Joop

Onderzoek wijst uit: homofobe mannen inderdaad vaak zelf homo

  •    •  
28-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
986 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-28-om-15.35.49
Mannen met een uitgesproken hekel aan homo’s, voelen zich in werkelijkheid vaak zelf aangetrokken tot andere mannen. Dat is de uitkomst van een nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Sexual Medicine.
Onderzoekers van de Universiteit van Genève bestudeerden een groep mannen waarvan uit eerdere tests was gebleken dat zij een bijzonder negatieve houding ten opzichte van homoseksuelen hadden. De resultaten werden vergeleken met die van een groep mannen die niet negatief waren over homoseksualiteit. De onderzoekers wilden met hun onderzoek toetsen of het vaak gehoorde ‘homohaters zijn vaak zelf homo’ op waarheid gebaseerd is.
Tijdens het experiment kregen de deelnemers foto’s met daarop in het midden van de foto een homoseksueel of een heteroseksueel koppel. Terwijl de deelnemers de foto’s bekeken, werd de beweging van hun ogen gemeten. De wetenschappers wilden weten hoe lang de proefpersonen naar het koppel op de foto bleven kijken. In een tweede test moesten de deelnemers foto’s van heteroseksuele en homoseksuele stellen beoordelen. Ook hier werd weer gekeken bij op welke foto’s de deelnemers hun blik het langs gericht hielden. Wat bleek: degenen die de homostellen negatief beoordeelden, bleven vele malen langer naar de foto’s met daarop homostellen kijken.
Het is overigens niet de eerste keer dat een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd. In 2012 bleek al uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Rochester in New York, de University of California en de University of Essex dat homofobe mensen vaak zelf homoseksuele gevoelens hebben. Netta Weinstein, een van de hoofdonderzoekers, verklaart: ‘Deze mensen voelen zich waarschijnlijk bedreigd door homoseksuele koppels, omdat het hen met eigen, vergelijkbare gevoelens confronteert.’
cc-foto: Andrea

Meer over:

homofobie, leven, lhbt, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

KalmAan
KalmAan4 sep. 2016 - 8:04

Dus alle fundamentalistische christenen en moslims zijn homo? Of begrijp ik het niet goed?

Cees Groninger
Cees Groninger2 sep. 2016 - 7:18

Net als rechtsfoben; zijn eigenlijk zelf rechts.

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut218 okt. 2016 - 12:57

Hoe groter de schoenmaat van de vrouw, hoe hoger het salaris. Ze bestudeerden een groep mannen waarvan uit eerdere tests was gebleken dat zij een bijzonder negatieve houding ten opzichte van homoseksuelen hadden. Waar komen deze mannen vandaan, wat is hun achtergrond enz, op deze manier is het een nietszeggend onderzoek die net zoveel waarde heeft als de bovenste regel.

kassakijker73
kassakijker7330 aug. 2016 - 17:03

Homobashers zijn in ieder geval geobsedeerd door sexuele gevoelens van andere mannen.

Chupacabra2
Chupacabra230 aug. 2016 - 9:20

Hey wat grappig, verklaard waarschijnlijk ook de tirannie en wreedheid van IS. Al die seksuele frustratie komt er links- of rechtsom blijkbaar toch uit.

Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 20:09

Waarom ontkennen al die homohaters dit nu? http://www.coc.nl/jouw-belangen/nieuwe-pvv-medewerker-wijst-gelijke-homorechten-af http://www.volkskrant.nl/politiek/pvv-kiezer-negatiefst-over-homo-s~a2892977/

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder29 aug. 2016 - 15:07

Ik heb ongeveer 10 seconden naar die foto gekeken ik vraag me nu af...

1 Reactie
Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 20:09

De vraag stellen is hem beantwoorden :)

OlavM
OlavM29 aug. 2016 - 12:01

Het is al een heel lang bestaand praktijkervaringsgegeven onder homoseksuelen dat veel agressie jegens hen voortkomt uit (angst voor) eigen homoseksuele gevoelens. Niets nieuws onder de zon.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 aug. 2016 - 7:11

[...bleven vele malen langer naar de foto’s met daarop homostellen kijken.] En waarom? Afschuw? Ik geloof de uitkomst van het onderzoek best, maar de onderbouwing die hier wordt gegeven zorgt er in elk geval niet voor dat die conclusie uit het onderzoek volgt.

2 Reacties
richarrd
richarrd29 aug. 2016 - 8:39

De mensen in kwestie kijken naar de zoenende homo's omdat ze er zelf ook naar verlangen, ze zijn er in ieder geval nogal op gefixeerd, en dan ben je er ook in geinteresseerd. Of de interesse van de persoon in kwestie zou vooral moeten liggen in het ondermijnen van homostellen, maar dat zou ook wel een beetje raar zijn. Ik denk dat het onderzoek wel klopt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 aug. 2016 - 14:53

[En waarom? Afschuw?] Ja, of ongeloof, of omdat het weer eens wat anders is dan zoenende hetero's. Je weet het niet, he? En dan slaan die onderzoekers maar aan het interpreteren.

the don
the don29 aug. 2016 - 5:19

Zijn mensen die de hele tijd PVV bashen ook PVV'ers die nog uit de kast moeten komen?

