Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoekers trainen bijen in opsporen landmijnen

  •  
20-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
bijen300.jpg
Kroatië ligt nog bezaaid met landmijnen uit Balkanoorlog ... Bijen zouden uitkomst kunnen bieden
In Kroatië wordt de mogelijkheid om bijen grootschalig in te zetten bij het opsporen van landmijnen onderzocht. Naar schatting ligt een gebied van zo’n 750 vierkante kilometer nog bezaaid met mijnen uit de Balkanoorlog uit de jaren 90. Bijen hebben een uitstekende reukzin en zouden daardoor ingezet kunnen worden om TNT op te sporen.
Bijendeskundige en hoogleraar aan de universiteit van Zagreb, Nikola Kezic, verklaart dat bijen een perfecte reukzin hebben die snel de geur van explosieven kan waarnemen.
Kezic leidt het onderzoek, waarin bijen verschillende soorten voedsel krijgen, waarvan sommige minuscule deeltjes TNT bevatten en met daarnaast een suikeroplossing als beloning. Een enkele bij opleiden in het opsporen van landmijnen is volgens Kezic niet heel ingewikkeld, maar een heel bijenvolk wel. Zodra dat gelukt is, worden er tests gehouden met echte mijnen. Het kan dus nog lang duren voordat bijen daadwerkelijk worden ingezet.
Het is niet de eerste keer dat onderzoekers met bijen experimenteren. Amerikaanse onderzoekers gingen de Kroaten reeds voor. Bij dat onderzoek werd echter geen rekening gehouden met TNT, het explosief dat in de Balkanoorlog het vaakst werd gebruikt. De geur van TNT vervliegt snel, na verloop van tijd blijven slechts kleine sporten over.
Eerder werd ook geëxperimenteerd met de inzet van ratten en honden, maar die kunnen, in tegenstelling tot bijen, door hun gewicht het ontstekingsmechanisme van een mijn activeren.
Kroatië wordt op 1 juli lid van de Europese Unie.
cc-foto: Doug88888

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

lembeck
lembeck20 mei 2013 - 6:48

Er zijn inmiddels veel meer dieren die getraind kunnen worden en met groot succes landmijnen vinden. Ratten b.v.: https://www.youtube.com/watch?v=9IRv3TOjE1I Men kan de bijen beter met rust laten, zodat ze zichzelf sneller kunnen vermeerderen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 mei 2013 - 6:48

Heeft de PvdD al geroepen dat mensen hun eigen troep moeten opruimen en dat we geen dieren in gevaar mogen brengen? Vast niet, bijen zijn niet aaibaar.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar20 mei 2013 - 6:48

Was de bij niet aan het uitsterven in Europa? Op deze manier schiet 't wel op natuurlijk...

christiaane
christiaane20 mei 2013 - 6:48

Goed nieuws voor Bayer en Monsanto: voortaan zullen landmijnen ook geseald moeten worden met een mantel van neonicotinoïden.

cormol
cormol20 mei 2013 - 6:48

Maar wie spoort straks die bijenkorfen met landmijnen op?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 mei 2013 - 6:48

als het zo doorgaat met de beien sterfte zijn er straks meer mijnen dan beien.