Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Frankrijk krijgt internationale hulp in strijd tegen toenemende bosbranden

'Oorlog tegen het vuur' vereist Europese aanpak
Joop

Onderzoek: rechtse populisten zijn een ramp voor het klimaat

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2074 keer bekeken
  •  
wilders

Je vermoedde het natuurlijk al, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: rechtse populistische partijen zijn slecht voor het klimaat, schrijft The Guardian. Uit onderzoek van Matthew Lockwood en Ben Lockwood van de universiteiten van Sussex en Warwick in meer 25 landen blijkt dat het klimaatbeleid te lijden heeft onder regeringsdeelname van een rechts-populistische partij.

De onderzoekers keken onder meer naar Nederland waar het eerste kabinet-Rutte onder invloed van de PVV verscheidene klimaatmaatregelen terugdraaide. Zo zwakte het kabinet eerder afgesproken doelstellingen af om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Ook elders zorgden rechts-populisten ervoor dat het klimaatbeleid werd ondergraven. Toen Donald Trump aan de macht kwam, besloot hij uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. De conservatieve Australische premier Tony Abbott schafte in 2014 de CO2-belasting af.

Lidmaatschap van de Europese Unie en een kiesstelsel met evenredige vertegenwoordiging lijken een rem te zetten op de negatieve impact van rechts-populisten. Omdat lidstaten van de EU aan Europese klimaatregels moeten houden, hebben rechtse populisten minder ruimte om het klimaatbeleid te veranderen. Een stelsel van evenredige vertegenwoordiging zorgt er doorgaans voor dat rechtse populisten niet de meerderheid krijgen. Als ze meeregeren, worden ze dus enigszins in toom gehouden door andere partijen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

sAt0Ri...
sAt0Ri...15 apr. 2022 - 12:17

Zoho! Verrassend, de conclusie van dit stuk. Hoe lang zouden ze erover gedaan hebben om tot deze conclusie te komen? 🤔

Sonic2
Sonic215 apr. 2022 - 12:11

Ik neem aan er ultra rechtse populisten worden bedoeld. Rechts wordt kapot gemaakt door ultra en xenofoob rechts. En door neoliberaal rechts. Met rechts an sich is niet extreem veel mis. Ze zijn alleen gekaapt door ultra en neoliberaal rechts. En voor de rest is het artikel natuurlijk waar, maar je kunt er wel vier of vijf soortgelijke artikelen over schrijven. Ze zijn een ramp voor het klimaat. Een ramp voor onze samenleving. Een ramp voor de economie. Een ramp voor de democratie. Een ramp voor tolerantie. Een ramp voor hun eigen kiezers. Een ramp voor de bestuurbaarheid van het land. Een ramp voor minderheden. Een ramp voor vrouwen. Die hele stroming is een ramp. Hoe eerder mensen daar van doordrongen raken( en dat duurt in die stromingen met die kiezers nogal lang) hoe beter dat is. Het werkt niet. Het zal nooit werken. Het is niet eens oorzaak en gevolg meer. Het werkt niet. Period. Punt uit. Je kunt er debatten over voeren op de "inhoud". Dat doe ik graag. Wat ultra rechts onder inhoud mogen verstaan. Ik heb ze er nooit op kunnen betrappen, maar we kunnen het ook simpel samenvatten. Onder de 1500 woorden nog wel. Het is een ramp. Het werkt niet en het gaat nooit werken. Never niet. Nooit niet. Op de mesthoop der geschiedenis. Liever vandaag dan morgen

1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 apr. 2022 - 9:55

Als je met 'gewoon rechts' 'liberaal' bedoelt (bijv. Sander Schimmelpenninck), Rutte neo-liberaal en PVV, Forum, JA21 nog extremer rechts, dan ga ik met je mee.

Norsemen
Norsemen15 apr. 2022 - 11:31

Rechtse populisten zijn een ramp voor alles.

