Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Onderzoek naar toename bizarre dromen en nachtmerries in tijden van corona

  •  
01-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
321 keer bekeken
  •  
21577572730_74fe4aad1a_k

© cc-foto: Anne Marthe Widvey https://flic.kr/p/ySJGC3

Wetenschappers uit Australië, Finland en het Verenigd Koninkrijk gaan onderzoeken wat het effect is van de coronacrisis op dromen. Aanleiding vormen onder meer de vele verklaringen van mensen dat ze veel meer dromen dan gewoonlijk en die dromen veel merkwaardiger zijn. Vaak zijn ze ook negatiever van aard dan voor de crisis. Onder meer De Volkskrant inventariseerde eerder dit jaar de toename van bizarre dromen.
De onderzoekers hopen te kunnen achterhalen of die ontwikkeling iets zegt over de psychologische effecten van de pandemie die de wereld in zijn greep houdt. Uit eerder onderzoek is al duidelijk geworden dat negatieve dromen invloed hebben op de ontwikkeling van angsten en depressieve gevoelens. De wetenschappers willen onderzoeken of de dromen een voorbode zijn van mentale problemen.
Deelnemers aan het onderzoek Covid on Mind blijven anoniem en houden een logboek bij van hun dromen maar moeten daarnaast ook twee weken lang iedere dag een taak uitvoeren waarbij de gedachten afdwalen. Dat laatste geeft ook een beeld van de mentale staat, stelt dr Jennifer Windt, filosoof aan de Australische Monash University, in The Guardian.
“Er is een grote hoeveelheid onderzoek die laat zien dat we 30 tot 50 procent van ons wakkere bestaan doorbrengen met dwalende gedachten. Dat wijst er op dat we ook als we wakker zijn een groot deel van onze gedachten en aandacht niet onder controle hebben. Vanuit een filosofisch gezichtspunt is dat erg interessant.”
In het project werken neurologen, psychologen en droomonderzoekers samen. Ze zullen zich ook richten op de effecten van de dromen op het denken van mensen als ze wakker zijn. Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen dromen en emoties maar de coronocrisis lijkt een uitgelezen kans daar meer over te weten te komen. De proefpersonen worden daarom tevoren uitgebreid ondervraagd over hun mentale staat en houding ten opzichte van de virusdreiging.
Windt benadrukt dat de onderzoekers niet geïnteresseerd zijn in het op enigerlei wijze uitleggen van de inhoud van de dromen. “Dit is een heel andere benadering, we proberen objectief de gegevens vast te stellen. Het gaat om het vastleggen van veranderingen in emoties en die te verbinden met de dwaalgedachten en emoties van de wakkere personen.” Wel wordt de zogeheten droombizarriteit gemeten, de toename van wonderlijke elementen en situaties in de dromen. De droomverslagen worden daarvoor op vastgelegde criteria doorplozen. Daarbij wordt alleen gekeken naar concrete aspecten in de omschrijvingen, iedere interpretatie van het gedroomde zal genegeerd worden.
Ook wordt gekeken naar het effect van dromen op het aantal sociale interacties. Eerder onderzoek suggereert dat dromen een rol spelen in de ontwikkeling van sociale vaardigheden. De onderzoekers zijn vooral ook geïnteresseerd op de effecten van een lockdown op dromen. Momenteel is er sprake van een lockdown situatie in onder meer de Australische stad Melbourne. De onderzoekers werven thans proefpersonen in Australië, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Iedereen die woonachtig is in een van die landen en 18 jaar of ouder is, kan in principe deelnemen. Er worden naar schatting duizend dromen verzameld.
De BBC besteedde in april aandacht aan de veranderingen in dromen door de coronacrisis
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Johannes Hekstra
Johannes Hekstra2 sep. 2020 - 6:03

Gokje: De toename van dromen komt door de eindeloze brij aan negatieve hype die mensen over zich heen gestort krijgen. Van corona via de Amerikaanse President tot aan de 'ecocide'. En dat terwijl het nog nooit in de geschiedenis zo'n goede tijd was om te leven als nu: de beste gezondheid, de beste levensverwachting, de minste oorlog, het beste eten. Wat ook blijkt uit de bevolkingsexplosie van de afgelopen vijftig jaar.

