Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Onderzoek naar pandemieprofiteur Van Lienden duurt veel langer

  •  
15-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sywert
Het onderzoek naar de megawinst die malicieuze mondkapjeshandelaar Sywert van Lienden voor de zorghelden op zijn privérekening bijschreef, gaat veel langer duren dan gedacht. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer die op het moment de handen vol heeft aan het Afghanistandebat. Onderzoeksbureau Deloitte dat de handel en wandel van Van Lienden en compagnons onder de loep neemt, heeft meer tijd nodig om alle gegevens te verzamelen.
Oud-minister van Medische Zorg Tamara van Ark, inmiddels om medische redenen opgestapt, beloofde de Kamer dat de eerste fase van het onderzoek begin september zou zijn afgerond. Deloitte heeft echter te kennen gegeven dat het tot zeker half oktober duurt om alleen maar te inventariseren hoeveel werk er eigenlijk gedaan moet worden en hoelang dit dan gaat duren. Het is daarom dan ook met geen mogelijkheid te zeggen wanneer de Kamer een rapport ontvangt.
Van Ark kondigde in juni een onafhankelijk onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Van Lienden plus compagnons Bernd Damme en Camille van Gestel aan. Die laatste twee hielden ieder 5 miljoen euro aan de ondermaatse mondkapjes over, Van Lienden streek ruim 9 miljoen euro op. De rol van de overheid wordt ook onderzocht. Voorafgaand aan het aangekondigde onderzoek bleek Van Ark zelf de Kamer ook verkeerde informatie te hebben verstrekt. De eveneens betrokken CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra zweeg en zwijgt in alle toonaarden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

develhunt
develhunt18 sep. 2021 - 14:07

Deze man moet wegens het verduisteren en het opzettelijk met voorbedachte raden miljoenen stelend van belastinggelden voor de rechter worden gebracht. Hij heeft opzettelijk foute informatie verstrekt en de meest goedkope mondkapjes die nu nog ongebruikt wegens de belabberde kwaliteit in een magazijn liggen ingekocht om zoveel als mogelijk geld achterover te kunnen drukken. Dat terwijl deze man zelfs tot in het torentje het verhaal vertelde dat alles non profit zou zijn waardoor er tientallen miljoenen op zijn rekening zijn bijgeschreven, zwendel en oplichterij, het is zeer gemakkelijk strafrechtelijk aan te tonen, of gaat ook dit weer de politieke doofpot in door de tijd er over heen te laten gaan?

Freddy2
Freddy216 sep. 2021 - 6:17

Het is ook wel enorm veel werk hoor. Je moet alle gegevens verzamelen, dan filteren en manipuleren zodat de conclusie die getrokken wordt ook precies de conclussie is die je wilt zien. Hoe meer je hiervoor moet liegen, bedriegen, manipuleren en noem maar op, hoe langer dat gaat duren.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 sep. 2021 - 10:18

Freddy U doet zoiets dagelijks?

OlavM
OlavM15 sep. 2021 - 22:27

[De eveneens betrokken CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra zweeg en zwijgt in alle toonaarden.] Een serieus onderzoek zou wel eens zeer pijnlijke dingen aan het licht kunnen brengen over geritsel tussen CDA-ers onderling ten nadele van de "schatkist".

Greendutch
Greendutch15 sep. 2021 - 17:04

voorstel:confessionele partijen uit de regering. te bedenken dat wij moeten betalen voor onderzoeken naar de 'malicieuze handel en wandel' van CDA aanhang waarvan allang bekend is dat men daar de waarheid niet serieus neemt. dat begon in RK geval al met baby's van 1 dag oud, als de baby niet gedoopt (lees lid van de club) zou worden zou het niet in de hemel komen. men beleid mondeling dat priesters celibatair leven?? als kind zag ik zoveel onrecht, hoorde onwaarheden en merkte ontrouw op en toch vind men gelovigen beter dan anderen aangezien de kerken allemaal overal gingen 'overtuigen' in gebieden waar de kerk nog niet was doorgedrongen (Afrika, Canada / indigeneous people, Zuid en noord Amerika/ Maya's en Inca's, indianen, aboriginals, eskimo's etc)

