Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek: plasticsoep nu al drie keer het oppervlak van Frankrijk

  •  
22-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
14819047735_c11a55753d_h
De plasticsoep, soms misleidend omschreven als het plasticeiland, in de Stille Oceaan is nog groter dan voorheen werd aangenomen en blijft maar groeien. Dat hebben wetenschappers vastgesteld op basis van een drie jaar durend onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd in Scientific Reports. De plasticsoep die zich in de wateren tussen San Francisco and Hawaï bevindt bevat tot wel 1,8 biljoen stukjes afval en spreidt zich uit over een oppervlakte die drie keer zo groot is als Frankrijk. Het is de grootste ophoping van oceaanplastic op aarde en vormt een serieuze bedreiging voor zowel mens als dier.
Hoofdonderzoeker Laurent Lebreton:
Het is belangrijk om het te quantificeren, om het te begrijpen en te monitoren om te zien hoe het zich heeft ontwikkeld. De plasticsoep wordt geconsumeerd door het onderwaterleven dus dat belandt allemaal weer in de voedselketen en in sommige opzichten op ons bord.
Cc-foto: MajorMalfunction, plastic objecten die uit de oceaan zijn gevist, tentoongesteld in het Monterey Aquarium

Meer over:

plastic, nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

webmaatje
webmaatje24 mrt. 2018 - 10:04

Laten we vooral niet vergeten dat plastic grotendeels uit olie bestaat. In de zeeën worden olie- engasvoorraden opgespoord door middel van airguns die dag aan dag vele malen 220db aan knallen veroorzaken Niet alleen wij zouden er doof van worden, maar wat te denken van zeedieren die op geluidcommunicatie voor paring en richting zijn aangewezen zoals walvissen en dolfijnen. Onderxoekers denken dat daardoor ook grootschalige strandingen van die dieren op de kust veroorzaakt worden. Ze hebben zelfs al dove dolfijnen aangetroffen. Plastic geeft meer problemen in zee dan alleen het zichtbare materiaal. Ook landbouwplastic schijnt in grote hoeveelheden in de zeën te drijven.

Apropos
Apropos23 mrt. 2018 - 13:25

Waarom worden er eigenlijk geen vissersschepen ingezet om met netten de ergste troep eruit te vissen? Laat alle landen verplicht een bedrag naar rato storten om dit mogelijk te maken. Reizen naar mars kan wel, maar een zooitje plastic opvissen is een probleem? Oplossingen zijn soms zó voor de hand liggend dat niemand het ziet?

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin23 mrt. 2018 - 17:39

@ Apropos - of dat met die vissersschepen haalbaar is, dat kan ik niet beoordelen. Maar dat van die geavanceerde ruimtereizen, en de onwil om plastic op te ruimen, dat is een perfecte vraag en ook een gerechtvaardigde aanklacht.

simpson_jr
simpson_jr23 mrt. 2018 - 13:07

Ik hoop dat we snel weer eens wat horen van Boyan Slat, van https://www.theoceancleanup.com die had grootse plannen om de troep op te ruimen en met kleinschalige modellen lukte dat goed. Hopelijk krijgt hij de financiering snel rond om grootschalig aan de slag te gaan.

4 Reacties
Karel Mexx
Karel Mexx23 mrt. 2018 - 14:22

Grappig spelletje voor die jongen, maar die eerste stap zou toch echt het voorkomen van meer plastic in de oceanen moeten zijn: https://oceanconservancy.org/wp-content/uploads/2017/04/full-report-stemming-the.pdf

simpson_jr
simpson_jr23 mrt. 2018 - 16:05

@karel Mexx En en.... lijkt me ook een mogelijkheid. Wat ik me bij Boyan trouwens afvraag is hoe hij microplastics te lijf wil gaan. Die zwerven ook op grotere diepte, terwijl Boyan vnl aan het oppervlak "vist"

Apropos
Apropos23 mrt. 2018 - 16:43

Je moet dit natuurlijk op àlle vlakken tegelijk aanpakken; 1e grof plastic uit de zee vissen, voordat het uiteenvalt in micro-deeltjes, 2e het fabriceren van onafbreekbare plastics verbieden, 3e statiegeld op àlle vormen van verpakkingen invoeren. 4e hopen dat er eindelijk eens politici opstaan die hiervan de urgentie echt gaan inzien en ernaar handelen. 5e De rest is ijdele hoop. * Niet persé in bovenstaande volgorde. (Ow ja, en Fukushima tot wereld ramp verklaren en er nu echt eens iets aan gaan doen met internationale steun van alle landen) Wereldregering waar bent u?

Karel Mexx
Karel Mexx23 mrt. 2018 - 17:11

@Bart Derks 23 maart 2018 at 17:05 Uiteindelijk (tussen de 10 en de 100 jaar*) worden de plastics afgebroken (b.v. door zonlicht, zuurstof/ozon of microbes) of verdwijnen ze in het sediment. Een deel spoelt ook aan op stranden, waar het makkelijker te verzamelen is voor het weer wegspoelt, en de grote patches zijn geen eindstation. In de tussentijd kunnen ze een hoop schade aanrichten. Het verzamelen met sleepnetten of Slat's methode kan grote schade aanrichten onder het zeeleven. De kosten per kilo liggen ook in de meest optimistische schattingen ver boven die van goede afvalverzameling. En de verwerking is veel moeilijker omdat het minder herkenbaar is. * https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749115001104

quatsch
quatsch23 mrt. 2018 - 1:58

Zet de mens ergens op een mooie schone plek en het verandert in een vuilnisbelt. Daar kun je maar 1 conclusie uit trekken. God, die de mens naar zijn evenbeeld schiep, was een sloddervos.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin23 mrt. 2018 - 17:14

@ Quatsch - neen, er is een andere conclusie mogelijk. God maakte de Hof van Eden, en Adam & Eva. Het was daar een idylle, en God had het tweetal afgeraden om de vruchten van de boom van kennis van goed en kwaad te eten; want dan zouden ze players op hetzelfde level worden als waarop God zijn ding deed. Toen Adam & Eva onder die boom lekker een potje lagen te n**k*en, kwam er plots een groene anaconda aangekropen. Dat dier wist Eva te verleiden tot een hapje van een sappige appel (Malus succidus). Zij op haar beurt maande Adam ook eens te proeven van die vrucht. Einde oefening, dacht God. Het zondige tweetal werd zich bewust van zijn naaktheid en schaamte. De sterfelijkheid was daarmee ook een feit. De mens werd onvolmaakt, en was van toen af aan gedoemd om zijn omgeving te belasten. Dit laatste proces raakte tijdens de Industriële Revolutie in een stroomversnelling, waarbij Tsjernobyl en Fukushima tot prestaties van de buitencategorie gerekend dienen te worden. Zo zie je maar weer: alles hangt met alles samen, en nu weet je ook waarom God elke dag van puur verdriet zoveel wijn uit de Eigen Verbouwing nodig heeft.