Joop

Onenigheid in Brits parlement over Brexit - staatssecretaris stapt op

  •    •  
12-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19767324429_cac858d449_z
Een van de twee Britse staatssecretarissen van Justitie, Philip Lee, is opgestapt tijdens de aanloop naar stemmingen over de brexit. Hij dreigt nu stelling te nemen tegen de plannen van het huidige kabinet van premier Theresa May. Hij eist een rol voor het parlement in de laatste fase van de brexit en vindt dat May die wil beperken, schrijft de NOS.
Vanmiddag komt in het Lagerhuis de Uittredingswet aan bod. Er wordt gestemd over de voorwaarden waaronder onderhandeld moet worden over de brexit. De regering May is bang dat als die voorwaarden worden aangepast de Britse onderhandelingspositie flink wordt verzwakt. Vorig jaar werd een wetsvoorstel over de brexit al weggestemd door de parlementsleden. Een amendement over de parlementaire rol bij de brexit werd bij die gelegenheid wettelijk vastgelegd. May wil daar nu toch weer iets aan afdoen, vindt Lee.
Op 29 maart 2019 zullen de Britten definitief de Europese Unie verlaten. Om een harde overgang voor burgers en bedrijfsleven te voorkomen, is al tijden een strijd aan de gang in het Lager huis, de Britse Tweede Kamer. Men blijft het oneens over de voorwaarden om er met Europa zo gladjes mogelijk uit te komen. Het ontslag van een lid van het kabinet onderstreept de hobbelige weg die naar die bestemming leidt.
Bronnen: BBC , The Guardian
Cc-foto: Maurice
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

JanB2
JanB214 jun. 2018 - 4:21

Gelukkig heeft May toch gewonnen. We moeten namelijk van dit neoliberale kankergezwel in Europa af. Hoe eerder hoe beter. En parlementaire controle kunnen we daarbij missen als kiezpijn. May stevent immers af op een harde Brexit. Zo'n geschenk voor Europa moet dan niet op de valreep nog verziekt kunnen worden door een parlement dat de bui (volkomen terecht overigens maar dat zal ons een zorg zijn) al ziet hangen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*13 jun. 2018 - 19:33

Het wordt nog steeds dramatischer. Breaking news: 5 mensen vanuit de Labour Partij hebben net opgestapt, uit protest.

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie13 jun. 2018 - 19:21

Raar dat er niet vermeld word dat de gehele SNP ook opgestapt was en buiten het parlement stond te protesteren .

punt2
punt213 jun. 2018 - 6:39

Apart te zien dat het U.K. vooral haar eigen identiteit niet wil verliezen binnen Europa en dat de vlag van Canada dan in het Parlementsgebouw hangt.

JanBakker2
JanBakker212 jun. 2018 - 17:45

May heeft vanmiddag de stemming gewonnen.

Hiltermann
Hiltermann12 jun. 2018 - 14:31

Deze soap eindigt echt niet in 2019. Dan wordt wel een van de spannendste afleveringen verwacht. Theresa May is ongeveer de minst capabele MP die het VK had kunnen krijgen om de uittreding te organiseren. Er dringt bij haar geen enkel gevoel van urgentie door in haar handelen. Waarschijnlijk denkt ze dat er volgend jaar nog wat extra tijd gekocht kan worden. De EU heeft al laten weten dat de breuk er komt of het VK daar klaar voor is of niet. Deze Brexit gaat de Britten veel geld kosten. De breuk is te wijten aan de halsstarrige houding van de EU waarbij men niet wilde weten van een beperking van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Dat vrije verkeer verstoorde de arbeidsmarkt in een aantal EU lidstaten waarbij Engeland als een van de zwaarst getroffen landen gold. De EU kent vele gebreken dit is er een van. Vorig jaar zijn er pas maatregelen genomen die oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt deels bestrijden. Dat is 20 jaar te laat.

1 Reactie
Kilted
Kilted12 jun. 2018 - 16:38

[ Deze Brexit gaat de Britten veel geld kosten. De breuk is te wijten aan de halsstarrige houding van de EU waarbij men niet wilde weten van een beperking van het vrije verkeer van personen binnen de EU. ] Sorry, maar dat is onzin... De regelgeving binnen de EU is zodanig dat er uitzonderingen mogelijk zijn op het vrij verkeer van mensen. Het VK heeft daar nooit gebruik van gemaakt. Sterker nog. Toen Polen toetrad tot de EU heeft o.a. ons land een tijdelijk rem gezet op de komst van Poolse werknemers. Feit is en blijft dat het VK gewoon dezelfde dag de deur wijd open heeft gezet. En als die Polen dan komen... Tja, moet je niet achteraf gaan klagen, Ironie ook dat op het moment van het Brexitreferendum de toestroom vanuit Oosteuropa al aan het teruglopen was. Zo is de levensstandaard in delen van Polen al hoger dan in sommige delen van het VK, o.a Cornwall.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2018 - 13:16

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2018 - 14:57

@ ThWil Jij schrijft: .. engeland over 2017 nog steeds het aantrekkelijkste land is geweest voor de buitenlandse investeerders. Dat zegt nogal weinig toch? Wat is het aantrekkelijkste land? De minste belasting? Het hoogte rendement? In 2017, en wat is het perspectief na de Brexit? Wat wil je nu beweren? Waar is de link naar het FD?

DaanOuwens
DaanOuwens15 jun. 2018 - 13:08

@ ThWil Jij schrijft: Hier de link: Kan ik niet openen. Maar er staan nog vragen open. Dat zegt nogal weinig toch? Wat is het aantrekkelijkste land? De minste belasting? Het hoogte rendement? In 2017, en wat is het perspectief na de Brexit? Wat wil je nu beweren?

msj_meijerink
msj_meijerink12 jun. 2018 - 13:02

Er zullen nog veel liters door de Theems stromen voor de gevolgen van het gerommel rond de Brexit in het Lagerhuis zijn weggespoeld.