Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek wijst uit: meer gezonde baby’s dankzij rookverbod

  •  
22-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1419316684_009f41b9ef_z
Dat niet roken beter is voor de gezondheid weten we allang, maar nu blijkt ook het rookverbod in de horeca zijn vruchten af te werpen: sinds het rookverbod is ingevoerd zijn er minder kinderen met een te laag geboortegewicht geboren en ook is het aantal vroeggeboortes afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.
Voor het onderzoek werden de geboortecijfers tussen 2000 en 2011 bekeken en die vergeleken met het moment waarop het rookverbod op het werk werd ingevoerd in 2004 en in de horeca in 2008. De cijfers laten duidelijk zien dat het aantal kinderen met een te laag geboortegewicht en het aantal te vroeg geboren baby’s is gedaald sinds de invoering van het verbod op roken in de horeca. Een te laag geboortegewicht verhoogt het risico op gezondheidsklachten.
Onderzoeker Jasper Been vertelt aan het AD :
"We hadden gegevens van ruim twee miljoen geboortes. Wat we zagen was dat er na de invoering van de rookvrije werkplek eigenlijk geen belangrijke veranderingen optraden, maar dat je na de invoering van de rookvrije horeca wel een vermindering zag in het aantal kinderen dat met een te laag geboortegewicht geboren werd. Die afname is zo’n 4 à 5 procent."
De onderzoekers keken uitgebreid of er misschien andere oorzaken waren voor de daling, maar konden die niet vinden. De enige logische conclusie die ze konden trekken is dat het rookverbod in de horeca een positief effect heeft op de gezondheid van de moeders en hun baby’s.
Jasper Been legt uit dat mensen thuis ook minder zijn gaan roken en dat dat ook gunstige gevolgen heeft gehad:
"Je ziet dat zulke wetten niet alleen maar effect hebben op de plekken waarvoor ze bedoeld zijn, zoals cafés en restaurants, maar dat mensen die sociale normen ook mee naar huis nemen omdat ze zich bewuster zijn van de gevaren van meeroken."
De onderzoekers gaan nu kijken of het rookverbod ook positieve gevolgen heeft voor de verdere de ontwikkeling van deze baby’s, zoals de kans op ontwikkeling van astma en luchtweginfecties. Been vindt dat Nederland nu ook moet gaan nadenken of roken in dierentuinen en speeltuinen wellicht verboden kan worden.
ChristenUnie De ChristenUnie is daarvoor. De partij diende onlangs nog een voorstel in om schoolpleinen vanaf 2020 rookvrij te maken waar de Tweede kamer stemde mee instemde. Deze week diende de partij weer een voorstel in waarin staat dat er vanaf volgend jaar geen nieuwe rookruimtes in de horeca bij mogen komen omdat het in strijd is met de afspraak dat de horeca 100 procent rookvrij moet zijn.
Een kwart van de cafés en discotheken in Nederland heeft nu een rookruimte, maar Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zegt dat dat nooit de bedoeling is geweest. Dik-Faber in Trouw :
"We hebben met elkaar afgesproken dat de horeca 100 procent rookvrij wordt. Toen dat besluit viel, waren er horecabedrijven die al een rookruimte hadden. Die hebben we ongemoeid gelaten. Ook met het idee: er zijn er niet zoveel van. Maar die ruimtes zijn inmiddels booming. De staatssecretaris moet als een speer aan de slag om daar wat tegen te doen."
De politica vindt dat rookruimtes sober horen te zijn om te ontmoedigen er lang te blijven zitten. Nu zijn de rookruimtes steeds vaker een soort cafés in een café en zo is het nooit bedoeld.
De VVD gaat het voorstel waarschijnlijk niet goedkeuren, die is tegen verdere betutteling. Maar Dik-Faber heeft wel hoop dat de PvdA en de SP met haar plan instemmen.

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.