Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Onderzoeken: griepseizoen wordt heftig, vrees voor ‘twindemie’

  •  
03-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
griep

© Foto: David Rozing Model released model release aanwezig. Nederland Barendrecht Illustratie bij ziek zijn, griep hebben, koorts, verkouden zijn. Dame van 65+ ligt thuis op de bank in de woonk

Dankzij de coronamaatregelen heerste er de afgelopen winter geen griep. Nu de maatregelen worden afgeschaft, zal ook de griep weer terugkeren. En volgens twee onderzoeken wordt het griepseizoen een stuk zwaarder dan normaal, zo bericht Knack.
"Volgens een nog niet peer-reviewde studie zouden er in het seizoen 2021/22 in de Verenigde Staten 100.000 tot 400.000 meer ziekenhuisopnames zijn in vergelijking met een normaal seizoen, afhankelijk van de besmettelijkheid van de specifieke griepvariant en de vaccinatiegraad. Een andere studie voorspelt dat vooral kinderen jonger dan twaalf zwaar getroffen zullen worden omdat zij nog niet zijn blootgesteld aan het influenzavirus."
De onderzoekers maken wel een voorbehoud: hoe erg de griepgolf zal zijn, is mede afhankelijk van hoeveel mensen de griepprik halen. Als er 20 tot 50 procent extra prikken worden gezet, kan een zwaar griepseizoen worden afgewend.
De wetenschappers vrezen dat een heftige griepepidemie er samen met de voortdurende coronapandemie voor kan zorgen dat de ziekenhuizen de komende winter weer overbelast raken. Met name op plaatsen waar de vaccinatiegraad laag is, kan een zogeheten ‘twindemie’ voor problemen zorgen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

develhunt
develhunt10 sep. 2021 - 8:19

Altijd in lockdown blijven is het beste, Corona, griep, verkoudheden, vermijd elkaar en raak elkaar nooit meer aan, nader niemand binnen de 1,5 meter, dan kan het wel eens helemaal verkeerd met u aflopen, blijf binnen, ga nooit zomaar naar buiten, uit eten, concert, schouwburg, museum, om over een verre reis maar helemaal nooit meer te spreken, geen mensen over de vloer, zwaai naar uw dierbare via een schermpje of trek, mocht u er echt heen moeten, een maanpak aan, om uzelf vervolgens van top tot teen te reinigen, de gezondheidszorg kan het niet meer aan, de griep, ook dat nog.

EenMening
EenMening4 sep. 2021 - 10:54

Toen Corona zich in februari 2020, door de nalatigheid van de Chinese autoriteiten over de hele wereld verspreid had, was al snel duidelijk dat het virus waarschijnlijk niet meer in te dammen was en onder ons zou blijven. Gezien het aantal besmettingen in maart 2020 was het verstandig om een lockdown in te stellen zodat kwetsbare mensen zoveel mogelijk beschermd werden en de zorg niet overbelast zou raken. In de hoop dat er snel vaccins beschikbaar zouden komen. Die vaccins zijn er inmiddels, maar de effectiviteit ervan is minder groot dan aanvankelijk gedacht. Nogal wat mensen willen zich niet laten vaccineren. Daarnaast zijn er nieuwe besmettelijkere coronavarianten ontstaan die de effectiviteit van de vaccins verminderen. Inmiddels zijn vrijwel alle regeringen tot de conclusie gekomen dat we met het virus moeten leren leven. China en Nieuw-Zeeland doen nog *man*moedige pogingen om Covid-19 buiten de deur te houden. De vraag is hoelang Xi en Arden dat nog vol kunnen houden. Langdurige lockdowns richten immers grote sociale en economische schade aan. Het wordt tijd om een strategie te kiezen die op langere termijn vol te houden is. Die zou kunnen bestaan uit het handhaven van de basis-coronamaatregelen en een jaarlijkse corona/griepprik voor kwetsbare mensen. Het aantal IC-bedden zal ook flink uitgebreid moeten worden, zodat er voldoende capaciteit is voor coronapatiënten.

JanB2
JanB23 sep. 2021 - 21:17

Prik halen!

Winterdepressie
Winterdepressie3 sep. 2021 - 16:41

Handen wassen en 1.5 meter afstand houden... Dat moeten we gewoon altijd blijven doen..

Thuiszitter
Thuiszitter3 sep. 2021 - 16:14

Afgelopen week de griep gehad , zit nu nog in de herstel modus , pffff keelpijn hoesten koorts wat kan een mens zich verrot voelen .

Rechtvznraap
Rechtvznraap3 sep. 2021 - 14:14

Nog wat extra angst aanpraten kan er nog wel bij vind ik.

1 Reactie
JanB2
JanB23 sep. 2021 - 21:17

Bibberen!!!

adriek
adriek3 sep. 2021 - 13:05

Ik ben inmiddels zo gewend aan afstand houden en geen hand geven (in tegenstelling tot sommige beroemdheden) dat ik de kans om griep op te lopen rustig kan verwaarlozen.

