Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: rechtse populisten zijn een ramp voor het klimaat

  •  
14-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2629 keer bekeken
  •  
wilders

Je vermoedde het natuurlijk al, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: rechtse populistische partijen zijn slecht voor het klimaat, schrijft The Guardian. Uit onderzoek van Matthew Lockwood en Ben Lockwood van de universiteiten van Sussex en Warwick in meer 25 landen blijkt dat het klimaatbeleid te lijden heeft onder regeringsdeelname van een rechts-populistische partij.

De onderzoekers keken onder meer naar Nederland waar het eerste kabinet-Rutte onder invloed van de PVV verscheidene klimaatmaatregelen terugdraaide. Zo zwakte het kabinet eerder afgesproken doelstellingen af om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Ook elders zorgden rechts-populisten ervoor dat het klimaatbeleid werd ondergraven. Toen Donald Trump aan de macht kwam, besloot hij uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. De conservatieve Australische premier Tony Abbott schafte in 2014 de CO2-belasting af.

Lidmaatschap van de Europese Unie en een kiesstelsel met evenredige vertegenwoordiging lijken een rem te zetten op de negatieve impact van rechts-populisten. Omdat lidstaten van de EU aan Europese klimaatregels moeten houden, hebben rechtse populisten minder ruimte om het klimaatbeleid te veranderen. Een stelsel van evenredige vertegenwoordiging zorgt er doorgaans voor dat rechtse populisten niet de meerderheid krijgen. Als ze meeregeren, worden ze dus enigszins in toom gehouden door andere partijen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.