Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoekers ontdekken microplastics in moedermelk

  •  
07-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2015 keer bekeken
  •  
35348941023_6007b7928c_k

© cc-foto: Florida Sea Grant

Zuigelingen krijgen via borstvoeding microplastics binnen. Die verontrustende ontdekking hebben wetenschappers gedaan die de moedermelk van Italiaanse vrouwen onderzochten. In 75 procent van de monsters werden microplastics aangetroffen. Er was geen verband te vinden met de consumptie of het plastic gebruik van de vrouwen. Dat wijst er op dat de zeer kleine plastic deeltjes het lichaam binnendringen via het milieu bijvoorbeeld bij ademhaling en de vervuiling onontkoombaar is, meldt The Guardian.

De onderzoekers wijzen er nadrukkelijk op dat moedermelk de veiligste vorm van voeding is. Eerder werden al microplastics aangetroffen in koeienmelk. Baby die voeding tot zich nemen via een speen krijgen ook daarvan microplastics binnen, is reeds vastgesteld. Het Italiaanse onderzoeksteam dat de ontdekking in moedermelk deed trof de chemicaliën in 2020 aan in placenta.

Het probleem is vermoedelijk nog ernstiger omdat de onderzoekers wegens technische beperkingen deeltjes kleiner dan 2 micron niet konden detecteren. Een micron is een duizendste millimeter.

Vast staat dat microplastics schadelijk zijn maar het is nog onduidelijk wat ze precies aanrichten in het lichaam. Ze zijn afkomstig van onder meer plastic en pvc-verpakkingsmateriaal en worden overal ter wereld aangetroffen, tot op de top van de Mout Everest.

De Amsterdamse hoogleraar Dick Vethaak, die eerder microplastics in menselijk bloed ontdekte, zegt te werken aan verder onderzoek. “Dit is waarschijnlijk de top van de ijsberg. Kleinere deeltjes zijn vermoedelijk nog talrijker aanwezig en giftiger.” Hij noemt onderzoek naar het effect van microplastics op het menselijk lichaam een “prioriteit voor onderzoek naar de volksgezondheid”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.