© cc-foto: Anne Marthe Widvey https://flic.kr/p/ySJGC3
Gokje: De toename van dromen komt door de eindeloze brij aan negatieve hype die mensen over zich heen gestort krijgen. Van corona via de Amerikaanse President tot aan de 'ecocide'. En dat terwijl het nog nooit in de geschiedenis zo'n goede tijd was om te leven als nu: de beste gezondheid, de beste levensverwachting, de minste oorlog, het beste eten. Wat ook blijkt uit de bevolkingsexplosie van de afgelopen vijftig jaar.
Misschien heeft de volgende korte droom, die ik onlangs had, ook te maken met de corona-crisis. Ik moest nodig naar de toilet. Ik bevond mij in een heel groot gebouw, liep trappen op en af, maar kon nergens een WC vinden. Uiteindelijk belandde ik in een soort kelderverdieping, en achter een stevige metalen deur met de aanduiding WC bevond zich een grote ruimte waarin een flink aantal hokjes waren met toiletten. Toen ik een daarvan wilde binnenlopen merkte ik dat de deur op slot was en ervoor betaald moest worden. Boven de muntengleuf stond het bedrag vermeld: "51 cent." Verdomme, dacht ik, maken ze ook dit nog extra moeilijk!
Vooral thuiswerkers die later opstaan dan normaal zijn zich bewust van hun dromen. Dat is te verklaren lijkt me. Dat ze negatiever zijn zal met de onbewuste angst om ziek te worden te maken hebben. Interessanter is het onderzoek naar dwaalgedachten. Ga maar eens in je tuin aan de slag en voor je het weet, ga je alles langs wat je bezig houdt en vind je een oplossing voor dingen. Werk of een gesprek voeren met anderen is vaak de enige sturing die je jezelf geeft. De rest is wegdrijven op gedachten. En die gedachten zijn vaak losse endjes die er op wachten op ergens aan vast geknoopt te worden. Op dezelfde manier als slaap helpt. Er is ooit onderzoek gedaan met behulp van videogames.. Voor het slapen speelden de deelnemers een game waar ze op een gegeven moment op een situatie stuitten die ze niet konden oplossen. Ze mochten het een paar keer proberen en moesten dan stoppen om te gaan slapen. Het bleek dat na het slapen de meesten moeiteloos de eerdere problemen tackelden. In hun slaap werkten ze blijkbaar het probleem uit, analyseerden het en vonden onbewust een oplossing. Ik zelf ontdekte als kind dat als ik feitjes moest leren op school, zoals de steden en dorpen met aardrijkskunde of jaartallen met geschiedenis ik het beste het boek mee naar bed nam. Daar las ik het twee keer door en als ik de volgende ochtend aan het ontbijt zat dreunde ik alles wat ik gelezen had in een keer op. Dat was de enige manier waar op ik mezelf kon dwingen om te leren, op de automatische piloot. Zonder er bij na te denken.
"Het bleek dat na het slapen de meesten moeiteloos de eerdere problemen tackelden. In hun slaap werkten ze blijkbaar het probleem uit, analyseerden het en vonden onbewust een oplossing." Dat kan ik bevestigen.
Gek genoeg werd ik vanmorgen met een schrik wakker, ik stond voor de trein om in te stappen maar ik kon mijn mondkapje niet vinden. Maar eigenlijk ben ik meestal de dromen vergeten als ik wakker ben.
Het effect van coronavirus is de economische schade. En die leidt weer tot psychiatrische problemen. en ook veel eenzaamheid. De oorzaak is angst voor verlies van inkomen en onzekerheid van bestaan. Gelukkig heeft Rutte III daar een bodem ingelegd. Er is een lang pakket van ondersteuning. toegezegd. Dat is iets om dankbaar voor te wezen, Rutte III heeft haar verstand goed gebruikt. Als ik de oppositie was zou ik maar rap me aanbieden om mee te doen. Want dat kan, denk maar aan Martin van Rijn. En dus ook nooit meer een motie van wantrouwen van Wilders steunen. want die wordt toch altijd verworpen. En over Wilders gesproken, van de week doet de rechter uitspraak in beroep. Eindelijk na jaren. En dan volgen nog jaren voor de Hoge Raad uitspraak doet.Dan is Wilders al lang met pensieoen als het langst zittende lid ooit. Intussen worden Knoops en Hamburger al die tijd deels gefinancierd. Niet door Wilders zelf, want die heeft weinig geld en geen leden. Maar wie betaalt dan het chique kantoor van zijn advocaten?