Joop

Onderzoek naar mogelijke opzet bij coronabesmettingen in nertsenfokkerijen

  •  
03-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
ANP-417366364

© OSPEL - Medewerkers van de NVWA zijn bezig met het ruimen van nertsen op een met het coronavirus besmette nertsenfokkerij. Eerder pleitte de voorzitter van Veiligheidsregio Brabant Zuidoost v

De Inlichtingen- en OpsporingsDienst (IOD), onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit NVWA, gaat onderzoeken of besmettingen bij nertsenfokkerijen opzettelijk tot stand zijn gebracht.
"Alle nertsenhouders moeten verplicht vooraf aan de NVWA melden wie op de bedrijven in de stallen werkt. Voor medewerkers die op meerdere locaties werken geldt een wachtperiode van tien dagen alvorens zij aan het werk kunnen op een andere locatie. Ook worden houders verplicht wekelijks alle kadavers van natuurlijk gestorven nertsen op te sturen. Op deze maatregelen zal de NVWA intensiever controleren. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen voor opzettelijke besmetting, de inlichtingen- en opsporingsdienst (IOD) is verzocht daar de komende tijd extra onderzoek naar te doen. Bij overtredingen zal de NVWA sanctionerend optreden."
Er gaan al enige tijd geruchten dat de nertsenfokkerijen, een sector waarin opvallend veel besmettingen voorkomen, financieel baat hebben bij besmetting. In geval van een uitbraak worden alle dieren geruimd en krijgt de eigenaar een vergoeding van de overheid. Karen Soeters schreef eerder op Joop dat die vergoeding is gebaseerd op de bontprijzen van 2019 terwijl de markt nu door de coronacrisis is ingestort. D66 stelde Kamervragen waarin de vermoedens ook werden gesuggereerd. Dat leidde tot een woedende reactie van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE). De belangenorganisatie noemde dat “insinuerend, suggestief en een stoot onder de gordel van een sector die het toch al zo moeilijk heeft”.
Inmiddels gaan de besmettingen op nertsenhouderijen stug door. Donderdag werden in Brabant het virus weer in drie fokkerijen aangetroffen. Bij een vierde bestaat het ernstige vermoeden dat er sprake is van een uitbraak. Het kabinet heeft inmiddels besloten dat de nertsen fokken voor hun bontvacht vervroegd verboden gaat worden. De ondernemers ontvangen ook daarvoor een royale vergoeding.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Gerrit Janssen
Gerrit Janssen4 sep. 2020 - 12:55

Sinds 28 mei 2020 geldt er een vervoersverbod voor nertsen. Hoe kan het dan dat daarna nog al ontruimde stallen opnieuw met nertsen zijn bezet?

adriek
adriek4 sep. 2020 - 8:51

Het zou in elk geval verklaren waarom de besmetting zich zo verspreid heeft. De fokkers hebben 'gewoon' gebruik gemaakt van de vrije markt...

Jan Man
Jan Man4 sep. 2020 - 7:56

Als ik het goed begrijp gaat men na ruim vier maanden van verdachte besmettingen in de nertsenhouderij, en pas nadat er door de vele besmettingen anderhalf miljoen per bedrijf wordt overgemaakt aan de fokkkers, nu controleren of er bij toekomstige besmettingen geen opzet in het spel is. Deze controles en de methoden zijn vantevoren bekend gemaakt zodat de nertsenfokkers hiermee rekening kunnen houden en bovendien gaat men uit van de eerlijkheid van de fokkers omdat deze bepaalde gegevens zelf moeten aanleveren. Dit lijkt me symboolpolitiek waarbij het ministerie van landbouw en de NVWA vooral bezig zijn hun eigen imago en dat van de fokkers proberen op te poetsen. Ze hebben blijkbaar toch nog iets geleerd van de Q-koorts. Wat een slechtheid.

Tampert
Tampert3 sep. 2020 - 17:29

Als je willens en wetens je dieren besmet heb je een uitermate zieke geest...

6 Reacties
Albero
Albero3 sep. 2020 - 20:37

Je moet zowieso ziek zijn om beestjes te fokken voor bont. Was het niet ooit de reden waarom Pimmetje is omgelegd? Hij wilde graag deze fokkerijen en Volkert trok dat niet.

Stirner2
Stirner23 sep. 2020 - 21:01

Vergassen en opsluiten in een hokje onder druipende voedselsmurrie, geen probleem, pas zodra je ze doelbewust besmet heb je een zieke geest! Het zou eerder verbazend zijn als deze "nertsenverzorgers" deze zelfbesmetting onacceptabel vinden

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden4 sep. 2020 - 0:12

Als je nertsen fokt voor het velletje heb je een uitermate zieke geest…

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 sep. 2020 - 8:18

Waar zou je nertsen anders voor willen fokken, Vrije Geluiden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 sep. 2020 - 14:51

Geen pelsdieren fokken is ook een optie.