1 Reactie
Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 14:54

" afstand houden en geen hand geven " Is lang niet genoeg (zie aerosolen)

Herr Vorragend
Herr Vorragend3 sep. 2021 - 11:00

Dus als er een griepepidemie komt moeten we voortaan ook in lockdown ? En in het seizoen 22/23 betrekken we ook de verkoudheidjes erbij want aan een triodemie moet je helemaal niet denken. De horror !

2 Reacties
Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 12:32

"Dus als er een griepepidemie komt moeten we voortaan ook in lockdown ?” Dat hadden we al eerder gemoeten, gezien de ca. 10.000 (!) doden die er in het griepseizoen 2017/2018 vielen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 sep. 2021 - 7:13

@@ Van die ca 10000 doden in 17/18 was ik op de hoogte. Maar ik behoor liever tot één van de mogelijke10000 doden bij een nieuwe ernstige griepepidemie dan dat ik moet gaan leven in het permanente concentratiekamp dat jij in feite praktisch voorstelt. Overigens denk ik dat de komende jaren de griep mild zal uitvallen qua mortaliteit. Veel potentiële griepslachtoffers zijn al door corona geveld.

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 8:04

"Als er 20 tot 50 procent extra prikken worden gezet, kan een zwaar griepseizoen worden afgewend." Jaja, de pharmaceutische industrie is opnieuw onze redder. Een gerustellende gedachte dat we de pharma-industrie (en hun onderzoeken) nog kunnen vertrouwen. Het belang van hun winsten is immers totaal ondergeschikt aan het belang van de patiënten.

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2021 - 8:21

Ed Verbeek Wat is volgens jou dan het belang van de patiënten?

Ed Verbeek
Ed Verbeek3 sep. 2021 - 11:32

@minors “ Ed Verbeek Wat is volgens jou dan het belang van de patiënten?” Er is heel veel peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek dat wijst op de effectiviteit van bestaande goedkope medicijnen.

adriek
adriek3 sep. 2021 - 13:08

Ja Ed, vitamine C, choroquine, een vaatwastabletje bij het ontbijt, en voor het avondeten bidden helpt allemaal even goed tegen welke ziekte dan ook, besmettelijk of niet. Er zijn zelfs peer reviewed onderzoeken die het bestaan van paranormale verschijnselen bevestigen. Dat zegt meer over de peers dan over de verschijnselen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2021 - 16:41

Eirda u bent de zinktabletjes nog vergeten.

JanB2
JanB23 sep. 2021 - 21:19

@ Eirda Zo, die zit! Niks aan toe te voegen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 sep. 2021 - 9:20

Jawel, vitamine C moet worden geinjecteerd!

PintOfAle
PintOfAle4 sep. 2021 - 10:18

@Eida Briliante reactie! Vergeet vooral het injecteren met bleek niet.

rvb2
rvb23 sep. 2021 - 7:40

Laten we nu eerst eens wachten tot de peer review gedaan is voordat we uit onderzoeken gaan citeren. Als het onderzoek niet door de peer review heen komt zal dat een stuk minder in de publiciteit komen dan dit stuk op Joop. Zo ontstaat ongewild nepnieuws. Over de kwaliteit van dit onderzoek kan nu nog niets gezegd worden, daar is de peer review voor.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2021 - 8:26

Wat onderzoek. Het is geen onderzoek. Het is de vaststelling dat de griep overgeslagen is en dat dat gevolgen 'kan' hebben. Heel logisch als je beseft dat het afstand houden ook de overdracht van de griepvirussen heeft gehinderd. Veel mensen die kwetsbaar zijn voor corona zijn ook kwetsbaar voor het griepvirus. De vaststelling is overigens ook gedaan doordat de PCR testen ook daarop gecontroleerd werden. Allemaal te vinden op de site/staten van het RIVM. Logisch nadenken kan natuurlijk ook!

Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2021 - 12:38

rvb, Minous, Wachten op een peer review kan, maar logica is ook toepasbaar. Bij het RS-virus is dit effect immers ook opgetreden? Door afstand en lockdown ontstond in kinderen een gebrek aan natuurlijke immuniteit……

Leman
Leman3 sep. 2021 - 7:29

Ze waren zo druk bezig met corona dat ze de griepmarketing even niet nodig waren en er ook geen enkele griepgeval geconstateerd werd.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke3 sep. 2021 - 10:12

Men heeft gewoon getest, en er zijn geen griepgevallen geconstateerd. Niets marketing. Wat een onzin zeg Leman. Verdiep je eens eerst voor je reageert. Dan zou je er ook niet zo'n rare ideeën op nahouden. En als je het niet begrijpt is ook niet erg, maar maak dan pas op de plaats en reageer niet.

Gerygrr
Gerygrr8 sep. 2021 - 13:08

Imgikke, Een pcr test zet de swabs op teelt. Daarna wordt het virus dat is aangetroffen gedefinieerd.