OlavM
OlavM1 sep. 2020 - 23:49

Misschien heeft de volgende korte droom, die ik onlangs had, ook te maken met de corona-crisis. Ik moest nodig naar de toilet. Ik bevond mij in een heel groot gebouw, liep trappen op en af, maar kon nergens een WC vinden. Uiteindelijk belandde ik in een soort kelderverdieping, en achter een stevige metalen deur met de aanduiding WC bevond zich een grote ruimte waarin een flink aantal hokjes waren met toiletten. Toen ik een daarvan wilde binnenlopen merkte ik dat de deur op slot was en ervoor betaald moest worden. Boven de muntengleuf stond het bedrag vermeld: "51 cent." Verdomme, dacht ik, maken ze ook dit nog extra moeilijk!

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 sep. 2020 - 11:37

Vast wel. Voor de crisis was het nog 50 cent.

frankie48
frankie481 sep. 2020 - 12:17

Heb jij dat nu ook!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 sep. 2020 - 9:51

Vooral thuiswerkers die later opstaan dan normaal zijn zich bewust van hun dromen. Dat is te verklaren lijkt me. Dat ze negatiever zijn zal met de onbewuste angst om ziek te worden te maken hebben. Interessanter is het onderzoek naar dwaalgedachten. Ga maar eens in je tuin aan de slag en voor je het weet, ga je alles langs wat je bezig houdt en vind je een oplossing voor dingen. Werk of een gesprek voeren met anderen is vaak de enige sturing die je jezelf geeft. De rest is wegdrijven op gedachten. En die gedachten zijn vaak losse endjes die er op wachten op ergens aan vast geknoopt te worden. Op dezelfde manier als slaap helpt. Er is ooit onderzoek gedaan met behulp van videogames.. Voor het slapen speelden de deelnemers een game waar ze op een gegeven moment op een situatie stuitten die ze niet konden oplossen. Ze mochten het een paar keer proberen en moesten dan stoppen om te gaan slapen. Het bleek dat na het slapen de meesten moeiteloos de eerdere problemen tackelden. In hun slaap werkten ze blijkbaar het probleem uit, analyseerden het en vonden onbewust een oplossing. Ik zelf ontdekte als kind dat als ik feitjes moest leren op school, zoals de steden en dorpen met aardrijkskunde of jaartallen met geschiedenis ik het beste het boek mee naar bed nam. Daar las ik het twee keer door en als ik de volgende ochtend aan het ontbijt zat dreunde ik alles wat ik gelezen had in een keer op. Dat was de enige manier waar op ik mezelf kon dwingen om te leren, op de automatische piloot. Zonder er bij na te denken.

2 Reacties
GHS
GHS1 sep. 2020 - 12:05

Ik legde dat boek onder mijn hoofdkussen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden1 sep. 2020 - 17:23

"Het bleek dat na het slapen de meesten moeiteloos de eerdere problemen tackelden. In hun slaap werkten ze blijkbaar het probleem uit, analyseerden het en vonden onbewust een oplossing." Dat kan ik bevestigen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 sep. 2020 - 9:13

Gek genoeg werd ik vanmorgen met een schrik wakker, ik stond voor de trein om in te stappen maar ik kon mijn mondkapje niet vinden. Maar eigenlijk ben ik meestal de dromen vergeten als ik wakker ben.

Bouwman2
Bouwman21 sep. 2020 - 8:56

Het effect van coronavirus is de economische schade. En die leidt weer tot psychiatrische problemen. en ook veel eenzaamheid. De oorzaak is angst voor verlies van inkomen en onzekerheid van bestaan. Gelukkig heeft Rutte III daar een bodem ingelegd. Er is een lang pakket van ondersteuning. toegezegd. Dat is iets om dankbaar voor te wezen, Rutte III heeft haar verstand goed gebruikt. Als ik de oppositie was zou ik maar rap me aanbieden om mee te doen. Want dat kan, denk maar aan Martin van Rijn. En dus ook nooit meer een motie van wantrouwen van Wilders steunen. want die wordt toch altijd verworpen. En over Wilders gesproken, van de week doet de rechter uitspraak in beroep. Eindelijk na jaren. En dan volgen nog jaren voor de Hoge Raad uitspraak doet.Dan is Wilders al lang met pensieoen als het langst zittende lid ooit. Intussen worden Knoops en Hamburger al die tijd deels gefinancierd. Niet door Wilders zelf, want die heeft weinig geld en geen leden. Maar wie betaalt dan het chique kantoor van zijn advocaten?

Rugleuning
Rugleuning1 sep. 2020 - 8:41

De angst regeert.