Bert van der Neut
Bert van der Neut15 apr. 2022 - 7:56

Populistisch links houdt al jaren kernenergie tegen. Daardoor zitten we nu met extreme uitstoot en klimaat consequenties.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt15 apr. 2022 - 9:10

Lachen dit. De uitstoot komt vooral van het boerenbedrijf, de industrie en de luchtvaart. Wat veranderen kerncentrales hieraan?

Kuifje3
Kuifje315 apr. 2022 - 10:34

@vdBemt: Appels en peren? Je reactie is daarnaast totaal onzinnig. Wij hebben verreweg het schoonste boerenbedrijfsleven in ons land van de hele wereld en er valt heel veel af te dingen op onderzoeken die iets anders aangeven.

Pieterplezier
Pieterplezier15 apr. 2022 - 12:22

Nou vdBemt, industrie kan prima draaien op kernenergie.

Bert van der Neut
Bert van der Neut15 apr. 2022 - 20:26

vdbemt, veel, zo niet alles. Maar jij lacht liever.

sameoldshit
sameoldshit16 apr. 2022 - 3:22

Nog zo'n groot licht die beweert dat kernenergie the way out is. Ik vraag me af of die mensen nooit moe worden van het herhalen van dit soort onzin. Kernenergie is totaal iets van het vorig millennium en het helpt zo ongeveer met niets.

Bert van der Neut
Bert van der Neut17 apr. 2022 - 17:29

Sameoldshit, jouw licht is blijkbaar allang gedooft. Maar blijf vooral hangen in je eigen dogma’s dat gaat het klimaat echt helpen.

Radio-Head
Radio-Head15 apr. 2022 - 6:26

Denk dat Le Pen dit fenomeen slim aanpakt, en hoewel we er weinig over horen ook al successen mee boekt, niet de Siemensen van deze Wereld aansturen, het profijt trekken, het Volk laten dumbfucken en belasten, maar Van Onder OP en daar mee waarde geven en inventiviteit bevorderen aan Jan en Alleman. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2318413-marine-le-pen-zet-in-op-patriottisch-klimaatbeleid Dan onze landelijke Bio Massa klimaatpauzen, https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/groenlinks-blijf-van-de-volkstuinen-af~b7635360/ Fijne dag.

1 Reactie
Sonic2
Sonic215 apr. 2022 - 13:14

De fout die velen hier maken is om de sociaal economische en klimaat leugens van Le Pen ( net als vele andere nationalistische fantasten) serieus te nemen. Le Pen roept maar wat. We beschuldigen Rutte van machtsgeilheid. Wat Le Pen doet is leugens verkopen aan de achterban van Melenchon. Die ze alleen maar nodig heeft als stemvee. Wanneer krijgen "socialistische" stemmers met nationalistische randen eens door waar ze elke keer opnieuw intrappen? In elk land doet "rechts" en haar aanhang niets anders als (socialistisch) links vernederen, demoniseren en schofferen. En bovendien zeer respectloos te behandelen. Behalve als er verkiezingen zijn. Dan heb je leugenaars zoals Le Pen en Wilders die om zetels komen bedelen. Bij Macron heb je als Melenchon aanhanger niets te zoeken. Bij Le Pen met al haar sprookjes nog minder. Ik ben echt geneigd om geen enkele discussie meer aan te gaan met mensen die werkelijk geloven in die "links" en "klimaat" leugens van Le Pen/ Wilders. Wat is het volgende? Pino uit Sesamstraat die de volgende president van Amerika wordt? Een heilig boek uitbrengen over het Vliegende Spaghetti monster?

Déjà vu
Déjà vu14 apr. 2022 - 22:46

De meeste Nederlanders wonen slechts 1 uur fietsen van hun werk. Met heen en terug fietsen ben je dus 2 uur kwijt. Veruit de meeste Hollanders willen die afstand overbruggen in de auto. Dat ze daarvoor een uur in de file moeten staan nemen ze op de koop toe. 's Avonds moeten die, overdag opgespaarde calorieën in een uur of twee durende cardio sessie, eraf getraind worden. Fietsend naar je werk gaan: spaart milieu, vrije tijd, fitnesscentrum- en benzine-kosten.

