Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gros verdachten Keulen afkomstig uit slechts twee landen

  •  
10-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1220 keer bekeken
  •  
15270246857_2099310cb5_z
Uit het onderzoek naar de massa-aanrandingen op oudjaarsnacht in Keulen blijkt tot nu toe dat de overgrote meerderheid van de verdachten uit slechts twee landen afkomstig is: Algerije en Marokko. Van de 58 verdachten zijn er slechts drie afkomstig uit een oorlogsgebied. Dat heeft de hoofdofficier van justitie Ulrich Bremer gezegd tegen de Duitse krant Die Welt. Volgens Bremer is met het onderzoek de nationaliteit van de meeste verdachten nu opgehelderd.
Onder de verdachten zijn: 25 Algerijnen, 21 Marokkanen en 3 Tunesiërs. Daarnaast nog 3 Duitsers en 2 Syriërs. De overige verdachten zijn afkomstig uit Irak, Libië, Iran en Montenegro. Een aantal van de verdachten is minderjarig.
‘De politie heeft tot nu toe meer dan driehonderd mensen ondervraagd met betrekking tot de aanrandingen. Daarnaast is meer dan 590 uur aan videomateriaal in beslag genomen en werden via telefoongegevens 1,1 miljoen bewegingspatronen geanalyseerd,’ aldus Bremer.
De onderzoeksresultaten bevestigen het vermoeden dat de daden vooral zijn gepleegd door beruchte bendes van Noord-Afrikaanse jongeren. In januari kwam echter het bericht naar buiten dat volgens anonieme politiebronnen de aanrandingen hoofdzakelijk waren gepleegd door asielzoekers uit Syrië die nog maar kort in Duitsland verbleven. Slechts een klein deel van de daders was afkomstig uit Noord-Afrika, aldus de bronnen. De politiechef zou opzettelijk de afkomst van de daders verborgen hebben gehouden. Ook was het volgens die anonieme politiebronnen de daders hoofdzakelijk om de aanrandingen te doen en niet om de berovingen, ook dat blijkt nu niet het geval te zijn.
Op dit moment zijn dertien mensen in hechtenis genomen voor hun aandeel in de gebeurtenissen van oudjaarsnacht. Daarvan worden er vijf verdacht van een seksueel misdrijf, in de overige gevallen gaat het om diefstal, mishandeling, heling en verzet tegen de politie.
Het aantal aangiften dat in behandeling is, is nog wat toegenomen: dat staat nu op 1054. Daarvan gaat het in 454 gevallen om seksueel geweld, de overige 600 aangiften hebben betrekking op onder andere diefstal en beroving. Vooralsnog is slechts één aangifte vals gebleken. Tegen die persoon loopt nu een onderzoek wegens valse beschuldiging.

Meer over:

keulen, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.