Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoeken: griepseizoen wordt heftig, vrees voor ‘twindemie’

  •  
03-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
griep

© Foto: David Rozing Model released model release aanwezig. Nederland Barendrecht Illustratie bij ziek zijn, griep hebben, koorts, verkouden zijn. Dame van 65+ ligt thuis op de bank in de woonk

Dankzij de coronamaatregelen heerste er de afgelopen winter geen griep. Nu de maatregelen worden afgeschaft, zal ook de griep weer terugkeren. En volgens twee onderzoeken wordt het griepseizoen een stuk zwaarder dan normaal, zo bericht Knack.
"Volgens een nog niet peer-reviewde studie zouden er in het seizoen 2021/22 in de Verenigde Staten 100.000 tot 400.000 meer ziekenhuisopnames zijn in vergelijking met een normaal seizoen, afhankelijk van de besmettelijkheid van de specifieke griepvariant en de vaccinatiegraad. Een andere studie voorspelt dat vooral kinderen jonger dan twaalf zwaar getroffen zullen worden omdat zij nog niet zijn blootgesteld aan het influenzavirus."
De onderzoekers maken wel een voorbehoud: hoe erg de griepgolf zal zijn, is mede afhankelijk van hoeveel mensen de griepprik halen. Als er 20 tot 50 procent extra prikken worden gezet, kan een zwaar griepseizoen worden afgewend.
De wetenschappers vrezen dat een heftige griepepidemie er samen met de voortdurende coronapandemie voor kan zorgen dat de ziekenhuizen de komende winter weer overbelast raken. Met name op plaatsen waar de vaccinatiegraad laag is, kan een zogeheten ‘twindemie’ voor problemen zorgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.