3 Reacties
Kuifje3
Kuifje315 apr. 2022 - 10:39

@Déjà vu: Dat dacht ik ook… een uurtje fietsen. Dat bleken er bijna twee te zijn en terug was helemaal vreselijk. Daarna dagenlang spierpijn. Je slotzin kan ik het helemaal mee eens zijn, maar het kost ook heel veel tijd en niet iedereen kan na aankomst even onder de douche op het werk.

Pieterplezier
Pieterplezier15 apr. 2022 - 12:20

Tsjah, dit soort reacties, wat moet je er mee. Generaliseren: de meeste mensen willen, de meeste mensen doen. Je hebt er niks an...

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2022 - 12:56

Twee uur op de fiets naar het werk hebben de meeste mensen er gewoon niet voor over en vergeet het gekerm over het slechte weer niet .

Arbeider10
Arbeider1014 apr. 2022 - 20:55

"wetenschappelijk bewezen: rechtse populistische partijen zijn slecht voor het klimaat" Nogal een open deur. ''Progressieve'' rechtse populistische partijen zijn onafgebroken aan de macht. Dus wie zou er anders verantwoordelijk zijn voor het slechte klimaat.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt15 apr. 2022 - 9:12

Inderdaad. Duidelijker kan het niet zijn.

TwoTone
TwoTone14 apr. 2022 - 19:10

Tsja , en linkse populisten als Timmermans verkopen milieumaatregelen als klimaatmaatregelen. Ik heb niks tegen milieumaatregelen zoals electrificatie e.d. maar het klimaat schiet er niks mee op dat we alleen bezig zijn de plaats van de vervuiling aan het verschuiven. Of dat we via het Eu coronafonds geld weggeven aan een Italiaanse bank die daar vervolgens in 2022 het F1 ferrari team mee sponsort onder het mom van greenwashing van het F1 team. Uiteindelijk zijn er maar weinig eerlijke politici en zit links rechts belachelijk te maken en rechts zit zit links te bashen. Tsja, ook wel logisch als je kijkt welke klasgenoojes de politiek ingegaan zijn, niet de hoogvliegers zeg maar.

5 Reacties
sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 21:07

noem jij nu werkelijk Timmermans een links populist? Volgens mij is dieman eerder een target voor rechtspopulisten. Net als Sorus.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 21:33

hoogvliegers? Haha wat een smerige domme laag bij de grondse populistische praatjes.

Zandb
Zandb15 apr. 2022 - 5:33

TwoTone Kortom: of het nu linkse of rechtse politici betreft, het klimaat is er niet bij gebaat. En dat allemaal omdat TwoRone zo maar weet, ik citeer': "Tsja, ook wel logisch als je kijkt welke klasgenoojes de politiek ingegaan zijn, niet de hoogvliegers zeg maar."

Norsemen
Norsemen15 apr. 2022 - 11:34

Iemand met de opvattingen van TwoTone behoort niet tot de hoogvliegers. Zijn opvattingen zijn typisch voor mensen met een zeer beperkt denkvermogen.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2022 - 13:18

Als je wilt dat we je reactie(s) serieus nemen, moet je natuurlijk geen onzin verkopen. "Ik heb niks tegen milieumaatregelen zoals electrificatie e.d. maar het klimaat schiet er niks mee op ". "Electrisch rijden" is niet goed voor het klimaat? "Electrisch koken " ipv gas of 's zomers de BBQ, is niet goed voor het klimaat? "Electrisch verwarmen" obv wind en zon, ipv gas of kolen, is niet goed voor het klimaat?

