - 16:46

Beste Baloemparoempaloempa, Ik heb het ook 1x getracht te kijken maar vond het aperte onzin. Verder hoor ik er alleen over als er weer eens ophef over is. Zwarte mensen zijn inderdaad ook racistisch, net als alle andere volkeren. De oorzaak is puur biologisch: een organisme wat niet voorzichtig doet bij het zien van iets vreemds leeft meestal niet lang. Echter, wij mensen kunnen nadenken (met onze neocortex) en daarmee onze biologische impulsen overstijgen. Dat lukt helaas niet iedereen altijd. Mij eerlijk gezegd ook niet altijd, maar ik tracht er wel mijn best voor te doen. Overigens denk ik dat naast de twee stammen die u beschrijft er nog een grote derde groep is: de normale mensen, met een gezond inlevingsvermogen en mate van intelligentie, maar die bovendien niet geheel naïef zijn. Die best wat aan het milieu willen doen, maar tegelijkertijd hun gezin willen voeden, en af ten toe de kachel willen aansteken, of naar de F1 willen of op welverdiende vakantie. Die best vluchtelingen willen opvangen, maar enige moeite hebben met de aantallen die al jaren binnenkomen. Mensen die zien dat onze leiders ons van alles proberen op te dringen maar zelf daar geen boodschap aan hebben. Mensen die het beu zijn om van de linkerzijde voor racist of milieuvandaal te worden uitgemaakt als ze de BBQ aansteken en van de rechterzijde als sheeple of gutmensch als ze een vaccinatie halen of iets doen voor medemensen.

TheunT
TheunT18 sep. 2022 - 12:05

Wie kijkt er tegenwoordig nog tv joh..

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 15:40

Jongen mensen iig niet.

onyxcumulus
onyxcumulus20 sep. 2022 - 8:08

@GeenProbleem 18 sep. 2022 - 17:40 """"Jongen mensen iig niet."""' Ah, nu begrijp ik waar die wereldvreemdheid vandaan komt

Karel Drenth
Karel Drenth18 sep. 2022 - 11:49

Inderdaad vaak een onbedoeld hilarisch vertoon. Studiemateriaal wat je overigens ook met sterke overeenkomsten ook altijd al kon vinden bij diverse clubjes aan zowel het uiterst rechtse als uiterst linkse spectrum. Als je eenzijdig doof en blind bent mis je dus minstens de helft. Het complotdenken, het zien van categorisch naar etniciteit, huidskleur, of nationaliteit gedefinieerde vijandige groepen is uiterst links niet minder vreemd dan uiterst rechts wat je natuurlijk ontgaat als je het bos door de bomen niet ziet omdat je zelf een van de meehuilende wolven bent.

7 Reacties
LaBou
LaBou 18 sep. 2022 - 15:56

Je moet en je zal blijkbaar de fouten van rechts verdoezelen door er op te hameren dat er ook links fouten gemaakt die minstens zo erg zijn. Dat probeer je nu al aliassen lang en het wil nog steeds niet lukken.

oproerkraaier
oproerkraaier18 sep. 2022 - 19:18

huili, huili, alles is de schuld van links, ook fascistische leugens.

Mokker
Mokker18 sep. 2022 - 19:30

@LaBou Waarom word jij zo agressief als iemand nuance probeert te brengen? Links = goed, rechts = slecht is een beetje erg simplistisch, vind je ook niet?

LaBou
LaBou 19 sep. 2022 - 5:23

Leuk bedacht mokker maar onzin natuurlijk en dat weet je best want jij zit in dezelfde hoek: bij elk bericht over fouten aan de rechterkant meteen terugkomen met een "maar hullie ook en echt nog veel erger". Dat is whataboutism en de zichzelf nu weer "karel drenth" noemende reaguurder is daar meester in.

Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 6:26

Karel Maar........ Is dit materiaal nu wel of niet geschikt, om leerlingen te laten ervaren wat kritisch denken inhoudt?

Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 6:34

Mokker U geeft ten onrechte waardering aan zo nuanceren, dat je het hele artikel, volkomen ten onrechte, bij het grof vuil aflevert. Dit is nou eenmaal geschikt lesmateriaal omdat het hier, feitelijk aantoonbaar, mis gaat. En dat er beter lesmateriaal te vinden zou zijn, vanzelfsprekend. Maar dan toch zeker niet bij een andere omroep.

onyxcumulus
onyxcumulus20 sep. 2022 - 8:10

@Zandb 19 sep. 2022 - 8:34 Mokker """" En dat er beter lesmateriaal te vinden zou zijn, vanzelfsprekend. Maar dan toch zeker niet bij een andere omroep.""" Dan zijn de Nazi archieven inderdaad een betere optie. Spiegel.tv en ZDF-Info zijn wat dat betreft aanraders