Joop

'Ongebruikte Roemeense MiG21 gevechtsvliegtuigen overdragen aan Oekraïne'

  •  
16-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
49051 keer bekeken
  •  
48707190117_ef8bac8b52_k

Roemeense MiG21's

© cc-foto: Ronnie Macdonald

Roemenië staakt het vliegen met de complete vloot van MiG-21 LanceR jachtvliegtuigen. De beslissing is genomen nadat er verschillende crashes plaatsvonden met de toestellen. De NAVO-lidstaat stapt over op F-16's.

Het Bulgaarse persbureau Novinite meldt dat wordt opgeroepen de 111 MiG-21 toestellen over te dragen aan Oekraïne dat zo zit te springen om gevechtsvliegtuigen dat er zelfs een particulier crowdfunding project voor is gestart.

De Oekraïense piloten zijn al bekend met MiG-21 gevechtsvliegtuigen van Russische makelij, die in dit geval zijn opgevoerd met Westerse systemen. Volgens kenners zijn de toestellen weliswaar niet ideaal maar met een aangepaste aanvalstactiek zeker geschikt om ingezet te worden tegen het Russische invasieleger.

Eerder was er sprake van dat Polen soortgelijke toestellen zou leveren en ook Slowakije overweegt dat maar beide landen willen wachten tot ze beschikken over vervangende F-16s. In het geval van Roemenië is die vervanging al geregeld.

Moskou waarschuwt ondertussen voor "onvoorspelbare gevolgen" als de VS de militaire steun aan Oekraïne opvoert.

Vannacht hebben de Russische strijdkrachten opnieuw de hoofdstad Kyiv aangevallen. De VRT meldt"Vooral de wijk Darnitsia werd getroffen, zo heeft de burgemeester van Kiev bekendgemaakt. Ook een Oekraïense militaire fabriek, in een van de buitenwijken van de hoofdstad, is onder vuur genomen. Gisteren liet de Russische president Vladimir Poetin weten dat ze de raketaanvallen op de Oekraïense hoofdstad weer zullen opdrijven."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

adamgmail
adamgmail22 apr. 2022 - 7:03

Mig-21 is een verouderde machine, een zogenaamde generatie 2 straaljager en kan absoluut niet meer van enig belang zijn in de oorlog in Oekraïne. Het is beter om drones te leveren, die zijn goedkoper in onderhoud en hebben meer gevechtscapaciteit, of geef anders meer Manpads (Stingers, Igla's en Grom's).

1 Reactie
Norsemen
Norsemen22 apr. 2022 - 11:05

Als ik ergens hard om moet lachen, zijn het wel die zogenaamde defensiespecialisten.

pk49
pk4917 apr. 2022 - 15:31

laat Putin ervan doodrongen worden van het feit dat van het Kremlin een rokend gat achterblijft als zijn plannen om atoomwapens in te zetten,werkelijkheid wordt ! Call his bluff!

Greendutch
Greendutch16 apr. 2022 - 20:18

ik hoor politici en hooggeplaatste (ex)militairen steeds zeggen dat Poetin geen gezichtsverlies mag lijden. waarom niet eigenlijk? kan de rest van de wereld iets uitzenden -via social media bv- dat wat Poetin ook doet behalve ademhalen, hij nooit meer zijn voormalige status- als gerespecteerd staatshoofd, president van een enorm land, leider van een volk etc- terugkrijgt maar voor eeuwig als bruut, onbeschaamd, megalomaan, idioot mannetje bekend zal blijven staan dat zelfs uit de geschiedenisboekjes gehouden zal worden omdat hij geminacht wordt en russische kinderen hier beter geen lessen in krijgen? een goede meme en een opmerkelijke hashtag zijn goed om de wereld rond te gaan. er zijn veel meer gewone burgers met social media account dan (ex)militairen. het is maar goed dat er rechters zijn in het internationaal gerechtshof en dat ik mijn plaats weet, maar even dromen mag toch?

1 Reactie
FredD2
FredD217 apr. 2022 - 7:35

Wat denkt u dat er gaat gebeuren als we Putin in het nauw drijven? Als we nu aangeven dat hij een oorlogsmisdadiger is en dat wat er vanaf nu ook gebeurd hij berecht gaat worden of erger? Wat houdt hem dan tegen om op knoppen te drukken waardoor we niet meer over een paar duizend slachtoffers praten maar over een paar miljard? Is uw gelijk en uw gevoel voor rechtmatigheid daar belangrijk genoeg voor? En waarom het internationaal gerechtshof erbij betrekken? Die mogen de Amerikaanse oorlogsmisdadigers ook niet oppakken, want dan moeten deze of direct worden vrijgelaten of worden we aangevallen door onze Amerikaanse vrienden? Hierdoor is het bestaansrecht van het internationaal gerechtshof ook in 1x weggevaagd.

Kikkerts
Kikkerts16 apr. 2022 - 18:53

"Vooral de wijk Darnitsia werd getroffen, zo heeft de burgemeester van Kiev bekendgemaakt.'' En nog steeds geen bom op het Maidanplein. Het lijkt er sterk op dat de Russen nog steeds geen einde aan deze oorlog willen maken. En waarom? Met bommen op arbeiderswijken/platteland bereik je helemaal niets. Zo sneu ook voor de mensen die daar wonen en helemaal niet voor oorlog hebben gekozen.

1 Reactie
adamgmail
adamgmail18 apr. 2022 - 10:46

De vraag is of de Russen wel een snelle einde willen bereiken. Misschien wil Putin juist een lange oorlog om later aan te tonen dat er meer geld moet naar de Russische defensie. Net als dat gebeurde bij de Amerikanen na de Vietnamoorlog.

Bulder
Bulder16 apr. 2022 - 16:55

Het wordt tijd dat de Russen terug worden geschopt. Van mij mag de NATO een antwoord geven op de dreigementen van Putin anders gaat ie gewoon verder .