6 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 aug. 2016 - 7:11

Gelijk oversteken. De PVV-ers zelf komen dan als moslimextremist uit de kast.

Tom Meijer
Tom Meijer29 aug. 2016 - 7:46

En die PvdA-bashers?

PocoPoco
PocoPoco29 aug. 2016 - 8:28

@Jansen&Jansen: Arnoud van Doorn ;)

the don
the don29 aug. 2016 - 8:37

@Jansen & Jansen Dus het tegenovergestelde van iemand die PVV steunt is een moslimextremist? Met nadruk op extremist?

Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 20:03

http://www.volkskrant.nl/politiek/pvv-kiezer-negatiefst-over-homo-s~a2892977/

Ben Joop
Ben Joop29 aug. 2016 - 20:12

Don het tegenovergestelde van een PVVer is een democraat en een anti-fascist. Moslim-extremisten (versimpelt!) en PVVers zijn hetzelfde soort mensen.

rbakels
rbakels28 aug. 2016 - 22:51

Ik wist al dat potenrammers vaak homo's zijn die menigmaal nog niet "uit de kast" zijn gekomen.

Piet de Geus
Piet de Geus28 aug. 2016 - 21:46

Als uit onderzoek blijkt dat water nat is zullen lieden met watervrees dat ook ontkennen.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper28 aug. 2016 - 22:14

Als dat onderzoek stoelt op het observeren van proefpersonen die langer danwel korter naar foto's van water kijken, dan is er inderdaad reden om sceptisch te zijn.j

Piet de Geus
Piet de Geus29 aug. 2016 - 6:46

"Als dat onderzoek stoelt op het observeren van proefpersonen die langer danwel korter naar foto’s van water kijken" Dan kun je daar op zijn minst een preoccupatie uit halen. Aanvullend onderzoek naar hun achtergrond (zijn het allemaal zwemmers of mensen die juist heel hard van water wegrennen) kan die preoccupatie nog eens inkleuren ook.

Nick the Stripper
Nick the Stripper29 aug. 2016 - 14:51

Hoezo preoccupatie? Hooguit occupatie. En verder weet je dan nog niks. Is het de kleur die de ogen leidt, of de schittering of zijn er nog andere factoren. Nah, meten is weten. Maar als je niet weet wat je meter meet, dan weet je ook niet wat je weet.

Van der Wal
Van der Wal28 aug. 2016 - 18:20

En waarom zijn ze niet bi, of vrouwen in een mannenlichaam? ik vind dit wel erg kort door de bocht qua gender-identificatie, dat was toch al geregeld?

1 Reactie
the don
the don28 aug. 2016 - 20:04

Ik trek hun methodes ten twijfel. Wellicht keken ze langer naar de foto's vanuit afgunst.

Bram Emanuel
Bram Emanuel28 aug. 2016 - 14:28

Uit deze beschrijving hierboven komt niet naar voren wat de relatie is tussen het langer kijken naar een foto en homoseksuele gevoelens. Het lijkt me dat langer kijken allerlei oorzaken kan hebben. Er is vast meer gedaan in dat onderzoek anders is het wel erg kort door de bocht.

de Haas
de Haas28 aug. 2016 - 14:06

Bij een meten naar welke foto's men het langst kijkt van hetero- en homoseksuele stellen lijkt het me wetenschappelijk glad ijs om daarop te baseren dat men zich meer in positieve zin aangetrokken voelt tot een van beide. De emotie van seksuele aantrekking, die bij een confrontatie met een willekeurig stel waarbij de vrouwelijke partner niet geselecteerd is op onderscheidende aantrekkelijkheid, kan heel goed het onderspit delven tegen de emotie van afkeer bij mannenstellen. Het heteroseksuele paar zal slechts in een aantal gevallen van persoonlijke voorkeur van wat men een mooie vrouw vindt meer dan normale aandacht genereren dan de in ieder geval opgeroepen wekken van woede en daardoor aandacht in geval van heteroseksuele homofobe mannen. Daarmee ontken ik nog niet dat bij een klein deel van mannen die opgevoed zijn in een homofobe omgeving en daardoor dit geïnternaliseerd hebben er ook sprake kan zijn van latente homofobie die de grotere aandacht voor homoseksuele paren verklaart.

1 Reactie
de Haas
de Haas28 aug. 2016 - 16:35

Moet zijn "latente homofilie" natuurlijk.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik228 aug. 2016 - 13:59

Het is curieus wellicht, maar om een of andere onweerstaanbaar dwingende reden, komt het beeld van de anti-dildo man - Thierry Baudet - bij mij naar boven. Wie heeft dat nu ook? En waar duidt dat op bij mij? (A propos: een en ander werd reeds door Freud geponeerd. Alle religieuze leiders zijn 'tegennatuurlijk' en om te zoenen. Mohammed en Jezus voorop.)