WillemdeGroot
WillemdeGroot14 apr. 2022 - 19:09

Om even bij dat eerste kabinet Rutte te blijven, met die z.g. gedoogrol van de PVV. Kun je hier de schuld leggen bij deze partij of ligt de schuld bij de VVD en het CDA (denk ook aan rol Henk Bleker)? Feitelijk ligt het aan de partijen die rechts-populisme gedogen, dan wel punten overnemen uit opportunisme. Tot het moment komt dat er extreem-rechtse meerderheden zijn in een land. En dan worden alle nachtmerries van weldenkende mensen wrede realiteit. Ook dat heet democratie. Je moet dus wat doen tegen de oorzaken die dat legaliseren.

1 Reactie
sameoldshit
sameoldshit15 apr. 2022 - 0:57

Het ligt niet aan die of die partij. De VVD en de PVV is een symbiose. Rechtse schoften die de mensheid vermoorden.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 18:39

Rechts populisme is, als we het er niet onder houden, net zo gevaarlijk als de nazi's in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het zelfde slag volk, dezelfde ideeën, zelfde geweldadige inslag, zelfde intolerantie, zelfde rancune, etc etc

4 Reacties
sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 21:36

het zelfde racisme ook. De haat tegen Jodendom is vervangen door molimhaat. precies hetzelfde.

Norsemen
Norsemen15 apr. 2022 - 11:37

Exact! Het is hun manier van denken die ze zo fout en gevaarlijk maakt.

Pieterplezier
Pieterplezier15 apr. 2022 - 12:26

sameoldshit; true. elke, echt elke persoon die ook maar 1 rechtse mening heeft is een rechts populist met dezelfde ideeen, gewelddadige inslag, intolerantie, rancune. Ik heb geen begrip voor mensen die generaliseren, mensen in een hoek drukken, op basis van één argument afserveren.

sameoldshit
sameoldshit16 apr. 2022 - 3:35

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Halas
Halas14 apr. 2022 - 18:28

Tsja, en nu nog een rapport waaruit blijkt dat of links populisten een eigen agenda hebben (anti vlees), of met maatregelen komen die moeten getuigen van visie maar nooit goed uitgewerkt zijn, maar dat nooit toegeven. En tenslotte; vooral strooien met megelomane bedragen, maar totaal niet weten hoe ze die met verstand moeten besteden zodat de gewone man niet bestolen wordt.

7 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot14 apr. 2022 - 18:59

Knap hoor, zes stellingen en zes keer mis. Hooguit een herexamen, lijkt me.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 19:07

jouw gewone man is een pvv of vvd stemmer. Zeg maar de onemphatische rancuneuze looser die feitelijk onze democratie en beschaving bedreigen. Niet in de laatste plaats door hun racistische visie op zaken.

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 19:08

Dat rapport kun je vast wel bestellen bij het groot kapitaal.

Hernandez
Hernandez14 apr. 2022 - 19:15

@Willem Zoals Jesse Klaver die iedere 18-jarige 10.000 euro wilde geven hahaha

sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 20:11

Hernandez, mag ik concluderen dat jij hoopt dat die partij voor holocaust ontkenners de verkiezingen wint daar? Wees eerlijk svp.

Karingin
Karingin14 apr. 2022 - 22:13

Nou die 10.000 euro voor elke jongvolwassene lijkt me in elk geval een stuk zinvoller dan de megasubsidies en bail-outs voor vervuilende bedrijven en zo kan ik er nog wel een paar bedenken waar rechtse idioten ons geld aan spenderen

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 apr. 2022 - 12:59

Al zullen niet alle jongeren het aan studie besteden toch een aardig idee 10.000 euro is ongeveer 5 jaar collegeld.

Sam V
Sam V14 apr. 2022 - 18:02

Onderzoek: water is nat.

1 Reactie
sameoldshit
sameoldshit14 apr. 2022 - 19:26

Goeie react9man. Dat zal ze leren. Heb je echt niet door hoe pathetisch je reactie is?