Joop

Onderzoek naar nepnieuws en incidenten om haat te zaaien tegen Oekraïense vluchtelingen

  •  
24-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1470 keer bekeken
  •  
50629390492_8d47db9cfc_k

© cc-foto: Marco Verch

De politie van Estland onderzoekt nepnieuwsberichten die verspreid worden via sociale media en bedoeld zijn om haat te zaaien en stemming te kweken tegen Oekraïense vluchtelingen. In twee gevallen is al een justitieel onderzoek gestart. In de berichten wordt bijvoorbeeld beweerd dat de vluchtelingen winkeldiefstallen plegen.

De burgemeester van Narva, een stad met merendeels Russisch sprekende inwoners, verklaart tegen de publieke omroep ETV: "Gelukkig is de bevolking tegen dit nepnieuws. Ik waardeer het zeer dat een vrouw op een bijeenkomst zei dat we zullen achterhalen wie deze berichten schreef en de namen van de schuldigen zullen publiceren in de krant en hen zullen straffen." De opluchting van de burgemeester is ook ingegeven door het feit dat het Russisch sprekende deel van de bevolking normaal gesproken veel vertrouwen stelt in sociale media.

Er zijn ook andere incidenten in de stad, meldt de Estse publieke omroep. Zo waren er jongeren, bekenden van de politie, die naar een winkel gingen, zich voordeden als Oekraïners en gratis goederen eisten. In een ander geval ging het om een tiener die beweerde aangevallen te zijn door Oekraïners, waarna de politie constateerde dat het om een verzinsel ging.

De politie treedt niet alleen op tegen de nepnieuwsberichten en commentaren maar laat op sociale media chatgroepen verwijderen als blijkt dat dergelijke berichten daar circuleren. De politie wil zo voorkomen dat de onrust in dergelijke besloten groepen zich verspreidt van de eendimensionale naar de echte wereld. In de 1,3 miljoen inwoners tellende EU-lidstaat bevinden zich nu zo'n 22.000 Oekraïense vluchtelingen.

De Washington Post berichtte eerder deze week over de verspreiding van nepnieuws dat in Duitsland wordt verspreid om haat te zaaien tegen Oekraïners. Volgens experts zit Rusland achter de berichten.

 cc-foto: Marco Verch

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Greendutch
Greendutch25 mrt. 2022 - 9:59

goed bericht, reken maar dat Poetin overal op voorbereid is voor zover hij geïnformeerd wordt door zijn kring en ook de mollen en trollen heeft uitgezet. ondanks dat het erg lelijk is om d.m.v. leugens en bedrog je eigen gelijk te halen en andere mensen te beschadigen. helaas kom je zoiets overal tegen. liegen, roddelen, bedriegen is voor veel mensen en media en leuke bezigheid. kijk maar naar de \telegraaf met z’n chocoladeletters en de Privé pagina’s , en WNL dat elke morgen in 'Goedemorgen Nederland’ , WNL op zondag en andere programma’s aantoonbaar leugens verspreid en andere roddelbladen en commerciële kanalen die heel graag zich daarmee bezig houden omdat zij vinden dat mensen dat leuk vinden. En dan is er ook nog ON dat alleen met de naam van het programma al liegt want het is geen nieuws programma maar een half uur mensen zwart maken, gebeurtenissen in kwaad daglicht zetten, feiten verdraaien en uitkomsten van onderzoeken ontkennen. 2x gezien en de buik vol, zo vol dat ik moet..... we moeten een manier zien te vinden om dit soort haatzaaiers en leugenaars tot zwijgen te brengen. men mag een andere mening hebben maar dient andermans mening te respecteren, mensen te waarderen i.p.v. minachten, zichzelf niet tot preker uit te kunnen roepen. hoewel aangetoond is dat minder dan de helft van NL nog ‘gelovig’ is heeft men blijkbaar toch behoefte om ‘iets’ aan te hangen, wat is dan het beste? de bijbel of baudet?

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr25 mrt. 2022 - 12:03

Geen van beide! Gebruik je gezonde verstand en lees bijvoorbeeld Harari. Ga je verdiepen in de geschiedenis, kijk naar het verhaal van Nederland en maak een lijst van alle aannames en afgedwongen gehoorzaamheid aan koningen of pausen….. De slachtoffers aan beide kanten van de strijd. Zinloos vergoten bloed, omdat mensen geen eigen mening of wil mogen bezitten. Daarvoor moet je wachten op de verlossing van de dood……..