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 14:48

Het doet me allemaal denken aan die wrange oneliner over kindermishandeling: "Het houdt niet op vanzelf". Zo gauw mensen iets voor je moeten doen, wanneer jij te veel werk hebt, krijg je daardoor alleen maar meer op een bepaalde manier 'drukker'. Om te kunnen controleren of alles wel goed ging namelijk, zal het proces beoordeeld moeten worden maar omdat jij geen tijd hebt, doen mensen dat voor je. Maar ook die mensen moeten natuurlijk weer gecontroleerd worden......... En voor je het weet - uiteindelijk heb JIJ nergens verstand van of geen tijd - zit je tot aan je nek in schimmige problemen waar je je met kunst- en vliegwerk probeert uit te redden. Als ik in die positie zat, dan wist ik het wel; dan zou ik een onderzoek instellen en ziek worden!

J.janssen2
J.janssen215 sep. 2021 - 14:09

Waarom een onderzoek door Deloitte en niet door het OM? Waarom wordt deze oplichter niet gewoon strafrechtelijk vervolgd?

3 Reacties
Jozias2
Jozias215 sep. 2021 - 14:52

Misschien omdat er dan wel een verdenking van een strafbaar feit moet zijn?

Uw Psychiator
Uw Psychiator15 sep. 2021 - 15:31

@ J. janssen (16:09u) - dat is voor mij ook een vraag. Nu weet ik niet of het Openbaar Ministerie bij zaken als deze de eerst aangewezen instantie is, ik bedoel: valt een kwestie als die rond van Lienden en zijn broeders in het kwaad onder de taakomschrijving van ons OM? Spreekt nochtans vanzelf dat ik eveneens veel liever een competent en zo objectief mogelijk instituut een gedegen onderzoek had zien verrichten. Bij 'Deloitte' denk ik nu niet meteen aan onpartijdigheid, onzelfzuchtigheid, liefde voor het algemeen belang en sociale rechtvaardigheid, en bovenal moraal en ethiek als leidende beginselen. Ik zie die toko ook niet zo gepreoccupeerd zijn met snel en efficiënt werken, tenminste niet in een netelige en zeer politiek getinte affaire als deze. Het is glashelder: ik heb zo mijn bedenkingen tegen de aangewezen onderzoekers.

Karingin
Karingin15 sep. 2021 - 21:23

VVDers zijn dol op uitbesteden

Libertain
Libertain15 sep. 2021 - 13:57

("Onderzoek naar pandemieprofiteur Van Lienden duurt veel langer") Bovenstaande zou eigenlijk het onderkop moeten zijn bij het echte aanhef - ("Indien je over hooggeplaatste relaties beschikt") - oftewel "Lang leve de CDA!". Dit is het moment dat je begrijpt dat een land als Nederland nooit de onderzoek-rechters van dit belangrijk format zou hebben als Paolo Borsellino. https://fr.wikipedia.org/wiki/Paolo_Borsellino

frankie48
frankie4815 sep. 2021 - 13:53

Nou je kan er wel weer vergif op gaan innemen dat het onderzoek van Deloitte langer gaat duren, omdat ze niet alle relevante informatie die zij opgevraagd hebben voor het onderzoek, niet of incompleet hebben ontvangen.

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 sep. 2021 - 14:48

Frankie, dat denk ik ook. Informatie over de rol van de top van het ministerie en het CDA. Opvallend is namelijk dat de PVDA interim minister op het ministerie destijds niets te maken wilde hebben met het voorstel van van Lienden. Maar dat hij kort daarna werd vervangen door een cda minister die er wel oren naar had. Ook opvallend is dat van Lienden in zijn eerste reactie na de kritiek verwees naar Rutte want die zou van de hoed en de rand hebben geweten. Dus lijkt het devies nu om de zaken te vertragen tot de formatie wat verder is gevorderd.

JoepJos
JoepJos15 sep. 2021 - 13:42

Men hoopt dat t overwaait en komt met de resultaten wanneer niemand oplet omdat er iets anders heftigs gebeurd?