Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onenigheid in Brits parlement over Brexit - staatssecretaris stapt op

  •  
12-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19767324429_cac858d449_z
Een van de twee Britse staatssecretarissen van Justitie, Philip Lee, is opgestapt tijdens de aanloop naar stemmingen over de brexit. Hij dreigt nu stelling te nemen tegen de plannen van het huidige kabinet van premier Theresa May. Hij eist een rol voor het parlement in de laatste fase van de brexit en vindt dat May die wil beperken, schrijft de NOS.
Vanmiddag komt in het Lagerhuis de Uittredingswet aan bod. Er wordt gestemd over de voorwaarden waaronder onderhandeld moet worden over de brexit. De regering May is bang dat als die voorwaarden worden aangepast de Britse onderhandelingspositie flink wordt verzwakt. Vorig jaar werd een wetsvoorstel over de brexit al weggestemd door de parlementsleden. Een amendement over de parlementaire rol bij de brexit werd bij die gelegenheid wettelijk vastgelegd. May wil daar nu toch weer iets aan afdoen, vindt Lee.
Op 29 maart 2019 zullen de Britten definitief de Europese Unie verlaten. Om een harde overgang voor burgers en bedrijfsleven te voorkomen, is al tijden een strijd aan de gang in het Lager huis, de Britse Tweede Kamer. Men blijft het oneens over de voorwaarden om er met Europa zo gladjes mogelijk uit te komen. Het ontslag van een lid van het kabinet onderstreept de hobbelige weg die naar die bestemming leidt.
Bronnen: BBC , The Guardian
Cc-foto: Maurice
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.