Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Onderzoek bewijst: schelden maakt sterker

  •  
05-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
24905514140_f53b4d4918_z
Het is niet heel beleefd, maar kennelijk wel erg nuttig. Veel mensen die tijdens het sporten tot het gaatje gaan zullen al zo’n vermoeden hebben gehad, maar psychologen hebben het eindelijk bevestigd: schelden maakt je sterker.
De voordelen van vloeken blijken uit een reeks van experimenten. Mensen moesten een scheldwoord of een neutraal woord herhalen tijdens een fysieke uitputtingsslag op een hometrainer en een test die de sterkte van de handgreep kon meten. Toen mensen hun hometrainer kapot mochten schelden, bleek hun piekvermogen met gemiddeld 24 watt te stijgen. Ook in de griptest bleek de kracht van de grofgebekte proefpersonen te stijgen met het equivalent van 2,1 kilogram volgens de onderzoekers
Het onderzoek werd gedaan door Richard Stephens, een psycholoog aan de Keele Universiteit. Stephens vroeg ze een scheldwoord te herhalen tijdens de experimenten, het woord dat ze zouden gebruiken als ze hun hoofd zouden stoten. Als neutraal woord gebruikten de deelnemers een woord waarmee ze een tafel zouden beschrijven.
‘We vroegen hen om het woord te herhalen tijdens iedere test’ legt Stephens uit. ‘De deelnemers werden gevraagd het scheldwoord niet te schreeuwen, maar om het in een rustige toon te blijven herhalen’. Deze studie borduurt voort op eerder onderzoek van Stephens, waarin hij aantoonde dat schelden de pijntolerantie van mensen verhoogt. “We vertellen mensen niets wat ze nog niet weten, maar we verifiëren dat op een systematische en objectieve manier,” zegt Stephens. “Ik denk dat mensen instinctief schelden wanneer ze zichzelf pijn doen en wanneer ze op zoek zijn naar een extra boost in prestaties.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Patrick Faas
Patrick Faas6 mei 2017 - 5:35

Mensen die tijdens het sporten tot het gaatje gaan praten uit hun anus. Neem geen advies aan van sportende mensen, want zij zijn met lichamelijke zaken bezig en niet met hun hoofd. Herinnert u zich Hanneke Groenteman in het park met die man in trainingspak? Vraag mannen in trainingspak dan ook niet om iets te zeggen! Die lui trainen dierlijke vaardigheden: rennen, slaan, gooien, dat soort dingen. Ze trainen om te vechten, maar met oorlog schieten we niets op. Schelden helpt om vijanden te maken. In de sport is dat de bedoeling. Verneder die Afrikaan met alle racisme die je maar kunt bedenken. Roep op bevolkingsgroepen te vergassen. “Hoe meer vijanden, hoe meer eer,” liet Mussolini op zijn sportstadia schrijven. Het bleek geen slimme strategie. Als je iemand uitscheldt, kun je een klap terug verwachten, dus door schelden komt het lichaam in gevechtsmodus. In die conditie wordt de pijngrens opvallend verlaagd. Wil best geloven dat je in gevechtsmodus ook fysiek sterker bent. Zeer waarschijnlijk zelfs. Vermoedelijk verandert je perceptie ook aanzienlijk. Bij verandering van modus gaan sommige capaciteiten erop vooruit en andere achteruit. Daarom vraag ik me af hoe het zit met cognitieve vaardigheden. Wordt men door schelden ook dommer? Doe daar eens onderzoek naar.

Perezoso
Perezoso5 mei 2017 - 14:09

Dank ke de koekoek... Zachtjes ´Er zit een duifje op een takje´ prevelen als je met je motor vast zit in de modder, dat gaat niet helpen....

1 Reactie
Perezoso
Perezoso5 mei 2017 - 14:10

dank je...

Marc Marc
Marc Marc5 mei 2017 - 12:51

En daarom noemen we een vloek ook wel een krachtterm.

2 Reacties
Molly Sweet2
Molly Sweet25 mei 2017 - 14:39

????????????

Joop Schouten
Joop Schouten5 mei 2017 - 15:20

: )))

Robbels
Robbels5 mei 2017 - 12:01

Grappig experiment. Blijkbaar heeft het baat voor een scheldend proefpersoon om tot betere prestaties te komen. Nu kan de conclusie dus zijn: laten we er met zijn allen dus vooral lekker op los schelden; voor een betere wereld. Een vervolgexperiment dient zich aan: hoe veranderen de 'fysieke' prestaties van personen die blootgesteld worden aan een scheldkannonade van een derde persoon? Ik vermoed negatief.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 mei 2017 - 11:43

Totaal oninteressant. Voor fatsoenlijke en normale burgers.

2 Reacties
Geert6
Geert66 mei 2017 - 6:59

Dan is het voor U vast interessant.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2017 - 6:48

Om de pijngrens te verhogen kun je maar beter bewust ontspannen. Of het is wel een heel erg 'kort durende' pijnsensatie...