Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

One Billion Rising: Dansen tegen seksueel geweld

  •  
11-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
one_300_01.jpg
14 februari is VDay ... Protestacties over de hele wereld ... Een miljard vrouwen slachtoffer seksueel geweld ... Check de video's
Een op de drie vrouwen zijn in hun leven slachtoffer van seksueel geweld. Over de hele wereld zijn dat er 1 miljard. Op 14 februari, Valentijnsdag, wordt er over de internationaal actie gevoerd tegen seksueel geweld. Dansend.
De actie One Billion Rising is een initiatief van Eve Ensler, schrijfster van de Vagina Monologen. Een van de aanleidingen was de uitspraak van de Republikeinse politicus en abortusbestrijder Todd Akin die beweerde dat vrouwen niet zwanger worden van verkrachting. Ensler was eerder de drijvende kracht achter V-day, een beweging die in 1998 ontstond als reactie op de Vagina Monologen en 14 februari als actiedag heeft.
Op YouTube is een hele reeks oproepen te zien van mensen die One Billion Rising ondersteunen, waaronder de Australische premier Julia Gillard en de Europese president Herman van Rompuy. Maar Jane Fonda, Robert Redford en tal van andere celebes steunen de actie.
Op YouTube wemelt het van de video’s, zoals de flitsende video hierboven uit Singapore, of dit strijdlustige lied uit Peru, of deze indringende clip uit Polen. Of zie deze Man Prayer.
In Amsterdam wordt een flashmob op de Dam georganiseerd , een bijeenkomst gehouden in De Balie met onder meer de islamitische vrouwenbevrijdster Shirin Musa en een feest in Panama.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.