Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoekers: verband tussen fijnstof en hersentumoren

  •  
13-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Automobile_exhaust_gas
Wetenschappers hebben de fijnstofdeeltjes die afkomstig zijn van het wegverkeer, voor het eerst in verband gebracht met hersentumoren, schrijft The Guardian. Verhoogde blootstelling aan fijnstof gaat gepaard met een grotere kans op hersenkanker, blijkt uit het onderzoek dat is gepubliceerd in Epidemiology.
De onderzoekers koppelden de medische gegevens van 1,9 miljoen Canadezen aan de hoeveelheid luchtvervuiling waarmee zij te kampen hebben. Mensen die leven op plaatsen waar 50.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter in de lucht zitten, hebben een 50 procent hogere kans om hersentumoren te krijgen dan mensen die leven in gebieden waar er 15.000 deeltjes per kubieke centimeter aanwezig zijn.
Eerder dit jaar stelden onderzoekers al dat fijnstof alle organen en cellen kan beschadigen. Ook was al eerder aangetoond dat de ultrakleine deeltjes kunnen doordringen tot de hersenen.
Bij een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur stoot het wegverkeer 9 procent meer fijnstof uit dan bij een maximum van 100 kilometer per uur.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.